علیرغم تشکیل کابینه جدید نفتالی بنت، اما به نظر میرسد بحران سیاسی در سرزمینهای اشغالی همچنان ادامه دار خواهد بود و نفتالی بنت نیز نخواهد توانست تغییری در مسیر رو به زوال رژیم صهیونیستی ایجاد کند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره پایان کار نتانیاهو نوشت: اگرچه بعد از چهار انتخابات برگزار شده در دو سال اخیر بالاخره روز گذشته کابینه جدید نفتالی بنت با اکثریت حداقلی توانست تشکیل شود، اما به نظر میرسد بحران شدید سیاسی در حوزه داخلی و ادامه جنایتهای رژیم صهیونیستی در دوره نفتالی بنت همچنان ادامه داشته باشد.
در این تحلیل ضمن اشاره به کابینه جدید رژیم صهیونیستی جنایاتهای ۱۲ سال اخیر نتانیاهو که منجر به سرنگونی وی شد مورد بررسی قرار میگیرد.
رای اعتمادی شکننده و آینده ای پر تنش
روز گذشته ۶۰ نماینده کنست به کابینه بنت رای اعتماد داده و ۵۹ نماینده با این کابینه مخالفت کردند تا بدین ترتیب کابینه جدید این رژیم با حداقل اکثریت پارلمانی با ۲۰ عضو تشکیل و نفتالی بنت، سیزدهمین نخست وزیر رژیم صهیونیستی و رئیس سی و ششمین کابینه این رژیم شد. همچنین در رایگیری انجام شده، «میکی لوی» از حزب یش عتید، ریاست کنست را بدست آورد. این در حالی است که تا پیش از این، «یاریو لوین» از حزب لیکود به ریاست «بنیامین نتانیاهو» ریاست کنست رژیم صهیونیستی را در دست داشت. بدین ترتیب کنست رژیم صهیونیستی به ۱۲ سال نخست وزیری بنیامین نتانیاهو پایان داد و نفتالی بنت، سیاستمداری تندرو جانشین او شد فردی که با حضور او نیز به نظر نمیرسد تغییری در خوی ددمنشی رژیم غاصب صهیونیستی ایجاد شود. بر این اساس بنت ۴۹ ساله به مدت دو سال نخست وزیر رژیم صهیونیستی خواهد بود و پس از او یائر لاپید جانشین بنت میشود.
نفتالی بنت و فروپاشی سیاسی
از همان لحظه ابتدایی که کنست به نفتالی بنت رای اعتماد داد و برخی از نمایندگان مجلس رژیم صهیونیستی شروع به اعتراض کردند به طوری که یاریو لوین رئیس کنست رژیم صهیونیستی مجبور شد چند نفر از نمایندگان را اخراج کند کاملا مشخص شد که نفتالی بنت دوره آرامی را پیش رو نخواهد داشت. از سویی دیگر، اما مخالفان بنیامین نتانیاهو در بیرون کنست دست به تظاهرات زدند و خوشحالی خود را از پایان یافتن دوران این وی ابراز داشتند. اوج این تنش میان سران رژیم صهیونیستی را میتوان در صحبتهای نتانیاهو دید او در سخنرانی خود در کنست گفت دولت بنت دولتی ضعیف و سازشکار است که بر اساس یک اتحاد خائنانه تشکیل شده است. مسالهای که برخی آن را به اعلان جنگ نتانیاهو و هم حزبی هایش با طرفداران بنت و حامیان وی تعبیر کرده اند؛ بنابراین به نظر میرسد گستردگی ابعاد بحران سیاسی در سرزمینهای اشغالی تا جایی است که رای اعتماد حداقلی دیروز کنست به کابینه بنت نیز نمیتواند مانع فروپاشی سیاسی این رژیم شود. بحرانی که موجب شده که بسیاری از کارشناسان، سال ۲۰۲۰ را به عنوان یکی از پرچالشترین سالهای سیاسی رژیم صهیونیستی از زمان تاسیس این رژیم در سال ۱۹۴۸ تا کنون یاد میکنند. همچنین با توجه به گرایش های متضاد میان اعضای کابینه و تضاد بنیادین میان نفتالی بنت راستگرا و لاپید چپگرا و درگیری آنها با حزب لیکود به نظر می رسد تغییری در فروپاشی سیاسی ایجاد شده در رژیم صهیونیستی ایجاد نخواهد شد.
جنایت های نتانیاهو
نتانیاهو که در ۳۱ مارس ۲۰۰۹ نخست وزیر رژیم صهیونیستی شد فکرش را هم نمیکرد که ۱۲ سال بعد در ۱۳ ژوئن ۲۰۲۰ این چنین کنار گذاشته شود. نتانیاهو ۷۲ ساله ۱۵ سال از عمر خود را در سمت نخست وزیری رژیم صهیونیستی گذرانده که نخستین آن در فاصله سالهای ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۹ و دومین آن از آوریل ۲۰۰۹ تا ژوئن ۲۰۲۱ یعنی به مدت بیش از ۱۲ سال است. این طولانیترین طول دوره یک نخست وزیر در تاریخ ۷۳ ساله رژیم صهیونیستی محسوب میشود.
* نتانیاهو و انتفاضه فلسطین
نتانیاهو در طول دوازه سال نخست وزیری جنایتهای زیادی در داخل اراضی اشغالی مرتکب شده است. جنایاتهایی که علاوه به شهادت کودکان و زنان بیگناه و نابودی زیر ساخت های فلسطینیان موجب شد در طول دوره او انتفاضه سوم (انقلاب چاقوها) در سال ۲۰۱۵ و انتفاضه چهارم (نبرد سیف القدس) شکل گیرد. در نبرد اخیر سیف القدس رسانههای صهیونیست و چهرههای سیاسی شاخص این رژیم مثل لیبرمن اعتراف کردند که رژیم صهیونیستی در این نبرد در برابر گروههای مقاومت شکست بد و تاریخی خورد. بنابراین با شکل گیری انتفاضه سوم و نبرد سیف القدس و شکست در آن، اعتراضات داخلی و انتقادهای بین المللی تشدید شد شرایطی که نتانیاهو را هرچه بیشتر در سراشیبی سقوط داد.
* فساد، کلاهبرداری و اختلاس نتانیاهو
پرونده فساد، کلاهبرداری و اختلاس نتانیاهو همچنان باز است. نخست وزیر رژیم صهیونیستی با داشتن پروندههای فساد مالی و دریافت رشوه از بازرگانان خارجی و تبانی با برخی جراید موسوم به «پروندههای ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰» نیز متهم است. علاوه بر این «سارا نتانیاهو» همسر نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز چندی پیش به اتهام کلاهبرداری، فساد مالی و سوء استفاده از منابع دولتی در دادگاهی در فلسطین اشغالی حاضر شده بود. تاکنون دادستانها سه کیفر خواست علیه نتانیاهو صادر کردهاند که به پروندههای ۱۰۰۰، ۲۰۰۰ و ۴۰۰۰ معروف شدهاند. در کیفرخواست نخست، بنیامین نتانیاهو به دریافت هدایا، به ازای کمک به تجار بزرگ متهم شده است. در کیفرخواست دوم که همانند کیفرخواست نخست شامل اتهام کلاه برداری و خیانت در امانت است، نتانیاهو متهم است که به مدیران روزنامه «یدیوت آحارونوت» کمک کرده است تا در ازای پوشش خبری مناسب از او، فروش خود را افزایش دهند. در پرونده سوم که شامل اتهام کلاه برداری، خیانت در امانت و دریافت رشوه است، نتانیاهو متهم است در زمانی که علاوه بر نخست وزیری عهده دار سمت وزارت ارتباطات بوده، قوانین نظارتی بر رسانهها را به گونهای اعمال کرده که به نفع «شایول الویتچ» سهامدار عمده یک شرکت مخابراتی بوده است.
* تجاوز به سوریه و ترور دانشمندان ایرانی
او از سال ۲۰۱۷ و پس از روی کار آمدن ترامپ قوت قلب یافته و بارها و بارها به مواضعی در خاک سوریه حمله کرده و حتی در داخل ایران نیز اقداماتی از جمله ترور دانشمندان از جمله ترور شهید فخری زاده و نیز حمله خرابکارانه به تاسیسات هستهای انجام داده است.
* اشغال قدس و بلندیهای جولان
نتانیاهو در طول دوره ۴ ساله ترامپ ننگینترین اقدامات را انجام داد؛ ترامپ به درخواست نتانیاهو اعلام کرد که بلندیهای جولان (منطقه اشغالی از خاک سوریه که اسراییل آن را در جریان جنگ ۶ روزه سال ۱۹۶۷ اشغال کرده) متعلق به اسرائیل است و در یک مراسم رسمی، سفارت جدید آمریکا در شهر قدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام کرد.
* عادی سازی روابط با خیانتکاران
نتانیاهو در دوره ریاست جمهوری ترامپ بیشتر بهره را برای تامین منافع خود برد و تلاش کرد با آشکار سازی روابط پنهان برخی از دولت های خائن عربی بر فساد های خود سرپوش گذارد. در همین حال دونالد ترامپ با همدستی با نتانیاهو طرح ضد فلسطینی خود یعنی «معامله قرن» که به معنای زیر پا گذاشتن همه حقوق فلسطینیان بود را مطرح کردند معامله ذلت باری که هرچند هرگز تحقق نخواهد یافت اما برگ ننگین دیگری در کارنامه سیاه نتانیاهو و دولت های سازشکار منطقه بود.
آمریکا شریک اصلی جنایتهای نتانیاهو
آمریکا حامی اصلی اشغالگری و جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم فلسطین است و کمکهای گسترده نظامی و مالی دولتهای مختلف آمریکا از ترامپ گرفته تا بایدن در این مسیر مصرف میشود. مقامهای مختلف صهیونیستی از جمله نتانیاهو جنیاتکار همواره واشنگتن را حامی قدرتمند اسرائیل خوانده اند. «جاوید قربان اوغلی» کارشناس غرب آسیا میگوید: "در سیاست خارجی آمریکا یک اصل استراتژیک و فراحزبی وجود دارد که بنیان آن بر اتحاد استراتژیک با اسرائیل نهاده شده است. آمریکا بر اساس این اصل که رویکردی سیاسی - امنیتی برای واشنگتن محسوب میشود، خود را متعهد در قبال حفظ موجودیت و امنیت رژیم صهیونیستی میداند و در عرصههای مختلف نیز این حمایت را به اثبات رسانده است؛ بنابراین میتوان گفت که بدون حمایت آمریکا به ویژه ارائه کمکهای نظامی سالانه که بین ۳ تا ۴ میلیارد دلار است، اساسا رژیم صهیونیستی فاقد توان لازم برای سرکوب فلسطینیها، تداوم شهرک سازی و نیز حملات علیه کشورهای همسایه است شواهدی که به خوبی بیانگر حمایت دولتهای مختلف آمریکا از جنایتهای ۱۲ سال اخیر نتانیاهو دارد.
واکنش فلسطینیها و تداوم مقاومت
فلسطینیها همواره و در دورههای مختلف بر مقاومت در مقابل رژیم غاصب صهیونیستی تاکید کردند این بار نیز علیرغم اینکه تغییرهای ظاهری در رژیم صهیونیستی رخ داده است، اما تاکید کرده اند که توجهی به این تغییرات ندارند و همواره بر احقاق حقوق خود پافشاری دارند. در اولین واکنشها به نخست وزیری بنت، اسماعیل رضوان یکی از رهبران مقاومت اسلامی فلسطین «حماس» تاکید کرد هرکس که نخست وزیر اسرائیل باشد، ما در قبال او سیاست مقابله فراگیر را اتخاذ خواهیم کرد تا چشمانداز ملت خود برای آزادی را محقق کنیم.
نتیجه گیری:
اگرچه بالاخره بعد از چهار انتخابات برگزار شده در دو سال اخیر، روز گذشته کابینه جدید نفتالی بنت با اکثریت حداقلی توانست تشکیل شود اما به نظر می رسد بحران سیاسی در سرزمین های اشغالی همچنان ادامه دار خواهد بود و نفتالی بنت نیز نخواهد توانست تغییری در مسیر رو به زوال رژیم صهیونیستی ایجاد کند. زوالی که البته با جنایت های ۱۲ سال اخیر نتانیاهو در اشغالگری قدس، حمله به مسجد الاقصی، تجاوزات مستمر به سوریه، ترور دانشمندان ایرانی و ریختن خون زنان و کودکان بیگناه از هر زمان دیگری نزدیک تر به نظر می رسد.
نویسنده: مجتبی شاهسونی
کارشناس مسائل بین الملل