تکواندو ایران در مجموع ۱۷ حضور در پیکارهای قهرمانی آسیا از سال ۱۹۷۸ تاکنون، به رکورد کسب ۱۰۰ مدال طلا، نقره و برنز دست یافته است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، بیست و چهارمین دوره رقابتهای تکواندو قهرمانی آسیا از ۲۶ تا ۲۸ خرداد به میزبانی بیروتِ لبنان برگزار میشود. مسابقاتی که شیوع کرونا زمان آن را از اسفند ۹۸ به خرداد ۱۴۰۰ انتقال داد.
این رقابتها هر دو سال یک بار برگزار میشود و تکواندو ایران تا به حال در هفده دوره از آن حاضر شده است که اعزام به لبنان هجدهمین دوره برای ایرانیها محسوب میشود. در مجموع این هفده دوره ایران صاحب چهار عنوان قهرمانی، ۶ نایب قهرمانی، یک سکوی سومی، پنج رده چهارمی و یک دهمی شده است.
از مجموع این هفده دوره حضور، تکواندوکاران ایرانی به رکورد کسب صد مدال رسیده اند که از این تعداد، ۲۴ مدال طلا، ۳۰ نقره و ۴۶ مدال برنز بوده است.
از هنگ کنگ تا هوشیمینه با ۱۰۰ مدال رنگارنگ
نخستین دوره حضور ایران در این مسابقات به سال ۱۹۷۸ در هنگ کنگ و برگزاری سومین دوره این رقابتها بازمی گردد، جاییکه با کسب ۲ مدال نقره نینوس تومان و حمید حشمتی و پنج برنز سیامک زعفری نژاد، سیدحسن زاهدی، عبدالکریم مومن، مهرزاد مطلب رس و غلامحسین سعید تیم ملی عنوان سوم آسیا را بدست آورد.
"داروین" استرالیا در سال ۱۹۸۶ میزبان تکواندوکاران آسیا-اقیانوسیه در هفتمین دوره مسابقات بود که تیم ملی ایران هم در این پیکارها حاضر شد. اکبر بکرانی تک مدال نقره ایران را در این پیکارها کسب کرد و محمدعلی قادری، علی حاجی پور و سیدحسن زاهدی هم سه مدال برنز گرفتند تا ایران با یک پله سقوط نسبت به حضور قبلی خود در رده چهارم بایستد.
در سال ۱۹۸۸ و در "کاتماندو" نپال تیم ایران فقط یک مدال برنز با علی حاجی پور کسب کرد و به مقامی بهتر از دهمی نرسید.
چین تایپه در سال ۱۹۹۰ میزبان مسابقات بود که در این دوره علی حاجی پور یک مدال نقره گرفت و سیدحسین عباسی و فرزاد ذرخش هم ۲ مدال برنز کسب کردند تا تیم ملی ایران در رده چهارم قرار بگیرد.
در دهمین دوره مسابقات قهرمانی آسیا به سال ۱۹۹۲ "کوالالامپور" مالزی میزبان بود، تیم ملی با فریبرز عسکری به اولین مدال طلای آسیا دست یافت، حسن اصلانی مدال نقره گرفت و بیژن مقانلو، اصغر طهماسبی، علی محمد بسحاق و سیدحسین عباسی هم مدال برنز کسب کردند تا برای نخستین بار تیم ملی نایب قهرمان آسیا شود.
در سال ۱۹۹۴ تکواندوکاران ایران در "مانیل" فیلیپین به روی شیاپ چانگ رفتند و با محسن شیرزاد و علی رحیم زاده ۲ مدال نقره و مجید امین ترابی مدال برنز کسب کردند و در رده چهارم قرار گرفتند.
دوازدهمین دوره مسابقات در سال ۱۹۹۶ به میزبانی "ملبورن" استرالیا برگزار شد، فرزاد ذرخش و بیژن مقانلو ۲ مدال طلا، سیدمهرداد رکنی، فریبرز عسکری، مجید افلاکی و مجید امین ترابی چهار مدال نقره و فیض اله نفجم مدال برنز کسب کردند تا تیم ملی ایران برای دومین بار عنوان نایب قهرمانی آسیا را کسب کند.
اما در سال ۱۹۹۸ در "هوشیمینه" ویتنام، محمدتقی خضرایی و علی تاجیک ۲ مدال نقره و وحید عبدالهی مدال برنز گرفتند تا ایران در رده چهارم قرار بگیرد.
در سال ۲۰۰۰ هنگ کنگ میزبان چهاردهمین دوره مسابقات بود. در این دوره تیم ملی ایران با مدال نقره وحید عبدالهی و ۲ مدال نقره علی رامشگر و فریبرز عسکری باز هم در رده چهارم قرار گرفت.
"امان" اردن در سال ۲۰۰۲ میزبان مسابقات بود که یوسف کرمی به مدال طلا رسید، هادی ساعی و بهزاد خداداد ۲ مدال نقره گرفتند و محمد باقری معتمد، محمدرضا مهدیزاده و علی تاجیک هم صاحب مدال برنز شدند تا ایران روی سکوی دوم آسیا بایستد.
در سال ۲۰۰۴ کره جنوبی میزبان مسابقات شد، تیم ملی ایران با امید غلامزاده به مدال طلا دست یافت، محمدباقری معتمد و وحید عبدالهی هم ۲ مدال نقره گرفتند تا باز هم سکوی نایب قهرمانی آسیا نصیب کشورمان شود.
"بانکوک" تایلند در هفدهمین دوره مسابقات به سال ۲۰۰۶ میزبان بود. در این دوره تیم ملی ایران به سومین نایب قهرمانی پیاپی خود دست یافت. نخستین حضور تکواندو بانوان هم در آن سال رقم خورد و مهروز ساعی مدال برنز کسب کرد. در این دوره هادی ساعی و کوروش رجلی مردان طلایی ایران لقب گرفتند و محمدرضا مهدیزاده هم مدال برنز گرفت.
اوج درخشش تکواندو ایران در آسیا به سال ۲۰۰۸ بازمی گردد، جاییکه نخستین قهرمانی قاره به تکواندوکاران کشورمان رسید. تیم ملی تکواندو در این دوره پنج مدال طلا با محمد باقری معتمد، کوروش رجلی، فرزاد عبدالهی، علیرضا نصرآزادانی و فاطمه نعمتی کسب کرد و رضا نادریان هم مدال نقره گرفت. تک مدال طلای بانوان در این سال بدست آمد که تاکنون این طلسم شکسته نشده است و سهیلا سیاحی هم در این سال مدال برنز کسب کرد.
در سال ۲۰۱۰ تکواندو ایران از عنوان خود دفاع کرد و با چهار مدال طلای حسین تاجیک، محمد باقری معتمد، مسعود حجی زواره و فرزاد عبدالهی، نقره یوسف کرمی و برنز رضا نادریان قهرمان آسیا شد. در این دوره برای بانوان سمانه شش پری مدال نقره و پریسا فرشیدی همراه با سوسن حاجی پور هم مدال برنز کسب کردند.
در "هوشیمینه" ویتنام و در سال ۲۰۱۲ تیم ملی ایران نایب قهرمان شد. در آن سال علیرضا نصرآزادانی به مدال طلا دست یافت، مسعود حجی زواره مدال نقره گرفت و حسین تاجیک و سجاد مردانی هم ۲ نشان برنز کسب کردند. برای بانوان هم سمانه شش پری دومین مدال نقره خود را کسب کرد، دینا پوریونس، فاطمه روحانی و نفیسه مخلصی هم سه مدال برنز گرفتند.
بیست و یکمین دوره مسابقات تکواندو قهرمانی آسیا به میزبانی "تاشکند" ازبکستان در سال ۲۰۱۴ برگزار شد و تیم ملی ایران با سه مدال طلای فرزان عاشورزاده، بهنام اسبقی و مهدی خدابخشی، ۲ نقره علیرضا نصرآزادانی و یوسف کرمی و یک برنز مرتضی شیری برای سومین بار قهرمان آسیا شد. در این دوره اکرم خدابنده مدال نقره، فریده رشیدی، سوسن حاجی پور و شکرانه ایزدی سه مدال برنز برای تیم ملی بانوان گرفتند.
در سال ۲۰۱۶ در "مانیل" فیلیپین آرمین هادی پور، میرهاشم حسینی و سعید رجبی مدال طلا کسب کردند و ابوالفضل یعقوبی و علیرضا علیاری هم صاحب مدال نقره شدند تا تیم ملی ایران بار دیگر بر بام آسیا بایستد. در بخش بانوان هم ناهید کیانی، مهسا جدی و ملیکا میرحسینی سه مدال برنز کسب کردند.
اما در سال ۲۰۱۸ "هوشیمینه" ویتنام میزبان مسابقات قهرمانی آسیا بود که تیم ملی ایران با تک مدال طلای امیرمحمد بخشی، مدال نقره فرزان عاشورزاده و سه برنز آرمین هادی پور، مهدی خدابخشی و سعید رجبی به عنوان نایب قهرمانی قاره بسنده کرد. تیم ملی بانوان هم با مدال نقره ناهید کیانی و ۲ برنز کیمیا علیزاده و زهرا پوراسماعیل در رده پنجم آسیا قرار گرفت.
ورود بانوان به آسیا
بانوان تکواندوکار ایران هم از هفدهمین دوره مسابقات قهرمانی آسیا یعنی در سال ۲۰۰۶ به میزبانی "بانکوک" تایلند وارد این رقابتها شده اند و تاکنون یک مدال طلا، چهار نقره و ۱۵ برنز در مجموع ۲۰ مدال با ۱۷ تکواندوکار از این پیکارها کسب کرده اند.
فاطمه نعمتی با یک مدال طلا، سمانه شش پری با ۲ نقره، ناهید کیانی با یک مدال نقره و یک برنز و سوسن حاجی پور با ۲ نشان برنز از لحاظ تعداد و کیفیت مدال در بین بانوان تکواندوکار در رقابتهای آسیایی رکورددار هستند. مهروز ساعی هم نخستین مدال (مدال برنز در سال ۲۰۰۶) بانوان تکواندوکار ایران در قاره را به ثبت رسانده است.