انصارالله یمن در مذاکره با هیات میانجی عمان, با ملزم کردن ائتلاف سعودی به جدا کردن پرونده انسانی از پرونده جنگ, علاوه بر پیروزی های میدانی در میدان دیپلماتیک نیز به پیروزی رسید.
شبکه العالم روز جمعه به نقل از منابع سیاسی از پیشرفت در مذاکرات شورای عالی سیاسی یمن و هیات میانجی عمان در خصوص لغو محاصره فرودگاه صنعاء و بندر الحدیده خبر داد که این موضوع نشانگر بی نتیجه بودن تلاشهای آمریکایی ها و سعودی ها در تحمیل دیدگاههایشان درباره اولویت پرونده نظامی است.
دولت امریکا پیش از این خواستار توقف عملیات آزادسازی مارب به بهانه مهیا شدن راههای کمک های انساندوستانه به مردم یمن شده بود که این درخواست یکطرفه به این معنی بود که آنچه را که ائتلاف سعودی در صحنه جنگ به دست نیاورده بود ازطریق این طرح به دست آورد.
مارب یکی از مناطق راهبردی است که با آزادسازی آن خطوط ارتباطی و عقبه عربستان با مزدوران وابسته به دولت مستعفی وفراری منصورهادی قطع خواهد شد و از نظر اقتصادی هم به دلیل قرار داشتن ذخایر نفت وگاز دراین منطقه, این منابع در اختیار صنعا قرار خواهد گرفت.
با توجه به اهمیت راهبردی مارب, سایت الخبر الیمنی نوشت محمدبن سلمان ولیعهد عربستان ازطریق هیات عمانی که شنبه گذشته وارد صنعا شد پیام داده بود در ازای توقف عملیات نظامی در مارب وتوقف حملات موشکی به عربستان , با بازگشایی فرودگاه صنعا و بندر الحدیده و ارائه کمکهای مالی فوری به یمنیها موافقت خواهد کرد.
این در حالی است که محمد عبدالسلام، سخنگوی انصارالله و رئیس هیئت مذاکرات صنعا قبلا در پاسخ به طرحهای سعودیها و امریکایی ها تاکید کرده بود، پرونده انسانی با پرونده نظامی قابل مقایسه نیست.
شورای عالی سیاسی یمن نیز اعلام کرده است که درصورت توقف کامل محاصره, پایان حملات هوایی وزمینی ائتلاف سعودی, خروج نظامیان خارجی ازسراسر خاک یمن و دخالت نکردن در امور داخلی این کشور حاضراست عملیات نظامی علیه ائتلاف متجاوز سعودی را متوقف کند.
با این حال گزارش ها در باره توافق درباره بازگشایی جزیی فرودگاه صنعا و کاهش محاصره بندر الحدیده حاکی از این است که ائتلاف سعودی برای خارج شدن از باتلاق یمن و جلوگیری از حملات موشکی وپهپادی به عمق خاک عربستان از مواضع خود عقب نشینی کرده است.
در این ارتباط محمد النعیمی عضو شورای عالی سیاسی یمن به خبرگزاری یونیوز گفت: خبرها درباره بازگشایی قریب الوقوع فرودگاه بین المللی صنعا برای انجام پروازها صحیح است و این نتیجه پایداری و استقامت مردم یمن است به طوری که قدرت های متجاوز به این باور رسیده اند که اهداف شان از تجاوز به یمن به شکست انجامیده است.
گزارش ها حاکیست روز پنجشنبه یک کشتی حامل 27 هزار تن بنزین در الحدیده پهلو گرفت و این نخستین کشتی حامل بنزین در طول شش ماه گذشته که در این بندر پهلو گرفته است.
از سویی ائتلاف سعودی روز پنجشنبه ادعا کرد برای موفقیت مذاکرات سیاسی حملات هوایی خود به یمن را متقوف می کند.
محمدبن سلمان ولیعهد فعلی و وزیر دفاع وقت عربستان در ۲۵ مارس ۲۰۱۵ میلادی برابر با ۶ فروردین ۱۳۹۴ به همراه امارات واستخدام هزاران مزدور خارجی فرمان اجرای عملیات طوفان قاطعیت علیه یمن را صادر کرد تا به زعم خود ظرف چند هفته انصارالله را نابود ودولت مستعفی و فراری منصور هادی را به قدرت برساند اما جنگ در حالی بیش از شش سال به درازا کشیده است که نیروهای ارتش وکمیته های مردمی یمن به رهبری انصارالله علاوه بر پیروزی های میدانی, عملیات نظامی خود را به عمق خاک عربستان کشانده اند و در عملیات اخیر در جیزان ضربات مهلکی بر پیکر ارتش این کشور وارد کرده اند.
اکنون زمانی فرا رسیده است که ائتلاف سعودی از این وحشت دارد که تهدید «عبدالملک بدرالدینالحوثی» رهبر انصارالله در سال ۲۰۱۵ تحقق یابد که گفت" اگر حمله به یمن متوقف نشود ناچار میشویم گزینههای استراتژیک خود را اجرایی کنیم."
پیروزی های پیاپی ارتش وکمیته های مردمی و هدف قرار دادن متجاوزان سعودی در نجران, جیزان و عسیر این نگرانی را در سعودی ها به وجود آورده است که گزینه های استراتژیک که رهبر انصارالله از آن سخن گفت اکنون در آزادسازی این سه استان یمنی در حال تحقق است که از سال ۱۹۳۴ تحت اشغال عربستان قرار دارند.
بر این اساس به نظر می رسد نه تنها طرح های آتش بس امریکایی دیگر محلی برای مذاکره ندارد بلکه احتمالا بن سلمان به این نتیجه رسیده است که اگر نتواند رضایت ارتش وکمیته های مردمی یمن به رهبری انصارالله را ازطریق میانجی هیات عمانی به دست آورد آنگاه باید با آزاد سازی سه استان یاد شده و پیامدهای آن بر ریاض و ادامه حکومتش روبرو شود.
------------------------------------------------------
رضا محمدمراد