پنجمین دارنده تکنولوژی تولیدمخازن تمام کامپوزیت جهان درتکاپوی تولدی دوباره دست وپنجه نرم میکند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما،مرکزچهارمحال وبختیاری،گرمای طاقت فرسای مردادماه در کنار تکاپوی مقامات ملی به استان کلافه کننده بود اما خستگی وکلافگی آن روز تابستانی باحضور وزیر وقت صمت ودیگرمقامات با بهره برداری از نخستین واحد تولیدی صنایع کامپوزیتی کشوردرسفید دشت چهارمحال و بختیاری از تن همه رفع شد.
مردادماه با برکت سال ۹۳ که نیمه اش نه تنها برای مردم چهارمحال و بختیاری بلکه برای کشور پیام آور موفقیتی بزرگ و گامی دیگر در راستای خودکفایی کشور بود.
هنوز درخاطرم هست، کمی ازظهر پانزدهم مردادماه ۹۳ گذشته است وماهمچنان درتکاپوی پوشش خبری سفر وزیرصمت به چهارمحال و بختیاری هستیم، وارد شهرک صنعتی بروجن شدیم.
بزرگترین واحدتولید مخازن کامپوزیتی کشوربا تشریفات درشهرک صنعتی بروجن به بهره برداری رسیدو ایران را به پنجمین کشور دارنده تکنولوژی تولید مخازن تمام کامپوزیت جهان تبدیل کرد.
درجایگاه خبرنگاران نشسته بودم، وزیر وقت صمت پشت تریبون رفت و با افتخار از این موفقیت و تاثیرات آن درصنعت کشور سخن گفت.
آقای نعمت زاده درآیین بهره برداری ازاین واحدصنعتی گفت: تکنولوژی بزرگترین واحد تولید مخازن کامپوزیتی کشور ازآلمان توسط یک سرمایه گذار در شرایط تحریمی وارد شهرستان بروجن درچهارمحال وبختیاری شده است وحالا پس از آمریکا، کانادا، آلمان وچین، استقرار تجهیزات وماشینآلات تخصصی وهایتک دراین واحدتولیدی، ایران رابه پنجمین کشور دارنده تکنولوژی تولید مخازن تمام کامپوزیت جهان تبدیل کرده است.
موفقیتی که حالا پس ازهفت سال به گفته مدیرانش کاش رسانهای نمیشدو زیر ذره بین کشورهای رقیب قرار نمیگرفت.
رییس وقت سازمان صمت استان هم گفت:واحد تولید مخازن کامپوزیتی در چهارمحال وبختیاری به پشتوانه یک تکنولوژی جدید در سال ۲۰۰۸ درکشورآلمان به ثبت رسیده است واین واحدصنعتی ظرفیت تولیدسالانه، بیش از۲۰۰ هزارکپسول صد لیتری تمام کامپوزیتی را دارد .
وی افزود:ایجادواحد صنعتی کار سادهای نیست وگاهی فرآینده اخذ مجوزات، ایجاد زیرساختهای مورد نیاز مانند آب، برق، گاز و...، واگذاری اراضی، ساخت سوله، واردات تجهیزات و. بسیارسخت و زمانبر است، حالا این واحد صنعتی دانش بنیان علاوه بر گذراندن تمام این مراحل، در شرایط تحریم کارستانی کرده که بیشتر منافع آن برای کشور و سپس برای سرمایه گذاران است.
رکود و خواب کارخانه:
اماکمتر از یکسال فعالیت این واحد صنعتی دانش بنیان و انحصاری درکشور زمزمههای رکود وتعطیلی اش به گوش رسید و سال ۹۴ کم کم چراغ این واحد صنعتی خاموش و چرخ تولیدش متوقف شد.
خودتحریمی جرقهای برای خاموشی کارخانه:
رییس سازمان صمت چهارمحال وبختیاری میگوید:تأخیر در تقسیط تسهیلات دریافتی و ایجاد شائبههای مالی مطرح شده از سوی بانکهای عامل مهمترین علت تعطیلی این واحدصنعتی در سال ۹۴ بوده است.
سجادرستمی با اشاره به اینکه راه اندازی واحیای واحدهای راکد وتعطیل صنعتی از اولویتهای وزارت صمت است، میگوید:چهارمحال وبختیاری در زمینه احیای واحدهای صنعتی راکد از استانهای پیشتاز کشور است وبیشتر از هدفگذاری تعیین شده وزارت صمت موفق به احیای واحدهای صنعتی شده است.
رستمی همچنین از تلاش برای احیای واحدصنعتی کامپوزیت پویای سفیددشت با همراهی مسئولان دستگاه قضایی خبردادوگفت:این کارخانه هم اکنون هم درنوع خود بزرگترین واحدتولید این نوع مخازن دردنیا محسوب میشود و تنها تجهیزات و دستگاههای خط تولید آن که در زمینی به مساحت ۶۲ هزار متر وبا ۱۲هزار و ۵۰۰ مترسوله درشهرستان بروجن واقع شده اند درحال حاضربیش از۳۵ میلیون یورو ارزش گذاری شده اند.
معاون صنایع سازمان صنعت، معدن وتجارت چهارمحال وبختیاری هم میگوید:هم اکنون مخازن کامپوزیتی بهترین جایگزین برای مخازن فلزی CNG در خودروها و صنایع مختلف است.
محمدکاظم منزوی افزود:مخازن کامپوزیتی درکنارمزایای بسیار، قابلیت اشتعال ندارند، بسیارسبک و باداوم و ایمنی بیشتر، دچار خوردگی نمیشوند.
منزوی همچنین تصریح کرد:در زمان احداث کارخانه بهعلت شرایط تحریمی انتقال تکنولوژی بهسختی واردکشور شدوآن زمان بانک صنعت، معدن و تجارت ۱۸ میلیون یورو تسهیلات به این واحد اعطا کرد.
معاون صنایع سازمان صمت استان گفت:بهعلت موجود نبودن برخی از مدارک، بانک عامل ازمدیرعامل کارخانه تولیدمخازن کامپوزیتی شکایت کردوکم کم مشکلات این واحد صنعتی آغاز شد.
وی تصریح کرد:ازسویی دیگراطلاعات فعالیت این واحد نباید دردسترس کشورهای خارجی قرار میگرفت، اما با پی بردن کشورهای خارجی ومشکلات قضایی با بانک این فردتحت تعقیب قضایی قرارگرفت و واحد بهعلت مشکلات بهوجود آمده دچار رکود و تعطیلی شد.
گامی به سوی روشنی:
مشکلات این واحدصنعتی درسالهای تعطیلی بارها برای فعالیت دوباره درستادهای تسهیل ورفع موانع تولید استان مطرح شداما راه به جایی نبردتا اینکه امسال در راستای تحقق شعار"تولید، پشتیبانیها ومانع زدایی ها" مسئولان اجرایی گامهای مستحکمتر و مستمری تری را برای تولد دوباره این واحدصنعتی خاص برداشته اندو این بار علاوه بر دولتمردان، متولیان دستگاه قضاء ونمایندگان مجلس هم به یاری صنعتگران و سرمایه گذاران این واحد صنعتی شتافته اند.
تکاپویی برای روشنایی کارخانه خاموش:
همراه با نماینده مردم شهرستان بروجن در مجلس شورای اسلامی، دادستان استان، فرماندار ومدیران صمت استان واردکارخانه خاک خورده کامپوزیت پویای سفید دشت میشویم.
ساکت وخاموش است،چندمردی که انگارنگهبانان بی ذوق تجهیزات هستندبا هزاران امیدوالتماس سخنان ورایزنی مدیران واحد صنعتی با مقامات استانی را رصد میکنندتا شایدکور سویی از امید به راه اندازی این واحد صنعتی را از زبان یک مسئول بشنوند.
ابتدای مدیرعامل بزرگترین کارخانه مخازن کامپوزیتی کشور با تاکید بر راکد بودن این واحد صنعتی میگوید:تکنولوژی این کارخانه درشرایط تحریمی از آلمان به ایران انتقال پیدا کردونبایدکشورهای خارجی از این موضوع اطلاع پیدا میکردند که متاسفانه بلافاصله پس از بهرهبرداری از این واحد صنعتی در چهارمحال و بختیاری اطلاعات افشا شد.
فیروزی افزود:باتوجه به اینکه این تکنولوژی شامل تحریم بود، پس ازاطلاع کشورهای خارجی ازانتقال این تکنولوژی به ایران، کارخانه با مشکلات بسیاری مواجه شد.
فیروزی گفت:تامین سرمایه درگردش توسط بانک صنعت ومعدن انجام نشدوبه دلیل شکایت بانک و سایر موضوعات مشکلات این واحد همچنان پابرجاست.
وی همچنین گفت:درحال حاضرهم پرونده قضایی این کارخانه از حدود پنج سال گذشته دردستگاه قضایی درحال رسیدگی است.
وی افزود:خوشبختانه پس از چندسال قرارمنع تعقیب صادرشد، اما قرار صادره از دادسرا در دادگاه حتی پس ازکارشناسیهای تکمیلی به نفع شرکت قطعیت پیدا نکرده و این مسئله مانع بزرگی در رسیدن این کارخانه به بهرهبرداری است.
مدیرعامل بزرگترین کارخانه راکدمخازن کامپوزیتی کشورگفت:مشکل اصلی این واحد درفرآیند احیا بحث پرونده قضایی در دادسرا است که اگربه سرعت تعیین تکلیف شود، میتوان به راهاندازی مجدد آن امیدوار شد.
رییس سازمان صمت استان هم با بیان اینکه این واحد تولیدی با استفاده از آخرین فناوریها اقدام به تولیدمخازن تحت فشار فول کامپوزیتی کرده است، گفت: در این تکنولوژی نوین، مخازن تحت فشارتمام کامپوزیتی با استفاده از الیاف کربن و الیاف شیشه درابعادمختلف، با وزنی حدود یک سوم مخازن فلزی، فشار کاری تا سقف ۷۵۰ باررا برای استفاده درمصارف مختلف مهیا میکنند.
سجادرستمی تصریح کرد:وزن کم (حدود یک سوم وزن مخازن فلزی)، عدم زنگ زدگی درونی و بیرونی، نداشتن تبادل حرارتی بین سرمای محیط با گاز ذخیره شده (که در فصل زمستان بزرگترین عامل اختلال و سوخت ناقص گاز، به خصوص در اتوبوسهای حمل و نقل شهری است)، نداشتن نیاز به تستهای دورهای x-ray (که موجب کسر هزینههای سنگین ملی و رغبت مصرف کنندگان برای انجام تستهای دورهای استاندارد است)، نداشتن قابلیت برش و دستکاری از مهمترین محاسن این مخازن است.
رستمی افزود: مخازن CNG خودرویی تیپ ۴ نسل جدید، جایگاه سیار گاز CNG، پالتهای CNG مخصوص اتوبوس، بهترین صرفه اقتصادی برای پروژههای گاز رسانی مادر-دختر به مناطق فاقد لوله کشی گاز، مخازن LPG از ۳ کیلوگرمی تا پالتهای بزرگ (مخصوص منازل، بیمارستان ها، هتلها و … در مناطق برخوردار فاقد لوله کشی گاز مثل جزیره کیش) از مهمترین موارد مصرف مخازن کامپوزیتی در کشور است.
کامپوزیت درتکاپوی مرگ و زندگی:
رییس سازمان صمت استان ابراز امیدواری کرد:با همراهی همه دستگاههای مربوطه وباتعیین تکلیف پرونده قضایی ما بین بانک صنعت، معدن وتجارت وکارخانه تولید مخازن کامپوزیتی این واحد دوباره فعال شود.
نماینده مردم شهرستان بروجن درمجلس شورای اسلامی هم با اشاره به معضلات بیکاری به عنوان مهمترین دغدغه مردمی دراستان میگوید:سرمایه عظیمی برای این واحدهزینه شده است وبایداین واحد را به چرخه تولید برگردانیم.
حجت الاسلام جعفری افزود:درصورت احیای بزرگترین کارخانه مخازن کامپوزیتی کشور برای۴۵۰ نفر اشتغالزایی میشود.
مدیرعامل بزرگترین واحدتولید مخازن کامپوزیتی کشور هم گفت: خوشبختانه جذب نیرو دراین واحدآغاز شده است واگر مسئولان در رفع مشکلات این کارخانه همراهی کنند به زودی وارد چرخه تولید میشود.
فیروزی با بیان اینکه این کارخانه همچنان با ظرفیت۲۵۰هزارمخزن درسال، بزرگترین واحد برای تولید این محصول درکشوراست، تصریح کرد:در برههای بازار مخازن CNG درکشور دچار مشکل شد، اما خوشبختانه این بازار دوباره رونق گرفته است.
معاون صنایع سازمان صمت استان هم افزود:کارخانههای سازنده خودروهای دوگانه سوزو شرکتهای مجاز زیرمجموعه شرکت پخش فرآوردههای نفتی موظف به دوگانه سوزکردن خودروها، مشتری عمده کارخانههای تولید مخازن کامپوزیتی هستند.
وی گفت:پالایشگاهها وپتروشیمیهاهم میتواننداز این مخازن استفاده کنندکه با رفع مشکلات قضایی وآغاز فعالیت این واحدصنعتی درگام دوم باید با این شرکتها وارد مذاکره شویم تا مشکل بازار فروش این واحد صنعتی هم پس از احیا مهیا شود
حالا پس ازهفت سال مسئولان چهارمحال وبختیاری ازمتولیان اجرایی، قضایی و قانون گذاری عزم خود را جزم کرده اندتا با احیای بزرگترین واحدتولیدمخازن کامپوزیتی دراستان علاوه برتامین نیاز داخل کشور به این مخازن، اشتغالزایی و رونق تولید دراین واحد صنعتی، شعارسال رامحقق کنندودرنخستین گام اجرایی وقضایی دادستان استان از صدور قرار منع تعقیب برای مدیرعامل کارخانه مخازن کامپوزیتی خبر میدهد.
دادستان عمومی وانقلاب شهرستان شهرکرد در بازدید از این کارخانه خاموش گفت: این واحدتولیدی با بانک عامل در مباحث ارزی به مشکل برخورده بود و پرونده در مرکز مورد رسیدگی قرار گرفت، با رایزنیهای صورت گرفته با دادستان مرکز کشور مقرر شد روند رسیدگی به پرونده قضایی این واحد با بانک تسریع شود.
عبدالرضاعلیمحمدی افزود:مشکلات بزرگترین کارخانه راکدمخازن کامپوزیتی کشور در ستاد اقتصاد مقاومتی چهارمحال وبختیاری هم مطرح شدوخوشبختانه آرای صادره دردستگاه قضایی به نفع مدیرعامل کارخانه بودکه منجر به به صدور قرار منع تعقیب برای این فرد شد.
نتیجه:
امروزکشوربهعلت شرایط تحریمی، سنگ اندازیهای بیگانگان، نوسانات نرخ ارز، کرونا وموارد بسیار دیگرشرایط اقتصادی ویژه را طی میکند که در بسیاری موارد منجر به تعطیلی واحدهای صنعتی بسیار و رکورد اقتصادی شده است که باید با اتخاذ راهکارهای صحیح وبا انسجام همگانی درکوتاهترین زمان ممکن برای رفع این مشکلات چاره اندیشی شودتا هر صبح شاهد تعطیلی کارخانهای جدید و یا بی تابی کارگران بیکار نشویم و همانطور که دیدیم با همراهی متولیان دستگاههای اجرایی، قضایی وقانون گذاران نمونهای کوچک ازهزاران واحدصنعتی منحصر به فردو تعطیل کشورکه سالها سکوت چرخه تولیدش برای مردم منطقه آزار دهنده بود، دوباره به چرخه تولید و اشتغال بازگشت و این بیانگر خواستن و توانستن است.
البته این هدف جزبا همراهی، همبستگی وانسجام همگانی محقق نمیشدپس همانطورکه این کارخانه درگوشهای کوچک از پازل ایران زمین درحال بازگشت به چرخه تولید است، میطلبد در سایر حوزهها هم با انسجام موانع را از سر راه توسعه وپیشرفت اقتصادی کشور برداشته وباپشتیبانیهای هدفمندمسیرحرکت وطن روی ریل خودکفایی را هموارتر کنیم.
پریسا کنارنگ