اشتباهی کپک خوردن چه عوارضی ایجاد میکند؟
عوارض اشتباهی کپک خوردن در بدن را بدانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، همه میدانیم کپکها برای سلامتی ما مضر هستند و از خوردن مواد غذایی کپکزده پرهیز میکنیم؛ اما واقعا چرا کپک، ضرر دارد؟
آیا کپک خوردن شما را بیمار میکند؟
فرض کنید در حال لذت بردن از صبحانه خود هستیم که میبینیم کلوچه مورد علاقه ما که نصف آن را خوردیم، کپکزده است. به یقین باید از ادامه خوردن آن خودداری کنیم، اما با مقدار کپکی که نادانسته خوردیم و حال در بدن ما است، چه کنیم؟
وحشت نکنید
بیشتر افراد سالم، بهطور تصادفی مقداری کپک را ناخواسته خوردهاند. آنها مشکلی در سلامت خود نداشتند و اتفاق بدی نیز برای آنها نیافتاده است. با این حال، شرایط سلامتی شما به سامانه ایمنی بدن و نوع کپکی که خوردهاید، بستگی دارد.
کپک چیست؟
کپکها، قارچهای میکروسکوپی هستند که میتوانند بر روی چوب، کاغذ، فرش، غذا و مصالح ساختمانی مانند عایق، رشد کنند. همه کپکها جهت رشد به آب یا رطوبت نیاز دارند. هر جا که رطوبت و اکسیژن وجود دارد، کپک میتواند رشد کند.
بیش از ۳۰۰،۰۰۰ گونه از قارچها وجود دارند و هر کدام کپک مخصوص خود را بهوجود میآورند. بر خلاف باکتری، کپک، ساختارهای متشکل از سلولهای بسیار دارد و جهت دیدن آن، نیاز به میکروسکوپ داریم.
کپکها مانند نخهای ریشهای هستند که در اعماق غذا نفوذ میکنند. کپکها مانند قاصدک در هوا سفر میکنند و محصولات غذایی و دیگر موارد ذکر شده را آلوده میسازند. کپکها تجزیهکننده طبیعی هستند. اگر میوه کپکزده داشته باشید، در نهایت، آن میوه، تجزیه میشود.
کپک در محیطهای گرم و مرطوب رشد میکند، اما این به آن معنا نیست که نمیتواند در یخچال شما نیز شکل گیرد و رشد کند. کپک بسیار هوشمند عمل میکند و در برابر مواد نگهدارنده، مانند نمک و شکر، بیشترین تحمل را دارد.
انواع کپک خوب و بد!
همه کپکها بد نیستند. برخی میتوانند بسیار مفید باشند. پنی سیلین، آنتی بیوتیک نجات دهنده زندگی، از کپک پنی سیلیوم ساخته میشود. حتی برخی پنیرهای خاص از کپکها بهوجود میآیند و با قیمتهای بالا به فروش میرسند.
واکنشهای آلرژیک به کپک
برخی افراد به کپک، حساسیت دارند. کپک میتواند موجب استفراغ، اسهال یا سردرد شود. تکههای پنهان کپک میتواند در همه مناطق مختلف خانه، کمین و شما را بیمار کند. اگر پیشزمینه بیماریهایی را داشته باشید که سامانه ایمنی بدن را تضعیف کند، کپکها میتوانند سلامت شما را در خطر جدی قرار دهند.
برخی از کپکها تولید مواد سمی میکنند
چند نوع کپک، تولید میکوتوکسین یا مواد سمی میکنند که میتوانند شما را بسیار بیمار کنند. بهعنوان مثال، کپکهای تولید شده گونه باکتری آسپرگیلوس، میتوانند موجب افلاتوکسیموز شوند که یک نوع خطرناک کپک بوده و ممکن است مسمومیت حاد تولید کند یا آسیبهای جدی به کبد بزند.
این نوع کپک، تمایل به کمین در غلات دانههای روغنی، مانند بادام زمینی، آفتابگردان و دانه پنبه، ادویهجات، ترشیجات و آجیل دارد. این میکوتوکسینها در حیوانات به سرطان منجر میشوند و میتوانند موجب سرطان کبد در انسان شوند.
روش رسیدگی به غذاهای کپکی
بهطور معمول، بخش کپکزده را جدا و از بقیه مواد غذایی استفاده میکنیم؛ اما باید بدانیم که ارزش و ریسک کپک خوردن را ندارد و باید مواد غذایی کپکزده را دور بیاندازیم. در کنار خطر بیماری، غذای کپکی، طعم زیادی ندارد. بیشتر کپکهای روی غذاها، نرم هستند و طعم خاک یا گرد و غبار را میدهند.
نکته: هرگز کپک را بو نکنید که مطمئن شوید کپک است. بو کردن آن میتواند موجب مشکلات تنفسی شود.