سخنگوی دولت تاکید کرد: برخلاف آمریکا که کارنامه سیاهی در عدم پایبندی به تعهدات و توافقات بین المللی خود دارد، ایران تاکنون از هیچ یک از توافقهای بین المللی خارج نشده و تعهداتش را نقض نکرده است.
سخنگوی دولت گفت: تا زمانی که همه طرفهای برجام به تعهدات خود پایبند بمانند، میتوانند مطمئن باشند که جمهوری اسلامی ایران هم از تعهدات خود عدول نخواهد کرد. پایبندی به تعهدات و احترام به حقوق و قوانین بین المللی یکی از اصول ثابت سیاست خارجی ایران است که با تغییر دولتها دچار تغییر و دگرگونی نمیشود.
وی افزود: پرونده هستهای یک پرونده ملی است که با اجماع در جمهوری اسلامی ایران جلو میرود و به تحولات داخلی مرتبط نیست و دستگاههای حاکمیتی آن را پیگیری میکنند. در موضوعات ملی و کلان، مانند همیشه هر نتیجهای در چارچوب حاکمیت به دست آید، در همان چارچوب عمل خواهد شد. بنابرین قاعدتا تصمیمی که با اجماع مجموعه نظام در خصوص مذاکرات و نتیجه آن گرفته میشود، از سوی دولت آینده نیز محترم شمرده خواهد شد.
سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که با توجه به شواهد موجود و اظهارات مسئولان روند مذاکرات وین مثبت بوده و به تحقق نتیجه نهایی نزدیک شده است. با توجه به اینکه چیزی در دنیای سیاست قطعی نیست. در صورتی که تیم مذاکره کننده تا روز انتخابات به نتیجه مورد نظر نرسد تا کی کار مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد؟ گفت: ما امیدواریم که بزودی شاهد برگزاری دور نهایی مذاکرات و به نتیجه رسیدن این گفتگوها باشیم و تا قبل از پایان مهلت قانونی این گفتگوها را به نتیجه برسانیم. ما همانقدر که عجلهای در مذاکرات نداریم، با فرسایشی شدن مذاکرات نیز به شدت مخالفیم. تمرکز ما بر اتمام مذاکرات در زمان باقیمانده است. در حال حاضر مایل نیستم زودتر از آنچه لازم است درباره سایر احتمالات گمانه زنی کنم.
وی تصریح کرد: درباره قسمت دوم سوال شما، تصویب لوایح باقیمانده FATF به طور اصولی ارتباطی به مذاکرات وین برای احیای برجام ندارد و پرونده مستقلی است که تصمیم گیری در مورد آن در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام است. اما تایید میکنم که امید به تصویب لوایح سی اف تی و پالرمو در صورت احیای برجام تقویت خواهد شد، اما تصمیم نهایی در این زمینه بر عهده مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره پرداخته نشدن به موضوع کرونا و تحریم به عنوان دو عامل تاثیرگذار در اقتصاد کشور در مناظرات گفت: اگر خلاصه بخواهم جواب سوال شما را بدهم، باید بگویم اگر برخی افراد، امروز درباره تحریم و فشار حداکثری صحبت کنند، دچار پارادوکس با کارنامه خودشان میشوند. از ماهها قبل احساس میشد که عدهای نمیخواهند موضوع تحریم، چه از منظر حل مساله تحریم و چه از منظر نحوه مواجهه با آن، در منظر افکار عمومی مطرح شود.
وی افزود: این عده در چند سال گذشته، در تحلیل و تبیین مسائل روز، همیشه نسبت به موضوع تحریم و همچنین کرونا، موضع نادیدهانگاری و انکار داشتهاند و از طرح اثرات فشار حداکثری و جنگ اقتصادی بر معیشت و زندگی مردم، چشم پوشی کردهاند. اما صدا و سیما به عنوان تهیه کننده سوالات مناظرهها، شایسته بود مطرح کند که چرا تاثیر فشار حداکثری، کرونا و جنگ اقتصادی را ندیده گرفته است؟ گویی تحریم و کرونا از منظر طراحان سوالات، ارزشی برای طرحشدن و قضاوت مردم ندارد. برای همین معتقدم این سوال شما، یک پرسش بزرگ برای همگان است.
سخنگوی دولت اضافه کرد: در سالهای اخیر، مخالفان دولت یک دوگانه جعلی ساخته اند و فکر میکنند اگر تاثیر تحریم و کرونا، به عنوان مشکلات اقتصادی کشور، نادیده گرفته شود، به آنان این فرصت جعلی را میدهد که ناکارآمدی دولت را به زعم خود اثبات کنند.
وی افزود:، اما مردم باید بدانند جریانهایی که به دولت میتازند و میگویند ما بهتر اداره میکنیم، چگونه کشور را درشرایط تحریم و در دورهای که ترامپ قصد فروپاشی ایران را داشت، اداره میکردند؟ باید به مردم توضیح بدهند در موقعیت همبسته و توامشدن تحریمها با پاندمی کرونا که اقتصاد جهان را دچار مشکل کرد، چگونه میتوانستند کشورداری کنند و طرحشان چه بود؟
اقای ربیعی خاطرنشان کرد: متاسفانه آنچه من تاکنون در طول این ۸ سال دیدهام، حمله و تخریب دولت و بالارفتن منتقدان دولت از دیوارهای فرورریخته تحریم توسط دولت است؛ بنابراین با این حرفهای سلبی و تخریبی که بنا است کسانی بر آن فراز بیابند، اگر نقش تحریم و کرونا بیان بشود، قطعا این گونه تاختنها، بیمعنی خواهد بود؛ چرا که اگر تاثیر واقعی کرونا و تحریم بر اقتصاد کشور، به خوبی ارزیابی و تشریح شود همه متوجه خواهند شد که طرح ناکارآمدی دولت، نه تنها قضاوتی نادرست و تبلیغای غیرواقعی است بلکه از قضا، تلاشهای دولت را در مواجهه با کرونا و تحریم، نشان داده و ثابت میکند.
وی اضافه کرد: چه خوب است از همه پرسیده شود که اگر درآمد قابل دسترس نفتی دولت از ۱۰۰ میلیارد دلار به زیر ۵ میلیارد دلار رسید، برنامهشان برای اداره کشور چه خواهد بود؟ به مردم بگویند اگر همان درآمد اندک نفتی را هم نتوانند وارد کشور کنند، چطور میخواهند امور را تمشیت کنند؟ای کاش سوال میشد اگر در شرایط عدم تعادل اقتصادی، کمبود ارز و هجوم نقدینگی به سمت خرید ارز قرار بگیرند، برای دفاع از زندگی و معاش مردم، به جز ارز ترجیحی چه کار دیگری میتوانند انجام بدهند؟
سخنگوی دولت افزود: در اینجا مجددا تاکید میکنم در نظرگرفتن ارز ترجیحی، در آن شرایط درستترین تصمیم گیری بود. در تحریم با دیدن همه متغیرها و واقعیتها و قصد خارجی از سوی دولت ترامپ برای شوراندن مردم، کسی نمیتواهند تصمیم گیری ساده اندیشانه کند و ما هم میدانستیم که ارز ۴۲۰۰ مشکلاتی دارد، اما منتقدین بگویند که اگر آنها جای این دولت بودند، چگونه میتوانستنددر آن شرایط و آنروزها از تلاطم روزانه قیمتها و طرح ونزولایی کردن ایران ژیشگیری کنند. اتفاقا در حفظ قیمت کنند؟
اقای ربیعی گفت: کاش پاسخ میدادند در زمان تحریم، فقدان سرمایه گذاری خارجی، بیثباتی سرمایهگذاری در داخل، عدم تعادل ارز، چگونه پروژههای اقتصادی بزرگ را طراحی کرده و ایجاد اشتغال میکردند؟ اتفاقا مردم فراموش نمیکنند، به خاطر اینکه مردم و دولت با مقاومتی که انجام دادند، دیوارهای تحریم در حال فروریختن است و دولت بعدی، قطعا مشکلات اقتصادی را که دولت تدبیر و امید با آن مواجه بود، نخواهد داشت.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره اخرین وضعیت تزریق واکسن کرونا گفت: مثل هفتههای گذشته واکسیناسیون در جریان است و البته تا رسیدن به نقطه هدف، یعنی ایمنی جمعی ناشی از واکسن، این روند ادامه خواهد یافت. برنامه دولت واکسیناسیون ۱۳ الی ۱۵ میلیون نفر از طریق واردات بوده که با این وصف میزان فوتهای ناشی از کرونا به شدت کاهش خواهد یافت.
وی اضافه کرد: با تمهیدات اندیشیده شده و اتخاذ استراتژی به موقع و به هنگام و آینده نگر مبنی بر توجه به تولید داخلی همراه با واردات، مطمئنیم که تولید واکسن داخلی با تایید سازمانهای مرتبط به چرخه واکسیناسیون وارد خواهد شد و ایران جزو کشورهای با واکسیناسیون بالا قرار خواهد گرفت و به امید خدا دو واکسن پاستور و برکت در آستانه ورود به نظام سلامت هستند.
سخنگوی دولت گفت: همچنین براساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار بود محمولهای شامل ۳ میلیون دوز واکسن وارد کشور شود، اما ورود این محموله با تأخیر مواجه شد که تصمیم گرفته شد به جای آغاز واکسیناسیون گروه سنی جدید، واکسیناسیون افراد بالای ۷۰ سال تکمیل شود تا این گروه سنی دوز اول و دوم واکسن را دریافت کنند.
وی افزود: در حال حاضر تامین و توزیع واکسن و روند واکسیناسیون در روزهای اخیر و هفتههای آتی معطوف به انجام دز دوم واکسیناسیون افراد است و فعلا واکسیناسیون سایر گروههای سنی به محض ورود واکسن مطابق برنامه انجام خواهد شد.
اقای ربیعی گفت: با توجه به تحقق پروژههای افتخارآمیز تولید واکسن ایرانی و ورود تدریجی این واکسنها به چرخه تولید انبوه، از این فراز و فرودها کاسته شده و گام به گام ثبات بیشتری خواهد یافت؛ که وزارت بهداشت اطلاع رسانیهای لازم را انجام خواهد داد.
وی اضافه کرد: در این خصوص درخواست میشود افرادی که اولین واکسن کووید ۱۹ را دریافت کرده اند تا قبل از دریافت پیامک و یا اطلاعیه وزارت بهداشت از مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی خودداری کنند. تاخیر چند روزه تا چند هفته و برای برخی از واکسنها حتی بیشتر، تاثیری در اثربخشی و ایمنی زایی واکسن نخواهد داشت.
اقای ربیعی گفت: البته در همین دوران وزارت خارجه ما تبدیل به دیپلماسی سلامت شد و رییس جمهور شخصا با روسای جمهوری کشورهای دارای واکسن مذاکره داشت و این بار نیز شاهد هستیم واردات واکسن برای دوز دومی با پیگیریهای صورت گرفته انجام خواهد شد.
وی تصریح کرد: سوال شما فرصتی را فراهم ساخت تا به یاد بیاوریم در همین ماههای گذشته چقدر فشار روانی بر دولت با دوگانه سازی واکسن داخلی و وارداتی درست کردند و برخی تا چه اندازه به واردات واکسن تاختند و از سوی مقابل برخی تولید داخلی را به سخره میگرفتند. دولت در دوران تحریم که حتی نتوانست پول واکسن سبد کوواکس را به موقع پرداخت کند و حتی بهترین شرکتهای خارجی کشورهای دوستان ایران از نگرانی تحریم حاضر به دادن واکسن به ما نبودند. حتی ما برای انتقال پول خودمان از کشور عراق برای خرید واکسن با فشار تحریم روبرو بودیم.
1- هدف امریکاه از مذاکره لغو تحریم ها نیست بلکه ساختار آن باقی خواهد ماندوتحریم اساساً وسیله و ابزاری است برای اینکه از ایران در همه زمینه ها ازجمله در موضوعات حضورمنطقه ای ، موشکی و حقوق بشرامتیاز گرفته بلکه اگر بتواند پیشرفت کشور را به سراشیبی سقوط بکشاند.
2- آمریکا اگر کوچکترین امتیازی به ایران بدهد با بدعهدی و بد قولی زیر تعهدات می زند و عمل کردن ایران به تعهدات چند باره ایران رکب خورده و بازگشت کامل ایران به تعهدات برجامی یعنی پس از هزینه سنگین راه اندازی غنی سازی 60درصدی نابودی آن دستگاه ها وممنوعیت توسعه و تحقیقات هسته ای و عقب گرد وعقب ماندگی نسبت به کشورهای دارای علوم و فنون هسته ای.
3- با بررسی تجربه های تاریخی ازجمله اعتماد دکتر مصدق به امریکا و سقوط دولت او ، اعتماد و مذاکره معمر قذافی در زمینه های هسته ای ،موشکی و تجاری با امریکا وغرب و در پی آن نابودی برنامه هسته ای و موشکی لیبی و سرانجام به خاک سیاه نشاندن اقتصادلیبی و معمرقذافی توسط امریکا و اروپا ،اعتماد صدام جنایتکاربه بازرسان سازمان ملل و یافتن تمام نقشه های نظامی و غیر نظامی عراق ودادن اطلاعات آن به امریکا و پس از آن جنگ راحت امریکا و متحدانش علیه صدام و شکست او.
4- مذاکره تحویل دیپلمات های امریکایی در لبنان در زمان مرحوم هاشمی وعدم آزاد شدن پول های بلوکه شده ایران توسط آمریکا،معاهده سعد آباد مبنی بر قبول داوطلبانه تعلق غنی سازی و پروتکل الحاقی توسط روحانی در دولت خاتمی با سه کشوراروپایی وعدم اجرای تعهد توسط آن سه کشوراروپایی و آمریکا.
5- معاهده برجام مبنی برممنوعیت حدود صد نوع فناوری هسته ای ایران با1+5 خروج از برجام توسط امریکاواضافه شدن بیش از 1500 نوع تحریم قبلی وجدیدعلیه ایران .
6- اساس،پایه و انگیزه وضع تحریم ازطرف دشمن به طمع فشارهمه جانبه برملت و دولت وسپس گشودن باب مذاکره بوده و انگیزه و هدف مذاکره هم از طرف غرب به حراج دادن مولفه های قدرت ایران یکی پس از دیگری و جری شدن دشمن و باج خواهی های مضاعف از کشورو ملت با ابزار تحریم می گردد.
7- غرب صرفاً با تله وحیله مذاکره می تواند مولفه های قدرت را با نیرنگ از ایران بگیرد درصورتیکه بجز مذاکره هیچ راهی برای به زیر کشیدن قدرت ایران ندارد مانند ممنوعیت صد نوع فناوری هسته ای در برجام وموارد ذکر شده بند های این موارد.
8- درصورت بازگشت به برجام امریکا به هر بهانه ای دوباره می تواند از مکانیزم ماشه یا همان اسنب بک استفاده کرده وتحریمها را ازطریق قطع نامه های شورای امنیت به بکباره برگرداندوایران را ذیل بند 7 منشور ملل متحد ببرد.
9- در صورت مذاکره موشکی و منطقه ای و به باد دادن توان موشکی ،قدرت دفاعی و منطقه ای کشور، امریکا ، اروپا و حتی کشورهای مثل عربستان و اسرائیل می توانند امنیت ایران را نابود کرده وکشور و ملت رامثل لقمه ای چرب خودغارت کرده یا داعش و سایرگروهای تروریستی را به جان ملت بیاندازند.
10- مشکلات اقتصادی به هیچ وجه با مذاکره قابل حل نیست زیرا ساختار کلی وپایه اصلی تحریم ها همچنان حفظ شده وآمریکا به تعهدات خود عمل نکرده و آنرا بطور کامل لغو نمی کند زیرا هر تحریمی بابرچسب های گوناگون هسته ای ، موشکی و منطقه ای و حقوق بشراست.اگر یک موضوع از تحریم را بردارد سایر برچسب های تحریم باقی می ماند و این یعنی لغو تحریم ها کاملاً بی خاصیت و دروغ بوده وایران در گرداب،تله و دور بی حاصل موضوعات متعدد تحریم و مذاکره برای دادن مولفه های قدرت یکی پس از دیگری قرار می گیرد.
11- در صورت عدم لغو تحریم ایسا ( ممنوعیت سرمایه گذاری خارجی درایران) وتحریم یوترن( گردش مالی آزاد ایران از طریق دلار باجهان) که متاسفانه هیچکدام در برجام توسط تیم مذاکره کننده ایرانی از امریکا درخواست لغو نشده است برداشتن تحریم ها بدون لغو این دو بی معنی،مضحک و بی خاصیت است .
12- با تکیه بر توانمندی های و ظرفیت های عظیم داخلی اثرو نقش تحریم هارا بایدخنثی کرده و ازبین برداز جمله :استفاده درهمه زمینه های علمی و تولیدی از شرکتهای دانش بنیان،استفاده از قرار گاه سازندگی به عنوان تجربه موفق وراهگشای خنثی سازی تحریم ها،استفاده از نیروی انسانی جوان ،جذب سرمایه ایرانیان مقیم خارج ،برنامه ریزی بوجه سالانه بدون کسری بودجه توسط دولت وعدم چاپ بی پشتوانه اسکناس وعدم افزایش پایه پولی بدون پشتوانه افزایش تولید،اعطای تسهیلات قرض الحسنه و بسیار کم بهره به واحد ها ی تولیدی متوسط و کوچک ،استفاده ازظرفیت معادن بصورت غیر خام فروشی ، برنامه ریزی مدون برای تولیدات گسترده صنعتی وکشاورزی و نگاه صادرات محور به همسایگان، حمایت همه جانبه از تولید داخل با کیفی سازی ،شفاف سازی و مبازره هدفمند با قاچاق و مبازره با فساد، پیمان های پولی دو وچند جانبه با کشورها ، قطع همیشگی فروش نفت خام وتبدیل آن به صنایع پتروشیمی با محوریت صادرات محصولات آن به همسایگان، اخذ مالیات عادلانه از ثروتمندان و عایدی سرمایه، خانه خالی و ماشین های لوکس واخذ مالیات از گردش حساب های بانکی ،تکمیل زنجیره پروژه های آزاد راهی، ریل وراه آهن برای دریافت حق ترانزیت از کشورهای همسایه، داخلی سازی با کیفیت خودرو ، لوازم خانگی و لوازم ساختمانی ،استفاده از ظرفیت عظیم بسیج و نیروهای جهادی در تمام این مراحل برنامه ریزی پیشرفت و توسعه کشوروعدم اجازه ورود مجدد به شرکت هایی عهد شکن مانند توتال ،پژو ،سامسونگ ، ال جی و... که به بهانه تحریم کشور را ترک کرده و باعث شوک و خسارت به اقتصاد شدند، بطور قطع با پیاده سازی این برنامه ها باید حربه دو گانه تحریم ومذاکره را ازدشمن گرفت.در غیر این صورت مانند 8 سال اخیر با بدعهدی و شرطی کردن اقتصاد به دشمن توسط دولت تشنه مذاکره وغربگرا، شیرازه اقتصاد مبتنی برتوانمندی و ظرفیت های داخلی و رویکرد اقتصاد مقاومتی ازهم می پاشد و باعث مشکلات عدیده ازجمله تورم غیر متعارف و افسار گسیخته ،نابودی تولید داخلی و تعطیلی کارخانجات و بیکاری، جهش غیر عادی قیمت ارز، ریزش غیر طبیعی بورس و گرانی بی ضابطه کالا،مسکن و خدمات گردیده ونارضایتی بحق ملت را در پی دارد.