مدیر کل محیط زیست قم گفت: تامین نشدن حق آبه، تالاب های قم که فرصتهای ارزشمند زیست محیطی هستند را به تهدیدی برای ما تبدیل میکند.
وی ادامه داد: از نظر جمعیتی نیز استان قم بیش از ظرفیتش جمعیت دارد و این مسئله فشار زیادی به منابع پایه مثل آب و خاک وارد میکند که به این دلیل این منابع یا باید تامین شود یا باید ما با این شرایط کنار بیاییم.
موسوی با بیان اینکه ما سه تالاب مهم شامل مره، حوض سلطان و دریاچه نمک را در استان داریم، افزود: به رغم وجود این سه تالاب مهم در استان قم شاهد هستیم که بخش قابل توجهی از حق آبه این تالابها تامین نمیشود.
مدیر کل محیط زیست قم، گفت: تامین نشدن حق آبههای زیست محیطی قم این تالابها را که فرصتهای ارزشمند زیست محیطی هستند برای ما به تهدید تبدیل میکند.
موسوی مشکینی به ایجاد سد در منابع آب تامین کننده حق آبههای زیست محیطی قم اشاره کرد و گفت: در بالادست و استانهای مجاور سدهایی بر سر راه رودخانهها ایجاد شده و مصارفی هم برای آن تعریف شده است و به این دلیل حق آبهها به استان قم نمیرسد.
وی به سه رود تامین کننده آب استان قم اشاره کرد و افزود: ایجاد سد ۱۵ خرداد بر سر راه قم رود، سد الغدیر ساوه در بالا دست رودخانه قره چای باعث شده تا از این دو منبع مهم تقریبا هیچ حق آبه ای به قم نرسد.
موسوی در ادامه گفت: اندک آبی هم از طریق رودخانه شور از استان تهران به قم می رسد که همین اندک آب باعث شده تاکنون تالاب مره زنده بماند.
مدیر کل محیط زیست استان با اشاره به مشکل آب در سطح ملی و منطقهای افزود: بحث آب یک موضوع بسیار مهم و جدی است و در کل کشور این مشکل وجود دارد، الان این مشکل حتی بین ایران و سایر کشورها وجود دارد و بعضا کشورهای همسایه سدهایی در رودخانهها میزنند که حتی یک قطره آب به ایران نمیرسد.
وی تصریح کرد: سیاستگذاران حوزه آب اگر به این موضوع توجه نکنند در آینده نزدیک با چالشهای بسیار اساسی تری مواجه خواهیم شد.
موسوی مشکینی بیان داشت: پیشنهاد ما این است که در گام اول بر ارتباطات موجود بازنگری داشته باشیم به این معنا که حق آبه هر بخش را به رسمیت بشناسیم و آن را تامین کنیم.
مدیر کل محیط زیست استان خاطرنشان کرد: تا مدتها چیزی به نام حق طبیعت اصلا سهمی در اختصاص منابع آب رسمیت نداشت، اما تجربه نشان داد اگر ما سهم طبیعت که همان حق آبه زیست محیطی است را ندهیم، طبیعت آسیب میبیند و ما را دچار مشکل میکند.
وی به ابلاغ قانون تالابها در سال ۹۶ اشاره کرد و گفت: در این ابلاغیه یک ظرفیت قانونی برای مدیریت تالابها در نظر گرفته شده است، در این قانون اسم سه تالاب قم رسما ذکر شده است.
موسوی ادامه داد: از طریق استاندار درخواستی را برای معاون اول رئیس جمهور که رئیس کارگروه ملی تالابها هستند ارسال کردیم و تخصیص حق آبه زیست محیطی تالابهای قم به خصوص برای دریاچه نمک در خواستار شدهایم.
مدیر کل محیط زیست قم گفت: موضوع تامین حق آبههای زیست محیطی فراتر از یک دستگاه است و با توجه به قرار گرفتن کشور در کمربند گرم و خشک در سازمان محیط زیست پیگیر هستیم که محورهای توسعهای که در کشور داریم به نحوی صورت گیرد که سازگار با شرایط کم آبی باشد.