ائتلافی با حضور 8 حزب از جناح های مختلف راست، چپ و میانه برای برکناری نتانیاهو از پست نخست وزیری و پایان دادن به دوره زمامداری 12 ساله وی تشکیل شده است.
این ائتلاف از حمایت 61 کرسی از کل 120 کرسی کنست( پارلمان ) برخوردار است و لذا بسیارشکننده بوده و درصورت خروج یک نماینده از ائتلاف می تواند ازهم بپاشد. شاید تنها نقطه امید نتانیاهو همین لبه پرتگاه بودن دولت ائتلافی جدید باشد.
با اینحال به نظر می رسد این ائتلاف در مقایسه با دولت نتانیاهو با دوام خواهد بود. زیرا از حمایت و پشتیبانی دولت های غربی بخصوص دولت بایدن برخوردار است. یکی از آثار و نتایج دوران نتانیاهو چرخش سیاست سنتی اسرائیل از حمایت دو حزبی امریکا به سمت حزب جمهوریخواه بخصوص شاخه راست و افراطی آن یعنی اوانجلیست ها و دوری از حزب دموکرات است که موجبات دو دستگی یهودیان امریکا را نیز به همراه داشت.
از این دید ائتلاف جدید همخوانی بیشتری با دولت بایدن خواهد داشت هرچند که امکان دارد در خصوص موضوعاتی از قبیل طرح دو دولت تعارضاتی با آن پیدا شود چرا که برخی از جناح های ائتلاف جدید بخصوص جناح بنت با طرح تشکیل دو دولت مخالف و مهمترین پایگاه آن در میان شهرک نشینان صهیونیست است.
از این رو واگذاری دو سال اول پست نخست وزیری به نفتالی بنت در تقسیم قدرت جدید در چارچوب ائتلاف جدید می تواند به استمرار سیاست های نتانیاهو اما بدون حضور وی کمک و موجبات اطمینان خاطرجناح های دست راستی را تامین کند که گرایش غالب را درفلسطین اشغالی تشکیل می دهد.
به نظر می رسد بنت توانسته موافقت آیپک را نیز کسب کند که مهمترین حامی نتانیاهو بوده است. در چنین شرایطی احتمال اینکه نتانیاهو باز بتواند به عرصه قدرت بازگردد بسیار ضعیف اما محاکمه و زندانی شدن وی قوی به نظر می رسد زیرا بر همگان مشخص است که اگر نتانیاهو اختیار و آزادی عمل کافی داشته باشد برای به شکست کشاندن ائتلاف جدیدی که دولت های غربی و بخصوص دولت بایدن روی آن حساب خاصی باز کرده است از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد و اکنون نتانیاهو به مانند ببر زخمی است که به چیزی جز انتقام فکر نمی کند.
همچنین با توجه به اینکه به تازگی و تقریبا همزمان با تشکیل ائتلاف جدید مقام ریاست جمهوری به اسحا ق هرتزوک ازحزب کار واگذار شده است لذا نوعی عقبه حمایتی نیز برای ائتلاف جدید فراهم می کند. ریولین رئیس جمهور قبلی از جناح راست بود و یکی از بازوهای قدرت نتانیاهو محسوب می شد و از این لحاظ نیز محدودیت هایی برای نتانیاهو ایجاد شده است.
یکی دیگر از احتمال های موجود در باره چشم انداز ائتلاف جدید این است که نفتالی بنت همانند نتانیاهو دو سال اول نخست وزیری را عهده دار شود و از این فرصت برای استمرار سیاست های راست افراطی استفاده اما قبل از واگذاری قدرت به لپید خلف وعده کند و زمینه را به انتخابات زودهنگام بکشاند و این درسی که بنت از نتانیاهو یاد گرفته است.
-----------------------------------------------
احمد کاظم زاده