طرحهای ملی وزارت جهاد کشاورزی امروز (۱۳ خرداد ۱۴۰۰) در ۴ محور زهکشی، شیلات، گلخانهها و مرکز پایش هوشمند کشاورزی افتتاح شد.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری صدا وسیما، آقای کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی در مراسم رونمایی از طرحهای ملی وزارت جهاد کشاورزی که امروز با حضور ویدئو کنفرانسی رئیس جمهور برگزار شد گفت: درپی دستور آقای روحانی در سفر سال ۱۳۹۳ به استان گلستان، برای زهکشی ۵۰ هزار هکتار از اراضی استان و بهره مندی کشاورزان از ظرفیتهای موجود استان، امروز شاهد بهره برداری از ۲۰ هزار هکتار از اراضی زهی کشی شده هستیم.
وی با اعلام اینکه تا بهمن ۱۳۹۹ , هفتاد و هشت هزار هکتار از این اراضی زهکشی شده بود، افزود: کل اراضی مستعد زهکشی شده استان گلستان, ۲۸۰ هزار هکتار است که تا سال ۱۳۹۹ هفتاد و هشت هزار زهکشی اتفاق افتاد.
آقای خاوازای اضافه کرد: این زهکشیها تاثیر بسیار زیادی در درآمد کشاورزان دارد، بطوریکه درآمد کشاورزان در دیم حدود یک و ششم برابر، و در اراضی آبی حداقل ۶۰ درصد افزایش پیدا میکند و بهره وری آب یک و نیم برابر، و تولید بین یک و نیم تا دو برابر میشود.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به افتتاح امروز سه طرح در بخش شیلات کشور گفت: یکی از این طرح ها، پروژه ترمیم اسکله هاست که کل بودجه و امکانات آن دولتی است، اما طرح دوم که پرورش ماهی در دریا به نام "کشت تیلاپیا" است را دولت حمایت و تامین اعتبار میکند، اما بخش خصوصی خودش سرمایه گذاری مینماید.
وی طرح سوم بخش شیلات را ایجاد کارخانجات خوراک دام آب زیان اعلام کرود و افزود: ابتدای انقلاب کل شیلات تولیدی کشور ۳۲ هزار تن، و در سال ۱۳۹۲ حدود ۸۸۵ هزار تن بود، اما این اعداد تا پایان سال ۱۳۹۹ به یک میلیون و ۲۲۲ هزار تن رسید.
خاوازی گفت: میزان تولید خاویار کشور در سال ۱۳۹۲ کمتر از یک تن بود، اما امروز با فعالیت حدود ۱۴۰ مزرعه داخل خشکی، بیش از ۱۰ تن خاویار در کشور تولید میشود که از برگهای زرین بخش شیلات دولت کنونی است.
وی نکته مهم افتتاحهای امروز را که میتواند اشتغالزایی بسیار خوبی داشته باشد و پایه تولید پروتئین در مناطق خشک کشور باشد، را تولید تیلاپیا خواند و افزود: تیلاپیا از آبزیانی است که تکثیر فروانی در دنیا دارد و امروز مجوز پرورش آن را به کمک سازمان محیط زیست برای چهار استان سمنان، خراسان جنوبی، قم و یزد گرفته ایم.
وزیرجهاد کشاورزی با اشاره به افتتاح یک مرزعه تولید تیلاپیا در یزد و اینکه این ماهی به طور متوسط در هر هکتار ۳۰۰ تن ماهی تولید میکند، گفت: در این مرزعه از تکنیک بیو فلاک استفاده شده و در این روش ۹۵ درصد آب ذخیره میشود و ۵ درصد دیگر را هم میتوان برای کشت استفاده کرد.
وی افزود: نقطه قابل توجه این است که آبهای موجود در مناطق خشک کشور که ما نیاز بالایی به اشتغالزایی داریم، شور، لب شور، کاملا شور است و این ماهی قابلیت پرورش در این آبها را دارد.
خاوازی تیلاپیا را یکی از منابع ارزان پروتئین در دنیا خواند و گفت: این ماهی حدود یک دلار در دنیا خریداری میشود و ما توان تولید انبوه این آبزی را در کشور داریم.
وزیر جهاد کشاورزی همچنین با اعلام اینکه تا ابتدای سال ۱۳۹۲ حدود ۸ هزار هکتار گلخانه در کشور بوده است، افزود: این عدد تا پایان ۱۳۹۹ به حدود ۲۱ هزار و ۸۰۰ هکتار رسید و امروز هم ۱۲۰۰ هکتار دیگر به گلخانههای کشور افزوده شد، یعنی اینکه تقریبا ۲۳ هزار هکتار در طول مدیریت دولت کنونی به گلخانهها اضافه شد.
وی با تاکید براینکه یکی از اولویتهای بخش کشاورزی انتقال کشت از فضای باز به فضای بسته و محیطهای کنترل شده است، گفت: این اقدام هم افزایش عملکرد ۱۰ تا ۱۲ برابری در محیطهای گلخانهای دارد و هم بهره وری آب آبیاری را ۱۰ برابر میکند.
وزیر جهاد کشاورزی با اعلام بهره بردای امروز ۱۵ هکتار گلخانه جدید از مدل سایبانها افزود: یکی از خانوادههای مهم گلخانه ها، سایبانها هستند که گلخانه هایمان در مقابل گرد و عبار، تگرگ، سرمازدگی و ... محافظ میکند و تولید را افزایش میدهد.
وی در پایان با اشاره به اینکه امروزه همه کشورهای توسعه یافته در بخش کشاروزی، مرکزی برای پایش دادههای بخش کشاوری دارند، گفت: ما سالها از نبود چنین مرکزی در کشور رنج میبردیم، اما از سال گذشته برای راه اندازی این مرکز در کشور، برنامه ریزی و اقدام شد و امروز شاهد افتتاح مرکز پایش دادههای کشاورزی هستیم که میتواند برای برنامه ریزی و آینده بخش کشاورزی بسیار کمک کند.