آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه دولت بایدن اولین سفر خود را به اراضی اشغالی فلسطین آغاز و در بیت المقدس با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیوینستی دیدار و گفتگو کرد.
این سفر و نکات مطرح شده در آن از ابعاد و زوایای مختلف قابل نقد است . اولین نقد محل دیدار است که در بیت المقدس صورت گرفت حال آنکه پایتخت سیاسی فلسطین اشغالی تل آویو است نه بیت المقدس و ترامپ بود که برخلاف اصول و قوانین بین المللی سفارت امریکا را از تل آویو به بیت المقدس منتقل کرد تا بر مواضع و سیاست این رژیم در تبدیل بیت المقدس به عنوان پایتخت خود مهر تایید بزند و اکنون بلینکن نیز به اقدام مشابهی دست زده است که این کاملا در تناقض با رویکرد و مواضع اعلامی دولت بایدن در حمایت از طرح تشکیل دو دولت در اراضی اشغالی فلسطین است.
همچنین این اقدام بلینکن نادیده گرفتن پیام اصلی انتفاضه و جنگ اخیر بود که در واکنش به تعرضات رژیم صهیونیستی و شهرک نشینان در کوچ اجباری فلسطینی ها در شیخ جراح آغاز و بلافاصله به سراسرسرزمین های اشغالی کشیده شد و در نهایت به مداخله گروه های مقاومت و جنگ 12 روزه انجامید.
پکی از پیام ها و نتایج اصلی این جنگ به حاشیه راندن طرح معامله قرن بود که در آن دولت ترامپ می خواست به طوریکطرفه به همه خواسته های صهیونیست ها از جمله تبدیل قدس به عنوان پایتخت این رژیم جامه عمل بپوشاند اما اکنون بلینکن با دیدار با نتانیاهو در قدس بجای تل آویو دقیقا برخلاف اهداف این جنگ گام برداشته است.
بر این اساس این سفر می تواند مخالفت و واکنش منفی فلسطینی ها و بخصوص گروه های مقاومت را در پی داشته باشد و در عین حال فلسطینی ها را نسبت به اهداف دولت بایدن و بخصوص رایزنی های بلینکن درباره تثبیت آتش بس بیش از پیش بدبین و بی اعتماد سازد.
از دیگر نقدهای وارده به سفر و رایزنی های بلینکن کنار زدن گروه های مقاومت و دیدار با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان است و این در حالی است که به اعتقاد اکثر قریب به اتفاق تحلیل گران در ماجرای اخیر محمود عباس و تشکیلات خودگردان هیچ محلی از اعراب نداشته است و این گروه های مقاومت بودند که عملا رهبری قیام و جنگ را برعهده داشتند و میانجی گران منطقه ای و بین المللی نیز در نهایت با واسطه با گروه های مقاومت دیدار و مذاکره کردند.
بر این اساس می توان یکی از اهداف سفر بلینکن را از حاشیه به متن در آوردن محمود عباس و تشکیلات خودگردان و به حاشیه راندن گروه های مقاومت دانست. از همه مهم تر اینکه هرچند بنا بود این سفر به موضوع آتش بس محدود شود اما بلینکن این فرصت را در اختیار نتانیاهو قرار داده است که آن را به فرصتی برای تکرار القائات خود بر دولت بایدن در خصوص مذاکرات هسته ای تبدیل کند و برهمین اساس در صورتی که تغییری در رویکرد دولت بایدن در مذاکرات وین صورت گیرد بی تردید نتیجه همین سفر بلینکن به اراضی اشغالی و دیدار با نتانیاهو خواهد بود.
----------------------------------
احمد کاظم زاده