تمدید توافق بین ایران و آژانس نشان از جدیت طرف ایرانی دارد
سخنگوی دولت گفت: تمدید یک ماهه توافق بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی با تصمیم شورای عالی امنیت ملی پس از اخذ مشورت در سطوح عالی نظام صورت گرفت و جدیت طرف ایرانی را نشان داد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت؛ آقای علی ربیعی در ادامه نشست خبری با خبرنگاران که به صورت ویدئو کنفرانسی برگزار شد، افزود: بعد از بررسیهای انجام شده و ارزیابی از روند مذاکرات، شورای عالی امنیت ملی پس از اخذ مشورت در سطوح عالی نظام نتیجه گرفت که مذاکرات مسیر رو به پیشرفتی را طی میکند و به منظور نشان دادن حسن نیت و جدیت طرف ایرانی، با تمدید یک ماهه توافق میان ایران و آژانس بین المللی انرژی هستهای موافقت کرد.
فرسایشی شدن مذاکرات را تحمل نمیکنیم
سخنگوی دولت ابراز امیدواری کرد: این اقدام سازنده ما پیام روشنی مبنی بر مصمم بودن جمهوری اسلامی ایران در به نتیجه رساندن هرچه سریعتر مذاکرات به دیگر طرفهای ۴+۱ و همین طور آمریکا و آژانس منتقل کند.
وی ادامه داد: از نظر ما تنها پاسخ مناسب و شایسته به این حسن نیت، تسریع مذاکرات و خاتمه دادن فوری به تحریمهای یکجانبه و بازگشت همه طرفها به برجام و عمل به تعهدات مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ملل متحد است. ضمن آنکه باید تاکید کنم که این فرصت محدود است و ما طبق رهنمودهای مقام معظم رهبری بنا نداریم که فرسایشی شدن مذاکرات را تحمل کنیم.
احتمال رسیدن به نتیجه نهایی و آغاز روند بازگشت همه طرفها به تعهدات وجود دارد
ربیعی تصریح کرد: به دلیل آنکه مذاکرات حول موضوعات باقیمانده همچنان در جریان است، نمیتوانیم وارد جزییات شویم. تفاهمهای کلی درباره اختلافات اصلی صورت گرفته در مورد رفع تحریم در اکثریت موارد به توافق رسیده ایم مواردی که باقی مانده بسیار جزیی است و با توجه به روند مذاکرات خوشبین به حل و فصل موارد باقیمانده جزیی و اجرایی هستیم. برآورد ما این است که بزودی امکان و احتمال رسیدن به نتیجه نهایی و آغاز روند بازگشت همه طرفها به تعهدات شان وجود دارد.
الزامی برای گفتگوهای فراتر از برجام بین ایران و آمریکا وجود ندارد
سخنگوی دولت همچنین درباره احتمال برنامه دولت برای گفتگوهای فراتر از برجام و احیای روابط دوجانبه با آمریکا گفت: در حال حاضر نه زمینه و الزامی برای گفتگوهای فراتر از برجام بین ایران و آمریکا وجود دارد و نه ما برنامهای برای این نوع مذاکرات مد نظر داریم. اما آمریکا در سالهای گذشته در این آزمون شکست خورد و تحمیل تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی و امتناع از بازگشت به برجام تا به امروز نشان داده که نمیتواند طرف قابل اعتمادی برای تداوم گفتگوها باشد.
وی ادامه داد: بنابراین هیچ گفتگویی بین ایران و آمریکا خارج از چارچوب برجام و خارج از هدف احیای کامل برجام و بازگشت همه کشورها به تعهداتشان در این توافق موضوعیت ندارد.
تقریبا درباره رفع تحریمهای ناقض برجام به تفاهم رسیده ایم
ربیعی خاطر نشان کرد: ما قویاً به دولت آمریکا توصیه میکنیم که روند احیای برجام را تسریع کند. هر یک روز تاخیر در این فرایند، با مرتفع کردن دیوار بی اعتمادی، حل اختلاف را بلحاظ سیاسی پیچیدهتر میکند.
سخنگوی دولت همچنین گفت: بخش عمده مذاکرات درباره لغو تحریمها و اقدامات طرفین برای بازگشت به تعهدات به اتمام رسیده و تفاهمهای مقدماتی حاصل شده است.
ربیعی افزود: اختلافات جزئی باقی مانده که مذاکره درباره آنها تا رسیدن به نتیجه نهایی ادامه خواهد داشت. دولت با موفقیت تا کنون به وظیفه خود عمل کرده و میتوانم خبر بدهم که با رعایت همه ملاحظات و مصالح ملی و تحت نظر مقام معظم رهبری، تقریبا درباره رفع تحریمهای ناقض برجام با دیگر طرفها به تفاهم رسیده ایم.
وی اظهار داشت: به این ترتیب بر اساس تفاهم صورت گرفته، دقیقاً به آنچه که در سال ۹۴ توافق کردیم و آمریکا با بدعهدی ترامپ از آن خارج شد باز خواهیم گشت. البته آمریکا با عناوین دیگر و به بهانه برجام تحریمهای دیگری را انجام داده که موظف است آنها را هم لغو کند.
دولت کارگروهی را برای راستی آزمایی تعهدات آمریکا تشکیل داده است
سخنگوی دولت افزود: همچنان مذاکرات را با دقت دنبال میکنیم؛ تجربه تلخ بدعهدی آمریکا به ما میگوید که ذرهای از منافع ملی خود کوتاه نیاییم. دولت کارگروهی را برای راستی آزمایی تعهدات آمریکا و لغو تحریمها با مشارکت وزارت نفت، راه و شهرسازی و بانک مرکزی تشکیل داده و به محض آغاز روند اجرای تعهدات از سوی آمریکا، با دقت به وظیفه خود جهت اطمینان از انجام واقعی تعهدات عمل خواهد کرد.
عضو هیات دولت ادامه داد: امروز آغاز قدمهای اصولی برای احیای برجام مستلزم تصمیم سیاسی به ویژه در واشنگتن است. ما همچنان منتظریم ببینیم که آیا دولت آمریکا آماده است که با کنار گذاشتن تردید بسوی تحقق موارد تفاهم شده حرکت کند یا نه. برای ادامه کار، همه نگاهها به واشنگتن است.
تقویت مقاومت فلسطین تنها نظامی نیست
سخنگوی دولت درباره چگونگی کمکهای جمهوری اسلامی ایران به گروههای مقاومت گفت: از نگاه جمهوری اسلامی ایران، تقویت مقاومت فلسطین تنها نظامی نیست و از آن مهمتر حمایت معنوی و سیاسی همه ملتهای آزادی خواه جهان از فلسطین تحت اشغال و آپارتاید است.
وی اظهار داشت: در این جنگ اخیر که محصول تداوم اشغالگری رژیم صهیونیستی بود شاهد بودیم که در پیامد بیداری سیاسی و به درد آمدن وجدان انسانی، مردمی نوع دوست و آزادی خواه از سراسر جهان و از بین امت اسلامی به حمایت از فلسطین در برابر تجاوز و رفتارهای غیرانسانی رژیم اسرائیل برخاستند. حمایت سیاسی، حقوقی و اخلاقی از مردم فلسطین که در توازنی نابرابر نظامی با رژیم اسرائیل قرار دارند، کمترین حقی است که ابتداییترین قواعد بین المللی و هنجارهای بشردوستانه به آنها اعطا کرده است.
ربیعی خاطر نشان کرد: البته بنا به تجربه دهههای گذشته بعید میدانیم که حمایت سیاسی از فلسطینیان در برابر تنها رژیم آپارتاید برجا مانده در جهان کافی باشد و آن رژیم بی اعتنا به قوانین و مقررات بین المللی را به تغییر رفتارهای اشغالگرانه و ضدانسانی خود وادار کند.
عضو هیات دولت تصریح کرد: به همین دلیل، ما حق فلسطین برای دفاع از خود را به رسمیت میشناسیم و از همه کشورهای آزادی خواه دعوت میکنیم که مسئولیت خود را برای تقویت بنیه دفاع نظامی مردم فلسطین در برابر اشغال و تجاوز انجام دهند.