ثبت نام ۴۰ هزار همدانی در سامانه اهدای عضو + بیشتر بدانیم
رئیس تیم فراهم کننده اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی همدان، از عضویت ۴۰ هزار همدانی در سامانه رسمی این مرکز خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، دکتر مجید حمیدی با اشاره به استقبال کم مردم استان همدان از اهدای عضو و دریافت کارت اهدای عضو گفت: متاسفانه آمار عضویت در انجمن اهدای عضو از طریق مردم استان همدان پایین است.
او افزود: مجموع افرادی که در استان کارت اهدای عضو را دریافت کردهاند بین ۳۵ تا ۴۰ هزار نفر است که در مقایسه با جمعیت میلیونی استان آماری بسیار پایین است. حمیدی ادامه داد: در صورتی که یک فرد از خانواده نسبت به دریافت کارت اهدای عضو اقدام کند، شاهد ثبت حداقل ۵۰۰ هزار نفر در انجمن اهدای عضو خواهیم بود.
او یادآور شد: قبل از اینکه سامانه رسمی اهدای عضو آغاز به فعالیت کند، اماکن متعدد و پراکندهای از جمله انجمن بیماریهای نادر و یا هلال احمر نسبت به اعطای کارت اهدای عضو اقدام میکردند؛ از این رو آمار بسیار دقیقی از تعداد افراد دارنده این کارت در دسترس نیست.
حمیدی با تاکید بر اینکه وزارت بهداشت و درمان و دانشگاههای علوم پزشکی، تمام توان خود را برای فرهنگ سازی عضویت در انجمن اهدای عضو به کار گرفتهاند، بیان کرد: سایر نهادها و افراد جامعه باید از توانایی خود استفاده، و در راستای ارتقا فرهنگ اهدای عضو در جامعه اقدام کنند.
بیشتر بدانیم: زمان مطالعه ۵ دقیقه
انتقال اعضای یک فرد به فرد دیگر برای نجات زندگی یا بهبود کیفیت زندگی وی را اهدای عضو میگویند. اهدای عضو میتواند از افراد زنده (در مورد کلیه و یا اهدای قسمتی از کبد یا ریه بزرگسالان به فرزندانشان) یا از افراد مرگ مغزی و یا از افراد مرگ قلبی در شرایط خاص و با تجهیزات و تمهیدات ویژه انجام شود.
اهدای عضو چیست؟انتقال اعضای یک فرد به فرد دیگر برای نجات زندگی یا بهبود کیفیت زندگی وی را اهدای عضو میگویند. اهدای عضو میتواند از افراد زنده (در مورد کلیه و یا اهدای قسمتی از کبد یا ریه بزرگسالان به فرزندانشان) یا از افراد مرگ مغزی و یا از افراد مرگ قلبی در شرایط خاص و با تجهیزات و تمهیدات ویژه انجام شود.
چه اعضاء و بافتهایی قابل اهدا است؟
اعضای قابل اهدا: قلب، ریهها، کبد، رودهها، لوزالمعده و کلیهها میباشد. علاوه بر این اعضا، برخی از بافتهای بدن نیز قابل پیوند میباشند. با اهدای قرنیه میتوان بینایی را به فردی که دچار صدمه شدید به چشم شده باز گرداند. تاندون و غضروف باعث باز سازی اعضای آسیب دیده مربوطه میشوند. پیوند استخوان میتواند مانع قطع عضو در سرطان استخوان شود. دریچه قلب برای کودکان با بیماری مادرزادی دریچهای و بزرگسالان با دریچه آسیب دیده به کار میرود. پیوند پوست نجات بخش بیماران با سوختگی شدید میباشد. پیوند مغز استخوان تنها درمان ممکن در بعضی از سرطانهای خون میباشد. برخلاف عضو، بافت میتواند تا ۲۴ و یا حتی ۴۸ ساعت بعد از مرگ فرد اهدای شود و حتی میتوان آن را برای مدتهای طولانی ذخیره کرد.
خلاصه آنکه هر فرد مرگ مغزی میتواند با اهدای ارگانهای حیاتی خود جان ۱ تا ۸ نفر را از مرگ حتمی نجات داده و با اهدای بافت و نسوج خود ۱ تا ۵۳ نفر را از معلولیت رهایی بخشد.
آیا در صورت مرگ طبیعی نیز امکان اهدای عضو وجود دارد؟
بله؛ بعد از مرگ کامل به صورت طبیعی تا ۴۸ ساعت نسوجی مانند قرنیه، دریچه قلب، استخوان و تاندون قابل اهدا میباشند.
نکته: امروزه روشی به نام (Donation after Cardiac death)، DCD یا اهدای پس از مرگ قلبی نیز در برخی کشورها رایج شده است که بر اساس این تکنیک میتوان برخی ارگانهای افراد مرگ قلبی را نیز با تکنیکهای خاص و رعایت برخی محدودیتها استفاده نمود.
آیا فرد زنده هم میتواند اهدا کننده باشد؟
بله، در بعضی شرایط میتواند اهدا کننده باشد. کلیه یکی از معمولترین اعضای اهدایی افراد زنده میباشد، زیرا یک فرد سالم با یک کلیه هم قادر است به زندگی طبیعی خود ادامه دهد. قسمتی از ریه والدین به کودک زیر ۶ سال، قسمتی از کبد به افراد دیگر و در موارد نادر قسمتی از روده کوچک نیز قابل اهدا میباشد.
آیا اهدا کنندگان عضو از نظر بیماریهای خاص غربالگری خواهند شد؟
همه اهدا کنندگان عضو از نظر ایدز، هپاتیت، ویروسهای مشابه و یک سری بدخیمیها مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
آیا افراد مبتلا به بیماری دیابت و فشار خون و یا افراد مبتلا به بیماریهای روماتیسمی مانند لوپوس و ... میتوانند اهدا کننده باشند؟
بله، البته در صورت بروز حادثه برای این افراد و ایجاد مرگ مغزی سلامت تک تک اعضای بدن توسط تیم پزشکی به دقت بررسی میگردد و در صورت عدم وجود مشکل، اهدای اعضایی که عملکرد مناسبی دارند انجام میشود.
کدام بیماریهای زمینهای مانع اهدای عضو فرد خواهند شد؟
بیماریهای عفونی مانند ایدز و اکثر بد خیمیها مانع از اهدای عضو خواهند شد. البته همه این شرایط در زمان فوت شخص مجدداً ارزیابی میگردند.
آیا جسد اهدا کننده مرگ مغزی پس از اهدای عضو تغییر شکل میدهد؟
به جای اعضای برداشت شده پروتز گذاشته شده و جای عمل فقط به صورت یک خط از بالای جناغ سینه تا ناف که به صورت پلاستیک دوخته شده دیده میشود.
جسد اهدا کننده پس از این ترمیم بسیار دقیق و ظریف به سرد خانه فرستاده میشود و روز بعد در هر نقطهای از کشور که مد نظر خانواده باشد، جهت خاکسپاری تحویل آنان میشود.
هماهنگ کننده تیم پیوند در مراسم سوم یا هفتم بیمار با یک دسته گل و لوح تقدیر حضور مییابد، لوح و گل را تقدیم خانواده اهدا کننده میکند و متن لوح قدردانی را برای عموم، قرائت میکند تا همگان متوجه شوند، این حرکت ایثارگرانه، اهدای عضو بوده است نه فروش آن.
آیا در قبال عضو اهدا شده پولی به خانواده اهدا کننده داده میشود؟
خیر؛ عضو پیوندی به صورت رایگان و به عنوان هدیه به خانواده گیرنده اهدا میشود و گیرنده نیز پولی بابت عضو پیوندی پرداخت نمیکند و برای تضمین این امر شما میتوانید در مراسم بزرگداشت پیوند اعضا (جشن نفس) که هر ساله برگزار میشود شرکت کرده و با خانوادههای دهنده و گیرنده صحبت کرده و سوالات خویش را در این مورد از آنها بپرسید.
آیا خانوادههای فرد اهدا کننده و فرد گیرنده عضو پیوندی یکدیگر را ملاقات خواهند کرد؟
خیر، هویت طرفین به دلائلی که چند نمونه از آن در ذیل قید شده، محرمانه خواهد ماند، البته تعدادی از خانوادهها تمایل خواهند داشت که از طریق نامههای بی نام و نشان (با همکاری مرکز اهدای عضو) با هم مکاتبه داشته باشند:
الف) به ندرت دیده شده برخی از اعضای خانوادهی اهدا کننده، پس از مدتی از خانوادهی گیرندهی عضو، در خواست مادی دارند.
ب) گاهی اوقات بیمار پیوند شده، پیوند را رد میکند و زنده نمیماند و، چون بیمار گیرنده در حکم فرزند جدید خانوادهی اهدا کننده میباشد، مثل این است که گویی این خانواده، دو بار فرزندشان را از دست داده اند.
پ) گاهی اوقات خانوادهی اهدا کننده توقع دارند که گیرنده نیز از نظر شرعیات و شیوهی زندگی، کاملاً مانند زنده یاد فرد مرگ مغزی باشد، که این برای گیرنده و خانواده اش مشکلاتی را ایجاد میکند.
ت) بعضاً خانوادههای اهدا کننده تمایل دارند به کرات (برخی اوقات روزانه)، گیرنده را ملاقات کنند تا خاطرات عزیز از دست رفته شان را زنده کنند، که این نیز باعث ایجاد مزاحمت و اختلال در روند زندگی گیرنده خواهد شد.
چه زیباست لحظهای که چندین انسان با اعضای یک انسان فوت شده، جانی دوباره مییابند و زندگی خود را از سر میگیرند.