ویژگی های پهپادهای ایرانی
نسل جدید پرندههای بدون سرنشین سنگین و چند ماموریتی سپاه با نام غزه، در حالی رونمایی شده است که ویژگیهای فنی آن، گوی سبقت را از رقبای سنتی ایران در منطقه مانند رژیم صهیونیستی و ترکیه ربوده است.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سيما،
پس از مدتی انتظار و در حالی که نگاهها در ماههای اخیر به دستاوردهای پهپادی ارتش جلب شده بود، این بار بازوی دیگر قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران، با رونمایی از پرنده بدون سرنشین جدید خود نشان داد صنایع دفاعی کشورمان در این حوزه به خوبی توانسته رقبای منطقهای را کنار گذاشته و در سطحی جهانی، بازیگر بزرگ این عرصه باشد.
در خلال رونمایی از پهپاد غزه که در مراسمی با حضور فرمانده کل سپاه و فرمانده نیروی هوافضای سپاه انجام شد، اطلاعات قابل توجهی در خصوص این پرنده بدون سرنشین اعلام شده که نشان میدهد با یک بازیگر جدید و قدرتمند در آسمان رو به رو هستیم. این پهپاد میتواند با ارتفاع پروازی ۳۵ هزار پا یا به عبارت دیگر ۶۶۸/۱۰ کیلومتر، طول دهانه ۲۱ متر، برد عملیاتی ۲ هزار کیلومتر، توان حمل ۱۳ بمب در یک ماموریت رزمی یا ۵۰۰ کیلو تجهیزات شناسایی، جمع آوری اطلاعات و جنگ الکترونیک و مداومت پروازی ۳۵ ساعت به عملیات میپردازد.
یک نکته مهم در خصوص این پرنده بدون سرنشین این است که به احتمال فراوان با توجه به افزایش بسیار بالای بحث ارتفاع پروازی و توان حمل در پهپاد غزه، شاهد استفاده از یک موتور توربوپراپ در این پرنده هستیم که در این کلاس از پرندههای بدون سرنشین، نقطه نهایی و به عبارت دیگر لبه فناوری به حساب میآید.
در عین حال، ارتفاع پروازی بالای ۱۰ کیلومتر به راحتی این پهپاد را از گزند تمام سامانههای دفاع هوایی کوتاه برد خارج کرده و خصوصا در شرایط نبردهای تجربه شده در منطقه مثل سوریه و عراق، میتواند یک گزینه مهم و قابل توجه باشد چراکه نیروهای دشمن حتی قدرتهای فرامنطقهای حاضر در اطراف کشورمان، حتی در صورت مجهز بودن به پیشرفتهترین سیستمهای پدافندی کوتاه برد و حتی شناسایی این پهپاد توان رسیدن به ارتفاع پروازی آن را ندارند.
سبقت سپاه با «غزه» از تمام پهپادهای رزمی و اطلاعاتی در منطقه/ پرنده جدید ایرانی بالاتر از همه موشکهای پدافندی کوتاه برد جهان پرواز میکند +عکس
پهپاد غزه - در پشت سر نیز دو نمونههای پهپاد شاهد ۱۲۹ حضور دارند
برای مقایسه بد نیست بدانیم که پهپاد شاهد ۱۲۹ توان پروازی اعلام شده تا ارتفاع ۷۶۰۰ متری را داشته و حالا در پهپاد غزه این عدد با افزایش ۳ هزار متری رو به رو شده است. در بحث حمل مهمات نیز معمولا سری شاهد ۱۲۹ با ۴ تیر بمب سری قائم یا سدید مجهز میشوند که حدودا بسته به نوع و ویژگیها از نظر سر جنگی و اندازه بین ۱۵ تا ۲۵ کیلوگرم وزن دارند. اگر وزن میانگین را در حدود ۲۰ کیلوگرم در نظر بگیریم یعنی پهپادی مثل شاهد ۱۲۹ توان حمل ۸۰ کیلو محموله تسلیحاتی را دارد و این در حالی است که این میزان در پهپاد غزه با فرض ۱۳ بمب ۲۰ کیلویی، در حدود ۲۶۰ کیلوگرم است.
در وضعیت عملیاتهای شناسایی و جنگال نیز به صورت کلی این پهپاد توان حمل نیم تن محموله را داشته و میتواند تا شعاع ۵۰۰ کیلومتری خود را تحت اسکن و شناسایی داشته باشد. در عین حال نوع طراحی بخش گنبدی مانند جلوی این پهپاد نیز نشان میدهد که بحث هدایت ماهوارهای که پیش از این در مدل ارتقاء یافته پهپاد شاهد ۱۲۹ مطرح شده بود در پهپاد غزه نیز وجود دارد و احتمالا تکامل پیدا کرده است. بر اساس اطلاعات اعلام شده پرنده بدون سرنشین غزه در سال ۱۴۰۱ شمسی وارد خدمت نیروی هوافضای سپاه خواهد شد.
ترکها و صهیونیستها در این کلاس چه در چنته دارند؟
برای مقایسه بهتر پیشی گرفتن دستاورد جدید پهپادی ایران از رقبای منطقهای در این حوزه بخصوص صنایع نظامی ترکیه و رژیم صهیونیستی که ادعاها و تبلیغاتی زیادی در خصوص تولیدات خود بیان میکنند، با توجه به نوع خاص طراحی پهپادها، خصوصا دم V شکل و تک موتوره بودن، دو پرنده بدون سرنشین در این کلاس یعنی سری ANKA از ترکیه و هرمس ۹۰۰ از رژیم صهیونیستی را مورد آنالیز قرار میدهیم.
در خصوص پهپاد آنکای ترکیه باید گفت این پرنده بدون سرنشین دارای دهانه بال ۱۷.۳ متر بوده و از یک موتور با قدرت ۱۷۰ اسب بخار بهره میبرد و میتواند به برد ۱۴۴۸ کیلومتر و ارتفاع پروازی ۹۱۴۴ متر و مداومت پروازی ۳۰ ساعت و محموله ۳۵۰ کیلوگرم را حمل کند. پهپاد آنکا در مدل اس نیز به مانند مدل ایرانی مورد نظر از هدایت ماهوارهای استفاده و در کنار بحث محمولههای شناسایی ترکیبی از مهمات ساخت این کشور مخصوصا مهمات مینیاتوری سری MAM را حمل میکند.
موشکهای هدایت لیزری سطح به هوا و همچنین راکتهای هدایت شونده نیز از دیگر تسلیحات قابل حمل در این پرنده بدون سرنشین مونتاژ ترکیه هستند که البته هیچ کدام از ترکیبات و چینشهای دیده شده تا به امروز در این پرنده بدون سرنشین به عدد ۱۳ بمب مورد نظر در پهپاد جدید ایرانی نمیرسد.
سبقت سپاه با «غزه» از تمام پهپادهای رزمی و اطلاعاتی در منطقه/ پرنده جدید ایرانی بالاتر از همه موشکهای پدافندی کوتاه برد جهان پرواز میکند +عکس
پهپاد ANKA مدل اس ساخت ترکیه
اما در سمت دیگر میدان پهپاد هرمس ۹۰۰ ساخت شرکت البیت سیستمز رژیم صهیونیستی قابل بررسی است. این پرنده بدون سرنشین دارای یک موتور توربوشارژ به قدرت ۱۱۵ اسب بخار است و ارتفاع پروازی آن در حدود ۹۱۰۰ متر، بردی بیش از هزار کیلومتر و توان حمل محموله به وزن ۳۵۰ کیلوگرم است. این پهپاد هم البته در حوزه تسلیحاتی حرفی برای گفتن ندارد و صرفا برای بحث عملیاتهای شناسایی، جنگال و شنود الکترونیکی توسعه پیدا کرده که با این حساب در مقابل نمونه هم ایرانی و هم ترکی در یک قدم پایینتر قرار میگیرد.
در عین حال در حوزه میزان حمل محموله در همین ماموریت هم مشخصا گونه ایرانی توان حمل ۱۵۰ کیلوگرم محموله بیشتر را نیز دارد. این پرنده بدون سرنشین تنها در فاکتور میزان ماندگاری با عدد ۳۶ ساعت تنها ۱ ساعت از پرنده بدون سرنشین جدید سپاه جلوتر است که البته در مقایسه با دیگر برتریهای پهپاد "غزه"، موضوع مهمی محسوب نمیشود.
سبقت سپاه با «غزه» از تمام پهپادهای رزمی و اطلاعاتی در منطقه/ پرنده جدید ایرانی بالاتر از همه موشکهای پدافندی کوتاه برد جهان پرواز میکند +عکس
پهپاد هرمس ۹۰۰ ساخت رژیم صهیونیستی
با این اوصاف، رونمایی از این پرنده بدون سرنشین نشان داد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در این رده پیشتاز بلامنازع در منطقه هستند و بار دیگر، کشورمان در این رقابت پیش افتاده است و در کنار آن، ایران با داشتن پرندههای مدرن و خاص دیگر همچون پهپاد انتحاری آرش دیگر رقیبی در اطراف خود نمیبیند و در میان ارتشها و قدرتهای بزرگ جهان، دارای یک اعتبار و برند منحصر به خود است.