برداشت گل محمدی در شهرستان خوی قطب اول تولید این محصول در آذربایجان غربی آغازشد.
باغداران خوی سحر گاهان با خانواده اقدام به برداشت گل محمدی می کنند چرا که این گل آفتاب نزده و پژمرده نشده باید با طراوت و عطر کم نظیرش در بازار عرضه شود.
مهندس امینی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوی امسال از افزایش 15 درصدی سطح زیر گشت این محصول خبرداد و گفت ؛ براساس شناسنامه تهیه شده از گلستانهای این شهرستان در بیش از 155هکتار از باغات منطقه گل محمدی کشت شده است که پیش بینی می شود 610 تن محصول گلبرگ از گلستانهای این شهرستان برداشت شود .
وی علت ا افزایش سطح کشت گل محمدی را ایجاد باغات جدید گل محمدی دانست و افزود: از سالیان دور گذشته گل محمدی در حاشیه باغات میوه کشت میشد اما در سالهای اخیر با اقبال بازار و رغبت باغداران مزارع و باغات فراوان گل محمدی در مقیاس بزرگتر در این شهرستان ایجاد شده است
وی ،گونه های گل محمدی کشت شده در خوی را از نوع رقم های خاردار ریز کوتاه و بزرگ و توده های محلی دانست و افزود : از 80 در صد محصول گل محمدی خوی گلاب استحصال و بقیه در صنایع شیرینی سازی و تهیه مربا مصرف می شود که پیش بینی میشود امسال 1 میلیون 800 لیتر گلاب از گلستانهای گل محمدی استحصال شود
مدیر جهاد کشاورزی خوی از توسعه کشت اصولی گل محمدی در خوی و دست یابی به ارقام پرمحصول با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی وبا همکاری پژوهشگران خبر داد و گفت : این دانشگاه با همکاری آقای کاظمی پژوهشگرچوان و دانش اموخته کشاورزی یک مرکز ترویجی وپژوهشی گل محمدی در 5هکتار ایجاد کرده که نتایج بسیار خوبی را در شناسایی ارقام پرمحصول و راههای توسعه کشت بدست آورده است
مهندس مردانی رئیس اداره تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی خوی گل محمدی این شهرستان را از نظر عطر و طعم کم نظیر دانست و گفت : این محصول مشتریان فراوانی در استانهای همجوار و کشورهای همسایه دارد بطوریکه 70 درصد این محصول بصورت خشک یا تر به استانهای آذربایجان شرقی ، اردبیل و زنجان و از جمله شهر کاشان و کشورهای همسایه ازعراق ، جمهوری آذربایجان و ترکیه صادر می شود
وی مقاوم بودن و نیاز آبی کم این محصول را یکی از ویژگیهای بارز آن برای جایگزینی سایر محصولا ت کشاورزی آببردانست
محرر کارشناس حوزه کشاورزی شهرستان خوی فقدان صنایع تبدیلی را مهمترین حلقه مفقوده کشت این طلای معطر درکشور و به تبع آن شهرستان خوی و دانست و گفت : سالانه به ارزش 6 تا 7 میلیون دلار گل محمدی بصورت خام از کشور صادر میشود امام در مقابل آن به ارزش بی شاز 40 میلیون دلار اسانس این گل برای تولید عطر وادکلن وارد کشور میشود که با بایاحد صنایع فراوری در این بخش میتوان این فاصله را کمتر کرد
درصورت ایجاد صنایع تبدیلی ، تولید گل محمدی وارزش افزوده آن 3 برابر شده و بستر برای صادرات و ارز آوری از طریق این محصول فراهم و اشتغال در این بخش در شهرستان خوی به چند برابرافزایش می یابد
برداشت این محصول در شهرستان خوی از اوائل خرداد ماه شروع و تا اوائل تیر ادامه می یابد
گل محمدی در آذربایجان غربی به قیزیل کول مشهور است و ودر ادبیات و فرهنگ مردم جایگاه والایی دارد
قیزیل کول خوی از ارزش غذایی فراوانی برخوردار است و در درمان زخم معده ، ضعف عمومی ، بیماریهای صفراوی ، اسهال و جلو گیری از صرع و تقویت قلب بسیار مفید است .
شهرستان خوی یکی از خاستگاههای گل محمدی در کشورو قطب اول تولید این محصول در آذربایجان غربی است .