گندم زارهای لرستان و خوشههایی که امسال طلایی نشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزلرستان؛کاهش بارندگیها،کم آبی و بروز پدیده خشکسالی در استان لرستان با از بین رفتنمزارع و کشتزارها روی خود را نشان دادو خسارت سنگینی روی دست کشاورزان لرستانی گذاشت و ناقوس خشکسالی را در لرستان سرزمین آب و دیارچشمه ها به صدا در آورده است.
سهم کشاورزان لرستانی از مزارع؛ هیچ....
کاهش بارندگیها و تنش کم آبی در لرستان موجب شده که دسترنج کشاورزان از بی آبی روی زمین بخشکد و سهم کشاورزان لرستانی از دسترنج شان امسال هیچ شود.
چندسالی است که بسیاری از کشاورزان لرستانی دخل و خرجشان با هم نمیخواند و اکنون علاوه بر گرانی ادوات کشاورزی، سموم و نهادهها، خشکسالی نیز مزید برعلت شده و کام آنها را تلختر کرده است.
کاهش بارندگی ها ،کم آبی و بروز پدیده خشکسالی دراستان لرستان با از بین رفتن مزارع و کشتزارها روی خود را نشان داد و خسارت سنگینی روی دست کشاورزان و بهرهبرداران لرستانی گذاشت
خسارات میلیاردی روی دست کشاورزان لرستانی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفته: خشکسالی تاکنون چهار هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان به زیر بخشهای کشاورزی لرستان خسارت وارد کرده است.
در پی کاهش ۴۰۰ هزار تُنی محصولات دیم حتی برای تامین علوفه نیز در استان با مشکل جدی مواجه هستیم.
حسنی مقدم گفته: امسال یکی از بی سابقه ترین خشکسالیها را در قرن اخیر تجربه کردهایم و شاهد کاهش ۵۰ درصدی دبی رودخانه همچنین کاهش ۴۰ درصدی بارندگی نسبت به مدت مشابه سال گذشته بوده ایم.
وی با بیان اینکه خشکسالی بیشترین خسارتها را به کشاورزی وارد میکند افزود:با توجه به وضع موجود باید از خروج کاه و کلش و همچنین جو از استان جلوگیری شود.
کل سطح محصولات بیمه شده ١٢٤ هزار هکتار است بنابراین در موضوع خشکسالی باید ورود جدی داشته باشیم تا خسارت ها را کاهش دهیم.
حسنی مقدم اضافه کرد: از دیگر خسارت های خشکسالی به بخش باغبانی لرستان ۴۵۰ میلیارد تومان، شیلات ۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان، دام و طیور ۲۷۰ میلیارد تومان، زنبورعسل ۲ میلیارد تومان و منابع طبیعی ۴۵۰ میلیارد تومان بوده است.
خوشههایی که امسال طلایی نشد..
عطش بی آبی در مزارع لرستان بیداد کرد و امسال خوشه های گندم زارهای لرستان طلایی نشد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان هم گفته: امسال420هزار هکتار از اراضی دیم استان زیر کشت محصولات گندم، جو و حبوبات رفته است.
مهندس جواد صالحیان افزود: با توجه به شرایط اقلیمی فعلی و کاهش بارندگی و خشکسالی در استان پیش بینی می شود هیچ گونه برداشتی در محصولات دیم گندم، جو و حبوبات نداشته باشیم
پیش بینی می شود حدود 450هزار تُن خسارت محصولات پاییزه و در باغات هم حدود 40 درصد خسارت تولید داشته باشیم و هیچگونه برداشتی در محصولات دیم نداشته باشیم
مهندس جواد صالحیان با بیان اینکه کشاورزان از کاشت محصولات آبدوست خودداری کنند گفته:دولت برای خسارت به محصولات آبدوست اعتباری در نظر نگرفته و در صورت کاشت و خسارت، جبران خسارت با کشاورزان است
وی بیان کرد: در لرستان حدود ۱۹۵ هزار هکتار گندم دیم، ۱۱۶ هزار جو، حدود ۸۵ هزار هکتار نخود و 15 هزار عدس داریم که بیشتر این کشتها قابل برداشت نیستد
صالحیان می گوید در بحث برداشت گندم و جو به جزء پلدختر که پیش بینی میشود حدود ۳۰۰ کیلوگرم در هر هکتار از مزارع دیم آن برداشت شود مابقی نقاط استان به ویژه مناطق سردسیر قابلیت برداشت ندارند .
و با توجه به تولید کمی که دارند از نظر اقتصادی توجیهی برای برداشت ندارند و مقرون به صرفه نیست.
تیغ خشکسالی بر جان کشاورزی لرستان
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی لرستان، خشکسالی معیشت ۱۳۰ هزار خانوار فعال در حوزه دامی، کشاورزی و باغی این استان را تحتتأثیر قرار میدهد
جواد صالحیان از نبود کشت بهاره بهدلیل خشکسالی در لرستان خبر داده و گفته :حدود ۶ هزار هکتار زمین های زراعی استان هر ساله زیر کشت برنج می رود که امسال به علت افت محسوس منابع آبی زیرزمینی و رواناب ها، برنجکاران با معضل تامین آب مواجه می شوند.
کاهش 43 درصدی بارشها در لرستان
کارشناس هواشناسی لرستان میگوید:از ابتدای سال آبی جاری تا کنون 341 میلیمتر بارندگی در لرستان به ثبت رسیده است
خانم پیله وران گفته:این میزان بارشها نسبت به بلند مدت کاهش 39 درصدی و نسبت به سال زراعی گذشته کاهش 43 درصدی داشته است.
میزان بارش بلند مدت لرستان 563میلیمتر بوده که222میلیمترکمتر از سال گذشته بوده است .
خرم آباد 415 بیشترین و ازنا با 336میلیمتر بارش ها را دراین مدت در استان داشته است.
سال زراعی گذشته 597 میلیمتر بارندگی در استان به ثبت رسیده است .
شرایط نقشههای هواشناسی نشان میدهد که لرستان در سال آبی جاری با خشکسالی روبرو است
کاهش دبی همه رودخانههای لرستان
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان با اشاره به کاهش دبی همه رودخانههای استان گفت: منابع آب زیرزمینی فروردین ماه امسال در لرستان نسبت به سال گذشته بهطور متوسط حدود یک متر معادل ۹۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است
حسن نژاد گفته :هم اکنون ۵۷ درصد حجم مخازن سدهای لرستان پر است که نسبت به سال گذشته ۲۳ درصد کاهش ذخیره آب را نشان می دهد.
خشکسالی در دیار چشمهها و رودها
در حال حاضر حجم کل مخزن سدهای «مروک»، «ایوشان»، «تنگ هاله»، «خانآباد»، «کزنار» و «حوضیان» ۲۰۸.۶۹ میلیون مترمکعب است.
پیشبینی میشود در فصول گرم سال (تیر و مرداد) شاهد افت آبدهی رودخانههای استان باشیم.
مجموع آب ورودی سدهای استان ۱.۹۴ مترمکعب در ثانیه است و خروجی سدهای لرستان نیز ۲۷۰ لیتر بر ثانیه گزارش شده است.
حسن نژادمدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان افزود:با توجه به اینکه حجم آب ورودی به سدهای لرستان به کمتر از دو مترمکعب در ثانیه رسیده ضروری است کشاورزان از کشت محصولات آبدوست پرهیز کرده و الگوی کشت را رعایت کنند.
نتایج حاصل از هیدروگراف تراز آب زیرزمینی در شهرستانهای نورآباد، بروجرد، دورود و الشتر بیشترین افت را در بین شهرستانهای استان نشان میدهد.
تولید گندم دیم استان نصف شد
مدیرکل غله و بازرگانی لرستان گفته: با توجه به اینکه عمده اراضی استان لرستان دیم است .کاهش بارندگی ها منجر به کاهش 50 درصدی تولید و خرید گندم در مقایسه با سال گذشته در استان شده است.
بیرانوند افزود:پیش بینی میشود امسال 150هزار تُن و در بهترین شرایط 200هزار تُن گندم دراستان خرید تضمینی گندم انجام شود.
در لرستان حدود 780 هزار هکتار زمین زراعی وجود دارد که از این میزان 190 هزار هکتار آبی و حدود 600 هزار هکتار دیم است .
اما خشکسالی و بلوطهای دیار من...
این روزها پدیده خشکسالی را می توان از برگهای خشکیده بلوط لرستان، سرزمین جنگلها و بلوطها مشاهده کرد، بلوطستان لرستان هم این روزها با کم آبی و خشکیدگی مواجهه اند.
خشکسالی گریبانگیر جنگلهای لرستان هم شده و ریه های تنفسی زاگرس در خطرند،ریه های زاگرس را در یابیم.
جنگلهای زاگرس با بیش از 6میلیون هکتار پوشش جنگلی به ریه های ایران معروف هستند.درختان بلوط بیشترین پوشش گیاهی این منطقه است.
این خشکسالی ها در کنار تغییرات کاملا محسوس آب و هوایی بر روی رویشگاه های اصلی بلوط تاثیرات قابل توجه ای را بر جای نهاده اند
اما خشكسالی و تغییر اقلیم در خشكیدگی و زوال این درختان استراتژیک آثار مخرب تری به دنبال دارد .خسارتهای ناشی از خشكسالی تقلیل پوشش گیاهی و فرسایش خاک در حوضه های آبخیز است.
خشكسالی تهدید جدی برای عرصه های منابع طبیعی است که موجب كاهش منابع آبی ، افزایش ضریب آسیب پذیری جنگلها،مراتع و هجوم آفات و بیماریهای گیاهی می شود
زندگی ایلی و عشایری گرفتار خشکسالی
بحران آب و خشکسالی به زندگی ایلی و عشایری استان هم شبیخون زده است.مراتع خشک و چوپانانی که ساعتهای طولانی در پی آب و علف برای گله خود مسیرها را پیاده طی می کنند .
مدیرکل امورعشایر لرستان می گوبد: خشکسالی زودهنگام امسال جامعه عشایری استان را تهدید میکند به طوری که تولید محصولات زراعی، باغی و گوشت قرمز این قشر کاهش چشمگیری خواهد داشت
سیدضیا موسوینیا گفته:بر اساس برآوردهای انجام شده امسال در مجموع یک هزار و ۸۴۴ میلیارد و ۲۴۰ میلیون ریال به محصولات زراعی جامعه عشایر استان در اثر وقوع خشکسالی خسارت وارد خواهد شد.
پیش بینی برداشت از ۵۱ هزار و ۵۰۰ هکتار سطح زیرکشت گندم، جو، نخود و عدس جامعه عشایر استان ۴۹ هزار و ۹۷۵ تُن بود اما خسارت در این بخش ۴۵ تا ۶۵ درصد و سطح خسارت دیده این محصولات ۲۷هزار و ۹۲۵ هکتار با کاهش تولید ۲۷ هزار و ۹۴۶ تُن است.
موسوینیا با اشاره به خسارت خشکسالی محصولات باغی عشایری لرستان نیز گفت: در مجموع سطح باغات گردو، بادام. هلو، آلو و انار استان یکهزار و ۵۰۰ هکتار است که پیش بینی تولید آنها ۹هزار و ۴۹۲ تُن بوده که ۶۴۵هکتار از این سطح، با ۲ هزار و ۷۹۸ تُن میزان تولید با خسارت مواجهه شده است.
یکی از زنان عشایر لرستان هم میگوید:کاهش بارندگی باعث شد که مراتع خوب رشد نکنند و رمه ها و گله ها بدون علوفه هستند. به همین علت برخی عشایر لرستان مجبور شدند زودتر از زمان هر ساله از دشت عباس به کوههای اطراف خرمآباد کوچ کنند.
اما مراتع لرستان پاسخگوی این کوچ زودهنگام نیست و ما در تابستان باز هم به مشکل داریم .
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان هم با اشاره به پدیده خشکسالی بر ضرورت پیشگیری از وقوع و اطفاء حریق تاکید کرد و گفت: پوشش گیاهی کمی که وجود دارد خشک خواهد شد و مستعد آتشسوزی میشود که باید با برنامه ریری مناسب از آتش سوزی در عرصه های منابع طبیعی استان جلوگیری کرد .
احتمال شیوع تب کریمه کنگو در لرستان
مدیرکل دامپزشکی لرستان هم با هشدار نسبت به شیوع تب کریمه کنگو در استان گفته:امسال شاهدخشکسالی بیسابقه طی 50 تا 70 سال اخیر در کشورهستیم این احتمال وجود دارد که بیماری خونریزی دهنده تب کریمه کنگو شیوع یابد .
دکتر زبردست گفت:این بیماری هیچ نشانه بالینی در دام ندارد اما در انسان دارای علائمی همچون تب و لرز، بدن درد و اسهال و استفراغ خونی و همچنین خونریزیهای سطح پوست است .
مصرف کنندگان گوشت جهت پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو باید گوشت را از مراکز مجاز و مورد تایید دامپزشکی خریداری و پیش از مصرف به مدت 24 ساعت در دمای یخچال نگهداری کنند .
احترام به قطره های آب...
و اکنون که بحث تنش کم آبی و خشکسالی در اکثر شهرها داغ است و همه جای این سرزمینم حال و روز خوشی ندارد باید مشکل قحطی و کمبود آب را جدی بگیریم و یادمان باشد جای جای سرزمین مان در حال خشکیدن است و باید چاره ای اندیشید..
و این خشکسالی نه اولین آن است و نه آخرین ؛ چرا که در سالهای دور گذشته نیز این خشکسالی ها رخ داده است .
در این شرایط همه نهادها و افراد در برابر رفع این مشکل و نسل آینده متعهد و مسئول هستیم و همه باید ارزش قطره قطره آب را بدانیم .
نویسنده: خدیجه میری