چین امروز پنجشنبه اعلام کرد واکسن کرونا در اختیار حدود ۴۰ کشور آفریقایی قرار میدهد.
وو پنگ، رئیس بخش آفریقا در وزارت خارجه چین به خبرنگاران گفت این واکسنها یا اهدا شده اند یا با قیمت مناسب به این کشورها فروخته شده اند.
این مقام چینی ظاهراً با اشاره به آمریکا این کمک چین را با اقدامات کشورهایی مقایسه کرد که گفته اند باید اول واکسیناسیون مردم خودشان را به پایان رسانند تا بتوانند واکسن در اختیار کشورهای دیگر قرار دهند.
وی افزود: «قطعاً ما معتقدیم لازم است مطمئن شویم تا مردم چین در سریعترین فرصت ممکن واکسینه شوند، اما در مورد دیگر کشورهایی که نیاز به واکسن دارند نیز همه تلاشمان را میکنیم تا واکسن در اختیارشان قرار دهیم.»
در حالی که آمریکا از سوی برخی به احتکار واکسن متهم شده است، جو بایدن، رئیس جمهور این کشور دوشنبه قول داد ۲۰ میلیون دوز واکسن دیگر در شش هفته آینده (در اختیار کشورهای دیگر) قرار دهد. به این ترتیب کل واکسنی که آمریکا تعهد داده است (در اختیار کشورهای دیگر قرار دهد) به ۸۰ میلیون دوز میرسد. دولت بایدن اعلام نکرده است چه کشورهایی این واکسنها را دریافت خواهند کرد.
این واکسنها از شرکتهای آمریکایی فایزر، مدرنا یا جانسون اند جانسون خواهند بود. دولت قبلاً متعهد شده بود تا پایان ماه ژوئن حدود ۶۰ میلیون دوز واکسن آسترازنکا در اختیار کشورهای دیگر قرار دهد.
شورای امنیت سازمان ملل چهارشنبه با ابراز نگرانی از اینکه قاره آفریقا تنها حدود دو درصد واکسنهای تزریق شده در جهان را دریافت کرده است، خواستار تسریع دسترسی این قاره به واکسن کرونا شد.
در بیانیهای درباره مسائل آفریقا که به تصویب همه ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل رسید، بر لزوم دسترسی برابر به کیفیت، کیتهای آزمایش ارزان، درمان و واکسن تاکید شد.
دیپلماسی واکسن چین موفقیتی غافلگیرکننده بوده است: این کشور قول داده است حدود نیم میلیارد دوز از واکسن خود را در اختیار بیش از ۴۵ کشور جهان قرار دهد.
با توجه به اینکه تنها چهار شرکت از شرکتهای سازنده واکسن چین ادعا میکنند امسال قادر به تولید دست کم دو میلیارد و ۶۰۰ میلیون واکسن هستند، بخش بزرگی از جمعیت جهان در نهایت با واکسنهای چین واکسیناسیون خواهند شد، نه با واکسنهای گران و پرطمطراق غرب.
با توجه به اینکه شرکت داروسازی سینوواک چین کمکهای تخصصی و فنی لازم را برای تولید واکسن کرونا در اختیار مصر قرار داده و مجوز تولید و بسته بندی واکسن در مصر را داده است، این کشور ماه ژوئن شروع به تولید واکسن کرونای این شرکت در داخل خواهد کرد.
وو گفت: «کمک به تنهایی نمیتواند مشکلات واکسن آفریقا را حل کند. ما باید از تولید داخلی واکسن در آفریقا حمایت کنیم، حتی اگر این کار به خاطر سطح پایین صنعتی سازی دشوار باشد.»