دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: مهم ترین سیاست، قوی کردن بنیه جمعیت و افزایش زاد و ولد و بالا رفتن میزان جمعیت جانشین و رسیدن به رشد منطقی در جمعیت کشور است.
وی افزود: در نگاه جمعیتشناسی، الگوواره حاکم در کشور بحث کنترل جمعیت بود و سیاستهای کنترل جمعیت در دانشگاهها تدریس میشد و تأثیر نیز میگذاشت. این دکترینی بود که از غرب آمد و فقط هم در ایران نبوده است. مقام معظم رهبری خیلی دقیق این درد را تشخیص دادند و فرمودند هدف رسیدن به جمعیت ۱۵۰ و حتی ۲۰۰ میلیونی در ایران است و این هدفگذاری سیاستها را برای ما روشنتر میکند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه هر روز تأخیر در این حوزه پیامدهایی را برای کشورمان به همراه دارد، ادامه داد: مهمترین سیاست، قوی کردن بنیه جمعیت و افزایش زاد و ولد و بالا رفتن نرخ جمعیت جایگزین و رسیدن به رشد منطقی در جمعیت کشور است. نرخ رشد جمعیت از ۴۴ درصد در سال ۶۵ به ۲۲.۵ درصد در سالهای اخیر رسیده است. باید به همان میزان رشد در دهه ۶۰ برسیم و این یک رکن برای ماست.
وی گفت: مسئله دیگر بحث کیفیت جمعیت است و کاربرد آن در مقابل کمیت جمعیت کار غلطی است. هر دو این موارد مهم هستند. بنیه جمعیت مهم است و کیفیت آن هم اهمیت دارد. کیفیت جمعیت زمانی حاصل میشود که به اهداف جمعیتی الهی توجه کنیم.
عاملی افزود: خداوند بنیان هستی را تبیین کرده است و این آیه شریفه که میفرماید «وَ ما قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ» نشاندهنده همین امر است. نظام سکولار روز به روز این ارزش را نادیده انگاشت و این نادیده گرفتن جوامع را از حقیقت دور کرد.
وی افزود: جامعه غرب از خدا دور شد و به صورت نسبی موفقیتهایی کسب، ولی شکستهای بنیادین بزرگی به جامعه خود وارد کرد. انسان گمشده نظام جامعه غرب است و از ارزش او کاسته شد، چراکه میبینیم امروز هر امری مشروعیت پیدا میکند به این دلیل که عدهای آن را میخواهند. نظام دموکراسی بدون خدا جامعه را به سمت انحلال میکشاند.
دکتر عاملی گفت: از سوی دیگر، کیفیت جمعیت منوط به این است که ارزشهایی که خداوند برای انسان تبیین کرده مورد توجه قرار گیرد. تأکید بر سواد در هر زمینه و حیطهای داریم، اما بر سواد معرفت اسلامی تأکید نداریم. امروز سواد، معرفت اسلامی است که نگاه حقیقی اسلام را به همراه داشته و جمعیت اگر جامعه تشنه زندگی سالم، صالح و بانشاط و با کیفیت است، این زندگی از مسیر تبعیت از قانون خدا تبیین میشود و سایر مسیرها انسان را به انحراف میکشاند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: نظام سکولار یک زمانی جدایی دین از سیاست را مطرح کرد و همزمان دین از تمامی عرصههای جامعه جدا شد. باید بتوانیم به مسیری برگردیم که دین محوریت همه جانبه در زندگی داشته باشد تا ظرفیتهای گذشته فراهم شود.
آقای عاملی گفت: فرهنگسازی در سبک زندگی سالم مسئله مهم دیگر است که اهمیت آن از قانونگذاری بیشتر به نظر میرسد. هر چقدر هم نظام تشویقی قائل شویم تا جامعه به عنوان خواسته عمیق آن را دنبال نکند، با قوانین و سیاستها نمیتوان کاری از پیش برد.
وی با تأکید بر لزوم مشارکت جامعه تخصصی با توجه به اثرگذاری آنها، اضافه کرد: جامعه علمی جمعیت باید با سیاستهای جمعیتی همراه و جمعیت شناسان باید در این حیطه دغدغهمند باشند و حقایق را روشن کنند و صاحبان اندیشه در این زمینه، منطق صحیح و قابل قبولی را ارائه دهند. جامعه جمعیتشناسان کشور و سایر اندیشمندان از جمله حوزویان باید در این مسیر ایفای نقش کنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: مظلومترین موجود این جهان جنین است و بدترین کار کشتن اوست. اگر کودککشی رژیم غاصب را محکوم میکنیم باید مراقبت کنیم که سقط جنین هم امر حرامی است، مگر اینکه موقعیتی پیش بیاید که جنین میان حیات و مرگ مادر حائل شود، در غیر این صورت هر نوع اقدامی برای سقط جنین حرام است. من از ارائه آمار و ارقام در زمینه سقط جنین ابا دارم، ولی آمار و ارقامی که وجود دارد، درست است.
حجت الاسلام عاملی با بیان اینکه باید به دنبال استقرار جامعه اسلامی باشیم، گفت: برای اینکه این امر به خوبی محقق شود باید در پنج سال آینده شاهد تغییر روند نرخ رشد جمعیت باشیم. در زمینه نرخ موالید، سال ۹۸ نسبت به ۹۷، با ۷۰ هزار تولد کمتر روبرو بودیم و این خطری برای جمعیت است.
گرامیداشت روز ملی جمعیت به مناسبت نامگذاری امروز با همکاری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا در محل بیمارستان نجمیه تهران برگزار و از فعالان پژوهش در عرصه جمعیت تقدیر شد.