سخنگوی دولت گفت: قیمت ارز در نقطه متعادل خواهد ایستاد و در سال ۱۴۰۰ شاهد رشد اقتصادی خواهیم بود.
وی افزود: سالانه حدود ۶۰۰ هزار شغل نیز ایجاد شد. اما پس از جنگ اقتصادی و تقریبا ناچیز یا قطع شدن فروش نفت در برخی ماهها و بستن کامل مبادلات بانکی شرایط اقتصاد تغییر کرد و میخواستند با فشار اقتصادی ایران را تسلیم کنند. متاسفم که بی انصافان حتی یک کلمه از جنگ نمیگویند.
اقای ربیعی گفت: اقتصاد ایران طی سالیان اخیر تحولات زیادی را از بعد شاخصهای کلان اقتصاد تجربه کرده است که شاخصهای بازار کار نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. دولت برای تحرک بخشی در بازار کار، ایجاد فرصتهای شغلی به خصوص برای جوانان، فارغ التحصـیلان دانشگاهی اقدامات و برنامههایی را در دستور کار خود قرار داده است. این برنامهها ضمن حفظ و صیانت از اشتغال موجود و آسیبپذیر، از طریق توانمند سازی و ارائه آموزشهای شغلی و مهارتی، مداخلات توسعهای و ظرفیت سازی کسب و کارها و تقویت زنجیره ارزش و کمکهای فنی و اعتباری و منابع سرمایهای و اعتباری بر توسعه اشتغال جدید و پایدار تمرکز دارند.
وی اضافه کرد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری و مشارکت دستگاههای اجرایی و نهادهای حمایتی، با اجرای برنامههای متعدد و متنوع از جمله حمایت از توسعه کسب و کارهای اشتغال زا در بخشهای مختلف اقتصادی در مناطق شهری و روستایی، اجرای برنامههای فعال بازار کار برای اشتغال پذیری افراد بیکار به ویژه جوانان و فارغ التحصیلان دانشگاهی، اعمال مشوقهایی به کارفرمایان بنگاههای اقتصادی برای جذب نیروی کار جدید (مانند معافیت حق بیمه سهم کارفرما و پرداخت یارانه دستمزد)، حمایت از مشاغل و کارآفرینی، زمینه ایجاد بیش از ۳۹۸ هزار فرصت جدید شغلی را از ابتدای دولت دوازدهم تا پایان سال ۹۹ فراهم نموده است.
سخنگوی دولت گفت: رویکرد اصلی برنامههای اشتغال زایی دولت برای رفع بیکاری جوانان با سه کارکرد حمایتی، توسعهای و برنامههای فعال همراه بوده است، بیش از ۷۲ درصد دستاوردهای ایجاد اشتغال در کشور (حدود ۲۸۶ هزار فرصت شغلی ایجاد شده) با کارکرد حمایتی و تمرکز بر فعالیتهای با زمان بازدهی کوتاه مدت و حدود ۲۳ درصد با کارکرد توسعهای و ۵ درصد با جهتگیری کارآفرینی حاصل شده است. ضمن آنکه، اصلاحات ساختاری و نهادی از جمله تقویت نظام آموزشی و توسعه کارآفرینی، راه اندازی سامانههای شغلی و... از دیگر اقداماتی است که دنبال شده و در حال تکمیل است.
وی اضافه کرد: طی بهار ۹۸-۹۹ حدود ۱.۵ میلیون نفر شغل خود را از دست دادند. مطلب در خور تامل آن که، در حالی که سهم اشتغال جوانان (۱۵-۲۹ ساله) از کل اشتغال در بهار ۹۸ حدود ۲۱ درصد بوده است، ولی بیش از ۵۵ درصد فرصتهای شغلی از دست رفته (معادل ۸۳۱ هزار) طی این دوره مربوط به جوانان بوده است. بنابراین، جوانان از شیوع کرونا آسیب بیشتری دیدهاند.
اقای ربیعی گفت: البته با فراگیری کرونا مساله اشتغال در همه کشورها دچار بحران شد که این شرایط ایران را نیز تحت تاثیر قرار داد. نرخ بیکاری جوانان طی بهار ۹۸-۹۹ با حدود ۲ واحد درصد کاهش به ۲۱.۸ درصد رسیده است که علت آن مایوس شدن جوانان از پیدا کردن شغل در شرایط کرونا است. در نتیجه پدیده مذکور، نرخ مشارکت جوانان حدود ۶.۵ واحد درصد کاهش یافته و به ۳۲.۳ درصد رسیده است و در کاهش فشار عرضه نیروی کار جوانان نقش داشته است.
وی تصریح کرد: البته حدود ۲۹۰ هزار نفر از شاغلان بیکار شده در دوران کرونا، در فصل تابستان مجدداً شاغل شده اند و حدود ۴۰ درصد برگشت به کار (معادل ۱۱۶ هزار نفر) در فصل تابستان مربوط به جوانان بوده است. نرخ بیکاری جوانان طی تابستان ۹۸-۹۹ حدود ۱.۵ واحد درصد کاهش یافته است که از شدت کاهش آن نسبت به دوره بهار ۹۸-۹۹ اندکی کاسته شده است. در نتیجه اثر مایوس شوندگی، نرخ مشارکت جوانان طی این دوره حدود ۵ واحد درصد کاهش یافته که از شدت کاهش آن نسبت به دوره تابستان ۹۸-۹۹ کاسته شده است. جمعیت جوانان نیز طی این دوره ۲.۹ درصد کاهش یافته است.
سخنگوی دولت اضافه کرد: حدود ۱۷۶ هزار نفر از شاغلان بیکار شده در دوران کرونا، در فصل پاییز مجدداً شاغل شده اند که ۱۹.۹ درصد برگشت به کار (معادل۳۵ هزار نفر) مربوط به جوانان بوده است. بنابراین، از حدود ۸۳۱ هزار نفر جوان کشور که شغل خود را در بهار سال جاری از دست داده بودند، مجموعاً ۱۵۱ هزار نفر به بازار کار برگشته و شاغل شده اند (معادل ۱۸.۲ درصد) و مابقی در انتظار بازگشت به بازار کار و اشتغال در مشاغل قبلی یا مشاغل جدید هستند.
وی افزود: با توجه به این که در ۹ ماهه امسال هم نرخ بیکاری جوانان و هم تعداد شاغلان و هم جمعیت آنها کاهش یافته است و امیدواریم با کاهش فراگیری کرونا در کشور بازگشت به شغل شتاب بیشتری پیدا کند.
اقای ربیعی در ادامه گفت: نکتهای را نیز درباره قیمت دلار اعلام کنم که قیمت ارز در نقطه متعادل خواهد ایستاد و در سال ۱۴۰۰ شاهد رشد اقتصادی خواهیم بود.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره برخی اتهام زنیها به دولت و عدم رعایت اخلاق انتخاباتی گفت: متاسفانه برخی از نامزدها با بی انصافی و بدون توجه به جنگ اقتصادی و تحریمهای بی سابقه و فراگیری کرونا، برنامه تبلیغاتی خود را حمله و هجمه به هشت سال گذشته بنا نهادهاند و با رویکردی نفیانگارانه به میدان آمدهاند امیدواریم شاهد برنامههای ایجابی کاندیداها هم باشیم و بطور مشخص صورت مسائل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را ترسیم کنند.
وی افزود: فکر کنم حدود ۲ سال پیش از همین تریبون اشاره کردم که با تخریب دولت و فرود آوردن آن کسی فرازی نخواهد داشت. همه دولتها بخشی از تاریخ این انقلاب هستند و فراموش نکردیم در دورهای افرادی برای جلب رای، تمامی دولتها و دستاوردهای دولتهای پس از انقلاب را تخریب کردند و امروز به کلیه دستاوردهای نظام طعنه میزنند.
سخنگوی دولت گفت: به عنوان یک شهروند امیدوارم در این دوره کاندیداها بگویند که چه برنامهای برای تعامل با جهان دارند و اگر تحریمی پیش بیاید چه اقدامی خواهند کرد؟ برنامه خود را در خصوص آزادیهای سیاسی و اجتماعی به صورت شفاف اعلام کنند. چه نگاهی به فضای مجازی دارند و در صورت پیروزی به دنبال توسعه یا محدود کردن فضای مجازی هستند؟ برای رفاه و معیشت مردم چه برنامه کاربردی و مشخصی دارند؟ مردم بدون تردید در این دوره برنامه کاندیداها را رصد خواهند کرد.