آیین احیا و بازگشایی ورودی باب عالی کاخ گلستان (سر در شمسالعماره) با حضور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی صبح امروز ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ برگزار شد.
عمارت باب عالی که در جنوب شرقی مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان در خیابان ناصر خسرو در مجاورت عمارت شمس العماره قرار دارد به مدت بیش از ۵۰ سال بسته بود. این بنای دو طبقه دارای حیاطی در جبهه جنوبی و دارای ویژگیهای شاخص معماری ایرانی است.
از جمله ویژگیهای این بنا وجود فضاهای متعدد در طبقه همکف با پوششهای قوسدار متنوع مزین به تزئینات آجری، گچبری و کاشیکاری است که برخی از آنها دارای رسمیبندی و نقوش هندسی هستند.
در طبقه دوم بنا رو به خیابان ناصر خسرو تالاری با شکوه آراسته به گچبری و آیینهکاری به نام تالار بلور وجود دارد و ایوان آن محل جلوس شاه بوده است.
بنابر این گزارش باب عالی یا سر در الماسیه پس از یک سال عملیات مرمت و پاکسازی با حضور وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی و مسئولان این وزارتخانه به روی علاقمندان گشوده شد.
آقای علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در مراسم گشایش باب عالی کاخ گلستان در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه باز شدن این درب میتواند در جذب گردشگرانی که در خیابان ناصرخسرو رفت و آمد میکنند مؤثر باشد افزود: در مدت یک سال گذشته در مدتی که موزهها و مجموعههای تاریخی به علت شیوع کرونا تعطیل بود فرصت مناسبی برای مرمت این مجموعه زیبای تاریخی بدست آمد و امروز شاهد افتتاح این درب با دلالانهای زیبا هستیم.
وی گفت: در یک سال گذشته یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار برای مرمت و پاکسازی عمارت باب عالی اختصاص یافت.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: این درب ورودی برای پذیرش گردشگران آماده سازی و برای تسهیل در ورود آنها به مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان گیتهای حفاظتی و دستگاههای صدور بلیت دیجیتالی نصب شده است.
آقای مونسان گفت: واگذاری بناهای تاریخی غیرنفیس به بخش خصوصی به منظور مرمت و حفاظت از این بناها از مهمترین اولویتهای وزارت میراث فرهنگی است و در پی اجرای این طرح در سال گذشته ۳۲۰ بنا و خانه تاریخی به بخش خصوصی واگذار شد.
وی افزود: در هفته میراث فرهنگی نیز قرار است از ۵۰۰ بنای قدیمی که به بخش خصوصی واگذار و مرمت شده است با حضور رئیس جمهور بهره برداری شود.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به بودجه اندک این وزارتخانه برای مرمت و نگهداری بناهای تاریخی گفت: با واگذاری بناهای قدیمی غیرنفیس به بخش خصوصی میتوانیم بودجه را به مرمت و نگهداری بناهای تاریخی ملی و نفیس اختصاص دهیم.
آقای محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی نیز در این مراسم با بیان اینکه در سالهای اخیر ۶ هزار متر بنای تاریخی با مشارکت بخش خصوصی مرمت و بهره برداری شده است افزود: هم اکنون ۲ هزار و ۵۰۰ کارگاه فعال مرمت و در مناطق مختلف کشور دایر است و پارسال ۳۲۰ بنای قدیمی غیرنفیس با مشارکت بخش خصوصی با کاربریهای مناسب به بهره برداری رسید.
وی گفت: هم اکنون ۷۴۴ موزه در کشور وجود دارد که ۱۷۰ موزه مربوط به بخش خصوصی است.
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی تعداد اشیای موزهای را در کشور ۶۰ هزار قلم عنوان کرد و افزود: تاکنون هزار و ۸۵۰ قلم شی تاریخی از سراسر جهان استرداد شده و تعداد دیگری نیز بزودی به کشور بر میگردد.
آقای طالبیان گفت: بر اساس اطلاعات موجود هزار و ۴۴۰ اثر منقول در فهرست ملی و جهانی به نام جمهوری اسلامی ایران ثبت شده است.
وی افزود: ثبت جهانی پنج عنصر فرهنگی میراث ملموس و ناملموس جایگاه ایران را از لحاظ تعداد آثار ثبت شده به مقام هفتم جهان رسانده است.
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی از ثبت جهانی منطقه اورامان، ماسوله، سبلان، گنبد علویان همدان، الموت، نقش رستم و جشنهای یلدا، مهرگان و تیرگان در فهرست جهانی در آینده نزدیک خبر داد.
گفتنی است؛ عمارت باب عالی یا سر در الماسیه در سال ۱۳۰۶ قمری برای ورود به عمارت شمس العماره نباشد.
این عمارت در کنج جنوب شرقی محوطه کاخ گلستان این مجموعه را به خیابان ناصرخسرو وصل میکند.