معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر : وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی قول دادند که در صورت برگزاری مراسم حج و اعزام حجاج ایرانی، تأمین واکسن کرونا برای حجاج را بدون نوبت انجام داده و واکسن برایشان تأمین شود.
وی افزود: قاعدتا از آنجایی که متولی این موضوع در ایران سازمان حج و زیارت است، ما منتظریم تا سازمان برای اجرا یا عدم اجرای مراسم حج و شرایط آن تعیین تکلیف کند تا بعد از آن، ما وارد بحث اجرا شویم. فعلا هنوز اتفاقی نیفتاده است.
وضعیت واکسیناسیون حجاج علیه کرونا
آقای دکتر درودی درباره آمادگی هلال احمر برای واکسیناسیون حجاج علیه کرونا در صورت برگزاری مراسم حج و اعزام حجاج ایرانی، گفت: واکسیناسیونهای روتین که جزو تعهدات هلال احمر بوده و سالهای قبل انجام میشده، در صورت اعزام حجاج ایرانی به حج در سال جاری هم انجام خواهد شد. موضوع حساستر واکسن کووید-۱۹ است. در این زمینه، چند ماه قبل دکتر مرعشی-رییس مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر و دکتر رشیدیان- رییس سازمان حج و زیارت مشترکا با وزیر بهداشت جلسهای داشتند که دکتر نمکی قول دادند در صورت برگزاری مراسم حج، با توجه به اینکه تعداد افرادی که اعزام میشوند حداکثر ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر است که البته این میزان برای امسال بعید است، تامین واکسن حجاج را بدون نوبت انجام داده و واکسن برایشان تأمین شود.
وی افزود: در عین حال با توجه به اینکه مقدار قابل توجهی واکسن خارجی وارد میشود و واکسن ایرانی هم وارد بازار میشود، از این بابت نگرانی نداریم. اکنون اصل موضوع یعنی برگزاری یا عدم برگزاری حج و حضور یا عدم حضور حجاج ایرانی به صورت قطعی مشخص نشده و وضعیت قطعی آن را سازمان حج و زیارت به عنوان متولی، اعلام خواهد کرد. بعد از اعلام موضوع، ما پیگیری مباحث درمانی، واکسیناسیون و پیشگیری و... را انجام میدهیم.
وی گفت: البته واکسنهای کرونایی هم که از سوی هلال احمر وارد میشود، در اختیار وزارت بهداشت قرار میگیرد.
۳ سناریو برای برگزاری اربعین
معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر درباره وضعیت برگزاری مراسم اربعین با توجه به افزایش سرعت واکسیناسیون کرونا در کشور، گفت: هلال احمر و وزارت بهداشت به عنوان متولیهای اصلی بهداشت و درمان زائران، جلسات متعددی داشتند و طی دو ماه گذشته چندین جلسه در این زمینه برگزار شده است و ادامه هم دارد.
آقای دکتر درودی افزود: در زمینه مراسم اربعین احتمال اجرای سناریوهای مختلفی وجود دارد؛ سناریوی اول این است که مراسم اربعین اصلا برگزار نشود، سناریوی دوم این است که با تعداد محدود برگزار شود و سناریوی سوم هم این است که با شرایط عادی مانند سالهای قبل برگزار شود. اجرای سناریوی سوم با توجه به اینکه در شهریور و مهر عاشورا و اربعین را داریم، مقداری بعید به نظر میرسد. گرچه ممکن هم هست اتفاق افتد.
وی ادامه داد: شرایط محتملتر برگزاری با شرایط محدودتر و تعداد کمتر زائرین است که کارشناسان ما در حال بررسی هستند و جلسات متعددی برگزار شده است و کارشناسان حوادث و بلایا با تیمهای بهداشت و درمان و مدیریت بیماریها در حال انجام ارزیابی خطر و تعیین میزان نیازهای بهداشتی و درمانی هستند. با این حال باید صبر کنیم تا مقداری زمان جلوتر رود و در نهایت هم ستاد مرکزی اربعین در وزارت کشور است که تصمیم نهایی را اتخاذ میکند. هلال احمر و وزارت بهداشت به عنوان کمیتههای عضو ستاد اربعین که اختصاصا بحث بهداشت و درمان را پیگیری میکنیم، گزارشات فنی و کارشناسیمان را به ستاد مرکزی تقدیم میکنیم و در نهایت تصمیمگیری نهایی برگزاری یا عدم برگزاری مراسم اربعین با ستاد مرکزی خواهد بود که قاعدتا شیوه نامههای ستاد ملی کرونا هم در آن دخیل است.
وی افزود: اگر قرار بر اعزام زائرین اربعین باشد، مشخص میکنیم که به چه ظرفیتها و زیرساختهای بهداشت و درمانی چه داخل مرزها و چه خارج از مرزها نیاز خواهیم داشت که این موارد در حال بررسی و محاسبه است و طی هفته آینده گزارش آن را مشترکا به ستاد مرکزی اربعین ارائه میدهیم تا تصمیمگیری کنند.
آقای دکتر درودی درباره واکسیناسیون کرونا برای زائرین اربعین نیز گفت: در زمینه واکسیناسیون زائران اربعین با توجه به اینکه تعدادشان قاعدتا قابل توجهتر از حجاج است، هنوز هیچ قول قطعی و مستقیمی را وزارت بهداشت نداده و مذاکراتش هم انجام نشده و نمیتوان در این زمینه اظهارنظر کرد تا زمانیکه تکلیف مشخص شود.