به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: در فصل هفتم قانون اساسی بر نقش شوراها در اداره امور کشور تاکید شده است. نقش مثبت آنها میتواند عامل موفقیت مدیریت شهر و روستا در دستیابی به برنامهها، رشد و توسعه، بهبود شیوههای کسب و کار، رفاه و بهبود زندگی و در نهایت رضایتمندی اکثریت مردم شود.
توسعه گردشگری یکی از موضوعات مهم در شرح وظایف شوراها در شهر و روستاست که تاثیرات فراوانی بر اقتصاد کشور از جمله افزایش درآمد ارزی، اشتغال زایی، توسعه زیرساختهای شهر و روستا و بهبود اقتصاد محلی دارد.
نواحی مختلف شهری و روستایی به علت آنکه جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی بسیاری دارند، مقاصد گردشگری مهمی محسوب میشوند؛ بنابراین برای مدیریت در گردشگری در سطح منطقهای و خرد محلی شهرداریها، دهیاریها و شوراهای اسلامی شهر و روستا نقش بسیار برجستهای دارند.
مستندات
در برنامه ششم توسعه، دولت مکلف به آماده کردن سند راهبردی گردشگری شد. در سال ۹۷ اقدامات برای تدوین این سند مهم و راهبردی آغاز و پس از رایزنیها و تحلیلهای همه جانبه با حضور تمامی ذینفعان متشکل از دولت، بخش خصوصی، جامعه محلی و گردشگران، سند ارائه شد و در نهایت پس از بررسیهای چندین ماهه در کمیسیونهای مختلف و طی مراحل قانونی به تصویب هیئت دولت رسید.
از نکات مورد اشاره در این سند شیوه مدیریت یکپارچه صنعت گردشگری، کاهش تمرکزگرایی، تسهیل فرآیندهای بخش گردشگری و اتخاذ الگوی توسعه گردشگری جامعهمحور و درونزا با تکیه بر توانمندی جوامع محلی است.
توسعه محصول گردشگری، توسعه محورهای گردشگری، آموزش نیروی انسانی، ترویج فرهنگ سفر و گردشگری، افزایش سهم بازارهای موجود گردشگری، توسعه و ترویج گردشگری داخلی به منظور تقویت، شناخت، تحکیم همبستگی، توزیع ثروت و نشاط اجتماعی مواردی هستند که در راهبردهای این سند به آنها اشاره شده است.
با ابلاغ این سند به ۳۱ استان تمامی استانها مکلف شدند بر اساس سند توسعه گردشگری، برنامه اقدام ملی «طرح جامع توسعه گردشگری استان» را تا پایان سال آماده کنند و در سال آینده وارد فاز اجرا شوند. براساس این سند، طرحهای جامع گردشگری منتج به این خواهد شد که بخش خصوصی روانتر، راحتتر، متوازنتر و با مشارکت حداکثری محلی به فعالیت در حوزه گردشگری بپردازد.
در این میان شوراها به عنوان ستونهای اصلی دولت، با فراهم آوردن منابع لازم و ظرفیت خود میتوانند مدیریت و برنامه ریزی گردشگری را صورت دهند و روند برنامه ریزی، سیاستگذاری و توسعه را نیز تسریع کنند.
یکی از وظایف قانونی شورای اسلامی شهر، تشویق و ترغیب مردم در خصوص گسترش مراکز گردشگری و تفریحی، ورزشی و فرهنگی با هماهنگی دستگاههای ذیربط و یکی از وظایف قانونی شورای روستا براساس ماده ۶۸ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور، ایجاد زمینه مناسب برای توسعه اشتغال و جلب مشارکتهای عمومی جهت گسترش فعالیتهای تولیدی و گردشگری است.
شوراها و شهرداریها به عنوان یک نهاد تصمیم گیر و اجرایی نه تنها قادر به ارائه و هماهنگی در زمینه تسهیلات و سازماندهی امکانات گردشگری هستند بلکه قادرند حلقه اتصال بین مردم و گردشگری در راستای ارتقای و توسعه شهر و روستا باشند. بی تردید در دنیای امروز توسعه گردشگری بدون مشارکت مدیریت هماهنگ شهری و روستایی میسر نیست.
در حال حاضر در آستانه برگزاری ششمین دوره انتخابات شوراها قرار داریم، بنابراین ضروری است که مردم در انتخاب افراد اصلح و شایسته نهایت دقت را داشته باشند و به دور از تعصبات قومی و قبیلهای و بر اساس بینش و شناخت دقیقی از نامزدها بهترینها را برای توسعه شهر و روستایشان انتخاب کنند.
پژوهشگر: مریم بیگ پور