مدیرعامل سازمان انتقال خون، سلامت خون در ایران را همتراز با کشورهای درجه اول اروپا برشمرد و از تهیه بانک اطلاعات فنوتیپ گروههای فرعی اهداکنندگان و تشکیل کارگروه پاتوژن زدایی خون به عنوان دو راهبرد آتی این سازمان در خدمت به جامعه تالاسمی یاد کرد.
روز جهانی تالاسمی در کشور ما و بویژه برای سازمان انتقال خون ایران معنا و رنگ و بوی دیگری دارد. قرارگیری کشور پهناور ما در جغرافیایی از جهان که شیوع تالاسمی در آن بیشتر است اهمیت رسالت سازمان انتقال خون ایران و مسئولیت یکایک ما در قبال هموطنانی که ناخواسته مبتلا به این بیماری ژنتیکی شده اند را نشان میدهد. در نیم قرن گذشته از تاسیس این سازمان وزین و پر افتخار کلیه کارکنان خدمتگزار این سازمان انجام وظیفهای سنگین را برپایه اساسنامه تشکیل خود در خصوص تامین خون سالم و کافی برای جامعه تالاسمی کشورعهده دار هستند و در کمال افتخار مسرورهستیم که با تلاشمان توانسته ایم رنگ ناتوانی را از تصویر تالاسمی در کشورمان کمرنگ نماییم.
سالانه ۲۰ درصد از خونهای اهدایی را از طریق شبکه ملی خونرسانی به درمان عزیزان تالاسمی بعنوان اکثریت قاطع دریافت کنندگان مستمرتولیدات خود تخصیص میدهیم و این خونها تماماً کم لکوسیت بوده و از اهداکنندگانی تامین میشود که سالانه دست کم دو بار خون خود را داوطلبانه و بدون چشمداشت اهدا میکنند که این مهم در نوع خود بی سابقه درمنطقه و کم سابقه در جهان است. همچنین در سالهای اخیر با ارتقا سیستم غربالگری خون، واکسیناسیون هپاتیت اهداکنندگان مستمر و نیز گسترش آزمایشهای تعیین گروههای خونی بیماران به گروههای فرعی گام بزرگی در جهت ارتقا سلامت خون برای این بیماران گرامی در کشور برداشته شد. اینگونه است که ما در قله سلامت خون در منطقه قرار داریم و سربلندانه اعلام میکنیم که سلامت خون ایران فراتر از کشورهای در حال توسعه و همسان با کشورهای درجه اول اروپا با درآمد سالیانهای بسیار بالاتر از کشورمان است.
هشت سال دفاع مقدس، زلزلههای مرگبار، سیلهای سهمگین، آمار بالای تصادفات جادهای و گسترش تختهای بیمارستانی و خدمات درمانی تخصصی پرمصرف خون و فرآوردههای خونی در کنار تحریمهای کمر شکن و اینک بحران بیماری کووید ۱۹ به عنوان مرگبارترین پاندمی قرن که ایران و جهان را سخت در نوردید و همچنان میتازد هرگز مانع از آن نشد که رسالت خود را در تامین خون مورد نیاز بیماران تالاسمی اندکی به فراموشی سپاریم. در بحران اخیر توسعه یافتهترین کشورهای جهان ناچار به تغییر استانداردهای انتخاب اهداکنندگان خون شدند تا کاهش شدید آمار اهدای خون و ذخایر خون و فرآوردههای آن را تا حدی جبران نمایند و این در حالی است که ما در سازمان انتقال خون ایران با اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و فنی و ارتباط و اعتماد سازی مستمر و با توکل به خداوند متعال و به لطف اهداکنندگان نوع دوست نه تنها با حفظ ۱۰۰ درصد اهدا داوطلبانه بدون چشمداشت قادر به تامین درخواستهای خونی بیماران تالاسمی و البته دیگر بیماران خاص نیازمند به خون و فراوردههای آن شدیم بلکه با حفظ استانداردهای سختگیرانه تواما از سلامت اهدا کنندگان و سلامت خون دریافتی ذرهای عقب نشینی نکردیم. از سوی دیگر در این بحران نفس گیر و با وجود مشکلات ارزی و تحریمهای ظالمانه خارجی و بی مهری شگفت آور داخلی درعدم تخصیص مطلق منابع حقه سازمان انتقال خون از ردیفهای متمرکز ویژه در حوزه تالاسمی در سال اخیر که میتوانست تامین کیسههای خون کم لکوسیت و کیتهای آزمایشگاهی را تحت الشعاع قرار دهد قامت سرو گونه انتقال خون خم نشد و همچنان تلاش کردیم تا جدا از کمیت در پی ارتقا کیفیت و امنیت خون تامین شده در سراسر کشور بویژه برای مصرف کنندگان مستمر از جمله جامعه تالاسمی تلاش کنیم. در این مسیر ضمن دفاع جانانه و عملی از تولیدات با کیفیت داخل در تامین تجهیزات و اقلام مصرفی هرگز زیر فشارهای رنگارنگ عوام فریبانه و شبه قانونی مدعیان کوتاه نیامدیم و مدافع امین سلامت هموطنانمان بودیم.
اما این پایان راه و ماموریت ما نیست. تهیه بانک اطلاعات فنوتیپ گروههای فرعی اهدا کنندگان مستمر با گسترش امکانات و منابع و تلاش در حوزه ایمونو هماتولوژی بویژه در استانهای تالاسمی خیز برای جلوگیری از آفت عذاب آور مقاومت به گروههای خونی و نیز تشکیل کارگروه پاتوژن زدایی برای مقابله باپاتوژنهای نوپدید احتمالی آینده که میتواند به فاجعهای در بانک خونهای جهان در پاندمیهای بعدی تبدیل شود دو ماموریت اصلی و راهبردی سازمان در کوتاه مدت و میان مدت میباشد و در این عزم جدی، سازمان هرگز از این شاهراه اصلی وظایف سازمانی خود به جامعه گرانقدر تالاسمی کشور به خاک راههای حاشیهای که در ماموریت و وظایف آن تعریف نشده است نخواهد لغزید. این گامهای مهم جز با حمایت مستمر کلیه نهادهای ذیربط دولتی اعم از وزارت متبوع تا سازمانهای متولی بودجه و منابع مالی و انسانی و نیز نهادهای قانون گذاری و نظارتی، نهادهای غیر دولتی در حوزه بیماران خاص، انجمنهای علمی و دانشگاهیان و البته سازمانهای مردم نهاد بیماران نیازمند خون و جامعه تالاسمی کشور مقدور نخواهد بود.