نکاتی مهم درباره استرداد جهیزیه
در صورتی که فردی بخواهد جهیزیه خود را مطالبه کند باید دلیل و مدارکی مستند داشته باشد.
به
گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما، از جمله مواردی که در شروع یک زندگی زناشویی همواره مورد توجه است، خرید جهیزیه و تهیه آن است. به طور کلی این موضوع برای زوجین به خصوص برای زوجه لذت خاصی دارد. ولی باید به این نکته اذعان کرد که همیشه و همواره همه مسائل به خوبی و آنچه انسان فکر میکند پیش نمیرود؛ و ممکن است هر ازدواجی به خطر افتاده و دچار شرایطی شود که زوجین از یکدیگر طلاق بگیرند. در این بین برای برخی ممکن است سوالاتی از این قبیل که آیا امکان استرداد جهیزیه وجود دارد و یا اگر این امکان وجود دارد از چه طریقی میشود پیگیری کرد؟
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید، تا شرایط مربوط به استراد جهیزیه را مورد بررسی قرار دهیم.
استرداد جهیزیه
در صورتی که فردی بخواهد جهیزیه خود را مطالبه کند باید دلیل و مدارکی مستند داشته باشد.
بسیاری از افراد به این موضوع توجه چندانی ندارند، ولی باید گفت که برای هر موضوعی یک راه قانونی وجود دارد؛ و استرداد جهیزیه نیز از این قاعده مستثنا نیست. برای خروج جهیزیه از منزل دادن دادخواست استرداد جهیزیه است که میتواند به افراد کمک شایانی کند.
نکاتی مهم در رابطه با استرداد جهیزیه از اولین نکاتی که برای استرداد جهیزیه باید توجه داشت، سیاهه نویسی برای استراد است. در صورتی که فردی بخواهد جهیزیه خود را مسترد کند باید دلیل و مدارکی مستند داشته باشد. از مستندات این موضوع نیز این است که در جهیزیه چه وسایلی بوده مهمترین سند نیز رسیدی است که خود خانواده داماد و جناب داماد به شما میدهد.
در صورتی که سیاهه در دفتر خانه اسناد رسمی ثبت و تنظیم شود، این موضوع حکم سند رسمی را پیدا میکند و از اعتبار بالایی برخوردار است. به طور کلی معمولا برای اینکار فهرستی را تهیه میکنند و از بابت آن از زوج امضاء دریافت میکنند، به این شرح که این تعداد اقلام و این وسایلها به عنوان جهیزیه تحویل داده شده است.
در صورتی که جهیزیه زنی بر اثر افتادن در هنگام حمل و نقل یا نوسان برق صدمه دید یا اینکه بر اثر مرور زمان مستهلک شد، زوج مسئولیت در قبال این اتفاقات ندارد.
از دیگر مواردی که مهم است، این موضوع است که داماد و چند تن از اعضای خانواده وی سیاهه مد نظر را امضاء کنند. چون در حقیقت سیاهه بدون امضاء مدرک قابل قبولی نیست. لازم به ذکر است که اگر در پای سیاهه اثر انگشت نیز وجود داشته باشد اعتبار را بالاتر میبرد همچنین بهتر است که شهود حداقل دو نفر مرد باشند و از اقوام زوجه نباشند.
در زمان تجویل جهیزیه بهتر است که به شکل دقیق مقدار اقلامی که داماد تهیه کرده را مشخص کنید. چون به دلایلی مهم است بدانیم چه اموالی بعد از ازدواج به دست آمده و چه اموالی را طرفین خودشان آورده اند.
این نکته خیلی مهم است که شهود را نباید دست کم گرفت. به طور معمول خانواده طرفین مراسمی را تهیه میکنند که فامیل جهیزیه را ببینند، این موضوع برای زمان استرداد جهیزیه امری است خوب و بسیار کاربردی.
برخی از خانوادههای عروس کار جالبی انجام میدهند و جهیزیه عروس را با روبان صورتی تزئین میکنند که این خود بسیار کاربردی است؛ لذا میتوان در زمان استرداد به شهود یادآوری کنیم که روباندارها جهیزیه عروس خانم است.
حفظ کردن و نگهداری از فاکتور خرید کار سختی است، ولی توصیه میشود در این امر دقت لازم به عمل آید حتماً همانطور که از برگههای گارانتی حراست میکنید از فاکتور نیز نگهداری کنید.
بر اساس قانون استفاده درست از اموال مشکل قانونی ندارد و در صورتی که جهیزیه زنی بر اثر افتادن در هنگام حمل و نقل یا نوسان برق صدمه دید یا اینکه بر اثر مرور زمان مستهلک شد، زوج مسئولیت در قبال این اتفاقات ندارد.
طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی کشور، تهیه اموال یک خانه بر عهده مرد است و زن اساساً وظیفهای ندارد جهیزیهای با خود به خانه همسرش بیاورد و به عنوان اثاث خانه در اختیار مرد قرار دهد، به همین منظور اگر زنی جهیزیه خود را مطالبه میکندباید بر اساس اقرار مرد، شهادت شهود یا فهرست سیاهه و دیگر دلایل محکمه پسند ثابت شود که زن مقدار و اقلام مشخصی از اثاث خانه را به عنوان جهیزیه تهیه کرده است، همچنین باید توجه داشت که زن هر زمان اراده کند میتواند از زوج این وسایل را پس بگیرد و زوج حق مخالفت ندارد.
در زمان تجویل جهیزیه بهتر است که به شکل دقیق مقدار اقلامی که داماد تهیه کرده را مشخص کنید. چون به دلایلی مهم است بدانیم چه اموالی بعد از ازدواج به دست آمده و چه اموالی را طرفین خودشان آورده اند.
از نکات بسیار جالب این است که همسران در رابطه با مسائل مالی خود استقلال کامل دارند؛ و در صورتی که زن فوت کند، اموالی که از او به جا میماند به میزان سهم الارث به ورثه تعلق میگیرد. جهیزیه نیز به چنین سرنوشتی دچار میشود. اگر زوج و زوجه صاحب فرزند باشند، یک چهارم اموال به مرد به ارث میرسد و اگر صاحب فرزندی نباشند، یک دوم اموال به مرد به ارث رسیده و بقیه اموال میان سایر وراث تقسیم میشود.
آخرین نکتهبه عنوان آخرین نکته اگر زوج اموال را بی خبر از زوجه به فروش برساند، این اماکن وجود دارد که زن به جرم فروش مال غیر از او
شکایت کند.
البته باید این موضوع را بتواند که ثابت کند که اموال متعلق به وی بوده است که از طریق نکات بالا این امکان میتواند صورت پذیرد. همچنین باید ثابت شود که شوهر آن را فروخته و نه شخص دیگر و به عنوان آخرین توصیه باید گفت که اگر اگر شوهر تبرئه شود امکان دارد علیه زن شکایت افترا کند. به همین منظور پیشنهاد میشود قبل از انجام هر عملی با مشاوره حقوقی در این رابطه مشورت لازم را داشته باشید.