بیماری قلبی زنان چه نشانههایی دارد؟
نشانههای بیماری قلبی در زنان، کداماند؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، در باور عمومی، بیماری قلبی در مردان رایجتر است، اما در آمریکا، علت نخست مرگ در زنان و مردان، همین بیماری است. از آنجا که بعضی از علائم بیماری قلبی در زنان، با مردان متفاوت است، گاهی اوقات تشخیص آن برای بانوان کار سادهای نیست. خوشبختانه با شناخت علائم منحصر به فرد بیماری قلبی در زنان، میتوان از خطرهای آن کاست.
علائم حمله قلبی در زنان
به گفته دکتر حسین دباغیان، متخصص قلب و عروق، رایجترین علامت حمله قلبی در زنان، مشابه مردان، عبارتند از: درد در قفسه سینه و فشار و ناراحتی که بیش از چند دقیقه به طول بیانجامد یا کم و زیاد شود؛ اما درد سینه، همیشه شدید یا چشمگیر نیست. مخصوصاً در زنان. زنان معمولاً این حمله را با فشار یا تنگی تعریف میکنند و ممکن است حمله قلبی، بدون درد در قفسه سینه، اتفاق بیافتد.
زنان، بیش از مردان ممکن است علائم جانبی غیر از درد سینه را در حین این حمله، احساس کنند، مثل:
ناراحتی در گردن، فک، شانه و پشت
تنگی نفس
درد در یک یا هر دو دست
تهوع و استفراغ
تعرق
گیجی و سرگیجه
خستگی غیر معمول
مشکل در هضم
این علائم، ممکن است نامحسوس باشند، زیرا معمولاً حمله قلبی با درد شدید قفسه سینه، شناخته میشود. علت بروز این علائم میتواند این امر باشد که زنان، در شریانهایی غیر از شریانهای اصلی نیز دچار گرفتگی میشوند. این مشکل، بیماری شریانهای کوچک قلبی یا بیماری عروق ریز کرونری، نامیده میشود.
زنان، بیش از مردان، این علائم را در زمان استراحت یا خواب تجربه میکنند. فشار روانی در زنان میتواند سبب بروز علائم حمله قلبی شود.
از آنجا که زنان، معمولاً شناختی در مورد علائم حمله قلبی ندارند، بعد از بروز آسیب به قلب، خود را به اورژانس میرسانند. همچنین به علت تفاوت علائمشان با مردان، بیماری قلبی در زنان، کمتر از مردان، قابل تشخیص است.
عوامل خطرزای بیماری قلبی در زنان
بسیاری از عوامل خطرزای بیماری شریان کرونری ـ مثل کلسترل و فشار خون بالا یا چاقی ـ بین مردان و زنان، مشترک است؛ اما عوامل دیگر که نقش بزرگتری در شکل گیری بیماری قلبی در زنان دارند، عبارتند از:
– دیابت: زنان مبتلا به دیابت، بیشتر از مردان مبتلا به دیابت، در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دارند. همچنین، از آن جا که دیابت میتواند در چگونگی احساس درد، تأثیر بگذارد، احتمال حمله قلبی خاموش (بدون علائم)، بالاتر است.
– افسردگی یا فشار روانی: این موارد، تأثیر بیشتری روی قلب زنان دارد. افسردگی، همچنان داشتن زندگی سالم و دنبال کردن مراحل درمان را سختتر میکند.
– سیگار: تأثیر سیگار روی قلب زنان، بیشتر از مردان است.
– فعالیت نداشتن: فعال نبودن، یکی از اصلیترین عوامل خطرزای بیماری قلبی است. تحقیقات نشان میدهند که زنان، معمولاً کمتر فعالیت دارند.
– یائسگی: پایین آمدن هورمون استروژن، بعد از یائسگی، خطر ایجاد بیماری در شریانهای کوچک خونی را دوچندان میکند.
– مشکلات بارداری: فشار خون بالا یا دیابت بارداری، میتواند خطر فشار خون بالا یا دیابت بلند مدت را در مادر بالا ببرد. همچنین در کوتاه مدت، خطر بیماری قلبی بیشتر میشود.
– سابقه بیماری قلبی خانوادگی: این امر در زنان، بیشتر از مردان، خطرساز است.
– بیماریهای التهابی: آرتروز روماتوئید، لوپوس و غیره، میتواند خطر بیماری قلبی در مردان و زنان را افزایش دهد.
آیا زنان، تنها در سنین بالا باید نگران بیماری قلبی باشند؟
خیر. زنان در همه سنین، باید خطر بیماری قلبی را جدی بگیرند. زنان زیر ۶۵ سال ـ مخصوصاً در صورت داشتن سابقه بیماری قلبی خانوادگی ـ هم باید به علائم خطرزای بیماری قلبی توجه داشته باشند.
راههای کاهش خطر بیماری قلبی در زنان
– ترک سیگار: اگر سیگاری نیستید، نشوید! سعی کنید از دود سیگار سایرین که میتواند به رگهای خونی آسیب برساند، دوری کنید.
– ورزش منظم: به طور کلی، همه باید چند روز در هفته، به ورزشهای ساده، مثل پیادهروی با سرعت مناسب، بپردازند.
– نگه داشتن وزن مناسب: از پزشک خود، وزن سالم برای خود را بپرسید. اگر اضافه وزن دارید، نیاز به کم کردن وزن برای پایین آوردن فشار خون و خطر دیابت، دارید.
– رژیم غذایی سالم: غلات کامل، انواع میوه و سبزیجات، لبنیات کم چرب یا بدون چربی و گوشت سفید مصرف کنید. از چربیهای اشباع، شکر اضافی و نمک بیش از حد، خودداری کنید.
– کنترل استرس: استرس میتواند سبب تنگ شدن شریانها و در نهایت، بالا رفتن خطر بیماری قلبی، مخصوصاً بیماری عروق ریز کرونری شود.
– دنبال کردن مراحل درمان: داروهای خود ـ مثل داروهای فشار خون، زیر زبانی و آسپرین ـ را طبق تجویز پزشک، مصرف کنید.
– حواستان به مشکلات جسمانی باشد: فشار خون یا کلسترول بالا و دیابت، خطر بیماری قلبی را افزایش میدهند.
آیا درمان بیماری قلبی در زنان با مردان متفاوت است؟
درمان بیماری قلبی در زنان، مشابه مردان است و میتواند شامل دارو، آنژیوپلاستی، فنر و جراحی بایپس کرونری باشد. زنان، کمتر از مردان، مورد تجویز استاتین درمانی (که خطر بروز دوباره حمله قلبی را پایین میآورد)، قرار میگیرند؛ اما تحقیقات نشان میدهند که این درمان در زنان نیز به همان میزان، اثربخش است.
آنژیوپلاستی و فنر، مثل مردان، در زنان نیز درمانی رایج بوده، اما جراحی بایپس کرونری، در زنان، بیشتر از مردان، خطرناک است.
توانبخشی قلبی میتواند به سلامت و بازیابی، پس از بیماری قلبی، کمک کند؛ اما این توانبخشی برای زنان، کمتر از مردان، تجویز میشود.
من ۱۵ سالمه و حدود ۶ سالی میشه ورزش رزمی کار میکنم و همیشه موقع مبارزه از وقتی که یادمه نفسم میگرفت، نفس نفس میزدم و بعضی وقتا نمیتونستم نفس بکشم که به زمین میوفتادم و گریه میکردم و انگار داشتم خفه میشدم
یه چند وقتی میشه که حس میکنم نفس عمیق کشیدن واقعا برام سخته و پشت قفسه سینه ام درد میگیره
چند روزی میشه که پشتم بالا تر از کمرم به نوبت سمت راست و چپ درد میگیرن و امروز هم دوتا بازو هام و بیشتر سمت چپ درد گرفت و کمی هم شونه ام . هرگز بدنم این شکلی نبود انگار تمام استخوان های بدنم درد میکنه. من حتی بعد از تمرینات یوگا و تنفس هم بشدت احساس خستگی میکنم و پر انرژی نمیشم.
در چند روز اخیر سرگیجه های ناگهانی و سردرد داشتم. تقریبا همه رو چشمانم سیاهی میره
حدود یک ماه پیش قبل از رفتن به باشگاه به مدت ۱۰ تا ۱۵ ثانیه سمت چپ قفسه سینم تیر کشید که باعث شد خیلی نگران بشم
خانوادم میگن چیزی نیست و بخاطر تمرینات باشگاهه اما من هرگز اینجوری نبودم.
حالا میترسم یهو بگن فلانی براثر ایست قلبی درگذشت
آیا اینطور خواهدبود ؟ ) :
ممنون
من خانمم و 23 سالمه
حدود سه هفته هست که قلبم خیلی درد میکنه و تپش قلبم خیلی بالا میره
و من خیلی استرسی هستم تا زمانی که خبر بدی میشنوم دو دقیقه بعدش قلبم تیر میکشه
زمان هایی که خیلی تحرک دارم یا میدوم نفس تنگی خیلی شدیدی میگیرم جوری که حس میکنم الان خفه میشم و نفس تنگیم خیلی غیر عادیه
بعضی وقت ها که دراز میکشم قفسه سینمم درد میگیره
و اینم بگم زمانی که قلبم درد میگیره دردش به دستم،پشتم و فکم میزنه
اگه میشه راهنماییم کنید هنوز به دکتری مراجعه نکردم
بعد به پزشک مراجعه کردم فقد برای درمان تنگی نفس اول آسم خفیف تشخیص داده شد اما بعد از چک کردن ضربان قلبم متوجه نامنظمی در تپش قلب شد بعد از نوار قلب متوجه نشدن و من با توجه به توصیه ی دکتر داخلی پیش متخصص قلب رفتم برای اکو ولی باز هم تشخیصی در این باره ندادن و دوباره توصیه شد من پیش دکتر فوق تخصص قلب مراجعه کردم اکو تخصصی و اکو با تزریقات هم انجام دادم ولی هنوز تشخیصی در این باره ندادن و اینکه تنگی نفس سرگیجه شدید در حدی ک بعضی اوقات زمین میخورم دارم و درد در دست چپ ب خصوص بازو و سری و بی حسی مج دست ب پایین دارم و درد در سمت چپ قفسه سینه ام دارم خیلی سریع در فعالیت روزانه خسته میشم و اصلا توان دویدن ندارم ممنون میشم کمکم کنید چون واقعا باعث رنج و ازارم میشه
من خانمم و ۲۱ سالمه
بعضی وقت قلبم خیلی تیر میکشه جوری که نمیتونم کاری بکنم فقط دستمو میزارم رو قلبم فشار میدم
زمان هوایی که خوابم با تنگی نفس شدید از خواب پا میشم و بعد نیم ساعت یا ۴۵ دقیقه میتونم خوب نفس بکشم
زمانی که قلببه مدت طولانی درد میکنم دردش به زیر بغلم و دست چپم،فکم درد میگیره
اگه میشه راهنماییم کنید چون این وضعیت خیلی داره اذیتم میکنه
گاهی وقتا قفسه سینم درد میگیره، دقیق نمیتونم بگم که مشکل از قلبمه یا از سینه ام.
الان یه مدتی میشه که اینجوری میشم حدودا چند ماهی.
این چند وقت وقتی میرم بیرون یا مغازه که چیزی بخرم، وقتی که راه میرم قسمت چپ بدنم کلا درد میگیره و گاهی وقتا بی حس میشه.
قبلا که میرفتم مغازه یا چند تا چیزی بدست میگرفتم سمت چپ بدنم و مخصوصا بازوم و قلبم درد نمیگرفت اما این چند مدت اینجوری میشم. و به راحتی نمیتونم راه برم، یا دستم رو تکون بدم، والبته به خاطر این شرایط که کرونا و کلی بیماری عجیب غریب اومده و ماسک میزنم نفس کم میارم.
و موقع خواب گاهی وقتا خس میکنم نمیتونم به راحتی نفس بکشم.
یا وقتی که میرم حموم وقتی زیر دوش اب هستم نفسم برای چند لحظه قطع میشه و بعدش میاد یا اینکه به راحتی نمیتونم نفس بکشم، (البته گاهی اوقات اینجوری میشم ) .
وقتی توی خونه هستم یا سرگرم کاری هستم، قلبم درد میگیره، بازوی سمت چپم میگیره و بی حس میشه، انگار دارم چند تا وزنه اهنی رو با دست چپم میکشم.
مطالبی که نوشته بودید رو که خوندم، این علائم ها رو داشتم ( نارحتی قفس سینه، درد گسترش یافته به سمت بازو، گاهی وقتا درد معده دارم، گاهی وقتا هم سر گیجه میگیرم، و بعضی مواقع خیلی زود خسته میشم)
من به خانواده ام در این مورد صحبت نکردم، اخه مطمئن نیستم، دلم نمیخواد نگرانشون کنم، چون نمیدونم که واقعا قلبم درد میکنه یا مشکل از سینه ام هست. راستش خودمم میترسم که مریض باشم یه همین خاطر به کسی چیزی نگفتم.
ممنون میشم بنده رو راهنمایی کنید،
آیا من بیماری قلبی دارم؟
من ۳۴ سالمه ورم معده و تنبلی روده دارم حدود دوماه میشه ک سمت چپم تیر میکشه انگاری سوزن فرو میکنن پشتمم تیر میکشه از این درد به نظر شما بخاطر معدم هست یا اینکه قلبم مشکل داره ؟؟؟؟؟؟
۲۰ سالمه و ۲ سال افسردگی بدی هم دارم .
شونه چپم هم درد میکنه و خیلی بی حال و سرگیجه دارم
شیرده هم هستم
و طرف چپ سینم درد میگیره قفسه سینم درد نمیگیره فقط بالای سینه سمت چپم میگیره ینی همون قسمت قلبم میگیره
زیر سینه چپم درد میکنه
وقتی تیر میکشه نه میتونم تکون بخورم و نه میتونم حرف بزنم
ایا مشکل قلبی دارم؟