آش عباسعلی یکی از غذاهای خوشمزه و سنتی شهر کرمانشاه که نگین سفره افطار کرمانشاهیان در ماه مبارک رمضان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز کرمانشاه، حدود ۱۸۰ سال پیش در شهر کرمانشاه محلهای بود به نام تیمچه حاج ملا عباسعلی.
ملا عباسعلی پیش نماز مسجد شازده محمد علی میرزای دولتشاه بود و به همین دلیل این محله را تیمچه حاج ملا عباس علی مینامیدند.
ملاعباسعلی مردی متدین و در میان مردم به نیک نامی شهره بود اوهر سال در ماه رمضان آش نذری در بین روزه داران محله تقسیم میکرد و در این کار فردی به نام علی محمد او را همراهی میکرد آنها سالها این نذر را ادا میکردند و به همین دلیل این آش به آش عباسعلی شهرت یافت بعدها فرزندان علی محمد راه پدر وملا عباسعلی را ادامه دادند.
حالا من ازآن کوچه های قدیمی محله تیمچه گذر میکنم درست جایی که در گذشته آش عباسعلی پخته میشد دیواری آجری کشیده شده و روبه رویم مسجد شازده قرار دارد آن طرف در گوشه ای پیرمردی در دکانی قدیمی نشسته است به سراغش می روم می گوید: سالها پیش فرزند اول علی محمد ،حاج احمد اینجا آش عباسعلی درست می کرد ما از حمام که برمی گشتیم از آن آش می خریدیم او آش را در ظروف سفالی کنار حوض مغازه قرار میداد که بسیار خوش طعم بود.
پیرمرد دیگری هم از خاطرات گذشته برایم می گوید خاطراتی از آن دوران که "اینجا حال و هوایی دیگر داشت صدای اذان از مناره مسجد شازده بلند میشد و روزهداران بعد از نماز کنار حوض مسجد با آش عباسعلی افطار میکردند حالا در این محله از آن حال و هوا فقط سکوت مانده است و معدود کسانی که از آن جا رد میشوند" .
پخت آش عباسعلی تا امروز هم در کرمانشاه زنده نگه داشته شده
به طرف میدان ۱۷ شهریور می روم جایی که فرزند سوم علی محمد به نام حاج رضا صید محمدی ،اجاق پدران را زنده نگه داشته است.
حاج رضا میگوید: بعد از فوت برادر بزرگش پخت آش عباسعلی را ادامه داده است او میگوید "هدف ما این است که این آش سنتی را در کرمانشاه زنده نگه داریم حاج رضا که چند بار در جشنواره های کشوری هم مقام اول را در پخت آش به دست آورده است همه فوت و فن پخت آن را به پسرش محمد صابر هم یاد داده تا بعد از او این کار را ادامه دهد .
این آش اصیل کرمانشاهی ترکیبی از نخود ، برنج ،لوبیا، عدس و گوشت گوساله و حاوی مواد مغذی است ویک وعده ی غذایی کامل برای افطار و سحر محسوب می شود و پخت آن به این صورت است که ابتدا حبوبات در تیانی بزرگ ریخته میشود و ساعت ها حرارت میبیند در طول این مدت مدام باید آش هم زده شود تا مواد کامل با هم ادغام شود بعد گوشت را به آن اضافه میکنند و بار دیگر حرارت میبیند .
حاج رضا صید محمدی میگوید: برای پخت این آش هفت ساعت زمان لازم است سرانجام آش عباسعلی آماده میشود از چند ساعت قبل از پخت ، کنار در ورودی مغازه مشتریانی را میبینم که مدام سوال می کنند آش کی آماده میشود؟ یکی از مشتریان که سنی از او گذشته و عصایی در دست دارد می گوید : من از مشتریان قدیمی تیمچه هستم خوشبختانه کیفیت آش نسبت به گذشته اصلا کم نشده و همان طعم قدیم را دارد .
در مغازه تیمچه این روزها آش عباسعلی با رعایت دستورالعمل های بهداشتی پخته می شود حاج رضا می گوید: با توجه به شیوع کرونا ما اجازه نمیدهیم مشتریان مانند سابق در داخل مغازه آش بخورند بلکه کار فقط به صورت بیرون بر است و در تمام مراحل صفر تا صد درست کردن آش از ماسک و دستکش استفاده میکنیم تا خدای نکرده مردم دچار بیماری و ویروس کرونا نشوند.
تنها مدت کوتاهی بعد ازآماده شدن با تعجب به تیان بزرگ نگاه می کنم که آش آن در این فاصله ی کم ته کشیده شد چرا که طعم خاص آن در تیمچه حاج رضا باعث شده مشتریان دائمی از آن استقبال زیادی کنند آشی که پخت آن سال ها ادامه داشته و نسل اندر نسل در این خانواده از پدر به فرزند منتقل شده است.
گزارشگر: پروین شهسواری