معاون وزیر خارجه کشورمان پس از نشست برجامی در وین گفت: ما نمیتوانیم هنوز پیش بینی کامل بکنیم که چه زمانی و به چه شکلی میتوانیم به توافق برسیم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از وين؛ عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه و رئیس هیات مذاکره کننده ایران در نشست کمیسیون مشترک برجام، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما در وین پس از نشست امروز کمیسیون مشترک برجام گفت: این دور سوم مذاکرات است که در وین انجام شد و امروز ما تصمیم گرفتیم که مجددا یک توقفی بدهیم برای جمع بندی از مجموعه بحثهایی که صورت گرفته است. مذاکرات این دور، خیلی فشرده بود در سطوح مختلف و در قالبهای مختلف برگزار شد.
وی افزود: میتوانم بگویم که ما الان در مباحث خودمان، مباحث به یک پختگی رسیده است، هم در مباحث مورد اختلاف، هم در بخشهایی که مشترک هستیم و توافق در مورد آنها وجود دارد. یک مقدار پختگی پیدا کرده بحث ها، یک مقدار روشنتر شده الان، فاصلهها دقیقتر شده، اختلافات روشنتر است. ما هم در بحثهای هستهای هم در بحثهای تحریم ها، نکات ریز فنی داریم جزئیاتی داریم که باید روی اینها بحث و بررسی صورت بگیرد و دقیق بشود. در بسیاری از موارد، نقاط مشترک وجود دارد. در بعضی از موارد، هنوز نقاط اختلاف هست این نقاط اختلاف الان روشنتر شده است.
معاون وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: در بعضی از حوزهها، وارد نگارش متن شدیم و این جایی است که اتفاقا، کار خیلی باصطلاح آهسته و بطئی صورت میگیرد به علت اینکه کار روی متن، دقت خودش را میخواهد و با توجه به اینکه بعضی از موضوعات هم کماکان مورد اختلاف است؛ لذا، کار به آهستگی پیش میرود.
در عین حال، روند رو به جلو است اگرچه آهسته است و اگرچه ما نمیتوانیم هنوز پیش بینی کامل بکنیم که چه زمانی و به چه شکلی میتوانیم به توافق برسیم. شکل توافق قطعا براساس مواضع قطعی نظام خواهد بود هیچ تردیدی در این نیست. خب آنها هم مواضع خودشان را دارند. نزدیک کردن مواضع به همدیگر، خودش یک کاری است که کار آسانی هم نیست.
به هر حال ما امروز تصمیم گرفتیم که یک جمع بندی از بحثهای خودمان داشته باشیم متونی که مورد مذاکره قرار گرفته، یک شکل و جمع بندی در موردش صورت بگیرد؛ هیاتها ببرند به پایتختهای خودشان و در پایتختها بررسی بشود و مجددا انشاءالله جمعه آینده، مباحث و مذاکرات را از سر خواهیم گرفت.
عراقچی در پاسخ به این سوال که شما قبل از این دور گفته بودید که در خصوص رفع تحریمهای موضوعی، تفاهم بیشتری وجود دارد، اما در تحریم افراد، اختلافات بیشتر است آیا ر این زمینه تغییری رخ داده و در کدام زمینه، اختلافات به حداقل رسیده؟ گفت: من همانطور که عرض کردم تحریمهایی که تحریمهای باصطلاح موضوعی یا بخشی به شمار میرود مثل، مثلا تحریم بخش انرژی ایران که شامل نفت و گاز و اینها میشود یا تحریم صنعت خودرو یا تحریم مالی و بانکی یا تحریم بیمه، تحریم بنادر، براساس توافقاتی که تا الان صورت گرفته است، همه این تحریمها باید برداشته بشوند و توافق هم در موردش وجود دارد.
در کنار این، بعضی از افراد و اشخاص و نهادها هستند که به طور خاص، مورد تحریم واقع شدند؛ یک لیست بلندبالایی است مذاکرات در مورد این لیست، هنوز ادامه دارد و اکثریت آنها تا الان موافقت شده که از فهرست تحریمها خارج بشود. دیگرانی هستند که هنوز به دلایل مختلف در این فهرست وجود دارند و مذاکرات ما برای این قسمت از کار هنوز ادامه دارد.
معاون وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که در زمان برگزاری مذاکرات، منابع و مقامات آمریکایی گفتند که آمریکا بخشهایی از تحریمها را رفع خواهد کرد. آیا ایران این موضوع را قبول دارد؟ گفت: اگر که دو طرف، مواضع همدیگر را قبول داشتند که احتیاجی به مذاکره نبود؛ مذاکره در خصوص همین اختلاف نظرهایی است که وجود دارد. ما اینقدر مذاکره میکنیم که این مواضع به همدیگر نزدیک بشود و خواستههای ما مبتنی بر مواضع قطعی نظام، تامین بشود که اگر تامین بشود، موافقت خواهد بود و توافق صورت میگیرد؛ اگر تامین نشود طبیعی است که توافقی هم در کار نیست.