رییس انجمن دیابت ایران به دیابتیها توصیه کرد که برای روزه گرفتن حتما با پزشک خود مشورت کنند چراکه افزایش درازمدت قند خون، سبب بروز عوارض بیماری میشود که در آن صورت، درمان بسیار پُرهزینه و گاه غیرممکن میشود.
وی اظهار داشت: این بیماران روزه داری را نباید معادل رژیم غذایی برای کاهش قند بدانند و ضرورت دارد اصول صحیح روزه داری و رژیم دائم خود را دراین ماه همچنان رعایت کرده و نباید کالری دریافتی خود را در این ماه افزایش دهند و همچنین باید مصرف قندها و مواد شیرین مانند زولبیا و بامیه را محدود کنند.
رییس انجمن دیابت ایران خاطرنشان کرد: افت شدید قند خون در طی روز از مهمترین مواردی است که برای بیماران دیابتی خطرناک بوده و با علایمی مانند عرق کردن، احساس گیجی، تپش قلب، لرزش بدن، تاری دید، بی حالی ظاهر میشود به همین دلیل بیمارانی که قصد روزه گرفتن دارند باید حتما به پزشک معالج خود مشورت کنند.
آقای دکتر رجب اظهار داشت: همچنین این بیماران نباید در وعده سحر از مواد قندی استفاده کنند، زیرا قند خون بالا از طریق ادرار دفع میشود و با خود آب را هم دفع میکند، به همین دلیل توصیه میشود در وعده سحر بیشتر از مواد پروتئینی، یک مقدار چربی و به خصوص سبزیجاتی مثل کاهو استفاده شود.
وی یادآور شد: سبزیجات حاوی فیبر هستند و آب را به خود جذب میکنند و در عین حال میزان جذب مواد قندی را کاهش میدهند و بدن در طول ناشتایی به تدریج آزاد و فرد کمتر دچار تشنگی میشود.
وی تصریح کرد: وعده افطار بهتر است با آب جوش یا چای آغاز شود و از مواد غذایی مانند نانهای سنگک، رژیمی یا سبوس دار همراه مقداری پنیر و سبزی استفاده شود. در مورد انواع شیرینی هم توصیه میشود نوع رژیمی و بدون قند یا کم شیرین را انتخاب کنند.
رییس انجمن دیابت ایران تاکید کرد: بیماران مبتلا به دیابت به محض این که دچار علایم افت قند از جمله عرق سرد، بی حالی، ضعف، لرزش دست، تپش قلب و رنگ پریدگی شدند، قند خون را اندازه بگیرند. در این وضعیت، اگر میزان قند خون زیر ۷۰ باشد، باید بلافاصله روزه را باز کنند، زیرا افت قند خطرناک است و میتواند باعث تشنج، آسیب مغزی و کما شود.
آمارهای وزارت بهداشت نشان میدهد، ۱۱ درصد جمعیت بالاتر از ۲۵ سال به بیماری دیابت مبتلا بوده و ۱۸ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال نیز زمینه ابتلا به دیابت را دارند بنابراین جمعیتی حدود ۲۹ تا ۳۰ درصد بزرگسالان یا دیابت دارند یا در معرض خطر جدی ابتلا به دیابت هستند.
هزینههای مستقیم و غیر مستقیم درمان و مراقبت دیابت در کشور بالغ بر ۴ میلیارد دلار برآورد شده است، یعنی علاوه بر هزینههای مستقیم که درمان را شامل میشود، عوارض و آسیبهای جسمی و اجتماعی ناشی از بیماری دیابت، هزینههای غیر مستقیم این بیماری را تشکیل میدهد که به خانوادهها و نظام سلامت کشور تحمیل میشود.