برخی ویتامینها هستند که کمبود آنها روی زیبایی کودکان بسیار تاثیرگذار است، البته کمبود این ویتامینها علاوه بر زیبایی روی سلامت کودکان نیز تاثیر مي گذارد.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ همانطور که میدانید کودکان در حال رشد هستند و در این میان موضوعی که مد نظر بوده و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است داشتن به حد کافی ویتامین و مواد معدنی سالم در بدن آنهاست تا سلامت بدنی شان به خطر نیفتد. با یک رژیم غذایی متعادل اکثر بچهها به مقدار کافی ویتامینها و مواد مغذی دریافت میکنند، اما گاهی اوقات شرایط خاصی ایجاد میشود که امکان دارد نیاز کودکان را به مکمل غذایی حاوی ویتامین یا مواد معدنی برجستهتر کند تا از بروز مشکلاتی همچون نرمی استخوان و ... جلوگیری شود.
این بخش به شما کمک میکند اطلاعات دقیق و جالبی در این باره کسب کنید و هر آنچه در مورد ویتامینهای مورد نیاز کودکان است در اختیارتان قرار داده است، با کمی صبر و حوصله و مطالعه این موارد میتوانید برنامه غذایی سالمی برای کودک خود پیش بگیرید و در جهت حفظ سلامتی او قدم مثبتی بردارید. اگر با دقت به جزئیات موارد عنوان شده در ادامه توجه کنید متوجه خواهید شد که کمبود هر کدام از این ویتامینها چطور در ظاهر و زیبایی فرزندتان تاثیر دارند. اختلالات رشد دندانی، کم پشتی مو یا مشکلات پوستی که از عوارض کمبود ویتامینهای عنوان شده است خود نمونهای از عوامل مرتبط با زیبایی کودک شماست.
کمبود ویتامین D:
ویتامین D بر اثر تابش اشعه خورشید به پوست تولید میشود. این ویتامین محلول در چربی است که در برخی غذاها به مقدار بسیار کم وجود دارد و به عنوان مکمل غذایی در دسترس است. این ماده با افزایش جذب کلسیم به ساخت استخوانهای قویتر در کودکان کمک میکند. همچنین عملکرد عضلات و تعادل شما را بهبود میبخشد و احتمال زمین خوردن و شکستگی در کودکان را کاهش میدهد.
علائم و عوارض کمبود ویتامین D:
- درد یا حساسیت استخوان
- ناهنجاریهای دندانی
- اختلال در رشد
- افزایش شکستگی استخوان
- گرفتگی عضلات
- توقف رشد
- تشنج و تغییر شکل اسکلت مانند راشیتیسم
منابع: ماهیهای چرب مانند ماهی تن، ماهی خال مخالی، سالمون و همچنین زرده تخم مرغ و قارچ.
کمبود آهن:
آهن یک ماده معدنی مهم در رژیم غذایی است که در عملکردهای مختلف بدن از جمله انتقال اکسیژن در خون نقش دارد و این امر در تأمین انرژی زندگی روزمره کودک و همچنین برای رشد مغز حیاتی است. نوزادان، کودکان نوپا، کودکان پیش دبستانی و نوجوانان بیشتر در معرض خطر کمبود آهن هستند.
علائم و عوارض کمبود آهن:
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- تحریک پذیری
- مشکلات رفتاری
نفس نفس زدن
- توقف رشد
- جلوگیری از تولید سلولهای قرمز خون حامل اکسیژن در بدن و کاهش هموگلوبین
منابع: گوشت قرمز بدون چربی ، مرغ و ماهی
استفاده از مکمل آهن گزینه خوبی است، اما مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به عوارض جانبی و اغلب خطرناک در کودکان شود. کودکان زیر ۱۴ سال نباید بیش از ۴۰ میلی گرم در روز آهن مصرف کنند بنابراین قبل از شروع درمان حتما باید با پزشک مشورت کنید.
کمبود نیاسین (B۳):
ترکیبی از دو ماده شیمیایی اسید نیکوتینیک و نیکوتین آمید است که نقش اساسی در سلامت پوست، گوارش و روان دارد و از عملکرد بیش از ۲۰۰ آنزیم در بدن حمایت میکند. بدن قادر به تولید ویتامین B۳ نیست و ویتامین B۳ یک ویتامین حلال در آب است.
علائم و عوارض کمبود نیاسین:
- ضایعات پوستی
- ترک خوردگی
- تیرگی رنگ
- درماتیت پوسته ریزی کننده
- ضعف عضلانی و بی اشتهایی
- تغییرهای دستگاه گوارش به شکل تحریک پذیری و التهاب غشای مخاطی دهان و لوله گوارش
- اختلال سیستم عصبی با نشانههایی مثل گیجی و منگی، التهاب عصبی
منابع: حبوبات - بادام زمینی - دل و قلوه-
کمبود کلسیم:
دوران کودکی زمانی مهم برای رشد استخوانهای قوی و سالم است. کودکانی که به اندازه کافی کلسیم مصرف میکنند در بزرگسالی استخوانهای قوی دارند
علائم و عوارض کمبود کلسیم:
-- گرفتگی عضلات
- گرفتگی و دردهای عضلانی در بازوها، زیر بغل و رانها
- مشکلات خواب
- ناخنهای شکننده
- تأخیر در تولید مینای دندان
منابع: شیر - سبزیجات برگ دار - ماست- پنیر- لوبیا - عدس- بادام - ماهی ساردین و کنسرو ماهی قزل آلا
کمبود روی:
کمبود روی نسبتاً شایع است و تا یک سوم جمعیت جهانی را تحت تأثیر قرار میدهد و ناشی از مصرف ناکافی روی در رژیم غذایی است. روی برای عملکردهای مهم بدن اهمیت دارد و از رشد و نمو در دوران بارداری، کودکی و نوجوانی حمایت میکند.
علائم و عوارض کمبود روی:
- از دست دادن اشتها
- توقف رشد و اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن
- ریزش مو و اسهال مزمن
- اوتیسم و عملکرد شناختی
- لکههای سفید روی ناخن انگشتان کودک
- سرماخوردگی مکرر
- از بین رفتن حس چشایی یا بویایی
منابع: گوشت بدون چربی -میوه - سبزیجات و لبنیات- نخود و لوبیای پخته -بلغور جو دوسر و غلات غنی شده
کمبود ویتامین B ۱۲:
کمبود ویتامین ب ۱۲ همانند کمبودهای دیگر در کودکان اتفاق میافتد. مقدار ویتامین ب ۱۲ مورد نیاز در سالهای اولیه به وضعیت مادر و میزان ویتامین موجود در دوران بارداری بستگی دارد. این ویتامین به عنوان کوبالامین شناخته میشود و محلول در آب است که نقش مهمی در تولید سلولهای قرمز خون و DNA و همچنین عملکرد صحیح سیستم عصبی کودک دارد.
علائم و عوارض کمبود ویتامین B ۱۲:
- ضعف
- خستگی
- سردرد
- کمبود اشتها و تحریک پذیری
- تاخیر در رشد
منابع: ماهی- گوشت - مرغ- تخم مرغ و محصولات شیر
کمبود منیزیم:
کمبود منیزیم (هیپومنیزم) اغلب در بین کودکان نادیده گرفته میشود. منیزیم مادهای مغذی برای سلامتی کودکان است و برای بسیاری از فرآیندهای بدن از جمله تنظیم عملکرد عضلات و اعصاب، سطح قند و فشار خون و ساخت پروتئین، استخوان و DNA اهمیت دارد.
علائم و عوارض کمبود منیزیم:
- کشیدگی و گرفتگی عضلات
- خستگی و ضعف عضلانی
- اختلالات روانی از جمله بی علاقگی، افسردگی یا اضطراب
- پوکی استخوان
- فشار خون بالا
- آسم و ضربان قلب نامنظم
منابع: دانهها و آجیلها - لوبیا و سبزیجات سبز برگ دار - بادام - تخمه کدو - آووکادو - موز - بادام زمینی - ذرت بو داده - شکلات تلخ
کمبود ید:
بدن برای تولید هورمونهای تیروئید به ید نیاز دارد که به تنظیم رشد، متابولیسم، ضربان قلب و بسیاری دیگر از عملکردهای حیاتی کمک میکند.
علائم و عوارض کمبود ید:
- کم کاری تیروئید
- گواتر و بیماریهای مرتبط با بارداری
- تورم گردن (گواتر)
- افزایش وزن
- خستگی
- ضعف
- خشکی پوست
- ریزش مو
- کاهش قدرت یادگیری و ضریب هوشی
- عقب ماندگی در رشد مغزی و جسمی
- اختلالهای عصبی و روانی
- لوچی چشم
- کری و لالی
منابع: نمک یددار - جلبک دریایی - ماست - تخم مرغ - کنسرو ماهی تن - میگو و آلو خشک
کمبود ویتامین B:
انواع مختلفی از ویتامینهای گروه ب وجود دارد که هر نوع این ویتامین ممکن است عوارض جانبی متفاوتی داشته باشد. هر نوع کمبود ویتامین ب ممکن است همراه با ضایعات و زخمهایی باشد که به زخمهای شانکر معروف است و در داخل دهان وجود دارد.
علائم و عوارض کمبود B:
- موها و ناخنهای شکننده
- درد، خستگی و گرفتگی عضلات
منابع: گوشت - ماهی - تخم مرغ - سبزیجات برگ دار - آجیل - لبنیات
کمبود ویتامین C:
اگر کودک تان کمبود ویتامین ث داشته باشد دچار خونریزی لثه و هنگام مسواک زدن دچار التهاب لثه میشود.
علائم و عوارض کمبود ویتامین C:
- اسکوربوت
- ضعف عضلات
- کبودی مکرر
- ضعف سیستم ایمنی
منابع: میوهها و سبزیجات - کلم بروکلی - کیوی - فلفل دلمهای -
کمبود ویتامین A:
ویتامین A نقش مهمی برای سلامتی چشم، بهبود بینایی، سلامت پوست و کمک به مقابله با برخی عفونتها دارد. کمبود ویتامین A به دلیل نرسیدن مقدار کافی ویتامین A به بدن از طریق مواد غذایی به وجود میآید، زیرا ویتامین A به وسیله بدن تولید نمیشود و بنابراین باید از طریق مواد غذایی آن را دریافت کرد.
علائم و عوارض کمبود ویتامین A:
- مشکلات بینایی
- خشکی چشم
- خشکی پوست
منابع: تخم مرغ - سبزیجات برگ دار - پرتقال - فلفل دلمهای - هویج
کمبود ویتامین E:
ویتامین E که یک ویتامین ضروری و محلول در چربی است که به طور عمده در کبد ذخیره میشود. بدن نمیتواند این ویتامین را تولید کند بنابراین باید از رژیم غذایی یا مکملها به دست آید.
علائم و عوارض کمبود ویتامین E:
- ضعف عضلات
- مشکلات بینایی
- لرزش
منابع: روغنهای گیاهی مانند روغن آفتابگردان، روغن بادام زمینی و روغن زیتون - آجیلها - دانهها - غلات کامل - شیر - اکثر سبزیجات از جمله بروکلی، اسفناج، فلفل قرمز و آووکادو - کیوی - میگو و فیله ماهی قزل آلا