وزارت امور خارجه ترکیه در اعتراض به اظهارات رئیس جمهور آمریکا درباره به رسمیت شناختن نسل کشی ارامنه، سفیر این کشور را احضار کرد.
وزارت امور خارجه ترکیه با احضار دیوید ساترفیلد سفیر آمریکا، اعتراض شدید اللحن آنکارا به جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در به رسمیت شناختن نسل کشی ارامنه را به وی ابلاغ کرد.
وزارت خارجه ترکیه پس از احضار سفیر آمریکا با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد: اظهارات فاقد سند حقوقی و تاریخی رئیس جمهور آمریکا درباره وقایع ۱۹۱۵ را بشدت رد و محکوم میکنیم.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز شنبه (۴ اردیبهشت) در اظهاراتی نسل کشی ارامنه بدست ترکهای عثمانی را به رسمیت شناخت. این اقدام با واکنش تند مقامات مختلف ترکیه مواجه شده است.
کارشناسان معتقدند به رسمیت شناختن نسل کشی ارامنه از سوی دولت آمریکا ضربه جبران ناپذیری بر روابط آنکارا-واشنگتن وارد خواهد کرد، روابطی که هم اکنون به علت اختلاف بر سر سامانه موشکی اس۴۰۰، کنار گذاشتن ترکیه از طرح تولید مشترک جنگندههای اف۳۵ از سوی آمریکا و بی توجهی واشنگتن به درخواستهای مکرر آنکارا برای استرداد فتح الله گولن متهم ردیف اول کودتای ۱۵ جولای ۲۰۱۶ و همچنین حمایت مستمر آمریکا از ی پ گ/ پ ک ک، دوران پر تنشی را سپری میکند.
اختلاف ترکیه با مجامع جهانی بر سر کاربرد واژه "نسل کشی" در مورد مرگ یک و نیم میلیون ارمنی در جریان جنگ جهانی اول در امپراطوری عثمانی است.
ترکیه کشته شدن ارامنه در این جنگ را میپذیرد، اما نسل کشی ارامنه را یک تهمت تاریخی قلمداد کرده و معتقد است این حادثه ناشی از قحطی و سرما در حین یک کوچ اجباری بوده نه نسل کشی، آماری هم که اعلام میشود غیرواقعی و اغراق شده است.
ترکیه همچنین با طرح کشته شدن هزاران ترک در این دوره به دست ارامنه، خواهان روشن شدن این موضوع در یک کمیسیون بی طرف برای بررسی حقایق با حضور تاریخ دانان و محققان تاریخی است. ترکیه در یک اقدام عملی آرشیو اسناد خود در این باره را بروی محققان باز کرده است.