به گزارش
خبرگزاری صداوسیما؛ چهارمحال و بختیاری یکی از استانهای پر بارش کشور در منطقه زاگرس جنوبی در گذشته به شمار میرفت که اکنون شرایط آب و هوایی آن تغییر کرده است و دیگر بارشهای شدید برف و باران در این استان رخ نمیدهد
روزگاری چهارمحال وبختیاری با یک درصدمساحت کشور ۱۰ درصد آب مورد نیاز ایران را تامین میکرد استانی که سرشاخه سه رودخانه بزرگ کارون، زاینده رود و دز است، اما سرچشمهای که تشنه است.
موضوعی که این روزها بیشتر از هر وقت دیگری مطالبه گری آب را در فضای مجازی به ویژه دراستانهای چهارمحال و بختیاری و اصفهان به خود اختصاص داده است.
مطالبهای به حق که رو به تنش گذاشته است.
آب در مسیر آتش:کمتر از پنج روز قبل ابتدا حادثه به آتش کشیدن خودروی پیمانکار طرح ملی انتقال آب بن_بروجن در فضای مجازی؛ سایتها و شبکههای اجتماعی خبرساز شد.
خبری که آتش زیر خاکستر مطالبه گران آب را شعله ور ساخت و شراره هایش هنوز هم میسوزاند.
در پی وقوع این حادثه مردم چهارمحال و بختیاری زنجیره انسانی آب تشکیل دادند و دادجویی کردند و این موضوع آغازگر گفت و شنود هایی از دو استان شدتا جایی که برخی دغدغه مندنماها اقدام به گردن کشی، تحریک وتوهین به مردم کردندتاقصور و اقدامات غیر کارشناسی به چشم نیایدودرلابه لای درگیریهای مردم گم شود.
مردم دواستان همسایه که سابقه دوستی دیرینه به قدمت قرنها دارند حالا پس از روزگاران برای هم شاخ و شانهها کشیده اند.
کشاورزان به عنوان مهمترین طالبان آب این ثروت خدادادی رودرروی هم قرار گرفتند عدهای با بیل، داس وعدهای با به صف کشیدن تراکتور های کشاورزی در منطقه "وَجاره" آماده اجرای قانون شده اندو از ساعاتی قبل کشاورزان اصفهانی راهی چهارمحال و بختیاری شدند و این در حالی است که کشاورزان هر دو استان مطالبهای برحق دارند و چوب قصور و کوتاهی مجریان و متولیان را میخورند.
کشاورز اصفهانی که شش شهید تقدیم انقلاب اسلامی کرده است؛ میگوید: چرا آب نیست و زمینهای ما خشک است و ما نمیتوانیم کشت و کار کنیم.
وی میگوید:چرا پس از سالهای دفاع از خاک کشورمان در مقابل بیگانگان؛ حالا برای طلب آب باید روبروی برادران دینی و ملی مان در استان همسایه صف بکشیم.
شالیکار اصفهانی هم میگوید:حداقل مسئولان شفاف اعلام کنند امسال آبی به حوزه کشاورزی میدهند، کشت و کار کنیم یازمین هایمان تشنه میمانند.
مِگری میگوید: بخدا تنها منبع درآمد، کسب و کارکشاورزان و شالیکاران همین زمین هاست.
کشاورزی دیگری میگوید:چرا با وجود سالها درخواست از دستگاههای متولی برای رفع مساله آب؛ کسی پاسخگوی مطالبه کشاورزان نیست.
این کشاورز اصفهانی ازبرنامه ریزی برای تجمع درمحل آبگیر یک طرح انتقال آب خبر میدهدومی گوید: تا وقتی زمینها و شالیزار های ما بی آب است؛ اجازه انتقال آب را نمیدهیم.
یکی از باغداران سامانی از توابع چهارمحال و بختیاری هم میگوید:تمامی باغات ما خشک شده است آن هم در حالیکه همسایه زاینده رودیم.
نادری میگوید: فریاد باغداران و کشاورزان به گوش کسی نمیرسدوهرروز شرایط سختتر میشود.
آری چهارمحال و بختیاری سرچشمه سه رودخانه زاینده رود؛ دز و کارون است، اما به هر دلیلی مردمانش ازکشاورز، باغدار، عشایر و روستایی سالهاست تشنه و بی تاب اند.
آب در کوزه ما تشنه لبان میگردیم:مدیرکل جهاد کشاورزی استان میگوید:حدود ۸۰ درصد باغات و مزارع چهارمحال و بختیاری از خشکسالی و کمبود آب آسیب دیده اند.
ابراهیمی با رتبه دوم استان در اجرای سیستمهای نوین آبیاری گفت: هم اکنون ۶۰ هزار هکتار باغات و مزارع این استان معادل ۷۵ درصد اراضی کشاورزی استان بصورت قطرهای آبیاری میشوند.
مدیرآب،خاک وامور فنی مهندسی جهاد کشاورزی استان هم میگوید: کاهش بارشها در چهارمحال و بختیاری موجب خشکیدن ۳۰۰ رشته قنات شده و۵۶۰ قنات دیگر هم کم آب و فصلی شده است.
غلامرضا ذاکری با بیان اینکه۱۷درصد از اراضی کشاورزی و باغی چهارمحال و بختیاری با قنات آبیاری میشوند؛ میگوید:۵۰ تا ۷۰ درصد قناتهای این استان هم با افت آبدهی شدید مواجه اند.
در واقع چهارمحال و بختیاری ازدیرباز به خاطر قرارگرفتن درحوضه آبریز فلات مرکزی ایران همواره تامین کننده آب موردنیاز استانهای همجوار بوده است؛ اما مردم آن تشنهتر از سایر نقاط کشور هستند به طوریکه بیش از نیمی از مردم این استان با مشکل کم آبی مواجه اند.
خشکسالی و کم آبی بیش از یک دهه اخیر بخش شرب این استان را هم دچار مشکل کرده است بطوری که مردمان سرچشمه سیراب نشده اند وهر روز تشنهتر و بی تاب از دیروز میشوند.
تشنه از کمبود و بی تاب از لابی آب:هم اکنون نیمی از روستانشینان و عشایر در شهرستانهای مختلف این استان با کمبود آب برای شرب مواجه اند.
مدیرعامل شرکت آبفای چهارمحال وبختیاری میگوید: به دنبال کاهش بارشها و فرو نشست سفرههای زیر زمینی برخی از منابع تامین کننده آب شرب روستایی خشک شده اند.
محمدی با اشاره به اینکه منابع تامین کننده آب ۲۰ روستای چهارمحال و بختیاری در سالجاری خشک شده است، گفت: در حال حاضر ۱۰۰ روستای چهارمحال و بختیاری به ویژه در شهرستانهای اردل؛ لردگان و کوهرنگ باتانکر آبرسانی میشودوکمبود آب شرب در این شهرستانهای مشهودتر است.
این کمبود آب تنهابه بخش شرب وکشاورزی اکتفا نکرده است و صنعت هم از این تنشهای کم آبی بی بهره نیست.
معاون فنی شهرکهای صنعتی چهارمحال و بختیاری میگوید:به دنبال تشدید پدیده خشکسالی و کاهش منابع آبی، ازمجموع۸۳۱ واحدصنعتی فعال در شهرکهای صنعتی استان، ۲۸۵ واحد آن با بحران کم آبی مواجه است.
حمیدرئیسی میگوید:درحال حاضر برخی شهرکهای صنعتی از جمله شهرکرد؛ سفید دشت و فرادنبه آبرسانی سیار میشوند.
رئیسی افزود: روزانه بیش از ۵۰۰ متر مکعب برای جبران کمبود آب مصارف صنعتی به این نواحی ارسال میشود
وی میگوید:در حالی که آب بخش صنعتی و شرب شهرکهای صنعتی استان از طریق ۲۷ حلقه چاه عمیق تأمین میشود، اما چاههای شهرک صنعتی سفید دشت و فرادنبه بطور کامل خشک و دبی آب مابقی نیز با کاهش محسوس همراه است.
معاون فنی شرکت شهرکهای صنعتی چهارمحال و بختیاری گفت: تنها راه برون رفت از بحران کم آبی در بخش شرب شهرکهای صنعتی استان اتصال شبکه آبرسانی پروژه بن به بروجن است.
رئیسی گفت: در صورتی که سهمیه آب تخصیصی شبکه بن به بروجن تا پایان بهار محقق نشود، آب شرب شهرک صنعتی شهرکرد با مشکل بیشتری مواجه خواهد شد.
رئیسی، با اشاره به اینکه برای هر هکتار چهار دهم لیتر در ثانیه آب شرب در شهرک صنعتی مورد نیاز است، افزود: شهرک صنعتی شهرکرد با بیش از ۳۲۲ هکتار مساحت به ۱۳۰ لیتر آب بر ثانیه نیاز دارد که با کمبود ۱۰۵ لیتر آب در ثانیه مواجه است.
از سوی دیگر معاون امور عمرانی استاندار هم میگوید: هماکنون از مجموع ۱۲ دشت موجود در استان هفت دشت ممنوعه، چهار دشت ممنوعه بحرانی و یک دشت آزاد است.
مجید نظری همچنین از تدوین سند سازگاری با کمآبی استان، توسعه صنایع کمآببر و اختصاص اعتبارات ملی برای اجرای طرحهای تغذیه مصنوعی و آبخیزداری خبر میدهد و میافزاید: جایگزینی آبهای سطحی بهجای منابع زیرزمینی در تقویت سفرههای زیرزمینی آب تاثیر مستقیم دارد و از اولویتهای اجرایی است.
این درحالیست که چهارمحال وبختیاری ازنظرخشکسالی وکمبود بارش ها با در نظر گرفتن آماربارشها، دومین استان خشک کشور است.
مدیرکل هواشناسی استان میگوید:چهارمحال و بختیاری در ۱۲ سال اخیر که استان دچارخشکسالی بوده است، بهجز ترسالی در سال آبی ۹۸ با کاهش بارش تجمعی به اندازه ۲ سال آبی کامل استان معادل هزار و ۲۰۰ میلیمتر مواجه شده که تا جبران کامل آن فاصله زیاد است.
مهران چراغپور میگوید:چهارمحال وبختیاری در سال آبی ۹۹-۱۴۰۰ یکی از کمبارشترینهای ۵۰ سال اخیر را تجربه کرده است
وی با بیان اینکه خشکسالی ۹۲ درصد مساحت چهارمحال و بختیاری را در برگرفته است، تصریح کرد: استان تا پایان سال آبی جاری درگیر خشکسالی هواشناسی میشود و منابع آب استان با کاهش شدیدی مواجه میشود.
چراغپور، میانگین بارشهای سال آبی جاری را ۳۷۶ میلیمتر اعلام کرد و گفت:این بارشها در مقایسه با میانگین دوره مشابه بلندمدت حدود ۳۳ درصد کاهش دارد.
چراغپور بابیان اینکه سه استان خشک وکمبارش کشور شامل کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری و لرستان در اقلیم زاگرس قرار دارند، خاطرنشان کرد: کاهش بارندگیها، گرم شدن هوا و تغییرات اقلیمی در سالهای اخیر به شدت بر استانهای زاگرسنشین تاثیر داشته است.
مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه تابستان امسال با تنش آبی ناشی از شرایط خشکسالی مواجه خواهیم شد بر ضرورت مدیریت مصرف آب در بخش شرب، کشاورزی و صنعت تاکید کرد.
استانی که سرچشمه و مادر زاینده رودخانههای بزرگ کشور بوده است از سال ۱۳۸۵ آبستن خشکسالیهای پی در پی شد و پیامدهای ناگواری بر منابع آب، محیطزیست و فعالیتهای اقتصادی مردمان وهمسایگانش در استانهای همجوار و فلات مرکزی داشته است
مادر زایندهای که این روزها بستر اجرای طرحهای آبرسانی و انتقال آب بسیاری از جمله بن_بروجن؛ گلاب؛ بهشت آباد و ... برای سیراب کردن مردم کشور است.
یکی از این طرح ها؛ پروژه ملی انتقال آب بن_بروجن است.
پروژهای ملی که از سال ۱۳۹۱ در حوضه آب ریز زاینده رود وارد مرحله اجرایی شده است، خط لولهای که از بن آغاز شده ومی خواهد مردم شهرهای سامان، فرخشهر، سفیددشت، شهرکرد، فرادنبه و بروجن را سیراب کند.
پروژهای که بنابر اظهارات مدیران اجرایی، آب آشامیدنی و بهداشتی بیش ازنیمی از مردم در ۱۱ شهر و ۱۴ روستای در مسیر رودخانه را در این استان تامین خواهد کرد آن هم در شرایطی که بیش از ۹۰ درصد منابع آب مصرفی استان در بخشهای شرب، صنعت و کشاورزی از سفرههای زیرزمینی برداشت میشود.
عمده مسیرپروژه بن-بروجن در حدود ۱۱۰ کیلومتر جزو حوزه استحفاظی چهارمحال و بختیاری است؛ اما آبگیر و حدود چندصد متری در خاک استان همجوار است.
پروژه و آبگیری که این روزهای بهانهای شده تا زخم کهنه کشاورزان دو استان سرباز کند.
طرحی که بایدطبق برنامه زمان بندی اعلام شده (یعنی تا پایان سال ۹۶) به بهرهبرداری میرسید؛ هرچند وعده بهرهبرداری از این طرح را وزیر وقت نیرو در سال ۹۵ هم داده بود، اما هیچ کدام محقق نشده است.
بر اساس این طرح سالانه ۴۰ میلیون مترمکعب آب از حوضه آبریز زاینده رود با طی مسافتی به طول ۱۲۸ کیلومتر به حوضه آبریز کارون انتقال داده میشود.
حالا در شرایطی که مسئولان چهارمحال و بختیاری، اجرای پروژه انتقال آب بن- بروجن را برای مردم استان حیاتی میدانند؛ کشاورزان و مسئولان اصفهان با اجرای این طرح موافق نیستند و معتقدند اجرای این طرح توجیه فنی، زیست محیطی، اقتصادی و بهرهوری ندارد.
براساس مصوبات شورای عالی آب و شورای هماهنگی زاینده رود، سهم چهارمحال و بختیاری از حوضه آبریز زاینده رود ۲۳۷ میلیون مترمکعب است و۴۰ میلیون مترمکعب آب انتقالی بن به بروجن به این میزان اضافه شده است.
با وجود مخالفان و موافقان بسیار بیش از ۷۰ درصد این پروژه اجرایی شده است وحالا بهعلت مشکلات تملک زمین جهت احداث آبگیر شماره یک دراستان مجاور (اصفهان)؛ طرح همچنان نیمهتمام و در کش و قوسهای مدیریتی و تنشهای اجتماعی باقی مانده است.
طرحی که بنابود مردم تشنه را سیراب کند حالا آبی گِل آلود و بهانه کدورت ودرگیری مردم دو استان شده است.
این تنش ابتدا با یک سوءتدبیر درتامین امنیت محل آبگیرکلید خورد؛ خودروی پیمانکار پروژه بن_بروجن توسط عدهای اراذل و اوباش موردحمله قرارگرفت ودرآتش ناآگاهی؛ غفلت و سومدیریتها سوخت.
در پی این حرکت با تحریک کشاورزان هر دو استان و توهینهای نا اگاهانه به شعور مردم؛ جمعی از کشاورزان، فعالان محیط زیستی و شهروندان با ایجاد زنجیره انسانی، با طرحهای انتقال آب مخالفت کردند.
حالابر اساس تصاویر منتشره درفضای مجازی، کشاورزان اصفهانی فراخوان شده اند تا درحرکتی منسجم بابیل وتراکتورهای به صف شده، محل آبگیر را تخریب کنند.
فارغ ازصحت و سقم این اطلاعیه های، فراخوانها و. راستی چرا باید مردم دو استان همجوار برای یک مطالبه قانونی و بحق آن هم در عصر گفتگوی تمدنها و ارتباطات به جان هم افتاده و همچون عصرقَجری برای هم چوب و چماق بکشند؟!آیا رویارویی مردم با هم به علت شفاف نبودن مراحل اجرای طرحها و قصور دستگاههای متولی نیست؟!نماینده مردم شهرستان بروجن درمجلس شورای اسلامی میگوید: حرکت استان اصفهان به سمت صنعتی شدن، برداشت و انتقال بیرویه آب از چهارمحال و بختیاری، این استان را به مرز فاجعه رسانیده است به طوری که هم اکنون بیش از ۴۵۰ هزار نفر از مردم استان از مشکل کم آبی رنج میبرند.
حجت الاسلام والمسلمین امیرقلی جعفری احداث تونل انتقال آب گلاب را بر اساس نظر سازمان بازرسی کشور غیرقانونی خواند و گفت: متأسفانه با چنین تخلفاتی برخورد جدی صورت نمیگیرد.
نماینده مردم شهرستان بروجن درمجلس شورای اسلامی با اشاره به آتش کشیدن خودروی پیمانکار پروژه بن-بروجن میگوید: آنچه گاهی انتقاد میشود، گلایه از سیاستگذاریهای غلط است و هدف مردم اصفهان نیست ونباید اجازه داد رابطه مردم این دو استان از بین رود، که این یک خطای استراتژیک بزرگ است.
حجت الاسلام والمسلمین امیرقلی جعفری خطاب به مردم دغدغهمند اصفهان گفت: طبق آمار وزارت نیرو حدود ۹۵ درصد دشتهای استان چهارمحال و بختیاری ممنوعه و ممنوعه بحرانی است.
رئیس کمیته آب مجلس شورای اسلامی افزود: در این بین دشت فرادنبه-سفید دشت-بروجن بیش از ۲۰ سال ممنوعه شده است، آبخوان تخلیه شده و آبی وجود ندارد که کسی بخواهد از طریق چاه برداشت کند، در واقع امروز دشتها فرونشست دارند و منشا ریزگردها شدند.
وی گفت: این طرح ۴۰ میلیون متر مکعب آب در سال را برداشت میکند که کمتر از دو درصد آورد زاینده رود و کمتر از ۱۸ درصد از دو درصد آن سهم شهرستان بروجن و ۸۲ درصد آن سهم شهرستانهای بن، سامان و شهرکرد است.
حجت الاسلام والمسلمین جعفری گفت: نخبگان مسئله را به درستی برای مردم اصفهان شفاف کنند، پروژه بن -بروجن هنوز افتتاح نشده، ولی زاینده رود اکنون آب ندارد؟
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی تصریح کرد:برداشتهای این استان از کل حوزه زاینده رود از اوائل آبان تا اوائل اردیبهشت صفر است و مردم این استان با توجه به اقلیم و سردی هوا سالانه یکبار کِشت دارند و در آن شش ماه تنها ۸ درصد برای کشاورزی از زاینده رود برداشت میشود، پس چرا زاینده رود خشک است؟
حجت الاسلام والمسلمین جعفری دلیل خشکی زانده رود را اعوامل دیگری از جمله به توسعه بیرویه کشاورزی در فلات مرکزی، نبود الگوی کشت مناسب در استان اصفهان، وجود بیش از ۱۰ هزار هکتار کشت برنج در آن استان، مصرف بیرویه آب در صنعت پرمصرفی همچون فولاد برشمرد و گفت: دعوا در اصفهان بر سر آب برای کشاورزی، اما در چهارمحال و بختیاری، دغدغه برای آب آشامیدنی است و طرح بن-بروجن آب شرب نیمی از جمعیت استان را تامین میکند.
وی تاکید کرد:اگر به دنبال انتقال آب از یک استان به استان دیگر هستیم باید نیاز شرب، کشاورزی، صنعت، محیط زیست منطقه مبدا لحاظ شود، ویرانی یک منطقه برای آبادانی منطقه دیگر درست نیست.
پروژه انتقال آب درون استانی بن - بروجن که برای احقاق مطالبه به حق مردم این استان در سه دولت پیاپی مصوبه و مجوز قانونی دارد پس از چندین سال از وعدههای پوچ مسئولین مبنی برافتتاح و بهرهبرداری، هنوز اندرخم یک کوچه است و بارها مورد تخریب وتوقف واقع شده واین روزها این مطالبه بهانهای برای آسیبهای اجتماعی مردمی شده است.
استاندار چهارمحال وبختیاری میگوید:برای جذب پیمانکار جهت احداث آبگیر پروژه آبرسانی بن - بروجن وزارت نیرو مجوزات لازم را صادر کرده و همچنین برای اجرای این پروژه اعتبار ملی نیز در نظر گرفته شده است.
اقبال عباسی دردیدار با هوشنگ مولایی،رییس حوضه آبریز رودخانه زایندهرود به اهمیت حوضه آبریز رودخانه زاینده رود بر محیط زیست، کشاورزی و معیشت مردم اشاره میکند ومی گوید: خشکسالی و کمآبی زاینده رود یکی از مهمترین مشکلاتی است که نیازمند مدیریتی کارآمد، عادل، با اراده و آیندهنگر در جهت احیای زایندهرود و ساماندهی کمی و کیفی آن به عنوان یکی از اصلیترین رودخانههای کشور است.
وی با اشاره به کاهش ۳۶ درصدی بارشها در سال آبی جاری استان، افزود: این استان رتبه سوم کاهش بارش در بین استانهای کشور را دارد که این کاهش بارش میتواند خطر جدی برای استان و به طبع آن کشور باشد.
عباسی افزود:باتوجه به نامگذاری امسال باعنوان «تولید، پشتیبانیها، مانع زداییها»ازسوی مقام معظم رهبری، باید رفع مشکلات و موانع طرحهای ۳۱ گانه کشاورزی، انتقال آب در داخل استان و تملک اراضی سد و تونل کوهرنگ ۳ در دستور کار مسئولان ملی قرار گیرد.
عباسی گفت: باید مدیریت نیروگاهها و تأسیسات آبی و برقآبی وزارت نیرو واقع شده در چهارمحال و بختیاری به شرکت آب منطقهای استان واگذار شود.
این درحالیست که نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس از تعلل وزارت نیرو برای واگذاری زمین ساخت آبگیر گلایه دارد.
احمد راستینه میگوید: استاندار اصفهان مکلف به تامین امنیت اجرای پروژه انتقال آب بن_بروجن بوده است.
وی میگوید: به عنوان نماینده مردم در دفاع از حقوق استان از وزیر نیرو، استاندار و مسئولان آب منطقهای اصفهان به علت ترک فعل، هم به کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی و هم به سازمان بازرسی شکایت خواهم کرد و انتظار پیگیری، اجرای قانون و عدالت را دارم.
راستینه افزود: طبق بندهای دوم و سوم اصل ۱۵۶ قانون اساسی و همچنین قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور و وظیفه قانونی قوه قضائیه بر حفظ حقوق عامه و نظارت بر حسن اجرای قوانین و با توجه به احکام مقرر در مواد ۹۰، ۹۱، و ۹۲ قانون مدیریت خدمات کشوری هر مسئولی که به وظیفه قانونی عمل نکند مرتکب ترک فعل شده و مجرم شناخته میشود.
نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان همچنین چند مصداق از تخلفات غیرقانونی و یکجانبهنگری را اعلام کرد، گفت: حفر تونل گلاب بدون اخذ مجوزهای قانونی و ازمحل بودجههای استانی توسط شرکت مدیریت منابع آب ایران بزرگترین تهدید آینده حیات زاینده رود خواهد بود.
وی افزود:ازیک طرف طرحهای جدیدآبرسانی به شهرستانها (۱۴ شهرستان) از طریق تونل غیرقانونی گلاب در دست اقدام است و از طرف دیگر آبرسانی قانونی به چهار شهرستان در این استان با تعلل و کارشکنی مواجه میشود.
وی گفت: ضروریست سازمانهای نظارتی بر رسالت و تکالیف قانونی خود عمل کرده و با توجه به انجام تخلفات مکرر، تحقیق وتفحص لازم را انجام ونسبت به تعقیب مسئولین متخلف از طریق مراجع ذیصلاح اقدام کنندو از ادامه قانونگریزی و قانونشکنی جلوگیری کنند.
ضرورت مدیریت مصرف آب در بخش شرب، کشاورزی و صنعت:
این درحالیست که مدیرکل دفترمدیریت مصرف وارتقای بهرهوری آب و آبفای وزارت نیروازگرفتارشدن شهرهادرتنش آبی تابستانی خبرمی دهد.
وی میگوید: امسال با توجه به شرایط بارشی انتظار میرود شهرهای بیشتری وارد تنش آبی شده و تامین آب برای آنها با مشکل جدی روبرو شود.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهرهوری آب و آبفای وزارت نیرو، مدیریت تنشهای آبی را درگرو همکاری و همراهی مردم و متولیان اعلام میکند ومیگوید: مدیریت مصرف آب درشهرهای دارای تنش باید اولویت قرارگرفته و همگان ملزم به رعایت شوند.
وی همچنین گفت: برنامههای سازگاری با کمآبی استانهای کرمانشاه و چهارمحال و بختیاری به ترتیب در پنجاه و سومین و پنجاه و چهارمین جلسه کمیته تخصصی کارگروه ملی سازگاری با کمآبی مورخ ۲۷ آبان و ۴ آذر ۱۳۹۹ مطرح شده بود که پس از اعمال اصلاحات پیشنهادی کلیه دستگاهها، در جلسه بیستم کارگروه ملی به تصویب رسید.
وی میگوید: استان چهارمحال و بختیاری با اجرای برنامههای سازگاری باکمآبی بیش از ۵۱میلیون مترمکعب در برداشت از منابع آب زیر زمینی صرفهجویی خواهدکردکه ازاین میزان ۴۸.۷میلیون مترمکعب از صرفه جویی توسط شرکت آب منطقهای استان انجام خواهدشدو قسمت عمده آن باهمکاری سازمان جهادکشاورزی صورت خواهد گرفت.
دبیر کارگروه ملی سازگاری با کمآبی: طبق برنامه سازگاری با کمآبی مصوب شده شرکتهای آب و فاضلاب و شرکت شهرکهای صنعتی استان به ترتیب ۱.۱۹ و ۱.۱۵ میلیون مترمکعب صرفهجویی از منابع آب زیرزمینی را انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: درسند استان چهارمحال و بختیاری برنامههایی نیز با اثربخشی مثبت حدود ۲.۶۹ میلیون مترمکعبی بر بیلان منابع آب زیرزمینی توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان انجام خواهد شد.
البته وزیر نیرو در این باره گفته است: برنامه ریزیهایی از قبل صورت گرفته تا در تامین آب شرب و بهداشت مردم در شرایط کرونا مشکلی ایجاد نشود.
تابستان سال ۱۳۹۹ با اقدامات گستردهای که انجام شد شهرهای دارای تنش آبی به ۱۷۰ شهر کاهش یافت، اما به دلیل کاهش بارش باران و برف در سال آبی جاری تعداد شهرهای دارای تنش آبی افزایش خواهد یافت و پیش بینی میشود بیش از ۲۰۰ شهر دارای تنش شود.
آبِ را گِل نکنیم؟!
سالها در پی خشکسالیهای متعدد به خصوص در زاگرس جنوبی و فلات مرکزی، طرحهای انتقال آب به عنوان یکی از راهکارهای میان مدت برای جبران کم آبی در برخی از مناطق مطرح شدهاند؛ طرحهایی با عنوان تونل انتقال آب گلاب و بهشت آباد دراستان چهارمحال و بختیاری درحال اجرا هست در حالی که هنوز مجوزات قانونی و توجیه کارشناسی آنها شفاف نیست؛ آن هم در استانی (چهارمحال وبختیاری) که بر اساس آمار اعلامی مرکز ملی خشکسالی هفتمین استان خشک کشور است.
اما آنچه این روزها شرایط تنش زای مطالبه آب را تشدیدکرده است، برخی رویههای فراقانونی و غیر کارشناسی در مدیریت آب است که این امر ناشی از فشار و لابیهای قدرت است وباعث افزایش اختلاف آبی بین استانهای (خوزستان، چهارمحال و بختیاری و اصفهان) شده است و تداوم این رویه انسجام ملی راباخطر جدی مواجه میکند.
حالابا وجود اینکه جنگ آب هر روزتشدیدمی شودبهره گیری مناسب از منابع آب دربخشهای مختلف صنعت، شرب وکشاورزی کشور بیش از گذشته ضروری است و هر چند مردم چهارمحالوبختیاری به هیچوجه مانع بهرهمند شدن دیگر استانها از آب نبوده و نخواهند بود، ولی از سوی دیگرطرحهای انتقال آب بایدباکارشناسی دقیق وبه دور ازیک جانبه نگری ولابیهای قدرت انجام شود تا نتیجهای اثربخش داشته باشند،
اما آنچه ازهمه این موارد مهمتر است حفظ انسجام مردم کشوردرهمه زمینه هاست و میطلبد متولیان اجرایی با اقدام به موقع و شفاف درهر زمینهای از بروز اختلافات قومیتی، منطقهای و... بین مردم جلوگیری کنندودر واقع آبِ کشاورزان ومیرابه داران را گِل نکنند؟!
نویسنده:پریسا کنارنگ