بیش از ۱۰۰ نفر از مدیران و کارشناسان بازار سرمایه در آستانه برگزاری جلسه شورای هماهنگی اقتصادی با صدور بیانیه راهکارهایی را برای بهبود وضعیت بازار سهام و خروج از بحران کنونی ارائه کردند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، فعالان بازار سرمایه در نامهای خطاب به سران قوا، ۸ راهکار عملی برای بازگشت مجدد اعتماد سرمایهگذاران به بازار بورس و تامین نقدینگی جهت بهبود وضعیت معاملات را پیشنهاد کردند.
متن نامه به شرح زیر است:
میدانیم که قصه پرغصه سرمایهگذاران بورس ایران را خوب میدانید. میدانیم که روزانه و هفتگی دهها نامه دریافت میکنید که در آن درد سهامداران مظلوم بورس را برایتان تعریف میکنند و چه بسا بهتر از ما از نابسامانیهایی که موجب این شرایط شده است، مطلع باشید. پس وقت گوهربارتان را با تکرار مکررات هدر نمیدهیم و به بیان پیشنهاداتی برای برون رفت از شرایط کنونی بسنده میکنیم.
امروز، در بازار سرمایه، عرضه بر تقاضا فزونی یافته است که بیشک برای این موضوع دلایل اقتصادی وجود دارد اما دلایل رفتاری آن بیشتر است. سرمایهگذاران ترسیدهاند و احساس میکنند در این وادی تنها و بیحامی هستند. احساس میکنند پشت شان خالی شده و تمام آن وعدههای خوش صرفا جهت گذر از آن برهه خاص بود. ما فکر میکنیم اگر این حس امتداد پیدا کند، توسعه اقتصادی کشور و به تبع آن بازار سرمایه در آینده با مشکلات عدیدهای مواجه میشود از همین رو پیشنهاد میکنیم بیایید بار دیگر دست در دست هم دهیم و این مشکل را فارغ از هر عقیده و جناحبندی سیاسی بخاطر مردم و کشورمان حل کنیم. بیایید بخاطر بیاوریم که هرجا یکدل و متحد کنار هم بودهایم تهدید را مرتفع کرده و آن را به فرصت تبدیل کردهایم .
در راستای این هدف بزرگ و برای نیل به این مقصود پیشنهاداتی را مطرح میکنیم :
یک) مالیات حق ملت است؛ حق جوان سیستان بلوچستانی، مادر اهوازی و پیرمرد خراسانی و ... است. دور از انصاف است بگوییم برای حل مشکل عدهای از مردم، عده دیگری سهیم باشند ولی، پیشنهاد ما این است که بازار سرمایه مانند دیگر بخشهای اقتصاد با اندکی تاخیر مالیات را پرداخت کند. میدانید بابت فروش هر سهم، سرمایهگذار نیم درصد ارزش معامله را به عنوان مالیات پرداخت میکند. پیشنهاد این است که این نیم درصد به نام دولت در صندوق تثبیت بازار سرمایه سرمایهگذاری شده و با وجوه آن برای خرید سهام ارزنده بازار اختصاص یابد.
هر زمان بازار سرمایه به وضعیت طبیعی بازگشت، سهام این صندوق به ارزش روز ( که قطعا بالاتر از قیمت های امروز خواهد بود) فروخته شده و به حساب سازمان امور مالیاتی برگردد. توجه کنید ما نمیگوییم به ما وجهی پرداخت کنید. صرفا میگوییم مانند هر شخص حقیقی و حقوقی دیگری که برای پرداخت مالیاتش شاید بیش از یکسال زمان داشته باشد، به ما نیز اندکی زمان دهید تا کسب و کارمان دوباره به رونق برگردد و مالیات را با سود منطقی پرداخت کنیم.
دو) قانون را اجرا کنید؛ پرداخت ۱% از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت قانون است. اگر شما بزرگواران برای اجرای قانون پیش قدم نشوید، چه کسی در این سرزمین ممکن است پیش قدم شود؟
سه) در کمیته تخلفات بازار سرمایه و دادگاه جرایم اقتصادی هر ماه ارقامی به عنوان جریمه و مجازات از فعالین و مدیران اخذ میشود. پیشنهاد میکنیم تا سپری شدن شرایط کنونی، این ارقام به مانند مالیاتها به صندوق تثبیت واریز شود و با عادی شدن شرایط به حساب خزانه دولت بازگردد.
چهار) در شرایط کنونی مانند شرایط جنگی باید قدر سربازان شجاعی که حاضرند پیش قدم شوند و برای تغییر شرایط به جلو بروند را بدانیم و آنها را تشویق کنیم. باید برای تشویق طرف تقاضای بازار تدابیری اخذ کنیم که برای دستیابی به این هدف سه پیشنهاد داریم:
الف- صندوقهای توسعه و تثبیت بازار امروز به انباشتی از دارایی سهام تبدیل شده اند و توازن وجه نقد و سهام در آن از بین رفته است بنابراین پیشنهاد میشود این صندوقها برای گذر از شرایط کنونی بخشی از سهام موجود در پرتفوی را عادلانه و با نرخ سود متناسب به صورت اقساطی به تمام علاقهمندان ( با رعایت شرایط انصاف و عدالت) واگذار کنند تا هم خصوصیسازی تعمیق یابد هم با افزایش وجوه نقد این صندوقها دوباره موفق به انجام رسالت خود شود.
ب- در همین شرایط کنونی افراد زیادی وجود دارند که حاضرند تسهیلات گرفته و در طرف تقاضا به خرید سهام بپردازند ولی قوانین دست و پا گیر سازمان بورس و بانک مرکزی گاها مانع از این کار میشود. از کفایت سرمایه کارگزاریها تا عدم پذیرش سهام به عنوان وثیقه نمونههایی از این دست هستند. بازار سرمایه ایران قادر به تامین منابع از درون خویش است ولی تحقق این امر نیاز به پالایش قوانین دارد. لذا تقاضا میشود به ریاست سازمان بورس و بانک مرکزی دستور دهید با فوریت زمانی مسیر را برای علاقهمندان به سرمایهگذاری بلندمدت حدالامکان تسهیل نمایند.
ج- در سالهای گذشته پروندههای بسیاری برای فعالان بازار سرمایه تشکیل شد که حرف و حدیثهای فراوان درباره آنها وجود دارد. افراد بسیاری که حضورشان برای سرمایهگذاران قوت قلب بود، امروز دلخورند و سکوت پیشه کردهاند. عدالت ترمیمی راهحل عادلانهای برای حل این مشکل است که ریاست محترم قوه قضاییه نیز تایید و تاکید بسیار بر آن داشتند ولی تا امروز اجرایی نشده است. این تقاضا را داریم که تسریع در اجرای عدالت ترمیمی را از ریاست سازمان بورس خواستار شوید.
پنج) قیمتگذاری دستوری امری که تمام مسولان با آن مخالفند ولی همچنان در حال اجراست. همانطور که در بند ۱ نامه عرض شد حمایت از بازار سرمایه نباید سبب تضییع حق از هیچ ایرانی شود، اکنون هم میگوییم حق سرمایهگذاران و صاحبان کسب و کار نباید به بهانههای واهی و سود عده قلیل ضایع شود. برای مثال آیا میدانید بیش از ده سال است که شرکتهای خودروسازی هیچ سودی به سهامدارانشان پرداخت نکردهاند؟ به اعتقاد شما بقیه بخشهای صنعت خودرو هم این مشکل را نداشتهاند؟ و یا در قیمتگذاری فولاد، سنگآهن و... چگونه است که دلالان خودرو و سوداگران فولاد و پتروشیمی میلیارد میلیارد تنها از دست به دست کردن کالاها سود میکنند اما کارخانجات تولید کننده همان محصولات با هزینههای مالی و هزار هزینه پنهان دیگر درگیرند؟ آیا این نگاه به حمایت از تولید منتهی می شود؟ پیشنهاد میکنیم در راستای حمایت از تولید، یکبار برای همیشه قیمتگذاری دستوری را کنار بگذاریم و تلاش کنیم فرایندهای بازار را بهبود بخشیم.
شش) بازار سرمایه از بخشهای بسیاری از اقتصاد تاثیر میپذیرد. این بازار به نرخ سود حساس است. به نرخ ارز حساس است. به سیاستهای خرد و کلان اقتصادی حساس است. نص صریح قانون این است که سازمان بورس اوراق بهادار محافظ منافع سرمایهگذاران خرد باشد. پیشنهاد میشود ریاست سازمان بورس در جلساتی که در آن تصمیمات مهم در سرنوشت میلیونها سهامدار در آن رقم میخورد، از جمله جلسات هیات دولت، حضور داشته باشد تا مبادا بخشنامه و سیاستی نافی منافع چند ده میلیون ایرانی اتخاذ گردد. پیشنهاد میکنیم در غیاب کانون سهامداران حقیقی نمایندهای از سازمان بورس به عنوان حافظ منافع سرمایهگذاران در تمام جلسات و شوراهای اقتصادی حضور داشته باشد.
هفت) قانون تجارت ایران مصوب سال ۱۳۴۸ است. بیایید قبول کنیم بعد از ۵۲ سال بخشهایی از این قانون احتیاج به بروزرسانی و ترمیم دارد. ثبت افزایش سرمایه شرکتها که به هیچ وجه عملیات پیچیدهای نیست گاهی به سال کشیده میشود و سرمایهگذار یک سال کامل دسترسی به داراییاش ندارد. پرداخت سود شرکتها در مدت ۸ ماه، آنهم از تاریخ برگزاری مجمع سالیانه که خود معمولا ۴ ماه بعد از پایان سال مالی است، در شرایط تورمی امروز قطعا ناعادلانه بوده و به هیچ وجه مشوق سرمایهگذاری بلند مدت نیست. این قوانین در فضای امروز به جای تشویق سرمایهگذاری بلند مدت، مجازات کننده سرمایهگذاری بلند مدت است. پیشنهاد میکنیم کمیتهای در سازمان بورس برای اصلاح سریعتر این قوانین تشکیل شود.
هشت) سیاستهای تشویقی یکی از ابزارهایی است که میتواند در حال حاضر به عنوان محرک در کنار نرخگذاریهای غیردستوری کمک بزرگی به اقتصاد و بازارسرمایه داشته باشد. تخفیفات مالیاتی، تعدیل نرخ ارز تسعیر بانکها، تخفیف نرخ خوراک پتروشیمیها و پالایشگاه و ... میتواند چراغ سبز قوی از سوی حاکمیت برای تقویت سرمایهگذاری و سهامداران این بازار باشد.
نتیجه گیری :
هدف ما از نگارش این نامه اعلام همدلی و همکاری برای رهایی و خروج از این شرایط است. بازار سرمایه ایران در ابتدای راه قرار دارد و میتواند در تولید و اقتصاد نقشآفرینی مولد داشته باشد. قلب سرمایهگذاران بورس ایران مانند قلب هر ایرانی دیگری برای وطنشان می تپد و جز افتخار برای این مرز و بوم چیزی از خداوند نمیخواهند. ما ایمان داریم اگر همگی دست در دست هم دهیم این مقطع را نیز به سلامت و پرافتخار سپری خواهیم کرد.
وظیفه مدعی العلوم در تخلفات علنی در بورس چیست؟؟؟
تو این کشور فقط مقام معظم رهبری بفکر مردم هستند.این مسئولان فقط در حرف با مردم هستند.
اما سود که نکردیم اصل پول خودم و فامیلها تا 55 درصد رفتیم تو ضرر.
چرا سران قوا جلوی ریزش بورس را نمیگیرن.
بخدا بدهکار شدم.رفتم از چند نفر پول قرض کردم تا پول فامیلها و ضررشون را بدهم.
ماشینم را فروختم تا بدهی ها را بدهم.
مستاجر هم هستم.با حقوق 3 میلیونی.کارگر پیمانی هم هستم.
بخدا نابود شدیم.چرا شما در این ماه مبارک برای مردم کاری نمیکنید.
بخدا خیلی ها تو بورس بیچاره شدن.زندگی بعضی ها پاشیده.بعضی چک دست دیگران دادن.
در کدام کشور غرب گرا و کفر آمیزی با سرمایه مردم کارمندان بازنشستگان جوانان زنان خانه دار مستاجران کارگران که برای حمایت از اقتصاد مقاومتی سرمایه شون را وارد بورس کشور خودشون کرده اند اینطور رفتار میکنند و تا 70 درصد سرمایه مردم را در بورس نابود میکنند؟؟؟؟
لطفا رهبری در زمینه بورس به دولت و مجلس تذکر بدهند.چون دیگر امیدی به دولت و مجلس نداریم.
هر روز منفی هستند و زیر قیمت عرضه اولیه.مگر نظارتی تو این مملکت روی بورس نیست.
مجلس و دستگاه قضایی چرا وزیران و رئیس بورس را بازخواست نمیکنند؟
هر روز منفی هستند و زیر قیمت عرضه اولیه.مگر نظارتی تو این مملکت روی بورس نیست.
مجلس و دستگاه قضایی چرا وزیران و رئیس بورس را بازخواست نمیکنند؟
حالا سهم 5 نفرمون شده 17 میلیون.
یعنی 8 میلیون ضرر.
دولت و مجلس باید فوری ضرر ما مردم را بدهند.چون این صندوق پالایش مصوب دولت و مجلس است.
خبرگزاری ها و خبر سراسری صدا و سیما باید فعال تر عمل کند و قبل از بحران مردم و جوانان را آگاه کند.
اگر بیشتر خبرهای هشدار دهنده بدهید مردم بیشتر آگاه میشوند.
این دو روز واقعا هشدارهای خوبی داده شد.
عدم نظارت بر کرونا
عدم نظارت بر گرانی ها
عدم نظارت بر گمرک
عدم نظارت بر رشوه و اختلاس ها
عدم نظارت بر مافیای فوتبال
عدم نظارت بر کرونا
عدم نظارت بر گرانی ها
عدم نظارت بر گمرک
عدم نظارت بر رشوه و اختلاس ها
عدم نظارت بر مافیای فوتبال
دستکاری در قیمت گذاری سهم ها
دستکاری در صف خرید و صف فروش معاملات
بخشنامه های یک شبه یا شبانه برای جهات دهی در بازار بورس
اخبار و سخنرانی های سیاسی جهت دار بر بورس
دخالت های بی مورد و قیمت گذاری بی مورد خارج از بورس
سازمان بازرسی کل کشور دستگاه قضایی و دادستان کل کشور چرا به تخلفات مدیران بورس و فرابورس رسیدگی نمیکند؟
مجلس چرا تحقیق و تفحص از بورس انجام نمی دهد؟
کمیسیون اقتصادی و اصل 90 چرا بی تفاوت هستند به تخلفات در بورس.
بورس را نابود کردید از برجام و کرونا میگویید.
وقتی اعتراض سهامداران را صدا و سیما پخش نمیکند.
چگونه انتظار از بهتر شدن بورس دارید.
70 درصد رفتیم تو ضرر.این چه بورسی است.همش از رشد اقتصادی و رتبه 18 اقتصادی میگویید پس چرا بورس همش منفیه؟
دستگاه قضایی عدالت خواه حمایت حمایت
دولت تدبیر و امید حمایت حمایت
دستگاه قضایی عدالت خواه حمایت حمایت
دولت تدبیر و امید حمایت حمایت
دستگاه قضایی عدالت خواه حمایت حمایت
دولت تدبیر و امید حمایت حمایت
مجلس چه کاری برای بورس در 9 ماه گذشته انجام داده تقریبا هیچ! حداقل این کارها را انجام دهد تا زیان سهامداران کمتر شود.
متاسفانه بودجه 1400 را با فروش اوراق دولتی و صندوق ها مثل سال 1399 تصویب کرده اند معلوم است بورس منفی می ماند.باید فروش اوراق دولت را چند ماه ممنوع کنند.تا بازار از زیر فشار حقوقی ها نجات یابد.بیشتر صف فروش ها کار حقوقی ها است.مردم که اینقدر سهام ندارند.
هیچ نظارت و تحقیق تفحصی از عرضه اولیه ها و صندوق پالایش که گران به مردم عرضه کرده اند و حالا زیر قیمت عرضه آمده اند انجام نداده اند.کی میخواهند به این موارد نظارت کنند.
مجلس ناظرین در شورای عالی بورس دارد که هیچ اقدامی در یکسال گذشته برای دفاع از حقوق سهامدار خرد زیان دیده انجام نداده است.
کمیسیون اقتصادی و اصل 90 مجلس بر روی سازمان بورس نظارت قاطعی ندارند و عملا معاملات مشکوک و فروش های حقوقی ها و دستکاری قیمت ها به ضرر سهامداران خرد ادامه دارد.ناظر بورس هم در خواب تشریف دارند.
مجلس هیچ بودجه ای برای تزریق به بورس و حمایت بازار تصویب نکرده.تا پول به بورس تزریق نشود مشکل حل نمیشود.چون مردم اعتمادشون از بین رفته.
مجلس باید برای فروش سهام عدالت بصورت کامل یا بلوکی فکری اساسی کند.چون مردم به پول سهام عدالت نیاز فوری دارند.
وام اعتباری برای سهام عدالت چرا شامل افرادی که 30 یا 60 درصد سهام عدالت را فروخته اند نمیشوند؟لطفا پیگیری این موارد را در اولویت قرار دهید.