در همسایگی خانههای ما هر چند وقت یک بار نقشها و رنگهایی متولد میشوند که تماشای آنها حال ما را خوب میکند و شهر را بانشاط.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، ما روزانه در مسیر رفت و آمدمان به محل کار یا هر جای دیگری که تردد میکنیم از کنار این دیوارهای نقاشی شده زیاد عبور میکنیم. این بار در حرفهای شو به سراغ هنرمندانی رفتیم که حرفه شان کشیدن این نقاشیهای دیواری است. امیر و نوید قره خانلو دو برادر دهه هفتادی هستند که برای نقاشی روی این دیوار یک هفته وقت گذاشتند. دو جوان بانشاط شبیه به همه جوانهای امروزی. روشنای صبح که سر میزند کارشان را شروع میکنند و تا وقتی هوا روشن بماند قلم را زمین نمیگذارند. امیر برادر بزرگتر است. همین طور که مشغول نشاندن رنگ نارنجی بر دیوار است با رضایتی درونی میگوید: ” معمولا وقتی میرسم خانه از شدت خستگی بیهوش میشوم“. نوید ادامه میدهد: ” زمانهایی بوده که ما ساعت ۶ صبح کار را شروع کرده ایم و تا ۹ شب هم پای کار ایستاده ایم؛ چون عشق داریم که کار زودتر تمام شود. اینکه کار برای خودت است خیلی خوب است“. بیشتر از دوازده سال است در این حرفه مشغول به کارند. امیر میگوید: ” حداقل ده سالش را آزمون و خطا کردیم، چون هیج وقت فکر نکردیم کاری که کردیم کامل شده “. با موفقیتشان توانستند رضایت پدر و مادر شان را هم جلب کنند. این را امیر میگوید و توضیح میدهد:” اوایل اصلا راغب نبودند که ما این کار را بکنیم؛ چون فکر میکردند داریم وقت و هزینه و پولمان را هدر میدهیم، ولی حالا که چند سالی است کارمان به بازدهی رسیده آنها هم دیدشان عوض شده“. امیر تمرین را از ساختمانهای مخروب و متروکه شهر شروع کرده. خودش میگوید: ” میچرخیدم دنبال ساختمانهای مخروب؛ همیشه چشمم دنبالشان بود“؛ و نوید برادر کوچیکتر که کارش را از نقاشی ساده ساختمان شروع کرده توضیح میدهد: ” من یک چیزهایی را آن موقع از استاد رنگ کارم یاد گرفتم که شاید خیلیها الان هنوز بلد نباشند؛ با اینکه کارشان است یا در دانشگاه درسش را خوانده اند؛ این است که به قول معروف خاکش را خوردیم؛ از بچگی قلم دستمون گرفتیم“. امیر و نوید حالا آن قدر توانمند شده اند که بیشترین سفارش نقاشی را از شهرداریها دارند. نوید هر چند در دانشگاه کامپیوتر خوانده، علاقه اش به نقاشی دیواری، اما باعث شده آینده شغلی اش را در این حرفه ببیند. امیر هم با اینکه فارغ التحصیل رشته نقاشی از دانشگاه است، کلاس اصلی برای او در و دیوارهای شهر بوده.
نقاشی دیواری این روزها جوانهای زیادی را جذب خودش کرده. سمیرا زهروی یکی دیگر از این نقاشها توضیح میدهد: ” من خودم در دانشگاه نقاشی خواندم، ولی نیازی نیست که حتما دانشگاه رفته باشید؛ هر کسی که استعداد نقاشی داشته باشد میتواند این کار رو انجام بدهد؛ فقط باید ذهنیت تصویری داشته باشد که بتواند در سایز بزرگ کار کند“. سمیرا بعد از دوازده سال کسب تجربه، حالا مدیر پروژههای مختلف نقاشی دیواری است. از او میپرسم اصولا بچههای مستعد در این رشته را چطور پیدا میکنید؟ پاسخ میدهد:” یا آگهی میدهیم و یا با کسانی که با آنها کار میکنند مرتبط میشویم. البته تعداد افرادی که خودشان را معرفی میکنند خیلی کم است. نقاش خیلی داریم؛ افراد مستعد هم خیلی داریم؛ ولی اغلب خبر ندارند که این کار چطور است؛ باید امتحان کنند امتحانش که ضرری ندارد“. جالب است بدانید بسیاری از تابلوهای دیواری شهر اتفاقا به دست خانمها به تصویر کشیده شده اند. این را سمیرا میگوید و ادامه میدهد:”، چون کاری هست که امنیت دارد؛ و ساعت کاریش طوری است که تا زمانی که هوا روشن است میتوانی کار کنی“. تمام دیوارهای سفید و بدون نمای شهر میتوانند یک فرصت کاری برای این جوانها باشند. نوید قره خانلو این گفته را تایید میکند و توضیح میدهد: ” این کار به شکلی است که همراه با خودش سفارش کار جدید برایمان میآورد“. خلق این هنر عموما در مسیر رفت و آمد مردمه. شرایطی که باعث میشود هم انرژی عابران به این جوانها منتقل شود و هم فرصتی برای تبلیغ و معرفی و بازاریابی در این کار ایجاد شود. آنچه باعث میشود تنوع کاری در این حرفه زیاد شود و به نقاشی دیوارهای شهر محدود نشود. امیر قره خانلو میگوید: ” سفارشهای ما گاهی دیزاین یک اتاق یا یک آرایشگاه و یا یک مغازه است“. سمیرا هم ادامه میدهد:” در حرفه ما نقاشی مدارس خیلی کاربردی است؛ نقاشی خانه ها، نقاشی باشگاهها یا داخل باغ ها؛ خیلیها درخواست کار خصوصی دارند مثلاً میگویند بیایید و برای خانه ما این کار را انجام دهید“. اگر استعداد نقاشی دارید با ورود به این حرفه بیکار نخواهید ماند. اما باید در کنار جذابیت ها، سختیهای این کار را هم بپذیرید. سمیرا میگوید: ” بارها روی داربست کار کردم و الان هم اگر لازم باشه این کار را میکنم. همین که در فضای آزاد و در آفتاب یا سرما کار میکنیم از سختیهای این کار است، اما باز هم وقتی عشق به کار داشته باشی لذت میبری از اینکه با رنگها کار میکنی“. برای یادگیری این مهارت نیازی به آموزش کارگاهی نیست. سایتها و فیلمهای آموزشی زیادی هستند که تکنیکهای اولیه این کار را بخوبی آموزش میدهند. امیر میگوید:” ما، چون کنجکاو بودیم سایتهایی را که در این باره بود دنبال میکردیم و حتی الامکان ترجمه میکردیم ببینیم چه چیزهای جدیدی یاد میگیریم“. تسلط به نقاشی و مستعد بودن در این رشته، میتواند فرصتهای کاری زیادی ایجاد کنه. در گزارشهای بعدی تلاش میکنیم به سراغ نقاشی روی چوب و پارچه هم برویم. مهارتهای درآمدزایی که ارزش افزوده زیادی روی یک محصول خام ایجاد میکنند و بدلیل نو بودن مشتریهای زیادی هم دارند. شما میتوانید در فضای مجازی به نشانی herfeiisho@ با ما در ارتباط باشید.