سرما زدگی، قصه پر غصه تکراری باغداران گلستانی است که بازنده همیشگی میدان نبرد با اقلیم و تغییرات آب و هوایی هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای گلستان، بیش از 20 سال از عمرشان می گذرد، چندین بهار و زمستان را پشت سر گذاشته اند تا به این قد و اندازه رسیده اند، درختان باغ آقای لطفی را می گویم همان هایی که به هوای رسیدن بهار پیش از موعد در دل زمستان رخت شکوفه ای به تن کردند، اما این بار زمستان با آن ها یار نبود و با آمدن یخبندان بعد از آن گرمای گول زننده برایشان سرنوشت دیگری رقم زد.
گرمای بی موقع هوا، بلای جان درختان خواب آلود
گرمای هوا در بهمن ماه سال گذشته موجب تحریک درختان و جلو انداختن فصل زایشی آن ها شد و در نهایت سرمای بعد از آن خسارت های زیادی را به بار آورد.
آقای ستاری صاحب یکی از باغ های اطراف گرگان می گوید: زمستان پارسال درختان آلو، گلابی و هلو شکوفه های خیلی زیادی داد اما با سرد شدن هوا تمام شکوفه ها دچار سرما زدگی شد و الان درختان ما هیچ باری ندارند.
آقای لطیفی دیگر باغدار گلستانی هم که باغ مرکبات و آلوهای قطره طلایش از گزند سرما در امان نبوده، گفت: برای جلوگیری از سرما زدگی کف باغ را آب ریختیم، آتش روشن کردیم و توصیه کارشناسان را عمل کردیم اما باز هم باغمان دچار سرما زدگی شد، الان هم تمام امیدمان به جوانه های تازه روییده است تا درختان را از خشکی نجات دهد وگرنه مجبوریم این درختان را با نهال جدید جایگزین کنیم.
این سرما زدگی حتی به باغ آقای عرب بالا جلینی باغدار نمونه سال های نه چندان دورهم رحم نکرده و به 7 هکتار باغ مرکباتش خسارت 100 در صدی وارد کرده است.
باغ آقای عرب در ظاهر سبز است اما یخبندان اسفندماه ماه مانع گل دهی درختان پرتقالش شده است.
آقای عرب اندک امیدی دارد و تلاش می کند با اقدامات تقویتی درختان باغش را تحریک به شکوفه دادن کند.
خسارت بیش از 50 درصدی به باغ های گلستان
به گفته حسینی کارشناس باغبانی اداره کل جهاد کشاورزی گلستان در سطح استان گلستان 31 هزار هکتار باغ میوه وجود دارد که از این آمار 20 درصد باغ های استان را مرکبات، 20 درصد زیتون و ما بقی را ارقام سیاه ریشه و دانه دار تشکیل می دهد.
وی افزود: تا این لحظه 60 درصد از 6 هزار باغ مرکبات استان گلستان دچار خسارت سرما زدگی شده است و علائم ظاهری در باغ های زیتون نشان می دهد این درختان هم 50 درصد دچار خسارت شده اند، همچنین درختان سیاه ریشه هم خسارت 60 درصدی داشته اند.
کارشناسان جهاد کشاورزی معتقدند برای پیشگیری از خسارت های این چنینی بررسی شرایط اقلیمی 10 الی 15 ساله پیش قبل از تاسیس باغ امری ضروری است.
حسینی گفت: انتخاب رقم مناسب و گونه مقاوم به سرما، رعایت نکات فنی هنگام احداث باغ ها، استفاده از قارچ کش ها و تغذیه و آبیاری به موقع درختان از جمله عواملی است که خسارت را کاهش می دهد.
استفاده از خدمات بیمه کشاورزی و باغداری یکی دیگر از توصیه مسئولان بخش جهاد کشاورزی برای کاهش دادن میزان خسارت هاست.
گلایه باغداران از خدمات بیمه
اما باغداران گلستانی در رابطه با خدمات بیمه در هنگام پرداخت خسارت گلایه های فراوانی دارند تا جایی که بسیاری از آنها از بیمه کردن باغ خود صرف نظر کرده اند.
اقای لطیفی باغدار گلستانی در این رابطه گفت: من عمر 20 ساله ام را پای درختان گذاشتم و برای حفاظت از آن ها به بیمه پناه بردم اما شرکت بیمه زمانی که برای عقد قرارداد می رویم برایمان فرش قرمز پهن می کند و زمانی که برای خسارت گرفتن مراجعه می کنیم جوابمان را نمی دهند و من هم از بیمه کردن پشیمان شده ام.
آقای عرب دیگر باغدار گلستانی هم گفت: من جزو اولین افرادی بودم که به بیمه کردن باغم اقدام کردم اما به دلیل خدمات ضعیف بیمه پشیمان شدم انصراف دادم.
اقای جمالی یکی از باغداران شهر کردکوی است، او که باغ 7 و نیم هکتاری مرکباتش را بیمه کرده می گوید با توجه به خسارت صد در صدی که دیده در نهایت در هر هکتار 14 الی 15 میلیون تومان از بیمه دریافت کند که نسبت به خسارتی که دیده مبلغی ناچیز است و تنها خسارت 3 درصد از بار باغش را در هکتارشامل می شود.
زکی زاده معاون بیمه بانک کشاورزی در رابطه خدمات بیمه گفت: هدف بیمه بازتوانی تولید و ایجاد ثبات درآمدی برای کشاورز است.
وی افزود: تعداد پرونده هایی که امسال برای دریافت خسارت سرمازدگی اخیر تشکیل شده 200 مورد برای 800 هکتار است و پیش بینی می شود 25 میلیارد ریال هزینه خسارت های پرداختی باشد.
زکی زاده گفت: بعد از تشکیل پرونده کارشناسان بیمه در چندین نوبت به باغ ها سرکشی می کنند تا از خسارت ها را بررسی کنند و در آخرین نوبت 20 روز پیش از برداشت محصولات به باغ ها مراجعه می کنند و پس از بررسی نهایی باغدار برای دریافت خسارت معرفی می شود.
وی ادامه داد: در هنگام پرداخت خسارت ها فرانشیز 10 درصدی و حق مدیریتی (موارد مربوط به رعایت نکردن نکات لازم برای نگهداری از باغ نظیر کودپاشی، آبیاری به موقع و ...) از مبلغ پرداختی به کشاورز کم می شود .
امسال به فرموده رهبر معظم انقلاب سال "تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها نامگذاری شده است و از آنجایی که کشاورزان و باغداران نقش مهمی در تولید سبد غذایی کشور و تحقق اقتصاد مقاومتی دارند، لازم است موانع تحقق آن ها هر چه سریعتر برطرف شود.