در حالی که سازمان جهاد کشاورزی استان یزد از تخصیص نهادههای دامی دولتی خبر میدهد اتحادیه قصابان استان خواستار افزایش قیمت گوشت قرمز شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، داستان گرانیهای عجیب کالاها در کشور، حالا به قسمت گوشت قرمز رسیده و بهانههایی همچون کمبود دام، خشکسالی و کمبود نهادههای دامی را وسیله درخواست برای افزایش قیمت گوشت قرمز کرده است، موضوعی که مسئولان نگاههای متفاوتی به آن دارند.
نمونه اش اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور که به معترضان حذف گوشت قرمز از سفره خانوادهها تاخته و میگوید در حال حاضر بیش از ۸۰۰ هزار تن گوشت قرمز در داخل کشور تولید و مصرف میشود و اینکه گاهی برخی افراد تعابیر نامناسبی به کار میبرند که گوشت از سفره مردم حذف شده تعبیر غلطی است چرا که میزان تولید گوشت در کشور نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
از آن سو هم محمدباقر قالیباف رئیس مجلس که به ادعای مسئولان مبنی بر حذف صف خرید گوشت قرمز واکنش نشان داده و تأکید کرده در گوشت قرمز اگر صف نمیبینیم به دلیل این است که مردم دیگر نمیتوانند گوشت قرمز تهیه کنند.
اما در حالی که منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام از فراوانی دام در کشور خبر داده و قیمت گوشت را به سوی کاهش توصیف کرده است، اوضاع در استان یزد به گونه دیگری است و رئیس اتحادیه قصابان این استان خواستار افزایش قیمت گوشت است.
اتحادیه قصاب ها: این نرخ نمیصرفد
قصابهای یزد معتقدند قیمت مصوب فعلی برای گوشت قرمز برای آنها مقرون به صرفه نیست. رئیس اتحادیه قصابان این استان با اشاره به قیمت مصوب گوشت در بهمن ۹۹ میگوید: در آن زمان گوشت گوسفند توسط قصابان به قیمت کیلویی ۱۲۷هزارتومان خریداری و طبق نرخنامه قرار بود به قیمت ۱۳۵هزارتومان به فروش برسد، اما در حال حاضر قصاب، گوشت گوسفند را به قیمت ۱۳۵هزارتومان خریداری میکند. علی ملک ثابت ادامه میدهد در این شرایط چگونه میتوانیم انتظار داشته باشیم قصاب، گوشت را به قیمت خریداری شده به فروش برساند؟
ملک ثابت ادامه میدهد: زمانی که خشکسالی در کشور وجود دارد و نهادههای دامی نیز افزایش قیمت داشته و قاچاق دام هم وجود دارد نمیتوان انتظار داشت که قیمت گوشت افزایش نیابد.
وی با اشاره به هشدار چندین باره به مسئولان درباره کمبود و قیمت گوشت میگوید: با روند فعلی که در کشور وجود دارد باید آمادگی یک انفجار قیمتی در زمینه گوشت قرمز برای ماه تیر و مرداد را داشته باشیم، زیرا در این زمان تقریبا دیگر گوسفندی در کشور وجود نخواهد داشت.
رئیس اتحادیه قصابان استان میگوید: با توجه به اینکه ۹۵ درصد گوشت قرمز مصرفی استان یزد از استانهای دیگر وارد میشود و قیمت این گوشت وارداتی افزایش شدید داشته است، مسئولان باید در زمینه نرخ گذاری جدید تصمیمات لازم را به عمل آورند تا نابسامانی قیمتی گوشت قرمز استان مرتفع شود.
جهاد کشاورزی نرخ گذاری سراسری کند
نرخ گذاری گوشت همچنان یک موضوع اختلافی بین مسئولان است. در حالی که در استانها قیمت گوشت توسط سازمانهای صنعت، معدن و تجارت نرخ گذاری میشود مسئولان این سازمان تلاش میکنند تا نرخ گذاری سراسری و توسط سازمان جهاد کشاورزی صورت گیرد.
در همین راستا معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در سفر بهمن ماه خود به یزد از عرفی بودن قیمت گذاری گوشت قرمز ابراز تاسف کرده و گفته بود: بارها از وزارت جهاد کشاورزی خواستار تعیین قیمت دام زنده شدهایم. قیمت گوشت قرمز در هیچجای کشور به صورت یک مصوبه نیست و یزد هم از این قاعده مستثنی نمیباشد.
عباس تابش در خصوص نارضایتی تولیدکنندگان گوشت قرمز یزد از نرخگذاری توسط استان گفته بود: بنده با قیمتگذاری گوشت قرمز در سراسر کشور موافقم، البته نوعی از قیمتگذاری که توسط وزارت جهاد کشاورزی و صرفأ بر اساس دام زنده انجام شود و بر آن اساس قیمت گوشت قرمز استخراج شود.
مدیرعامل سازمان حمایت از حقوق تولیدکننده و مصرفکننده درباره ارزان بودن قیمت گوشت قرمز در استان یزد نسبت به استانهای مولد و همجوار، گفت: قیمتگذاری سراسری وزارت جهاد کشاورزی این مسئله را رفع خواهد کرد؛ و تلاش این است که هم حقوق تولیدکننده و هم حقوق مصرفکننده در نظر گرفته شود.
برابری تولید گوشت قرمز با مصرف در استان
اعتراضهای مستمر اتحادیه قصابان به قیمت گوشت و همچنین ادعای کمبود دام در استان سبب شد تا با معاون بهبود امور دامی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد به گفتگو بنشینیم.
غیب اللهی میزان دام سبک و سنگین موجود در استان را ۸۰۳ هزار راس دام سبک، ۱۴۵ هزار راس گاو و گوساله و ۱۵ هزار نفر شتر دانست و افزود سالانه ۲۱ هزار تن گوشت قرمز در استان یزد تولید میشود و میزان مصرف گوشت هم سالانه ۲۱ هزار تن است؛ بنابراین تولید و مصرف گوشت در استان برابری کرده و نیازی به واردات نیست.
او در حالی از این آمار خبر داد که پیشتر ملک ثابت رئیس اتحادیه قصابان استان یزد مدعی شده بود ۹۵ درصد گوشت قرمز مصرفی استان یزد از استانهای دیگر وارد میشود؛ ادعایی که با این آمار مغایرت داشت.
تخصیص نهادههای دامی به واحدهای صنعتی
تناقض دیگر سخنان رئیس اتحادیه قصابان یزد با سخنان معاون سازمان جهاد کشاورزی این استان موضوع کمبود نهادههای دامی بود. معاون بهبود امور دامی سازمان جهاد کشاورزی یزد در پاسخ به این ادعا تصریح کرد: نهادههای دامی به دو صورت توزیع میشود؛ بخش اول به واحدهای صنعتی و بخش دیگر به واحدهای سنتی و فاقد پروانه.
وی افزود: واحدهای صنعتی واحدهایی هستند که پروانه داشته و پروانه آنان نیز تمدید میشود و در سامانه ثبت نام کرده اند. همه دامهای این واحدها در سامانه هویت گذاری ثبت شده است و بر این اساس نهادههای دامی دریافت میکنند.
غیب اللهی اظهار داشت: اما واحدهای صنعتی فاقد پروانه هستند بنابراین گرچه نهاده دامی دریافت میکنند، اما این نهادهها به اندازه دریافتی واحدهای صنعتی نیست.
از معاون بهبود امور دامی سازمان جهاد کشاورزی درباره میزان نهادههای دامی اختصاص یافته به واحدهای صنعتی و سنتی سوال کردیم که پاسخ داد: واحدهای صنعتی به صورت روزانه به ازای هر راس گاو ۲ کیلو و ۷۰۰ گرم ذرت، یک کیلو و ۴۰۰ گرم جو و یک کیلو و ۳۰۰ گرم سویا دریافت میکنند. این در حالی است که به واحدهای سنتی و فاقد پروانه، یک کیلو ذرت و یک کیلو و ۴۰۰ گرم جو و ۳۰۰ گرم سویا اختصاص مییابد.
وی مساله توزیع نهادههای دامی را در اختیار وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و ادامه داد: بر این اساس واحدهای صنعتی به اندازه کافی نهاده دریافت کرده و مشکلی در این زمینه ندارند، اما واحدهای سنتی مجبور هستند که علاوه بر نهاده دریافتی، نهاده آزاد هم بخرند.
گامهایی برای کاهش قیمت گوشت در استان
مسئولان استان که در ماههای اخیر تلاش فراوانی برای کاهش قیمتها و تامین کالاهای اساسی انجام داده و وعدههای فراوانی نیز داده اند، هم اکنون برای حل مشکل گوشت هم ورود کرده اند و با تامین نهادههای دامی و توزیع گوشت منجمد درصدد بازگرداندن گوشت به سفره خانوادهها هستند.
افشارپور معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یزد در این باره میگوید: هم اکنون هر کیلو گوشت گوسفند در بازار یزد به قیمت ۱۳۵ هزار تومان عرضه میشود، ولی در حال بررسی راهکارهایی جهت کاهش قیمت این کالای اساسی از طریق کاهش سود کشتارگاهها هستیم.
نادر سلیم با اشاره به آغاز توزیع این گوشت منجمد با هماهنگی سازمان صنعت، معدن و تجارت تصریح میکند: به منظور تأمین پروتئین حیوانی مورد نیاز استان در ایام نوروز مقدار ۱۴۰ تن گوشت مرغ منجمد و ۳۷ تن گوشت گوساله منجمد نیز توزیع شد که نقش موثری در تنظیم بازار عید داشت.
اما در حالی که اتحادیه قصابان استان از لزوم افزایش قیمت گوشت سخن میگویند، رئیس سازمان بازرگانی یزد میگوید اتحادیه صنف قصابان در راستای سیاست اخیر دولت مبنی بر کاهش یا تثبیت قیمتها با اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها قیمت گوشت گوسفندی را کاهش داد.
مهراب اسکندری میگوید: با پیگیریها و توافقات بعمل آمده توسط سازمان بازرگانی استان و با توجه به عرضه مناسب دام سبک در استان، حقالعمل کاران جهت تداوم و تثبیت وضعیت موجود در بازار دست به اقدامی شایسته زده و قیمت گوشت دام سبک را کاهش دادند.
وی از کاهش ۴ درصدی قیمت گوشت گوسفندی خبر میدهد و میافزاید: قیمت گوشت بره و نربز (چپش) بدون دنبه کیلویی ۱۳۵ هزار تومان و قیمت گوشت بره با حداکثر ۲۵۰ گرم دنبه ۱۰۵ هزار تومان است. قیمت گوشت میش و بز بدون دنبه ۱۱۵ هزار تومان، گوشت میش و بز با حداکثر ۲۵۰ گرم دنبه ۹۰ هزار تومان، گوشت گاو و گوساله بدون استخوان ۹۵ هزار تومان، گوشت شتر بدون استخوان و کوهان ۹۰ هزار تومان و گوشت شتر بدون استخوان با حداکثر ۲۵۰ گرم کوهان ۷۳ هزار تومان است.
سفره مردم چشم انتظار تدبیر مسئولان
با تلاش مسئولان استان از تخصیص نهادههای دامی گرفته تا قیمت گذاری و نظارت بر قیمت گوشت قرمز حالا میتوان امید داشت هم تولید دام و فروش آن در این استان رونق گرفته و هم این کالای اساسی در سفرههای بیشتری از مردم دیده شود. آری، انصاف، همدلی و تعامل میتواند گره بسیاری از مشکلات مردم را به همین گونه باز کند.
نویسنده: محمدرضا جایروند