سطح زیر کشت چای ترش در استان سیستان و بلوچستان با رشد ۳۰ درصدی، امسال به هزار هکتار افزایش خواهد یافت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان؛ مدیر باغبانی جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: سیستان و بلوچستان رتبه نخست تولید چای ترش کشور را به خود اختصاص داده است.
اردشیر شهرکی گفت: شهرستانهای دلگان، نیکشهر، ایرانشهر، چابهار و مهرستان عمده مناطق کشت چای در سیستان و بلوچستان محسوب میشوند
وی، ادامه داد: بیشاز ۹۰درصد چای ترش استان در شهرستان دلگان تولید میشود.
محصولي با خواص شگفت انگيز در سیستان و بلوچستان
چای ترش یکی از بی نظیرترین محصولات خاص کشاورزی سیستان و بلوچستان است که به صورت گسترده در شهرستان های جنوبی این استان کشت می شود
این محصول با ارزش توانسته در سه دهه اخیر رونق قابل ملاحظه ای یابد و جای خود را در بین محصولات صادراتی این منطقه از کشورمان، باز کند.
چای ترش که در زبان محلی به آن چای مکی نیز می گویند سالیان پیش توسط زائرین مکه مکرمه به ایران آورده شد و برای اولین بار در کشور در شهرستان دلگان استان سیستان و بلوچستان کشت شد.
چای ترش به صورت سرد و گرم نوشیده می شود و در برخی نقاط بلوچستان با آن مربا ، دسر و شربت تهیه می کنند.
چای ترش به دشمن فشار خون مشهور است و دارای خواص دارویی فراونیست.
به گفته کارشناس تولیدات گیاهی: این گیاه سرشار از آهن، مس، اسید سیتریک، آنتوسیانین، ویتامین c و دارای خواص مفید دارویی است و موجب کاهش فشار خون، کنترل کلسترول، رفع اختلالات کبدی، صفرا و کاهش استرس نیز میشود.
وی می گوید : این گیاه منبع غنی از آهن است و بر خلاف چای معمولی سرشار از آهن است.
سیستان و بلوچستان قطب چای ترش کشور
سیستان و بلوچستان به دلیل وضعیت آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی، با پتانسیل ها و ظرفیت های مهمی که در عرصه های مختلف کشاورزی دارد، توانسته به عنوان قطب چای ترش در کشور شناخته شود.
به گفته مدیر باغبانی جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان: این استان رتبه نخست تولید چای ترش را به خود اختصاص داده است.
به گفته اردشیر شهرکی: از هر هکتار مزارع چای ترش سیستان و بلوچستان 800کیلوگرم محصول برداشت می شود .
چای ترش از خانواده گیاه ˈپنیرکˈ است، بیشترین سطح کشت این محصول در ایران مربوط به سیستان و بلوچستان است و در این استان نیز شهرستان دلگان بالاترین میزان تولید را داراست.
چای ترش این استان علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی به ویژه در اصفهان، بیرجند، و مشهد به کشور روسیه نیز صادر می شود.
از مزایای کشت این گیاه را مقاومت در برابر آفت ها، نیاز کم به کود و سموم شیمیایی و ارگانیک بودن آن است.
جلوه هایی که تلفیق شده با تلاش و کوشش کشاورزان
شجاعی فرماندار دلگان گفت: در گذشته چای ترش به عنوان یک محصول وارداتی و بیشتر از کشور عربستان وارد ایران می شود اما در سالهای اخیرا کشت آن در برخی نقاط ایران گسترش یافته و حتی اگر از این محصول استراتژیک حمایت شود می توانیم یکی از صادرکنندگان چای مکی به جهان باشیم.
فرماندار دلگان ادامه داد: به دلیل اینکه سیستان و بلوچستان دارای آب و هوای گرم و خشک بوده و چای ترش نیز در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری قابلیت رشد دارد می توانیم این محصول را به صورت گسترده در جنوب استان کشت کنیم، این چای به دلیل داشتن رنگ قرمز به چای قرمز نیز شهرت دارد.
کشاورزان این شهرستان هم با اشاره به اینکه چای ترش این شهرستان کاملا اورگانیک و فاقد هر گونه کود و سنگ شیمیایی است می گویند: با حمایت مسئولان این امادگی را داریم که سطح زیر کشت این محصول را افزایش بدهیم.
سیستان و بلوچستان خواستگاه تولید انواع محصولات کشاورزی
سیستان و بلوچستان استعدادهای فراوان در زمینه کشاورزی دارد.
در مناطق مختلف سیستان و بلوچستان از شمال گرفته تا جنوب، زمین های زیر کشت محصولات و باغ ها به چشم میخورند که زیبایی آنها نظر هر بینندهای را جلب می کند.
این استان با دارا بودن شرایط آب و هوایی تقریبا استوایی، گرم و مرطوب خواستگاه متنوع ترین میوه های گرمسیری کشوراست به طوری که در تولید برخی میوه ها در ایران بی رقیب است.
موز از مهمترین محصولات گرمسیری سیستان و بلوچستان است که نسبت به سایر محصولات گرمسیری بیشترین سطح زیرکشت را به خود اختصاص داده است و 'پاپایا' یا خربزه درختی نیز از دیگر محصولات گرمسیری استان محسوب می شود که از نواحی گرمسیری آمریکای مرکزی به این استان راه یافته است ، خربزه درختی پوستی بسیار نازک و مزه شیرین دارد که علاوه بر مصرف خوراکی، قابل استفاده در صنایع تبدیلی نیز است.
کشت غلات، نباتات علوفه ای، محصولات جالیزی و تولیدات باغی بویژه میوه های گرمسیری شامل خرما، موز، مرکبات، انبه، خربزه درختی، چیكو، گواوا، پسته و انگور منحصر به فرد یاقوتی و تولیدات گلخانه ای بخشی از قابلیت های کشاورزی و باغی سیستان و بلوچستان را تشکیل می دهد.
علاوه بر میوههای گرمسیری منحصر به فرد، مرکبات این استان شامل ترنج، پرتقال، گریپ فروت و نارنگی، انواع انار و میوههای جالیزی نیز از دیگر محصولاتی هستند که طعم آنها متفاوت از اقسامی است که در سایر نقاط کشور کشت میشود.
می توان گفت: مهمترین راه رونق کشاورزی استان، استفاده بهینه از آب و خاک، اجرای طرحهای نوین آبیاری به ویژه انتقال آب با لوله، توسعه صنعت بیمه آب و خاک کشاورزی است.
نویسنده : مرضیه کیخا