گفتگوی ویژه خبری؛
کشف ۷۲ تن لاستیک ضایعاتی قاچاق
جانشین فرماندهی مرزبان ناجا گفت: در سال گذشته بیش از ۷۲ تن لاستیک ضایعاتی قاچاق کشف کردیم.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، سردار جلال ستاره در برنامه گفتگوی ویژه شبکه دو سیما افزود: از ابتدای سال تا کنون نیز ۹ تن لاستیک ضایعاتی قاچاق مصادره کرده ایم.
وی با بیان اینکه مسئله قاچاق لاستیکهای ضایعاتی پس از بسته شدن بازارچههای مرزی در حوزه لاستیک در میرجاوه ایجاد شد، گفت: علت اصلی تمایل قاچاق لاستیک ضایعاتی تفاوت قیمت بسیار زیاد این کالا در دو طرف مرز است و این مسئله باید حل شود تا فشار از مرزبانی برداشته شود.
وی گفت: مشکل صنایع بازیافت کشور فقط قاچاق نیست بلکه کنترل بازار ضایعات باید از ابتدا انجام شود تا مواد اولیه به این کارخانهها برسد.
سردار ستاره افزود: اگر این چرخه کنترل نشود لاستیکهای ضایعاتی سر از مرز در میآورد، البته باید نوع قاچاق مشخص شودکه از مرزهای رسمی و در پوشش خاص یا از مرزهای غیر مجاز خارج میشود.
جانشین فرماندهی مرزبان ناجا گفت: قاچاق لاستیک ضایعاتی بدلیل محدوده امنیتی درگیر در مرزهای سیستان و بلوچستان برای قاچاقچیان ریسک بسیاری دارد.
وی ادامه داد: براساس آمار اگر کشفیات مرزبانی ۴۰ درصد قاچاق لاستیک ضایعاتی را تشکیل دهد، حدود ۸۲ تن لاستیک هم از مرز خارج شده است.
جانشین فرماندهی مرزبانی ناجا هم گفت: در مرزبانی, خلاف قانون عمل نمی کنیم و مصلحت اندیشی هم نمی کنیم و فقط به قانون عمل می کنیم.
سردار جلال ستاره با اشاره به اینکه قیمت لاستیک های فرسوده در لب مرز 4 برابر داخل است, افزود: باید فشار بر روی دوش مرزبانان برداشته شودو به مرحله ای برسیم که رسیدن این کالاها به مرز متوقف شود یا به حداقل برسد.
وی اضافه کرد: توسعه نیافتن مناطق مرزی و بیکاری مرزنشینان هم، این چالش را عمیق تر می کند.
سردار ستاره گفت: باید یک سیستم کنترل از سرچشمه تا جایی که می خواهد به دست شرکت های تولیدی برسد, به وجود بیاید تا از کانال، خارج نشود.
وی افزود: این موضوع با قیمت پایین تر از عرف هم شدنی نیست, هر قدر قیمت ها پایین تر باشد, انگیزه قاچاق آن بیشتر می شود.
ضرورت نظارت بر جمع آوری لاستیک های ضایعاتی
امیرمحمد پرهام فر مدیرکل پیشگیری ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز دراین برنامه گفت: با توجه به ممنوع شدن صادرات لاستیکهای ضایعاتی از سال ۹۸ نیازی در کشور همسایه ایجاد و قاچاق این کالا آغاز شد، اما جلوی آن گرفته شده است.
وی افزود: در شهریور سال ۹۹ اتحادیه صنایع بازیافت به ما اعلام کرد معضل این صنایع خروج ضایعات نیست، بلکه کالا در کشور وجود دارد، اما به دلیل احتکار یا... در اختیار واحدهای تولیدی قرار نمیگیرد.
آقای پرهام فر ادامه داد: قاچاق ۸۰ تن لاستیک ضایعاتی در مقایسه با وجود سالانه ۱۵ میلیون حلقه لاستیک ضایعاتی رقم قابل توجهی نیست.
وی گفت: مسئله باید در زمان جمع آوری ضایعات لاستیک حل و بر آن نظارت شود و لاستیک ضایعاتی با قیمت رقابتی که امکان خروج آن را از کشور بگیرد به وسیله صنایع بازیافت خریداری شود.
مدیر کل پیشگیری ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: بازار لاستیک های ضایعاتی باید به نحوی تنظیم شود که در خارج از کشور, تقاضای قیمتی بالاتری ایجاد نشود.
آقای امیرمحمد پرهام فر در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در ارتباط تصویری افزود: گزارش هایی مبنی بر سرقت کابل های برق بوده است که مس استحصالی از این کابل ها ممکن بود به صورت ذوب شده از کشور خارج شود اما در مورد بقیه اقلام, رقم قابل توجهی نبود.
وی با اشاره به اینکه قاچاق لاستیک های ضایعاتی با توجه به حجم بالای آن، ریسک بالایی دارد, ادامه داد: آن چه که برای متولیان صنعت باید مدنظر باشد این است که چه روشی را می توان اعمال کرد که بازیافت لاستیک در داخل کشور به نحو درستی توزیع شود؟
آقای پرهام فر افزود: باید بازار به نحوی تنظیم شود که برای این لاستیک ها در خارج از کشور, تقاضای قیمتی بالاتری ایجاد نشود, اگر تقاضا و کشش در خارج از کشور ایجاد شود باید همواره در لب مرز, منتظر کنترل آن باشیم.
وی اضافه کرد: لاستیک های مصرف شده, کالای بازیافتی است و محصول کارخانه ای نیست که با شناسه کالا و مانند آن بتوانیم آن را کنترل کنیم بلکه این کالا باید با یک سیستم شفاف رقابتی، به دست تولید کننده برسد و غیر از این چاره ای ندارد.
۴۰ واحد بازیافت لاستیک، زیر مجموعه صنایع بازیافت
توحید صدرنژاد رئیس اتحادیه صنایع بازیافت ایران نیز در این برنامه گفت: ۴۰ واحد بازیافت لاستیک زیر مجموعه صنایع بازیافت هستند که در ۴ گروه مختلف فعالیت میکنند و اکنون ظرفیت عملیاتی آنها ۱۰ درصد ظرفیت اسمی این صنایع است.
وی ادامه داد: ۶۰ درصد لاستیکهای ضایعاتی قاچاق از مرز عبور میکند.
آقای صدرنژاد افزود: بزرگترین چالش صنعت بازیافت تامین نهادهها در حوزه لاستیک است.
وی با بیان اینکه در ضایعات مقوا و فلزات گران بهایی که از پسماند تجهیزات الکترونیکی استخراجی میشود، قاچاق داریم، گفت: کل بازار لاستیک کشور ۱۱۳ میلیون دلار در سال است که سیاست گذار باید تصمیم بگیرد این ۱۱۳ میلیون دلار به صنعت بازیافت برود و به ۵۰۰ میلیون دلار ارزش افزوده تبدیل شود یا صادر شود و در کشور رقیب که صنایع آن از سیاستهای حمایتی برخوردار است تبدیل به محصول و سپس وارد کشور شود.
صدر نژاد گفت: کائوچوی مصنوعی که صنعت بازیافت ما وارد میکند تنی ۸۰۰ دلار بدست صنعت لاستیک میرسد، اما همین محصول اگر از پاکستان وارد شود تنی هزارو ۱۰۰ دلار قیمت دارد.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم رقابت پذیر باشیم باید عین سیاستهای حمایتی دیگر کشورها را برای صنایع خود داشته باشیم.
سید توحید صدرنژاد افزود: همچنین باید برای شهروندان, بستری فراهم شود تا لاستیک های مصرفی خود را دور نریزند و مستقیم به دست مصرف کننده نهایی برسانند؛ با این کار ارزش افزوده را در صنعت کشور نگه می داریم و مازاد آن را صادر می کنیم.
وی با اشاره به اینکه نیازمند یک شبکه و بورس قانونی هستیم, اضافه کرد: اساسنامه این موضوع وجود دارد اما برخی از دستگاه های دولتی، تعارف می کنند؛ این باید تصویب شود تا شهروندان, لاستیک های فرسوده را دور نریزند.
آقای صدرنژاد تاکید کرد: اساسنامه نهاد تنظیم گر باید تصویب شود.
حمایت از زنجیره ارزش در بازیافت لاستیک
مشاور معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: در حوزه بازیافت و کالاهای بازیافتی از آن جایی که بحث محیط زیستی است این کالاها جزو اولویت های وزارت صمت است و به واحدهای تولیدی که در این زمینه تاسیس می شوند در راستای زنجیره ارزش کمک می کنیم و جوازهای مختلفی را برای واحدهای مختلف صادر کرده ایم .
سید محمد میرجلیلی ادامه داد: برای فعالان حوزه بازیافت و طرح ها و واحدهای در حال ساخت و دارای پیشرفت فیزیکی مناسب, کمک های فنی و اعتباری ویژه ای داریم.
وی گفت: برای کالاهای بازیافتی, شناسه و مجوز تعریف کردیم و واحدهایی در این زمینه پروانه بهره برداری گرفتند و در حال فعالیت هستند.
آقای میر جلیلی با اشاره به اینکه صادرات لاستیک های مستعمل ممنوع است, افزود: موضوع های مربوط به ارز و اختلاف قیمت، هزینه را برای قاچاقچی, توجیه پذیر می کند.
وی اضافه کرد: همه ظرفیت وزارت صمت در اختیار صنایع بازیافت است و اولویت های آن را اعلام کردیم و تسهیلات ویژه می پردازیم.
رئیس اتحادیه صنایع بازیافت ایران هم با اشاره به لزوم تامین نهاده صنعت بازیافت گفت: در سرچشمه تامین باید مقررات مشخصی داشته باشیم تا پیمانکار را مکلف کند که نهاده های بازیافت را به واحدهای دارای پروانه بهره برداری بدهد و مازاد آن را صادر کند.