مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی گفت: پنج سرای بازار تاریخی اراک بهعنوان بخشی از هویت این شهر مرمت شد.
وی اظهار داشت: برای این عملیات مرمتی ۲ میلیارد ریال اعتبار از محل منابع دولتی و ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار از محل منابع بخش خصوصی و کسبه سراهای بازار اراک هزینه شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی گفت: در سراهای نبیزاده، گلشن، صندوقسازها و فلسطین ساماندهی محوطه و کفسازی انجام شده و در قسمت روباز سرای کاشانی مرمت حوض میانی و کفسازی آن صورت گرفته، ضمن آنکه در قسمت سرپوشیده سرا، مرمت بام به شیوه سنتی انجام شد.
مرزبان با اشاره به کمبود اعتبارات و مشارکت پایین بخش خصوصی(کسبه) برای مرمت بازار تاریخی اراک، افزود: سال ۱۴۰۰ با توجه به اینکه طرح ساماندهی، مرمت و احیای مجموعه بازار به تصویب میرسد، اقدامات اساسی در بخشهای مختلف بازار، احیای سراهای مختلف بر اساس کاربریهای پیشنهاد شده از سوی مشاور در طرح مذکور با اولویت سراهایی که مالکان آنها مشارکت لازم را داشته باشند به صورت ویژه در دستور کار قرار دارد.
وی اظهار داشت: علاوه بر احیای سراهای مذکور، به صورت همزمان مرمت اضطراری، رفع خطر و استحکام بخشی در قسمتهای عمومی به ویژه راستههای اصلی بازار در دستور کار قرار دارد و کفسازی و محوطهسازی گذرها و سراها با مشارکت شهرداری بافت تاریخی و راه و شهرسازی انجام خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی گفت: تاکنون ۱۰ میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات ملی برای بازار تاریخی اراک پیشبینی شده است که در صورت تخصیص اعتبار، به امور مرمتی اختصاص مییابد.
مرزبان افزود: شهرداری ۳۰ میلیارد ریال و راه و شهرسازی استان هفت میلیارد اعتبار برای مرمت و ساماندهی مجموعه تاریخی بازار اراک اختصاص دادند که با هماهنگی این اداره کل و با نظارت کارشناسان هزینه میشود.
وی بیان کرد: مجموعه کسب و کارهای بازار اراک به دلیل شیوع موج چهارم کرونا به طور موقت تعطیل است که این مهم در عملیات مرمتی بازار بهویژه در بخشهای عمومی شامل راستههای اصلی و گذرها باعث کمک زیادی کرده اما، در سایر فضاهای عمومی مرتبط با سراها و تیمچهها، تعطیلی باعث توقف و کندی در مور اجرایی است.
مجموعه تاریخی بازار اراک با قدمت بیش از ۲۰۰ سال در زمان فتحعلی شاه قاجار به دست یوسفخان گرجی بنا گذاشته شد که به نوعی هسته اولیه شهر سلطانآباد را در خود داشت.
این مجموعه که ۱۴ هکتار است و به صورت ۲ راسته بازار عمود برهم ساخته شده، یکی از نمونههای ارزشمند معماری ایرانی و اسلامی است که تمامی جزئیات را با ظرافت و به بهترین کیفیت در خود دارد.