گزارش مکتوب
بی صبریِ صبرِ زرد برای حمایت
آلوئه ورا، یا همان صبر زرد گیاهی است ارزشمند که صادرات هر کانتینر از سادهترین محصولات آن می تواند بیش از ۵۰۰ میلیون تومان سود خالص نصیب کشور کند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، آلوئه ورا محصولی است که در چند سال اخیر در بازارهای جهانی به خوبی
درخشیده است.
هم اکنون تجارت آن رونق زیادی پیدا کرده و سود دهی آن بر سر زبان هاست، خیلی از مردم دوست دارند تجارت این محصول را شروع کرده و روی آن کار کنند.
در چند سال اخیر این محصول در بازارهای جهانی شهرت زیادی پیدا کرده است، این محصول در طب سنتی ایران همیشه استفاده میشده و اخیرا اسم آن عوض شده است، قبلا این محصول را با اسامی مثل صبر زرد طبی، شبیان یا شاخ بزی در طب سنتی استفاده میکردیم.
ولی در چند سال اخیر با اسم جدید دیگری به نام آلوئه ورا و با مشخصات جدید وارد بازارهای جهانی شده و مصارف بسیار زیادی دارد.
اغلب، این محصول در تولید داروهای مختلف استفاده میشود و آن را به عنوان یک گیاه دارویی در بازارهای جهانی میشناسند.
آلوئه ورا فرآوردههای بسیار زیادی دارد و برای تولید انواع محصولات آرایشی و بهداشتی از قبیل کرم ها، ژلهای مختلف، شامپو، صابون و مواردی از این قبیل استفاده میشود.
آلوئه ورا همچنین مصارف پزشکی خیلی بالایی دارد، چرا که خاصیتهای درمانی شگفت انگیزی از آن دیده شده است.
خواص درمانی آلوئه ورا برای پاکیزگی و سلامت پوست کاملا مشهود است. آلوئه ورا برای تسکین بثورات پوستی و سوختگی مورد استفاده قرار میگیرد و
به غیر از صنایع آرایشی در صنایع غذایی و صنعت ساختمان و لاستیک هم کاربردهای فراوان دارد.آلوئه ورا گیاهی آبدار و دارای برگهای سبز ضخیم است که در شرایط گرمسیری بهترین رشد را دارد.
طبع مورد نیاز آلوئه ورا گرماست و سرما دشمن اصلی اوست و از طرفی
نیاز آبی آلوئه ورا، کم است به همین دلیل مناطق گرمسیر و کویری برای کشت این نوع گیاه دارویی، مناسب است و این از منحصر به فردترین ویژگیهای گیاه آلوئه ورا نسبت به دیگر گیاهان برای کشت در مناطق کویری و کم آب است.آلوئه ورا گیاهی بسیار مقاوم است، آب که از هزینههای مهم صنعت کشاورزی است در پرورش آلوئه ورا جزء هزینههای ناچیز است، کود، سموم کشاورزی و تجهیزات مدرن برداشت و کاشت هم نیاز ندارد و با یک بار کاشت تا سالهای زیادی میتوانیم برداشتی پر منفعت از آن داشته باشیم.
مهمترین نکتهای که کاشت آلوئه ورا را اقتصادی و به صرفه و قابل توجه ساخته، قابلیت کشت آن در زمینهای غیرحاصلخیز و خشک است، و به تایید کارشناسان، آلوئهورا توانسته کشاورزان تحصیلکرده را به مزارع جذب کند و حالا با رونق واحدهای فرآوری و صادرات این محصول، بازارهای فروش آلوئه ورا رو به بهبود رفته و روند صعودی گرفته است. این موضوع در شرایطی اتفاق میافتد که اقتصادی نبودن کشت بسیاری از محصولات در بستر کشاورزی سنتی ایران، همواره مورد انتقاد کارشناسان بوده است.
هر زمین کشاورزی که شرایط کشت و حاصلخیزی خود را ازدست داده است میتواند زیر کشت آلوئهورا برود و به این ترتیب دوباره احیا شده و به چرخه تولید بازگردد.
صرفه اقتصادی آلوئه ورا در چیست؟گیاه آلوئهورا برخلاف بسیاری از محصولات کشاورزی
قابلیت برداشت ٢٠ ساله دارد و از سال دوم کاشت این محصول، بیشتر از ۹۰ درصد تولید، سود خالص است.آلوئه ورای بومی ایران که با نام صبر زرد شناخته میشود در برابر قارچها و آفتها بسیار مقاوم است که این موضوع نیز با حذف هزینه خرید و پخش سموم در سطح مزرعه، سود خالص را افزایش میدهد.به طور استاندارد در هر مترمربع، ۴ بوته آلوئهورا کشت میشود که اگر متوسط باردهی هر گیاه را ۵ کیلوگرم درنظر بگیریم یک مزرعه هزار متری با ۴هزار بوته، حدود ٢٠ هزار کیلوگرم محصول میدهد.
این گیاه ۴ فصل است و در تمام فصول سال قابلیت باردهی دارد، اما در اولین دوره کشت، محصول پس از ۶ ماه قابل برداشت است
و پس از این دوره گیاه میتواند هر ٣ ماه یکبار محصول بدهد. میزان نیاز گیاه به آبیاری هر پنج روز یکبار است.
به جز عملیات شخمزنی زمین در ابتدای کشت گیاه، یک مزرعه آلوئهورا به ماشینآلات و تجهیزات کلان دیگری نیاز ندارد و برداشت از گیاه نیز به صورت دستی انجام میشود.
هم اکنون علاوه بر بازار فروش فله آلوئهورا، این گیاه در تناژ بالا برای بهرهبرداری در کارخانههای تولید مواد غذایی مانند نوشیدنی، مربا، کمپوت و… خریداری میشود.
اقلیم مورد نیاز گیاه
آلوئه ورا گیاه بومی مناطق گرمسیری و استوایی است و برای رشد بهینه به نور خورشید نیاز دارد. حداقل و حداکثر دمای قابل تحمل برای این گیاه ۱۰-۵۰ درجه سانتی گراد و بهترین دما برای رشد گیاه بین ۲۰ تا۳۰ درجه سانتیگراد است.
آلوئه در هر نوع خاکی، قابل کشت است و خاک شنی لوم با زهکشی بالا، بهترین بستر کشت برای آن است.
خراسان جنوبی از استانهای مستعد برای کشت آلوئه ورا
با توجه به ویژگیهایی که از آلوئه ورا گفته شد و از آنجایی که خراسان جنوبی استانی نیمه بیابانی با اقلیمی گرم و خشک و منابع آبی در آن محدود است، از مناطق مستعد برای کشت آلوئه ورا محسوب میشود و با توجه به کشت برخی محصولات آب بر همچون جالیز در این استان، آلوئه ورا میتواند جایگزین مناسبی برای آنها در خصوص کاهش مصرف آب در خراسان جنوبی باشد.
رضایی مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: در خراسان جنوبی هم اکنون ۹ واحد گلخانه با سطح زیر کشت ۲۲۵۰۰ مترمربع، در بخش پرورش و تولید آلوئه ورا فعال است که سالانه ۲۱۶ تن محصول از آنها برداشت و به مشهد، تهران و شیراز فرستاده میشود.
به نظر میرسد با توجه به مناسب بودن شرایط آب و هوایی خراسان جنوبی و نیاز این استان به کشت محصولات کم آب بر، باید بیش از این، سطح زیرکشت آلوئه ورا در این استان میداشتیم. اما گویا مسئولان استان هنوز ارزش این محصول را درک نکرده اند تا گامهای بزرگی برای تولید و فرآوری آن بردارند.
حسینی از گلخانه داران آلوئه ورا در خراسان جنوبی میگوید: هنوز گامی برای فرآوری آلوئه ورا در خراسان جنوبی برداشته نشده است و تمام آلوئه ورای تولیدی این استان به استانهای دیگر ارسال میشود.
به طور حتم در خصوص تمام محصولات می دانیم که فرآوری آن بسیار درآمدزا تر از خام فروشی آن است.
فرآوری در یک شرکت خارجی، ۳۶۰ برابر تمام صادرات گیاهان دارویی ایران مجری طرح کشوری آلوئه ورا میگوید:
چسب، دئودرانت، عصاره، لاتکس آرایشی و چرم آلوئه ورا از انواع محصولات فرآوری شدهی این محصول است که توانسته ایم آن را تولید کنیم همچنین ساخت بتن آلوئه ورا و فرمول لاستیک آلوئه ورا نیز از دست یافتههای ما در تحقیقات بر روی آلوئه وراست که هر کدام میتواند در صورت حمایت، یک صنعت قوی و مستقل در کشور به وجود بیاورد.دکتر حیدرپور افزود:
از نقش آلوئه ورا در افزایش شدید سیستم ایمنی بدن و درمان بیماریهای تنفسی نباید چشم پوشی کرد و حتی از این گیاه میتوانیم تولید برق داشته باشیم آن هم با هدایت امواج و فرکانسهایی که برگهای این گیاه جذب میکند.
او گفت: اهمیت آلوئه ورا و ثروت اندوزی از تولیدات آن به قدری است که تنها یک شرکت آمریکایی با نام فوراِوِر در سال ۲۰۲۰، ۱۸۲ میلیارد دلار از صادرات محصولات فرآوری شدهی آلوئه ورا سود برد است و این درآمد چیزی حدود ۳۶۰ برابر تمام صادرات گیاهان دارویی ایران در همین سال بوده است، و این شرکت تمام این درآمد را تنها از یک گیاه کسب کرده است و همین رقم، ارزش و مقدار ثروت اندوزی از فرآوری آلوئه ورا را نشان میدهد.
دکتر حیدرپور که اکنون تشکیلات بزرگی در فرآوری آلوئه ورا راه انداخته است افزود: در ایران در سال ۹۳ سطح زیرکشت آلوئه ورا ۸۰۰ هکتار بود که اکنون این سطح به دلیل حمایت نشدن از سوی دستگاههای دولتی و همچنین عوامل طبیعی همچون سرمازدگی به ۳۸۰ هکتار کاهش یافته است.
وی گفت: هر چند در این قضیه خیلیها متضرر شدند، اما سبب شد سطح تقاضای بازار با تولید همخوانی پیدا کند و قیمتها کمی بهبود یابد و از قیمت ۱۲۰۰ تومان برای هر کیلوگرم به ۲۵۰۰ تومان افزایش یابد هر چند همین قیمت هم واقعا برای کشاورز پایین است چرا که همین آلوئه ورا را عطاری کیلویی ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان میفروشد و سود اصلی به دلیل نبود نظارت ها، نصیب دلالها و عطاریها میشود نه کشاورزی که تمام رنج تولید را کشیده است.
مجری طرح کشوری آلوئه ورا افزود: متأسفانه هنوز مصرف آلوئه ورا و فراوردههای آن در کشور ما که جمعیت ۸۰ میلیون نفری آن خود بازاری مناسب برای تولید و فروش آن است،
فرهنگ سازی نشده است و به دلیل نوسانات قیمت و تورم بیش از حد در ایران، تولید تنها فراوری آلوئه ورا در ایران که همان نوشیدنی آلوئه وراست، گران تمام میشود و مردم ترجیح میدهند در این وضع اقتصادی هزینه خرید نوشیدنی آلوئه ورا را صرف خرید مواد غذایی دیگر همچون برنج و گروه پروتئین کنند.
حیدرپور با اشاره به نقش رسانه در فرهنگ سازی مصرف آلوئه ورا گفت: آلوئه ورا در تمام گروههای مواد غذایی، دارویی، آرایشی و صنعتی مصرف و کاربرد دارد که باید این کاربردها برای مردم در رسانه آگاه سازی شود.
در تأیید این مطلب که آلوئه ورا، جا برای کار دارد میتوان گریزی زد به فعالیت یک جوان مشهدی که دکترای آلوئه ورا دارد و
فعالیتهای گستردهای در پرورش و تولید این گیاه ارزشمند انجام داده است.
او هزار مترمربع گلخانه زیرکشت آلوئه ورا دارد که ۶۰ تن محصول از آن در هر دوره برداشت میکند و رکورد تولید کشور در این محصول را به نام خود ثبت کرده است.
امید عباس زاده آرزو دارد روزی بتواند بزرگترین کارخانه فرآوری آلوئه ورا را در سطح خاورمیانه راه اندازی کند.
آلوئه ورا گیاهی است که از تمام اندامش استفاده میشود و صد البته سود اصلی در فرآوری آن است نه خام فروشی محصول.
ژل آلوئه ورا، مهمترین و پر فروشترین فرآورده این گیاه مهمترین فرآوردهای که میتوانیم از آلوئه ورا به دست آوریم ژل آلوئه ورا است، این محصول به قدری کاربرد پیدا کرده که محصولی مستقل از گیاه است.
آمارهای تجاری و تراکنشهای صادراتی و وارداتی آن به قدری عالی بوده که خارج از محدوده گیاه آلوئه ورا میتوانیم در موردش صحبت کنیم.
مصرف ژل نسبت به خود گیاه بالاتر رفته و مصارف دارویی و پزشکی آن از مصرف خود گیاه آلوئه ورا راحتتر است.
همچنین از هر ۲۵۰ گرم ژل آلوئه ورا یک گرم پودر سفید خالص آلوئه ورا بدست میآید که ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار ارزش دارد و در صنایع غذایی مصرف میشود.
بررسی آمار فروش ژل آلوئه ورا
در بازارهای جهانی آمار وارداتی این محصول بالاتر از ۲٫۵ میلیارد دلار است که عدد بسیار بالایی است.
بزرگترین وارد کنندههای ژل آلوئه ورا کشورهای آلمان، آمریکا، کره جنوبی، فرانسه، ژاپن و ایتالیا هستند که هر کشور تولیدکننده ژل آلوئه ورا میتواند به عنوان بازار فروش، روی این کشورها حساب کند.
آمریکا و آلمان برای هر تن ژل آلوئه ورا حدود ۳۳ هزار دلار، کره ۱۳ هزار دلار و ژاپن ۲۴ هزار دلار پرداخت میکند.
کشورهای همسایه، واردکنندگان خوب آلوئه ورا و ژل آن
اما کشورهای همسایه و اطرافمان هم واردکنندگان خوبی برای این محصول هستند، به عنوان مثال امارات ۱۴ میلیون دلار برای واردات آن پرداخت میکند.
عراق ۱۰ میلیون دلار، ترکیه و عربستان هر کدام ۷ میلیون دلار خریداری میکنند که میتوانیم این کشورها را برای بازاهای صادراتی محصول آلوئه ورای ایران، هدفگذاری کنیم.
جالب است بدانید کشور خودمان ایران سالانه ۶ میلیون دلار واردات ژل آلوئه ورا دارد، که این نشان میدهد ما از واردکنندگان این محصول هستیم.
یکی از بزرگترین مشکلات ما در خصوص آلوئه ورا این است که متاسفانه ما تکنولوژی فرآوری این محصول را به صورت انبوه نداریم.
همین موضوع سبب شده که کشورمان جز واردکنندگان ژل آلوئه ورا در منطقه باشد.
از طرفی به گفته مجری طرح کشوری آلوئه ورا در حال حاضر هیچ صادرات رسمی از محصول آلوئه ورا نداریم و تنها مقداری ناچیز به صورت کوله بری صادر میشود.
چین بازاری بزرگتر برای آلوئه ورای ایران
حال که در تکونولوژی فرآوری آلوئه ورا هنوز نتوانسته ایم گام بزرگی برداریم پس میتوانیم با صادرات خودِ آلوئه ورا، ارزآوری و اشتغال بیشتری را نصیب کشورمان کنیم
چرا که علاوه بر کشورهای همسایه میتوانیم بر روی کشور چین حساب بزرگتری برای صادرات محصول آلوئه ورای خود باز کنیم و این به این دلیل است که
چین با ۷۹۰ میلیون دلار بزرگترین صادر کننده محصولات فرآوری شدهی آلوئه وراست و ما میتوانیم از این موضوع بهترین استفاده را داشته باشیم و گیاه آلوئه ورای چین را ما فراهم کنیم و به چین گیاه آلوئه ورا صادر کنیم تا آنها کار فرآوری را روی آن انجام دهند.
حال که چنین بازارهای مناسبی برای صادارت آلوئه ورا هر چند محصول خام و اولیه اش را داریم میطلبد که سرمایه گذاری بیشتری برای پرورش و تولید این محصول شود.
توافق اقتصادی ایران و چین، راهی برای ارزآوری محصولات در ایران
مجری طرح کشوری آلوئه ورا میگوید: متأسفانه در حال حاضر به جز مقدار اندکی آلوئه ورا که از سطح زیر کشت آن در شهرهای مرزی غرب کشور به عراق آنهم به صورت کوله بری صادر میشود، هیچ صادرات رسمی از این گیاه به کشوری نداریم و این به دلیل این است که هنوز دنیا، ایران را به عنوان تولید کننده و صادرکننده آلوئه ورا نمیشناسد، به طور مثال روسیه از ویتنام آلوئه ورا را کیلویی ۶ دلار وارد میکند در صورتیکه میتواند همین محصول را با قیمتی بسیار پایینتر از ایران وارد کند، اما بر روی این موضوع از سوی مسئولان تلاشی صورت نگرفته تا بتوانیم خود را به عنوان یک صادر کننده آلوئه ورا به روسیه و دنیا معرفی کنیم.
دکتر حیدرپور افزود:، اما اکنون اگر درست بیاندیشیم میتوانیم از توافق ایران و چین، برای صادرات آلوئه ورا و بسیاری دیگر از محصولات ایران به دنیا بهره بگیریم که این مهم در تعامل ما با تجار چینی حاصل میشود و البته از طرفی دیگر میتوانیم تکنولوژی فرآوری آلوئه ورا را از چین وارد کشور کنیم تا محصولاتی با چند برابر قیمت خود آلوئه ورا، وارد بازار کنیم که اگر چنین شود آنگاه با خروج هر کانتینر ژل آلوئه ورا از ایران، ۴۵۰ میلیون تومان سود خالص نصیب کشور میشود.
وی بر هدفگذاری مسئولان و تولیدکنندگان آلوئه ورای کشور بر روی بازارهای چین و روسیه تأکید کرد و گفت: اگر شرکتهای تولید کننده ادغام شوند و زنجیرهای از کشاورز، بازرگان، شرکتهای دانش بنیان و مسئولان دولتی تشکیل شود، صنعت طلای سبز با ریشههای قوی در کشور شکل میگیرد که میتوان در بخش صادرات با قدرت پیش رود.
گامهایی که در حال برداشتن است
مجری طرح کشوری آلوئه ورا میگوید: اکنون در تلاشیم با راه اندازی بخش تخصصی آلوئه ورا به عنوان پاویون آلوئه ورای ایران در نمایشگاه زنجیرههای غذایی ایران در ترکیه، محصول آلوئه ورای کشور را به دیگر نقاط دنیا معرفی کنیم که نقش بسزایی در بازاریابی محصولات مان خواهد داشت.
دکتر حیدرپور همچنین از راه اندازی انجمن آلوئه ورای ایران خبر داد که به زودی فعالیت رسمی خود را در کشور آغاز میکند.
وی با اشاره به اخذ مجوز راه اندازی کارخانه تولید تنباکوی آلوئه ورا افزود: تنباکوی آلوئه ورا از ضایعات و تفالههای این محصول هنگام تولید نوشیدنی، تهیه میشود و به دلیل اینکه کارخانه تولید نوشیدنی میتواند از فروش ضایعات خود هم درآمد داشته باشد، خود به خود هزینه تمام شده تولید نوشیدنی نیز کاهش مییابد که این خود باز در افزایش استقبال مردم برای خرید نوشیدنی آلوئه ورا نقش بسزایی دارد.
دکتر حیدرپور گفت: از طرفی تنباکوی آلوئه ورا مضرات بسیار بسیار کمتری در مقایسه با تنباکوی موجود فعلی دارد و مصرف آن حتی برعکس، به بهبود وضعیت ریههای افراد سیگاری کمک شایان میکند، همچنین با راه اندازی این کارخانه تمام 60 هزار تن آلوئه ورایی که هم اکنون در کشور تولید می شود، به مصرف می رسد و دغدغه فروش محصول برای گلخانه داران رفع می شود.
با وجود این همه زمینهی تولید ثروت از آلوئه ورا، باید اهمیت بیشتری به تولید آن در استانهای گرمسیر و با معضل کم آبی همچون
خراسان جنوبی، داده شود.
راه اندازی صنایع آلوئه ورا در خراسان جنوبی، مقرون به صرف نیستبه گفته حسینی مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، تولید آلوئه ورا در استان ناچیز است و راه اندازی صنایع فرآوری برای این مقدار تولید کم، مقرون به صرف نیست و تا کنون هم درخواستی مبنی بر راه اندازی این صنایع از سوی تولیدکنندگان بخش کشاورزی ارائه نشده است.
به همین دلیل نبود صنایع فرآوری، هم اکنون تمام محصول آلوئه ورای خراسان جنوبی یا به صورت خام در عطاریها و مغازههای
فروش مواد غذایی به فروش میرسد و یا به استانهای خراسان رضوی، تهران و فارس ارسال میشود.
و، اما شاید یکی از دلایل کم بودن تولید آلوئه ورا در خراسان جنوبی، نبود متولی برای فروش محصول باشد. خیلیها حوصلهی دغدغههای فروش را ندارندتقی زاده یکی از گلخانه داران استان میگوید: دغدغهی تولید که در هر دوره تمام میشود، تازه دغدغهی فروش برایمان شروع میشود چرا که صفر تا صد فروش محصول و بازاریابی آن با خودمان است و باید پس از تولید خود بسته بندی کنیم و با هزینه خود این محصول را برای فروش به شیراز، تهران و مشهد برسانیم، به همین علت شاید خیلیها به فکر راه اندازی گلخانه آلوئه ورا نمیافتند چرا که حوصلهی دغدغههای فروش را ندارند.
او افزود: صنایع فرآوری که در استان نداریم، حداقل اگر تشکلی برای فروش محصولات مان بود یا خود جهاد کشاورزی در این زمینه حمایتی از ما گلخانه داران میکرد، ما هم ترغیب به افزایش تولید میشدیم و نیرویی را که برای فروش باید صرف کنیم برای تولید بیشتر صرف میکنیم.
جهاد متولی فروش نیست، تعاون روستایی باید ورود کندپیگیر قوانین و تلاشهای جهاد کشاورزی برای فروش تولیدات آلوئه ورای استان شدم.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان گفت: جهاد کشاورزی هیچ تعهد و وظیفهای در قبال فروش و بازاریابی محصولات گلخانهای ندارد و باید اتحادیه گلخانه داران پیگیر بازاریابی و فروش محصولات شود که هنوز این اتحادیه در خراسان جنوبی راه اندازی نشده چرا که تعاونی گلخانه داران در برخی شهرستانها هنوز شکل نگرفته است.
رضایی افزود: گذشته از آن، تعاون روستایی باید برای فروش محصولات ورود پیدا کند و وظیفهای در این خصوص متوجه جهاد کشاورزی نیست.
هیچ مصوبه یا قانونی برای فروش محصولات گلخانهای نداریماما ضیائیان مدیر تعاون روستایی استان در این خصوص گفت: ما هیچ تعهد و یا مصوبه و قانونی برای فروش محصولات گلخانهای ازجمله آلوئه ورا نداریم و جهاد کشاورزی نباید این وظیفه را از دوش خود برداشته و بدون هیچ قانونی، آن را متوجه تعاون روستایی بداند.
برای راه اندازی گلخانهها تسهیلات میدهیماز مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان پرسیدم حال که در زمینه فروش محصولات هیچ برنامه و یا حمایتی ندارید، برای توسعه کشت آلوئه ورا با توجه به نیاز آبی کم آن و سازگاری اش با شرایط اقلیمی خراسان جنوبی، چه برنامهای دارید؟
رضایی در پاسخ به این سوالم گفت: هر تعداد متقاضی برای احداث گلخانه باشد با توجه به نوع تأسیساتش، تسهیلات با نرخ سود ۱۲.۵ ارائه میکنیم هر چند در یکسال گذشته به دلیل کمبود بودجه هیچگونه تسهیلاتی به متقاضیان پرداخت نشده، اما پیگیر درخواستهای آنان هستیم.
سود بالای تسهیلات، هیزم بر آتش مشکلات گلخانه دارانو اما
بسیاری از گلخانه داران مشکل اصلی راه اندازی گلخانهها را همین نرخ سود ۱۲.۵ درصد عنوان میکنند.محمدزاده یکی از گلخانه داران استان میگوید: راه اندازی گلخانه هزینههای فراوانی دارد که نرخ سود ۱۲.۵ درصد، خود هیزم بر آتش مشکلات فعالان این بخش میریزد و اگر مسئولان به دنبال افزایش تولید و اشتغال در این بخش هستند باید تسهیلات با نرخ سود پایینتر ارائه کنند، چرا که خیلی از گلخانه داران، چندی پس از راه اندازی گلخانه برشکست میکنند و از نیمه راه برمی گردند.
اما مسئولیتی که اینجا متوجه مسئولان جهاد کشاورزی است این است که با ترویج کاشت این گونه ارزشمند به جای محصولات آب بر، سطح زیرکشت آلوئه ورا، این طلای سبز کویر را در استان کم آب و گرمسیر خراسان جنوبی افزایش دهند و همچنین با پرداخت تسهیلات مناسب و ایجاد بازار فروش، کشاورزان را ترغیب به تولید این محصول ارزشمند و با ثروت زایی فراوان کنند، چرا که پاسکاری حمایت از تولیدکنندگان، نتیجهای جز توقف تولید و کاهش اشتغال ندارد.
از طرفی رسانه نیز باید در فرهنگ سازی بازار مصرف آلوئه ورا با این کاربردهای فراوان و ارزشمند، نقش خود را به خوبی ایفا کند چرا که به گفته مجری طرح کشوری آلوئه ورا،
بازار داخل ایران با جمعیت ۸۰ میلیون نفری، خود بهترین بازار برای تولیدات آلوئه ورای کشور است.
نویسنده: سیده سمیه سیادت جو
۵۰۰ میلیون تومان سود خالص برای صادرات یک کانتینر بسیار عالیه! ولی چرا دولت کشت این محصول را تبلیغ نمی کند تا هم اشتغالزایی شود وهم ارزآوری