با توجه به ماه مبارک رمضان و افزایش میزان گرایش به مصرف خرما دانستن رعایت چند نکته ضروری است.
مراحل رشد میوه خرما شامل خلال یا خارک، رطب و تمر یا خرما است و باید بدانیم خرما در مراحل اولیه رشد به دلیل رطوبت بالا فسادپذیرتر است.
میوه خرما طی سه مرحلهی رشد خود براساس شرایط آب و هوایی و شرایط بازار قابل برداشت و مصرف هستند.
خرما را میتوان بر اساس بافت و شکل ظاهری به سه دسته نرم، نیمه خشک و خشک تقسیم بندی کرد.
برای نگهداری طولانی مدت خرما فرایند رطوبت گیری یا خشک کردن بر روی آنها انجام شود که این امر موجب جلوگیری از فساد میکروبی از جمله ترشیدگی در خرما میشود.
نگهداری رطــب مضافتــی
به عنوان مثال رطــب مضافتــی بایــد پــس از برداشــت مصــرف و یــا اینکــه بــا روش مناســبی نگهــداری شود؛ در غیــر ایــن صــورت در اثــر فعالیــت میکروب هــا (از جمله قارچ هــا) دچــار ترشــیدگی میشود.
ترشــیدگی در اثــر تبدیـل قنـد موجـود در خرما بـه اسـید صـورت میگیـرد.
بنابرایـن بـرای نگهـداری و حمـل و نقـل رطـب مضافتـی از دمـای پائیـن اسـتفاده میشـود.
بسته بندی مناسب خرما از جمله عوامل موثر دیگر در نگهداری طولانی مدت خرما است.
بسته بندی موجب حفاظت محصول در برابر آسیبهای ناشی از جابه جایی، رطوبت، گردوغبار، آفات و دیگر آسیبها میشود.
قدرت بالای جذب رطوبت محیط
خرما از جمله محصولاتی است که به راحتی رطوبت محیط را جذب میکند، بنابراین بسته بندی مناسب نقش مهمی در عمر نگهداری محصول دارد.
از جمله بسته بندیهای معمول میتوان به کیسههای پلاستیکی از جنس پلی اتیلن، دوخت کیسه و قرار دادن کیسه در کارتن هـای کوچک، چیدن خرما در ظروف یک بار مـصرف، بـه کـارگیری پوشـش سلوفان (سلوفان کش) و بسته بندی تحت خلاء مخصوص اشاره کرد.
خرما را میتوان بر اساس میزان رطوبت در دمای محیط و یخچال نگهداری کرد. خرماهای خشک را در دمای محیط به دور از نور مستقیم خورشید و در جای خشک باید نگهداری کرد؛ در حالی که خرماهای نرم برای نگهداری طولانی مدت باید در شرایط یخچال یا فریزر نگهداری شود.
از نظر بهداشتی توصیه میشود خرما را قبل از استفاده با آب شست و شو دهیم.