متخصص تغذیه و رژیم درمانی :
اصول تغذیه صحیح در ماه رمضان
همزمانی ماه رمضان امسال با اپیدمی ویروس کرونا ،رعایت برخی نکات مهم تغذیهای برای حفظ و ارتقای سلامت لازم است .
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی، دکتر حدیث صبور متخصص تغذیه و رژیم غذایی با اشاره به مطالعات صورت گرفته در خصوص تغذیه مناسب در دوران ماه مبارک رمضان گفت: روزه داری در بیمارانی که عادت غذایی نامناسب و چاقی دارند،
میتواند مفید باشد.
او به خوردن برخی شیرینی جات از جمله حلوا، بامیه و زولبیه و شیرینیهای کاذب اشاره کرد و گفت:در موقع سحری و افطار رژیم غذایی متعادل موجب جلوگیری از عوارض ناشی از بیماریهایی متعدد میشود و در بسیاری افراد نیز به دلیل عدم رعایت رژیم مناسب میتواند عوارض متعددی بعد از ماه مبارک رمضان نمایان شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی به بیماریهای ناشی از تغذیه نامتعادل اشاره کرد و گفت:افزایش وزن، دیابت، فشار خون، کبد چرب از جمله بیمارایی هستند که در رژیم نامناسب در جسم فرد بروز میکنند.
خانم دکتر صبور پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی تامین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانهروی با محدود کردن غذاهای دارای چربی، کلسترول، قند، نمک زیاد و ترکیبات افزودنی را توصیه کردوگفت:چای کم رنگ به همراه خرما و یا آب جوش بهترین غذا برای بازکردن روزه هست و حدود ۱۰ الی ۲۰ دقیقه بعد میتوان از غذاهای سبک و کم چرب، گوشت و مرغ و ماست و سالاد بدون استفاده از سسهای پرچرب استفاده کرد.
او گفت:روزه داران در ماه مبارک رمضان امسال به مصرف منابع کافی پروتئین اعم از حیوانی یا گیاهی که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن و برای پیشگیری از بیماری کرونا لازم هستند، باید توجه کنند.
توصیه تغذیهای برای افطار
دکتر صبور میگوید: در وعده افطار باید علاوه بر پرهیز از پُرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پرانرژی استفاده کرده و غذا به آرامی جویده همچنین در هنگام افطار بدن نیاز به یک منبع انرژی به شکل گلوکز دارد که کاهش قند خون در ساعات روزه داری را جبران کند.
وی مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما در شروع افطار را توصیه کرد و افزود: استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی، شیربرنج، نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام است مورد توجه قرار گیرد.
دکتر صبور بیان کرد: انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بــدون روغن غذاهای مناسبی برای افطار هستند.
وی از روزه داران خواست مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی بوده و از اسیدهای چرب اشباع است در این ماه بسیار محدود شود چرا که زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا، شله زرد خیلی شیرین در وعده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی میشود، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز میشود.
دکتر صبور ادامه داد: غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورش در حجم کم برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند و غذاهای سبکتر شبیه وعده صبحانه برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند برای وعده سحر مناسب است.
اوگفت:استفاده از مایعات به هنگام افطار و حتی سحر موجب حفظ تعادل آب و موادمعدنی فرد روزه دار میشود.
دکتر حدیث صبور افزودعلاوه بر آن استفاده از سبزی و میوه در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحربه دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند و برای دستگاه گوارش بسیار مفید استو مانع بروز یبوست میشود، بسیار مناسب است.
توصیهای تغذیهای برای سحری
دکتر صبور اضافه کرد:با توجه به طولانی بودن روز در ماههای فصل بهار وتابستان، بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری خصوصیات و ویژگی وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود.
او گفت:توصیه میشود در وعده سحری مقدار مناسبی سبزیهای مختلف (سبزی خوردن) مصــرف شودو سبزیها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری میکنند.
بین افطار تا سحری چه بخوریم؟
دکتر حدیث صبور گفت: با توجه به ساعت صرف افطار و تا وعده سحری میتوان در فاصله افطار تا سحر یک وعده غذایی مثل شام سبک را صرف کرد کــه البته این به وضعیت خود شخص و تمایل او به صرف غذا بستگی دارد.
او گفت:انواع میوهها که حاوی مواد مغذی بسیار مفید برای سلامت بدن است بهتر است در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر مصرف کرد.
دکتر حدیث صبور گفت:توصیه میشود برای تامین آب مورد نیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن نوشیده شود.
او همچنین گفت:در فاصله بین سحری و افطار میتوان از دو حبه قند، دو عد زولبیه و بامبیه یا دو قاشق فرنی میل کنید.