طرح استحصال و تفکیک اتان و اجزای سنگین گاز غنی در دو پالایشگاه عسلویه و مهر در ارتباط زنده تصویری با رئیس جمهور به بهره برداری رسید.
محمود زیرکچیان زاده افزود: این طرح، استحصال اجزای سنگین گاز غنی از اتان به بالا است که سالانه از انتشار ۰.۵ میلیون تن دی اکسید کربن و ۱۰ کیلو گرم جیوه در هوا جلوگیری میکند.
وی یکی دیگر از دستاوردهای اجرای این طرح را جداسازی آب موجود در گاز غنی پالایشگاه پارسیان با ۱۲ خشک کننده عنوان کرد و گفت: این اقدامات تاثیر مهمی بر محیط زیست خواهد داشت.
زیرکچیان زاده افزود: مهمترین هدف از اجرای این طرح، جداسازی ۳.۳ میلیون تن اجزای سنگین گاز غنی است که ارزش اقتصادی آن حدود یک میلیارد دلار در سال برآورد میشود و ارزش افزوده بالایی ایجاد میکند و همچنین از خام سوزی جلوگیری میشود.
وی گفت: در این طرح سالانه ۱.۳ میلیون تن اتان، یک میلیون تن پروپان و بوتان (ال. پی. جی) و یک میلیون تن کاندنسیت (میعانات گازی) تولید میشود که علاوه بر استفاده از آنها به عنوان خوراک پتروشیمی، قابلیت صادرات مسقیم و ارزآوری برای کشور را نیز دارا است.
زیرکچیان زاده با اشاره به اینکه اتان به شبکه سراسری تلسکوپی اتان تزریق میشود، افزود: در حال حاضر نیز پروپان و بوتان از طریق ترمینال ۱۴ و ۱۵ پتروشیمی صادر میشود و کاندنسیت نیز در ترمینال پایههای نفتی شرکت ملی نفت ایران صادر میشود.
وی ادامه داد: سرمایه گذاری برای اجرای این طرح ها، یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار هزینه سرمایه گذاری است و با توجه به بازپرداختها و هزینههای عملیاتی، میزان بازگشت سرمایه بین ۲۰ تا ۳۰ درصد خواهد بود.
زیرکچیان زاده با اشاره به ایجاد اشتغال اجرای طرح استحصال و تفکیک اتان گفت: در ۲ بخش ایجاد اشتغال انجام شده است. در بخش اجرا ۵ هزار و ۳۰۰ نفر در ۲ پالایشگاه فعالیت داشتند و اشتغالزایی غیر مستقیم نیز ۱۵ هزار نفر برآورد میشود.
وی افزود: در بخش عملیات نیز در ۲ پالایشگاه مهروعسلویه در مجموع ۸۰۰ اشتغال مستقیم و حدود ۲ هزار اشتغال غیر مستقیم ایجاد شده است.