قصه غم انگیز دپوی زبالهها در خیابانهای شهرستان کارون، حکایتی بدبو است که فریاد بیصدای محرومیت را به گوش عالم میرساند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، میگویند زباله طلای کثیف است، یعنی میتوان از آن به بهترین شکل ممکن استفاده کرد، این روزها پسماندهایتر و خشک مشتریهای زیادی دارند و ارزش زیادی برای آن قائل هستند.
در طول شبانه روز زبالههای زیادی در خانه ها، ادارهها و کارخانهها و... تولید میشود که باید آنها را جمع آوری کرد و با تفکیک و سپس با دفن مناسب به حفظ محیط زیست و جلوگیری از بروز بیماریها و خطرات زیست محیطی اقدام کرد.
قصد پیاده روی کردم، در خیابانها قدم میزدم، ولی بویی نامطبوع آزارم میداد، هر چه جلوتر میرفتم زبالههای بیشتری میدیدم، بی توجه به محلی که از آن عبور میکردم به راهم ادامه دادم، در ذهنم محرومیتها و مشکلات شهرها و روستاها را تداعی می کردم و در جست و جوی راه چارهای برای رفع آنها بودم.
هر چه پیش میرفتم، بوی نامطبوع و آزار دهنده بیشتر میشد، مقدار زیادی زباله در گوشه و کنارها جا خشکانده بودند، ابتدا گمان کردم راهم به سایت زباله رسیده، اما صدای جیغ دختربچهای مرا به یقین رساند که در شهر قدم میزنم، همان شهری که نامش میآید، تصویر محرومیت نقش میبندد، آری شهرستان کارون که نام آن با محرومیت عجین شده است.
دختربچهای که به پهنای چهره مظلومش اشک میریخت، خون از کف پایش جاری بود، تکه شیشهای سبب ایجاد بریدگی در پاهای کوچکش شده بود، مسیر کوچه تا خانه را با خون فرش کرده بود و صدایش گوش را آزار میداد و دل را میخراشید. شیشه که در بین همان زبالهها بود او را مجروح و راهی بیمارستان کرد، عمق زخم ایجاد شده بخیه را واجب کرده بود.
در خیابانی دیگر شاهد بازی کودکان با زبالهها بودم، زبالههایی که بی شک برای سلامتی همه شهروندان مضر هستند، عمق فاجعه زیست محیطی را با چشم خود در شهرستان کارون دیدم، وجود حشرات موذی و نشستن بر چهره بچهها چقدر آزاردهنده بود.
علت وجود این همه زباله در منطقه شهری جای تعجب داشت، وقتی دیدم سگها و گربهها هم از فرصت استفاده میکنند برای سیر کردن شکم خود، رفت و آمد شهروندان در معابری که مملو از زبالههایی هستند که روزهای زیادی است جمع آوری نشده اند، بوی نامطبوعی که قابل تحمل نبود، اما شواهد و مستندات نشان میداد که باز هم کارگران اعتصاب کرده اند و دست از جمع آوری زبالهها کشیده اند تا به حقوق مطالبات خود برسند.
از آنجا که فاجعه به نهایت رسیده بود، راهم را به سوی شهرداری شهرستان کارون کج کردم تا با مسئولان مصاحبه کرده و شاید بتوانم مشکل شهروندان مظلوم و صبور را رفع کنم.
اعتراض کارگران شهرداری کارون بحق است
آرش دُر شهردار شهرستان کارون در گفتگو با خبرنگار ما ضمن تقدیر از پیگیری اصحاب رسانه و عذرخواهی از مردم به دلیل مشکل دپوی زبالهها در معابر شهری و مناطق مسکونی شهر کوت عبدالله گفت: تعدادی از کارگران شهرداری ۳ الی ۴ ماه حقوق و مطالبات خود را دریافت نکرده اند و همین امر سبب شده اقدام به اعتصاب کنند.
وی کاهش درآمدها، معضلات اقتصادی کنونی و استخدامهای بی رویه طی سالهای گذشته را عامل افزایش بار انباشت بدهیهای شهرداری کارون و در نتیجه پرداخت نشدن حقوق کارگران عنوان کرد و افزود: همین امر سبب شده هر از گاهی شاهد اعتصاب پاکبانان و خودداری آنها از جمع آوری زبالهها و تکدر خاطر ساکنان این شهرستان باشیم.
دُر اظهار داشت: با توجه به وجود مشکلات اقتصادی فراوان، گرانی و ... کارگران حق دارند که پیگیر مطالبات و حقوق خود باشند، چراکه حقوق آنها مبلغ کمی است و فشار اقتصادی زیادی را تحمل میکنند، ولی باید بجای اعتصاب، از طریق مراجع قانونی از جمله اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی اقدام نمایند، ما نیز آنها را حمایت و همراهی میکنیم، ضمن اینکه با استاندار خوزستان، فرمانداری کارون و دادستان استان . مکاتباتی انجام شده است.
کرونا بی تقصیر نیست
شهردار کارون بیان کرد: کاهش درآمدها به ویژه از زمان شیوع کرونا ویروس منجر به ایجاد مشکلات فراوان برای شهرداریها شده است و همین سبب شده شکاف تعویق در پرداخت حقوقها روز به روز بیشتر و در نتیجه فشار اقتصادی بیشتری به کارگران تحمیل شود، ضمن اینکه اقدام اشتباه آنها و دست زدن به اعتصاب سبب ناراحتی مردم شریف شهرستان کارون شده، همچنین محیط زیست هم از این موضوع آسیب زیادی دیده است.
این مقام مسئول ضمن عذرخواهی از شهروندان صبور، خانوادههای شهدا شهرستان کارون ادامه داد: تعدادی از کارگران ، ماشین آلات و تجهیزات جمع آوری زباله دوباره مشغول به کار شده اند، البته هزینههای خرید و نگهداری ماشین آلات سنگین بسیار افزایش یافته، بطور مثال قیمت یک خودروی سنگین حمل زباله ۲۰۰ میلیون تومان بود، این در حالی است که هم اکنون قیمت همین خودرو به یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان رسیده، در صورتیکه پیمانکار شهرداری ۶ الی ۷ میلیون تومان بابت اجاره این خودروها پرداخت میکند و همین مسائل منجر به فشار اقتصادی مضاعف بر کارگران شده است.
بیشتر بخوانید: زبالهها در روستای دونه روی زمین نمیمانند
دُر در ادامه گفت: هم اکنون عملیات پاکسازی محلهها و کوچهها و خیابانها با تعداد محدودی از ماشین آلات و کارگران در حال انجام است و صبوری بیشتر مردم را تا رسیدن به شرایط عادی میطلبد، اما با برگزاری نشستهایی تلاش داریم تا این مشکلات بطور دائم رفع شوند، ضمن اینکه از گروههای جهادی و نیروهای بسیج بخاطر پاکسازی و جمع آوری زبالهها در مناطق مختلف تشکر و قدردانی میکنم.
وی با اشاره به پایان عملیات پاکسازی در منطقه اسلام آباد با همکاری گروههای جهادی و بسیجی تصریح کرد: مقرر شد دهیاریها و سایر ارگانها به جمع آوری زبالهها کمک کنند تا مشکل بطور موقت رفع شود، اما لازم است کارگرانی که صاحب امر هستند به کار بازگردند تا بتوانیم مشکل را برای همیشه حل کنیم.
دُر در پایان از مسئولان عالی رتبه استان خوزستان خواست نگاهی ویژه به شهرستانهایی که با اینگونه مشکلات دست به گریبان هستند داشته باشند تا بحران رفع شود تا در آینده شاهد پرداخت نشدن حقوق و مطالبات و اعتصاب کارگران زحمتکش شهرداری نباشیم.
از معضل جمع آوری زباله و پسماندها که بگذریم، باید مشکلاتی را که آنها برای محیط زیست به وجود میآورند بررسی کنیم، اینکه وجود پسماندها تا چه اندازه میتواند به طبیعت آسیب بزند.
محیط زیست از مضرات زبالهها در امان نیست
عباس ظاهری رییس اداره حفاظت محیط زیست کارون به خبرنگار ما گفت: دپوی زبالهها در کوچهها و خیابانها و معابر اصلی و فرعی شهرستان مشکلات زیادی را به لحاظ بهداشتی و زیست محیطی به وجود آورده است و با توجه به شیوع بیماری کرونا ویروس، جمع نشدن زبالهها علاوه بر زشت کردن منظره بصری شهر، آسیبهای زیادی به محیط زیست وارد میکند.
وی با تاکید بر رفع مشکل و ساماندهی زبالهها در شهرستان کارون افزود: نیروهای جهادی، بخشداری مرکزی، دهیاران کوت سید صالح، قلعه چنعان و جنگیه به دستور فرماندار شهرستان برای جمع آوری پسماندها دست به کار شده اند و هم اکنون عملیات پاکسازی معابر و خیابانها در حال انجام است و انتظار میرود همه دست به دست دهند تا از این شرایط نامطلوب عبور کنیم.
ظاهری با اشاره به اینکه زبالهها تهدیدی علیه محیط زیست هستند و سلامت مردم به شدت در خطر است، بیان داشت: ابتدا باید مشکل کنونی رفع کنیم و سپس به دنبال مقصر یا مقصران ماجرا و محاکمه آنها باشیم، ضمن اینکه اداره محیط زیست کارون در کنار همه نیروهای بسیجی و جهاد خواهد بود و از زحمات کسانی که برای جمع آوری پسماندها همکاری میکنند تشکر میکنم.
این مقام مسئول حضور جهادی و خودجوش مردم را نشانهای اولویت داشتن سلامتی و کمک به حفظ آرامش شهروندان توصیف و اظهار کرد: ما نیز گزارشهای لازم را به دستگاههای مربوطه ارائه داده ایم و امیدواریم به زودی این مشکل بصورت ساختاری و دائم رفع شود و دیگر شاهد وقوع چنین اتفاقات نباشیم، چراکه دپوی زبالهها سبب تجمع حشرات و جانداران از جمله سگها و گربهها و در نتیجه ایجاد مشکلاتی برای سلامتی مردم شود.
نبود اعتبارات، مشکلاتی که از پس شیوع کرونا ایجاد شده، بدقولی پیمانکاران و ... جوابی برای کارگران شهرداری نیستند، آنها می خواهند زندگی کنند، باید چرخ زندگی خود را بچرخانند، شهروندان می خواهند زندگی کنند در محیطی که حس آرامش داشته باشند، تمیز باشد و وجود زباله ها آنها را آزار ندهد، حق دارند از محیط اطراف خود لذت ببرند، پس گوش شنوا و چشم بینای کارگران باشیم.
نویسنده و محقق: ملیحه گریزی نسب