وضعیت قرمز کرونایی و ناهماهنگی در تعطیلی بازار
با قرمز شدن شرایط کرونا در هشت شهرستان استان بوشهر و اجرای هوشمند و خودکار محدودیتهای کرونایی، اما با گشتی در مراکز شهر دیده میشود که برخی از مشاغل غیر از گروه یک همچنان باز هستند.
بهگزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر؛ در حالی که
وضعیت کرونا در هشت شهرستان استان بوشهر قرمز شده و باید بر اساس
مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا و مدیریت هوشمند محدودیتهای کرونایی بیشتر مشاغل بسته باشد، اما
بیتوجهی برخی از بازاریان از سویی و ناهماهنگی میان عوامل اجرای این قانون از سوی دیگر موجب شده تا این قانون به درستی اجرا نشود.
در این میان بازاریان هم حرفهایی داشتند که انتظار داشتند شنیده شود و آن را دلیل باز کردن مغازه میدانستند.
یکی از بازاریان بندر بوشهر در مرکز شهر به خبرنگار ما گفت: «همکاران ما همه اجارهنشین هستند و از ماهی ۲تا۵ میلیون پول اجاره میدهند؛ ما پارسال هم تعطیل کردیم، اما دولت هیچگونه حمایتی از ما نکرد و ما در خرجکردهای زندگی مانند اجارهخانه نیز با مشکل روبهرو شدیم.»
یک بازاری دیگر هم گفت: «دولت در دور اول با وجود اینکه وعده کمک داده بود، اما به ما کمکی نکرد، گفته شده بود که هم برای پرداخت اقساط مهلت داده میشود و از فرمشدن چکها جلوگیری میشود؛ اما این اتفاق نیافتاد و هم چک من فرم خورد و هم مجبور شدیم اقساطمان را بهموقع پرداخت کنیم.»
یکی دیگر از بازاریان هم در منطقه بهمنی بوشهر به خبرنگار ما گفت: «ماهانه ۴میلیون تومان اجارهبهای مغازه و ۳میلیون تومان اجارهبهای خانه پرداخت میکنیم و وقتی درآمدی نداشته باشیم از کجا باید پاسخگوی صاحبان املاک و خانواده باشیم.»
جدای از مطالبات بازاریان که باید شنیده شود، اعمال محدودیتهای کرونایی یکی از مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا است که باید اجرا شود. با توجه به اینکه اخطار به مشاغل گروههای ۲، ۳و۴ از روزهای قبل داده شده بود، امروز باید این قانون کامل اجرا میشد.
صبح امروز گروهی متشکل از نیروهای اتاق اصناف، بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت و اماکن عمومی نیروی انتظامی در شهر بوشهر برای اجرای این مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا به بازار رفته بودند که بهگزارش خبرنگار ما برای اجرا این مصوبه دستدست میشد و هیچیک از این سه نهاد پیشگام در اجرا نبود و این کار را بر دوش دیگری میانداخت!
پس از تماس خبرنگار ما با رئیس بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر و حضور در محل کار این مسئول، رضا جمالی چنین پاسخ داد که «برای اجرای محدودیتهای گروههای شغلی، کارگروهی شامل سازمان صمت، مرکز بهداشت، اتاق اصناف و نیروی انتظامی تشکیل شده که پس از تکلیف فرمانداری و انجام هماهنگیها، دو روز خودروهایی از هلال احمر، تعزیرات حکومتی، نیروی انتظامی و صمت و بازرسی به واحدهای صنفیِ مشمول برای بستن مغازههایشان اطلاع داده شد. قرار شد از امروز هم فعالیتی نداشته باشند که دیده شده برخی رعایت و برخی رعایت نکردهاند. کارگروه اجرایی به واحدهای صنفی اخطار دادهاند، اما همچنان برخی از بازاریان برای بستن مغازه خود مقاومت میکنند.»
جمالی ادامه داد «با اینکه سازمان صمت مسئولیت هماهنگی میان اعضای گشتهای مشترک و رسیدگی به آن را دارد، اما همکاری و همراهی دیگر دستگاهها را میطلبد تا بر اساس وظایف، کار خود را انجام دهند. البته باید این را گفت که یک ناهماهنگی اندکی پیش آمد و امروز نتیجه مطلوب حاصل نشد، که ما دوباره هماهنگی کردیم تا دستگاهها با جدیت بیشتری کار خود را انجام دهند.»
او این را هم گفت که «در مراحل پیش مشارکت و همراهی مردم و بازاریان بسیار بالا بود، اما در این دوره کمتر شده است؛ زیرا آنان نیازمند حمایت بیشتر دولت هستند.»
از دیگر سو رئیس اتاق اصناف استان بوشهر هم در گفتگو با خبرنگار ما گفت: «شرایط خوبی نیست و انتظار همراهی همگان را داریم. با توجه به اعلامیه اتاق اصناف ایران و استان از همکارانم (بازاریان) در استان خواهش میکنم برای سلامتیِ همه مردم، همکاری کنند و مانند گذشته بهصورت خودجوش واحدهای صنفی را تعطیل کنند.»
مصطفی گراشی تأکید کرد که «بازاریان در دور پیش تعطیلی بازار انتظارهایی از دولت برای همراهی داشتند که عملی نشد. اما باید بهدور از اینکه چه کسی وظیفه خود را انجام داده و چه کسی نداده و تنها از روی انسانیت؛ همراه بودن با مردم و گذشتن از منافع، واحدها را چند روزی تعطیل کنیم تا مسئولان بهداشتی کنترل بیشتری کنند و موج بیماری کمتر شود.»
او این را هم گفت که «بر اساس مصوبه فرمانداری بوشهر دستگاههای متفاوتی برای اجرای محدودیتهای کرونایی در شرایط قرمز هستند که اتاق اصناف یکی از آنهاست؛ اما این مصوبات به عمل که میرسد برخی دستگاهها پا پس میگذارند و مسئولیت را بهدوش دیگری میاندازند.»
گراشی ادامه داد که «ما منتخب کسبه هستیم و باید زبان آنان باشیم؛ کسبه انتظار ندارند که ما مغازههایشان را پلمپ کنیم. البته ما همراه با گروه گشت هستیم و بهصورت ارشادی انجام وظیفه میکنیم.»
رئیس اتاق اصناف همچنین گفت که «کسبه [برای امرار معاش]حق دارند؛ زیرا اسمتهال وامهایی که گرفته بودند و بهدلیل تعطیلیهای سال گذشته نتوانسته بودند بازپرداخت کنند، انجام نشد. حتی پرداخت وامهای حمایتی نیز بهطور کامل انجام نشد. در این برحه انتظار است که بانکها خدمات ویژهای به بازاریان و کسبوکارها اختصاص دهند.»
رئیس دانشگاه علوم پزشکی هم در گفتگو با خبرنگار ما حضور کارشناسان بهداشت در بازار را در کنترل بیماری کرونا مؤثر دانست و گفت: «در این ۱۴ ماه همکاران ما وظایف خود را بهخوبی انجام دادهاند. هرچندکه شمار همکاران کارشناس بهداشت محیط اندک است و در این گشتها تنها برای رعایت شیوهنامهها حضور دارند.»
دکتر سعید کشمیری افزود: «همکارن ما تا کنون ۱۸۰ هزار بازدید میدانی انجام دادهاند. صدها مغازه متخلف را بستهاند و این که نهادی که وظیفه دارد تا بهخوبی واحدهای صنفی متخلف را ببندد و کار خود را انجام نمیدهد نباید رفع مسئولیت کنند.»
اکنون مسئولان استانی و کشوری با شنیدن حرف و خواسته بازاریان و مسئولان باید راه را برای اجرای بهتر قانون هموارتر کنند.
گزارش تلویزیونی از:
محمدهادی حاجیزاده