اگر چه تحریم تلخ است، اما همت متخصصان داخلی روزهایی شیرین و غرورآفرین را با حک کردن نام ایران بر کالاها رقم میزند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان، آسمان که لب به سخن میگشاید، خیابانهای برخی مناطق خوزستان از جمله اهواز پر آب میشوند، موجهای پیوسته که با تردد هر جنبدهای از هم سبقت میگیرند و شهروندانی که در خیابانها طعم محاصره در سیلاب میچشند، فوارههایی که از درهای فاضلاب خودنمایی میکنند، تصویری تلخ و تاسف برانگیز است.
ایستگاههای پمپاژ آب یکی پس از دیگری روشن میشوند تا آب و فاضلاب را از خیابانها ببلعند، شاید در این شرایط ناراحت کننده صدای الکتروپمپها و فعالیتهای این دستگاههای عظیم نوید در امان ماندن از آب و فاضلاب را بدهند و نور امیدی بر قلب ساکنانی که در معرض خطر آبگرفتگی هستند بتابانند.
تصویر جالبی که در ایستگاه پمپاژ آب نظر مرا به خود جلب، نام یک شرکت ایرانی در خوزستان و حک "ساخت ایران" بر تن ژولیده و متواضع الکتروپمپها بود، مرا راهی شرکت راصد صنعت توسعه که در روزها و شبهای تحریم با چاشنی آبگرفتگی با نیروهای جوان و متخصص به کمک مردم آمده تا با جمع آوری آبهای سطحی بار غم را از دوش شهروندان بردارد، کرد.
البته کارایی این دستگاههای ساخت ایران به جمع آوری آبهای سطحی ختم نمیشود و در سایر صنایع و شرکتهای نیز جای خود را در دلها باز کرده اند، بطوریکه پمپها این وسیله مکانیکی، انرژی مکانیکی را به سیال منتقل نموده و فشار آن را بالا میبرد تا این فشار برای غلبه بر اصطکاکهای سیال با بدنه لوله، شیرآلات، دیواره کانال، … مصرف شود و سیال به محل مورد نظر انتقال یابد.
اختراع پیچ ارشمیدس جهت انتقال آب از رودخانه به زمینهای کشاورزی اطراف اولین پاسخ به این دغدغه بوده و انواع تلاشها برای طراحی و ساخت وسیله مکانیکی جهت انتقال مایعات از آن پس صورت گرفته و با توجه به گستردگی نوع مایعات و نیازهای مختلف انتقال انواع مختلفی از جمله؛ گریز از مرکز سانتریفوﮊ جابهجایی مثبت، پیستونی، دندهای، پلانجری، دوزینگ، دیافراگمی، کفکش، چند طبقه مولتی استیج، پرستالتیک، لجنکش طراحی و ساخته شده است.
شرکت راصد صنعت توسعه، تولید کننده پمپ و الکتروپمپها در کشور
غلامرضا کایدی بختیاری مدیرعامل شرکت راصد صنعت توسعه و از زیر مجموعههای شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی به خبرنگار ما گفت: شرکت راصد صنعت از سال ۱۳۸۳ به ثبت رسید و فعالیت رسمی خود در همان سال آغاز کرد، این در حالی است که از سال ۸۰ به عنوان یکی از واحدهای مجموعه توسعه نیشکر فعالیت داشت.
وی افزود: وظیفه این شرکت در ابتدا تعمیرات و بروزرسانی تجهیزات الکتروپمپهای ایستگاههای اصلی آبیاری و زهکشی کشت و صنعتها بود، ولی بتدریج و به تناسب نیازهای به وجود آمده این فعالیتها گسترش پیدا کرد، البته انجام مطلوب تعمیرات به نحو احسن در گروی نهادینه کردن فرآیندهای موردنیاز در این زمینه بود.
با ساخت قطعات از سایر کشورها بی نیاز شدیم
کایدی بختیاری این امر را عامل حرکت به سوی تولید الکتروپمپهای مورد نیاز در کشور و مطرح شدن به عنوان تولیدکننده این کالا دانست و اظهار داشت: در این مسیر قطعه سازی را به عنوان یکی از فعالیتها در برنامه اصلی کاری خود قرار دادیم، البته در کنار این فعالیت ها، شرکت راصد صنعت مبادرت به انجام پروژههایی ویژه ایستگاههای پمپاژ اعم از طراحی، سویل، تجهیزات برقی و تولید این محصول اقدام کرده است.
مدیرعامل شرکت راصد صنعت توسعه به نمونههای بارز فعالیتها و استفاده از الکتروپمپهای ساخت داخل اشاره و بیان کرد: ایستگاه پمپاژ اسکلهای دعبل خزائی که به دلیل پایین رفتن سطح آب دچار مشکل شد، طی مدت ۹۳ روز و با ظرفیت حدود ۱۰.۴ مترمکعب بر ثانیه و با استفاده از ۸ دستگاه از این نوع کالا احداث کنیم که به نوبه خود رکورد بی نظیری در کشور با اقدام جهادی به ثبت رسید.
وی در ادامه به احداث ایستگاه پمپاژ شهید رمضانی در ۱۵ کیلومتری شهر خرمشهر اشاره کرد و اظهار داشت: این ایستگاه پمپاژ با سازه بتنی دارد و براساس مصوبه شورای امنیت ملی به شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی واگذار شده و شرکت راصد صنعت به عنوان بازوی اجرایی توسعه نیشکر عمل میکند، موفق شد ایستگاه پمپاژ مذکور طی ندت ۸ ماه اجرا نماید، این در حالی است که دوره اجرای ایستگاههای پمپاژ با سازه بتنی در بازه زمانی ۳ الی ۴ سال صورت میگیرد.
کایدی بختیاری تصریح کرد: البته به دلیل عمل نکردن سایر ارگانها به تعهدات خود و انجام ندادن فعالیت ها، مجبور به جمع آوری تجهیزات در این ایستگاه شدیم و در واقع بلااستفاده ماند، اما امیدواریم حرکت سایر سازمانها بتواند تکمیل کننده این عملیات باشد و زهابهای غرب را جمع آوری کرد و به سوی هور هدایت کند.
کدام سازمانها از محصولات راصد صنعت توسعه استفاده میکنند؟
وی درخصوص استفاده از تولیدات این شرکت در بخشهای مختلف بیان داشت: این تولیدات برای شرکتهای گروه مجموعه توسعه نیشکر به عنوان وظیفه اصلی شرکت راصد صنعت مورد استفاده قرار میگیرند، همچنین شهرداری ها، شرکتهای آب و فاضلاب، پالایشگاه ها، پتروشیمیها و شرکتهای سازمان آب و برق که وظیفه جمع آوری و انتقال آب را دارند از این الکتروپمپها استفاده میکنند.
کایدی بختیاری درخصوص انواع الکتروپمپها گفت: الکتروپمپهایی که هم اکنون مورد استفاده قرار میگیرند، ۱۵ کیلووات هستند و دبی آنها حدود ۵۰ لیتر بر ثانیه و حدود ۸ متر هد است و پس از وقوع آبگرفتگیهای مخرب، شهرداری منطقه ۶ اهواز سفارش تولید حدود ۵ دستگاه را داد، البته توانایی تولید بیشتر این دستگاه در سایزهای ۱۵ کیلووات و بالاتر به صورت مستغرق یا ورتیکالی را داریم و به متقاضیان اعلام کرده ایم و مقرر شده همکاریهای فی مابین با سایر ارگانها داشته باشیم و بتوانیم در زمینه آبگرفتگیها و رفع مشکلات فاضلاب به سازمانهای متولی کمک کنیم.
آنچه باید از قابلیتها و تواناییهای الکتروپمپها بدانید
وی به تشریح نحوه کارکرد این اکتروپمپهای وطنی پرداخت و ادامه داد: با توجه به اینکه این الکتروپمپها هد پایینی دارند، به صورت لیفت کار میکنند، به این معنا که قابلیت انتقال از یک ارتفاع به ارتفاع دیگر دارند، ضمن اینکه نوع محوری آن که جریان آب و جریان خروجی در یک خط و زاویه قرار دارند، برای فعالیت در آب طراحی شده اند و قابل استفاده هستند، علاوه بر این سایر مدلها برای هدهای بالاتر و دبیهای کمتر و شرایط لجن و گل آلود بودن آب نیز مورد استفاده قرار میگیرند، این در حالی است که در صورت ورود گل و لای، این توانایی دارد که آنها را مهار کرده و به کارکرد خود ادامه دهد.
بیشتر بخوانید: متخصصان نیروگاه رامین کمر تحریمها را شکستند
غلامرضا کایدی بختیاری اظهار کرد: هنگام طراحی الکتروموتورها، عمدتا ظرفیت آنها از وضعیت موجود بالاتر در نظر گرفته میشود، به این معنی که اگر توان جذبی آن اکتروموتور با آب صاف و زلال ۱۶۰ الی ۱۷۰ کیلووات بتواند جذب کند، طراحی آنها را بین ۲۲۵ الی ۲۵۰ کیلووات قرار میدهیم که در شرایط بحرانی موتور دستگاه جوابگو باشد، این در حالی است که پمپ به دلیل قرار گرفتن در قسمت پایین دستگاه و هیدرولیکی بودن، دچار مشکل نمیشود، ولی موتور باید توان لازم را برای تحمل سیالی با بیسکوزیتهای بالاتر (مخلوط آب و گِل) داشته باشد.
در آزمایشگاه هیدرولیک چه میگذرد؟
حمیدرضا آقابیگی رئیس فنی و مهندسی و آزمایشگاه هیدرولیک شرکت راصد صنعت توسعه به خبرنگار ما گفت: در این شرکت انواع الکتروپمپهای صنعتی، آبیاری، کشاورزی و صنایع نفت و گاز براساس استانداردهای ایزو و API طراحی، قطعه سازی، تولید و مونتاژ میشوند، سپس در آزمایشگاه هیدرولیک انواع آزمایشهای راستی آزمایی از جمله؛ تست توان، آمپر و هیدورلیک بر روی آنها صورت میگیرد و مشخصات فنی و هیدرولیکی این دستگاهها استخراج شده و در صورت تایید فنی، الکتروپمپها به متقاضیان تحویل داده خواهند شد.
وی افزود: الکتروپمپها معمولا در صنایع نفت و گاز، کشاورزی، آبیاری و آب و فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرند و کار آنها انتقال سیالات نظیر آب و فاضلاب است، ضمن اینکه محصول تولید شده در این شرکت از توان ۳ کیلووات تا ۵۸۰ کیلووات مهندسی و طراحی شده اند و صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، پالایشگاه آبادان، شرکتهای توسعه نیشکر و صنایع تولیدی عمده متقاضیان این محصول هستند.
آماده صادرات به سایر کشورها هستیم
آقابیگی تولید شرکت راصد صنعت را به ۲ دسته تقسیم کرد و بیان داشت: بخشی از تولیدات برای عرضه به بازار با ظرفیت ۲۰۰ الی ۳۰۰ دستگاه و توان آنها ۷.۵، ۱۱، ۱۵ و ۲۲ کیلووات هستند، اما سایر الکتروپمپها براساس سفارش شرکت ها، سازمان و دستگاههای اجرایی طراحی و تولید میشوند، البته چشم انداز آینده ما تامین نیاز استان خوزستان و سپس تامین نیاز کشور به این محصول است، سپس این دستگاه مهم را به سایر کشورها صادر کنیم، البته تاکنون استانهای تهران و یزد الکتروپمپهای تولیدی شرکت راصد صنعت توسعه را خریداری کرده و مورد استفاده قرار داده اند.
به گفته رئیس فنی و مهندسی و آزمایشگاه هیدرولیک شرکت راصد صنعت توسعه، آزمایشگاه هیدرولیک مجهز به غلافهای ثابت به منظور تست الکتروپمپهای غلافی و قسمت خشک نیز برای تست الکتروپمپهای اِتا و خشک است.
ساخت، تولید و تعمیر سالیانه ۶ هزار و ۸۰۰ قطعه صنعتی
علیرضا تیموری مدیریت کارخانه شرکت راصد صنعت توسعه در تشریح فعالیتهای اصلی این مجتمع تولیدی به خبرنگار ما گفت: فعالیتهای این کارخانه را میتوان در ۳ بخش مجزا شامل؛ تعمیرات که در برگیرنده توانایی سالیانه ۵۰۰ دستگاه الکتروپمپ، الکتروموتور و تجهیزات دوار است، بخش دوم در زمینه ساخت و تولید قطعات سبک ظرفیت سالیانه ۶ هزار قطعه را دارد، ضمن اینکه بخش سوم فعالیت شامل تولید الکتروپمپ، الکتروموتور و پمپ میشود و باتوجه به سفارشهای دریافتی از صنایع و واحدهای مختلف، توانایی تولید سالیانه ۳۰۰ دستگاه را دارد.
وی آماده سازی قطعات را در ۳ بخش تعریف کرد و افزود: بخش اول مربوط به تعمیر، ترمیم و بهسازی الکتروپمپها و پمپهای تعمیراتی است، بخش دوم در رابطه با سفارشهایی است که از متقاضیان دریافت و دستگاه موردنظر را تولیدی میکنیم و در نهایت بخش سوم مربوط به قطعات صنعتی مورد استفاده در صنایع مختلف از جمله صنایع نیشکر است که از جمله آن میتوان به استفاده از قطعات تولیدی در هاروسترهایی اشاره کرد که در عملیات برداشت سبز نیشکر از آنها استفاده میشود.
خودکفایی در تولید قطعات وارداتی و قطع وابستگی به شرکتهای خارجی
تیموری درخصوص برنامههای آینده در زمینه تولید و تعمیر الکتروپمپها بیان داشت: براساس برنامه ریزیهای انجام شده تصمیم داریم کارگاهی شامل دستگاههای CNC راه اندازی کنیم که امکان تولید قطعاتی را برای ما فرام میکنند که دارای تیراژ بالا بوده و سبب بومی سازی بسیاری از قطعاتی که هم اکنون از سایر کشورها وارد میشوند، خواهد شد.
مدیریت کارخانه شرکت راصد صنعت توسعه اظهار کرد: توان الکتروپمپهای تولیدی در ردههای مختلفی قرار دارند، بطوریکه هم اکنون در این شرکت این دستگاه با توان ۳ کیلووات تولید شده و هم اکنون الکتروپمپ ۵۸۰ کیلووات به عنوان بزرگترین محصول در دست تولید است، به عبارتی دیگر گستره عظیمی از محصولات را از نظر تنوع در اختیار داریم و تولید و توزیع آنها براساس سفارشها انجام میشود.
وی در تشریح فعالیتهای خدماتی و تعمیراتی شرکت گفت: هم اکنون شرکتهای توسعه نیشکر، شرکت نفت و پالایش آبادان، سد و نیروگاه ها، بخشهای خدماتی شامل؛ سازمان آب و برق، شرکتهای آب و فاضلاب و شهرداری از خدمات شرکت راصد صنعت توسعه بهره مند میشوند، در زمینه تولید نیز علاوه بر اینکه تامین کننده نیاز شرکتهای توسعه نیشکر هستیم، پالایش نفت آبادان با توجه به استاندارهای ویژه و خاص خود از متقاضیان محصولات تولیدی ما به شمار میرود.
وقتی از بومی سازی و خودکفایی سخن به میان میآید، نام ایران است که آوازه اش جهان را پر میکند، کشوری همیشه استوار با جوانانی از نسل انقلاب اسلامی که بارها و بارها در زمینههای مختلف تولیدی، صنعتی، پزشکی و... نام خود را بر سر زبانها انداخته اند و آتش شکست را در دشمنان ایران اسلامی شعله ور ساخته اند.
نویسنده و محقق: ملیحه گریزی نسب