یک سوم کسانی که بر کووید - ۱۹ غلبه کردند در شش ماه پس از ابتلا دچار اختلالات عصبی و یا روانی شدهاند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاری فرانسه؛ گستردهترین مطالعهای که تا به امروز روی عملکرد مغز بیماران بهبود یافته از کووید-۱۹ انجام شده است، نشان میدهد یک سوم کسانی که بر کووید - ۱۹ غلبه کردند در شش ماه پس از ابتلا دچار اختلالات عصبی و یا روانی شدهاند.
براساس این مطالعه که روز گذشته در مجله تخصصی لانست سایکیاتری منتشر شد، اضطراب (۱۷ درصد) و اختلالات خلقی (۱۴ درصد) شایعترین تشخیصها بودند.
بروز آسیبهای عصبی مانند خونریزی مغزی (شش دهم درصد)، سکته مغزی (دو و یک دهم درصد) و زوال عقل (هفت دهم درصد) به طور کلی کمتر بود، اما خطر عموما در بین بیمارانی که به نوع شدید کووید-۱۹ مبتلا شده بودند، بالاتر بود.
پل هریسون، نویسنده اصلی این مقاله که استاد دانشگاه آکسفورد انگلیس است، اعلام کرد اگر چه در سطح فردی بیشتر این اختلالات روانی و عصبی ضعیف است، به علت گستردگی همه گیری، تأثیر آن برای نظامهای بهداشت میتواند قابل توجه باشد. به علاوه آنکه بسیاری از این اختلالات مزمن هستند.
وی به همین علت مجهز شدن نظامهای بهداشت را به منابعی برای مقابله با این نیازها خواستار شد.
دست اندرکاران این مطالعه، با تحلیل پروندههای بهداشتی الکترونیک ۲۳۶ هزار و ۳۷۹ بیمار مبتلا به کووید-۱۹، دریافتند ۳۴ درصد آنها در شش ماه پس از ابتلا، به یک بیماری عصبی یا روانی دچار شدهاند.
در ۱۳ درصد این افراد، برای نخستین بار بوده است که یک اختلال روانی یا عصبی تشخیص داده شده است.
خطر بروز اختلالات دراز مدت در بین بیماری که به علت ابتلا به نوع شدید کووید - ۱۹ بستری شدند، فزاینده است.
براین اساس، ۴۶ درصد بیمارانی که در بخش مراقبتهای ویژه پذیرش شدند، شش ماه پس از آلودگی به ویروس کرونا اختلالات عصبی یا روانی در آنها تشخیص داده شده است. نزدیک به هفت درصد بیمارانی که در بخش مراقبتهای ویژه بودند، بعدا سکته مغزی کردند، دو و هفت دهم درصد خونریزی مغزی کردند و نزدیک به دو درصد دچار زوال عقل شدند. این آمار در بین کسانی که بستری نشدند به ترتیب یک و سه دهم درصد، سه دهم درصد و چهار دهم درصد بوده است.
این محققان همچنین دادههای مربوط به بیش از ۱۰۰ هزار بیمار را که بیماری سرماخوردگی در آنها تشخیص داده شده بود و پرونده بیش از ۲۳۶ هزار بیمار را با تشخیص عفونتهای تنفسی بررسی کردند.
خطر تشخیص اختلالات عصبی یا روانی پس از ابتلا به کووید ۱۹ در کل ۴۴ درصد بیشتر از پس از ابتلا به سرماخوردگی و ۱۶ درصد بیشتر پس از یک عفونت راههای تنفسی است.
دکتر جاناتان راجر از دانشگاه لندن در تفسیری که در این مجله منتشر شد، نوشته است «متأسفانه، تعداد قابل توجهی از اختلالات که در این مطالعه مشخص شد، مزمن یا عود کننده هستند؛ بنابراین میتوان تأثیر کووید-۱۹ ممکن است سالها ادامه پیدا کند.»
واقعا اگر تئوری دست ساز بودن ساخت و انتشار این ویروس درست باشه باید بگم خدا لعنت کنه کسانی رو که دخیل در این امر بودند که جنایتی در حق بشریت کردند.