مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی از نمایش عمومی آثار تاریخی مکشوفه از تپه قلایچی در بوکان خبر داد.
جباری افزود: این آثار پس از برگزاری مراسمی در تهران با حضور مونسان به بوکان انتقال داده شده و از ۲۸ اردیبهشت به مدت یک ماه در موزه این شهرستان در معرض دد عموم گذاشته میشود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی ادامه داد:این اقدام با هدف نشان دادن تاریخ و فرهنگ مردم منطقه انجام شده و از عموم شهروندان برای بازدید از این آثار دعوت میشود.
این آجرها در سالهای اوایل انقلاب توسط فردی که در کشور سوئیس زندگی میکرد از کشور خارج شده بود، این مجموعه نفیس از آجرهای لعابدار تپه باستانی قلایچی بوکان متعلق به سده هفتم و هشتم پیش از میلاد است.
در سال ۱۳۹۱ پس از وصول خبری مبنی بر در اختیار داشتن تعداد ۴۹ قطعه آجر لعابدار متعلق به تپه قلایچی بوکان توسط خانوادهای ایرانی ساکن سوئیس و تمایل آنها برای فروش، معاونت میراثفرهنگی، ادارهکل موزهها و ادارهکل حقوقی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نسبت به تشکیل پرونده استرداد آجرهای لعابدار قلایچی توسط وزارتخانه تشکیل شد.
پس از تشکیل پرونده توسط مسوولان جمهوری اسلامی و با ادله کارشناسی و طرح دعوی در مراجع ذیصلاح بینالمللی، سرانجام با همکاری دیپلماسی کشور در اروپا این مجموعه پس از سالها پیگیری به کشور بازگردانده شد.
تپه قلایچی بوکان دارای یک لایه فرهنگی مربوط به ماناییها است و تاکنون سه ساختمان از این دوره حفاری شده است که ساختمان اول در مرکز تپه واقع شده و دارای اتاقهای متعدد است که در کف و دیوار نقاشیهای گیاهه هندسی و انسانی داشته است.
این ساختمان توسط کاوشگران عتیقه تخریب شده است و از ساختمان دوم بقایای سنگفرش هنوز باقی است.
حدود ۴۰۰ آجر لعابدار در این منطقه تاکنون کشف شده است که نشان دهنده اهمیت بالای قلایچی و به احتمال زیاد این منطقه همان شهر "زیرتو" یا "ایزیرتو" پایتخت ماناییها است.
بوکان در جنوب آذربایجان غربی واقع شده و دارای ۹۸ اثر ثبت شده ملی است.