زنبور آفت گوجه سبز و آلو در کمین باغهای سیاه ریشه
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران درباره خسارت زنبور آفت گوجه سبز و آلو به باغهای سیاه ریشه استان هشدار داد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران، مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران گفت:
زنبور گوجه و آلو از آفات مهم درختان گوجه سبز (آلوچه) در اوایل فصل رشد (بهار) در مازندران است که لارو (کرم) آن با تغذیه از گوشت میوههای تازه تشکیل شده سبب زرد شدن، ریزش میوه و نهایتا کاهش محصول میشود.
عبدالرحمن زاغی افزود: مبارزه شیمیایی در مناطقی که سابقه آلودگی دارد پس از تشکیل میوه و مشاهده اولین علایم خسارت آفت، ضمن ارائه نمونه و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیکهای گیاهپزشکی با دریافت نسخه گیاهپزشکی با سموم توصیه شده، ضروری است.
آفت شته
اودرباره آفت شته گفت: این آفت، حشرات مکنده کوچکی به رنگهای سبز، سیاه و قهوهای هستند که از اواسط فروردین به بعد عموماً پشت برگها و روی شاخههای جوان و نورسته با تراکم بالا ظاهر شده و با تغذیه از شیره گیاهی موجب پیچیدگی برگ ها، سرشاخه ها، ترشح عسلک و دودهای شدن برگ و میوه و همچنین ریزش شکوفهها و میوههای تازه تشکیل شده و انتقال بیماریهای ویروسی میشود.
زاغی افزود: تراکم پائین آفت یاد شده توسط حشرات مفید مانند کفشدوزک ها، زنبورها و مگسهای پارازیت و بالتوریهای شکارگر بصورت طبیعی کنترل شده و نیاز به مبارزه شیمیایی نیست، در صورت مشاهده تراکم بالای شتهها با هماهنگی و مشاوره با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیکهای گیاهپزشکی با سموم اختصاصی توصیه شده نظیر پریمور و کونفیدور با دوز توصیه شده در نسخه گیاهپزشکی بصورت مه پاشی با فشار کم انجام تا موجب ریزش شکوفهها و میوههای تازه تشکیل شده، نشود.
شپشک سفید توت
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه شپشک سفید توت یکی از آفات مهم درختان هلو، شلیل، کیوی، گردو، توت و بید است، گفت: تراکم بالای پورههای آفت یاد شده با تغذیه از شیره گیاهی، سبب ضعف عمومی درخت، زرد شدن و ریزش برگ و خشکیدگی سرشاخههای آلوده میشود.
او افزود: این آفت ابتدا روی تنه درخت نزدیک سطح خاک مستقر شده که در صورت مبارزه نکردن بدلیل چند نسله بودن آفت، پورههای نسل دوم یا نسل سوم روی شاخههای اصلی و سرشاخهها مستقر میشود.
زاغی گفت: در صورت عدم کنترل بموقع موجب خشکیدگی درخت و علاوه بر خسارتهای یاد شده صادرات میوه خصوصا کیوی را بشدت تحت تاثیر قرار میدهد.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران افزود: در حال حاضر مدیریت آفت در قالب مبارزه تلفیقی شامل مبارزه مکانیکی (پاک کردن تنه و شاخههای اصلی درخت با اسکاچ نرم و حذف سرشاخههای شدیدا" آلوده) و در صورت مشاهده ظهور پورههای آفت از هفته دوم اردیبهشت به بعد میتوان با حشره کشهای توصیه شده نظیر دورسبان یا دیازینون ۶۰ درصد روی تنه و شاخههای اصلی درخت سمپاشی کرد.
یماری لب شتری هلو و شلیل
او درباره بیماریهای میوه هسته دار و دانه دار، گفت: از مهمترین بیماریهای قارچی میتوان به بیماری لب شتری هلو و شلیل، بیماری غربالی، مونیلیا، لکه سیاه سیب و گلابی و سفیدکها اشاره کرد که با ایجاد علائم مربوط به خود روی برگها منجر به کاهش سطح فتوسنتز و نهایتا خسارت کمی و کیفی روی محصول میشود.
زاغی در مورد بیماری شانکر باکتریایی درختان هسته دار، افزود: علائم بیماری بصورت لکههای آب سوخته قهوهای رنگ همراه با ترشح صمغ و خشکیدگی از محل ایجاد لکه به سمت نوک شاخهها مشاهده میشود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به موارد فوق، مشاوره و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیکهای گیاهپزشکی برای استفاده یکی از قارچکشهای اختصاصی و مناسب نظیر کاپتان، کولیس، لونا و ناتیوو برای بیماریهای قارچی و ترکیبات مسی برای بیماریهای باکتریایی با دوز توصیه شده پس از ریزش گلها و ظهور میوه را الزامی دانست.
او با بیان اینکه به دلیل حساسیت شدید درختان سیاه ریشه در فصل رشد به روغن امولسیون شونده، استفاده از ترکیب یاد شده در مبارزه بهاره اکیدا ممنوع است، گفت: برای پیشگیری از هرگونه تاثیر سوء احتمالی سمپاشیها روی حشرات گرده افشان خصوصا زنبور عسل، هماهنگی با زنبورداران منطقه برای جابجایی کندوها و رعایت نکات ایمنی ضروری است.
زاغی به باغداران توصیه کرد: از اختلاط سموم مورد مصرف با کودهای شیمیایی در سمپاشیها خودداری و برای کسب اطلاعات و راهنماییهای بیشتر به کارشناسان حفظ نباتات مستقر در مراکز، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها و کلینیکهای گیاهپزشکی مراجعه کنند.