به گزارش
خبرگزاری صدا وسیمای مرکز اصفهان؛ آب، نعمت بی نظیر خداوندی و جلوهی زیبایی، نبودش خشکسالی و بودنش، حیات است. اگرچه آب مایهی آبادانی است، اما امروزه در بسیاری از مناطق جهان، کشور و حتی استان ما اصفهان شاهد بحران خشکسالی هستیم. روزی در کنار زاینده رود شاهدحضور مرد و زن و صدای آب وآوای پرندگان، خنده کودکان بودیم و اکنون شاهدترکهای کف رودخانه، سنگلاخ و برخاستن خاک از بستررودخانه هستیم.
این روزها نفسهای نصف جهان به علت خشکسالی، کمبود آب و آلودگی هوا به شماره افتاده است.
رودخانه زاینده رود هم به عنوان بزرگترین رودخانه فلات مرکزی ایران در حوضه گاوخونی که نقش مهمی در تامین آب آشامیدنی، صنعت و کشاورزی مناطق مرکزی ایران دارد به علت سوء مدیریت مصرف، تغییر اقلیم، مصرف آب آشامیدنی بیش از حد استاندارد، توسعه فراگیر صنایع، بهره برداری بیش از حد از منابع آب زیر زمینی وتغییر اقلیم در معرض تنشها و خشکیهای پی در پی است.
بحران آب در اصفهان بیداد میکند مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان میگوید: تحقیقات نشان میدهد براساس شاخص اس پیای آی در ۱۰ سال گذشته حکایت از بحرانی بودن، ۲/۷۴ مساحت استان دارد و حوضه رودخانه زاینده رود و ۹۶ درصد تالاب گاوخونی با داشتن ۴ در صد رطوبت خشک است.
منصور شیشه فروش در ادامه گفتگو به حجم آب سد زاینده رود اشاره میکند که این سد اکنون ۱۹۰ میلیون متر مکعب آب دارد و ۷۴ درصد نسبت به متوسط بلندمدت کاهش نشان میدهد.
وی میگوید: از ابتدای مهر ۱۳۹۹ تاکنون میانگین بارشها دراستان ۸۰ میلیمتر بوده که ۲۳ درصد نسبت به میانگین بلندمدت کاهش نشان میدهد و این کاهش در شهر اصفهان ۲۴ درصد نسبت به متوسط بلندمدت محسوس است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری با بیان اینکه بارشهای ایستگاه کوهرنگ در استان چهار محال و بختیاری که ایستگاه شاخص زاینده رود در بالادست است میگوید: ازابتدای مهر تاکنون نسبت به میانگین بلندمدت ۴۲ درصدکاهش داشته است.
شیشه فروش افزایش فرو نشست زمین، تشدیدکانونهای گردوغبار و خشکی چاهها در اطراف زاینده رود را از پیامدهای خشکی زاینده رود و تالاب گاوخونی برمی شمرد.
وی با اشاره به اینکه در زمستان گذشته ۱۶۹ روستای استان با تانکر آبرسانی شده میگوید: وزارت نیرو باید برای تامین آب درحوزه زاینده رود و تامین حقابهها و جاری شدن مستمرآب در زاینده رود هرچه سریعتر اقدام کند تا هم چاههای اطراف، پرآب شود و هم از ایجادکانونهای گردوغبار جلوگیری و حقابههای زیست محیطی و کشاورزی هم تامین شود.
نیاز سالانه استان به آب آشامیدنی بیش از ۴۰۰ میلیون متر مکعب استنظر معاون شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان را در این زمینه جویا شدم او میگوید: نیاز سالانه استان به آب آشامیدنی در بخش شهر و روستا به جز شهر کاشان، ۴۴۰ میلیون متر مکعب است.
ناصراکبری میگوید: سرانه مصرف خانگی حدود ۱۵۷ لیتربه ازای هرنفر در شبانه روز است و شیوع بیماری کرونا و دمای هوا نیز در افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی آب آشامیدنی در استان اصفهان اثر گذاشته است.
وی با اشاره به مصوبات جلسه مدیریت بحران در موضوع آب میگوید: براساس ابلاغ وزارت نیرو مشترکان خانگی که کمتر از ۵ مترمکعب آب مصرف میکنند از اول دی از پرداخت هزینههای آب مصرفی خود معاف شدند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان همچنین میگوید: ادارات کل استان اصفهان نیز موظفند به منظورکاهش مصرف آب ازشیرآلات وتجهیزات کاهنده مصرف استفاده هستندو استفاده ازاین تجهیزات موجب کاهش مصرف ۳۰ تا ۷۰ درصدی آب میشود.
زنگ بحران آب در استان به صدا درآمدمدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان با اشاره به شرایط بحرانی آب آشامیدنی استان میگوید:
در استان اصفهان مصرف آب خانگی در هر ماه۱۱متر مکعب است که این میزان در کشور۱۵متر مکعب و متوسط مصرف استاندارد آن ۲۰مترمکعب در ماه و مطالبات آب دغدغه اصلی مردم و مسئولان است.
هاشم امینی همچنین میگوید: در پی شیوع ویروس کرونا مصرف آب در استان۱۸درصد افزایش داشته است و هم اکنون اصفهان افزایش ۳۰تا۴۰ درصدی مصرف آب رادر اوج مصرف تابستان تجربه میکند.
مدیرعامل شرکت آب وفاضلاب استان اصفهان با اشاره به پیشرفت۳۰ درصدی سامانه دوم آبرسانی اصفهان بزرگ میگوید: لوله گذاری وتامین تجهیزات این طرح درحال پیگیری و قرار است بخشی از سامانه دوم آبرسانی اصفهان بزرگ را ازسال آینده وارد مدار شود.
وقتی هوا به کمک مشکل کم آبی میآید عامل برون رفت بخشی از بحران آب آشامیدنی
حمیدرضا عزیزیان مدیر عامل شرکت تیام پارسی پاسارگاد از شرکتهای مستقر در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان و فعال صنعتی با سابقه ۳۰ ساله در صنایع فنی و تولیدی میگوید: با ساخت و تولید دستگاه تولید آب آشامیدنی به شماره ثبت اختراع ۰۰۲۷۲۲ الف / ۸۹ و استقرار و نصب آن در مجاورت روستا، شهر ومحلهها بخشی ازمشکلات کمبود آب و آلودگی هوا برطرف میشود.
این مخترع همچنین میگوید: درابتدای کار، این دستگاه در ابعاد کوچک و با ظرفیت تولید ۱۰۰ لیتر درشبانه روزو اکنون بزرگتر و با ظرفیت ۷ هزار و ۵۰۰ تا ۱۰ هزار لیتر در شبانه روز تولید شده که در صورت حمایت دست اندرکاران به تولید انبوه هم با افزایش تولید در شبانه روز خواهد رسید.
وی که ایده ساخت این دستگاه پس از آغاز بحران کم آبی کشور در سال ۹۵ به ذهنش میرسد شروع به مطالعات و طراحی این دستگاه میکند.
او پس از تحقیقات به این نتیجه میرسد که عنصر هوا رایگان در اختیار همه است و این عنصر دارای آب است، بنابراین بر اساس وسعت و ظرفیت محل متغیر میتوان از آن آب تولید کند و برای رفع بحران کم آبی از آن بهره جوید.
این مخترع اصفهانی میگوید: در دانش ساخت این دستگاه نیازی به انتقال آب به آن نیست بلکه آب از طریق مکش هوا به داخل دستگاه تولید میشود که با این روش هزینههای انتقال، نگهداری سیستمهای آن و پمپها حذف میشود.
سازگاری دستگاه هوای آب ساز در شرایط اقلیمی متفاوت مدیر عامل شرکت تیام پارسی پاسارگاد میگوید: این دستگاه علاوه برمناطق مرکزی درمناطق شرقی کشورچون سیستان و بلوچستان که با کمبود آب بهداشتی روبرو هستند قابل استفاده و بهره برداری است.
حمید رضا عزیزیان از قابلیت استفاده این دستگاه در مناطق جنوبی، چون استان هرمزگان که چاههای آب شور دارند خبر میدهدو میگوید: این دستگاه قادر است آب شور را هم تبدیل به آب شیرین کند و در مدت ۵ سال ۲۰ درصد آب شیرین را استحصال کند.
وی علاوه بر مناطق جنوبی وشرقی کشور استفاده از این دستگاه را در شمال و غرب کشور ضروری میداند.
حمیدرضا عزیزیان که کارشناس ارشد مهندسی مکانیک است از ویژگیهای این دستگاه میگوید:در همین دستگاه به روش جذبی آن مواد جاذب خاصی وارد دستگاه میشود و رطوبتهای بسیار پایینی را دریافت و سپس هوای مرطوب را وارد میکند و عملیات جدا سازی آب از هوا انجام میشود.
وی همچنین میگوید: هوا از طریق دمندهها و مکندهها به داخل دستگاه منتقل و پس از عبور از کانال خاصی میزان رطوبت موجود در آن متراکم و از طریق صفحات گیرنده جذب میشود.
وی میگوید: پس از این فرایند با دمش هوای دیگر قطرات کوچک آب در یک مخزن جمع و به قسمتهای فیلتراسیون منتقل و سپس آب حاصل شده پس از گذر از فیلترها تبدیل به آب آشامیدنی میشود.
عزیزیان که این دستگاه را در دو نوع تراکمی و جذبی ساخته میگوید: اولین نوع این دستگاه که تراکمی است با تکنولوژی خاص باظرفیت بالا و ساختار سیکل ترکیبی ونمودار سایکومتریک کارمی کند ووابستگی میزان دریافت آب، رطوبت ودما در آن سبب میشود تا حداکثر آب موجود را استحصال کند.
وی میگوید: در حالیکه تنها یک دستگاه آنهم با اصرار خودمان به معاونت وزارت نیرو منتقل و نصب شده هر گونه حمایت از تولید انبوه دستگاه تولید آب آشامیدنی از هوا دریغ شده و ساخت آن در مراحل ابتدایی باقیمانده است.
این مخترع همچنین میگوید: تنها حمایت از این طرح پرداخت ۴ میلیارد ریال تسهیلات از سوی معاونت فناوری ریاست جمهوری بود که جوابگوی هزینه تولید دستگاه نیست.
وی میگوید: هم اکنون یک دستگاه از این نمونه برای طرح خودپایدار گلخانههای اصفهان خریداری و نصب شده که دراصفهان به صورت پایلوت در حال اجراست که علاوه بر تولید، آب را به روش بازچرخانی در گلخانه انجام داده و ازهدر رفت آب جلوگیری میکند.
استقبال کشورهای خلیج فارس از دستگاه تولید آب آشامیدنی از هوا در حالیکه این دستگاه در شرایط کنونی کم آبی برای کشور ما ضرورت دارد و بی توجهی به آن تولید دستگاه را در مراحل ابتدایی متوقف کرده، اما کشورهای حاشیه خلیج فارس، چون عمان، قطر و عراق از این دستگاه استقبال و خریداری کرده اند و تاکنون با فروش آن ۴۰۰ هزار دلار ارز آوری برای کشور به همراه داشته است.
وی میگوید: کشورهایی، چون آمریکا، چین و ایتالیا اقدام به تولید این دستگاه کرده اند، اما بسیار گرانقیمت و بدون خدمات پس از فروش.
امکان ایجاد فرصت شغلی با ساخت این دستگاه فراهم شد
مخترع این دستگاه میگوید: برای ساخت و تولید این دستگاه در ابعاد کوچک ۲۰ نفر به صورت مستقیم و ۱۵۰ نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال زایی شده که در صورت حمایت و تولید انبوه ظرفیت اشتغالزایی افزایش خواهد یافت.
دستگاه تولید آب از هوا و خداحافظی با آلایندههای زیست محیطی
عزیزیان میگوید: در حالیکه این دستگاه با مشابه خارجی گرانقیمت و بدون خدمات پس از فروش رقابت میکند قیمت تمام شده آن با هزینه ۱۰ میلیون ریال قابلیت خدمات پس از فروش هم دارد.
این مخترع همچنین میگوید: این دستگاه که کمک حال خوبی برای اوضاع نابسامان آب آشامیدنی و آبیاری استان است هیچگونه آلاینده زیست محیطی از خود به جا نمیگذارد و دوستدار طبیعت است.
دستگاه تولید آب آشامیدنی از هوا علاوه بر تولید آب آشامیدنی کاربری آبیاری و میکروبزدایی از هوای آلوده هم دارد.
سازنده این دستگاه میگوید: اگر کمک و همفکری تیم جوانان نخبه در طراحی و ساخت این دستگاه نبود به فناوری و بومی سازی دانش ساخت دستگاه دست نمییافتیم.
عزیزیان همچنین میگوید: با تسهیلات ۵۰ میلیارد ریال میتوان ۵۰۰ دستگاه تولید آب آشامیدنی از هوا ساخت و پس از نصب در ۵۰۰ نقطه استان اصفهان روزانه ۵ هزار لیتر، ماهانه ۱۵۰ هزار لیتر و سالانه ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر آب آشامیدنی تولید کرد.
وی راه اندازی کارخانههای تولید آب آشامیدنی و بکارگیری دستگاهای تولید آب آشامیدنی با ظرفیت بالا و نیز استفاده از انرژیهای نو مثل انرژی خورشیدی و انرژی باد را برای تولید آب آشامیدنی با حجم زیاد ضروری میداند که این مهم نیازمند حمایت دولت و مسئولان است.
به همین منظور هماهنگی لازم با مسئولان بخش آب استان اصفهان به منظور حمایت از این طرح انجام شد.
معاون آب و فاضلاب استان اصفهان با اشاره به مصوبات کارگروه سازگاری با کم آبی مبنی بر حمایت از طرحهای تامین آب در استان میگوید: حمایت از این اختراع و تولید انبوه آن علاوه بر کمک به رفع مشکلات زیست محیطی، بحران آّب آشامیدنی، آب کشاورزی و آلودگی هوا میتواند برای کشور ارزآوری داشته باشد.
وی میگوید: شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان مانندشرکت آب و فاضلاب استانهای خوزستان و هرمزگان به علت کمبود نقدینگی فقط امکان خرید آب آشامیدنی تولیدی این دستگاه را دارد و خرید دستگاه تولید آب آشامیدنی از هوا امکان پذیرنیست.