کارشناس مسائل امریکا گفت: از نظر راهبردی تفاوت اساسی در رویکرد دولت بایدن در قبال برجام يا سیاست امریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران شاهد نیستیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای محمد جمشیدی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری دوشنبه شب شبکه دو سیما افزود: این یک خط راهبردی است که امریکایی ها از دوره قبل از انتخابات ریاست جمهوری امریکا دنبال می کردند.
وی ادامه داد: در سال 2020، بایدن در مقاله ای در سی.ان.ان سیاست امریکا را این چنین تبیین کرد که امریکا به دنبال این است که اگر ابتدا ایران به برجام بازگردد امریکا راستی آزمایی می کند و به برجام بازخواهد گشت و این را مبنایی برای مذاکرات منطقه ای و موشکی قرار می دهد که این موضع مبنای اصلی سیاست امریکا در قبال ایران است.
آقای جمشیدی گفت: رویکرد امریکا اين است که با استفاده از ابزار تحریم های حداکثری ایران را وادار به مذاکرات فرابرجامی و اصلاح برجام کند.
کارشناس مسائل آمریکا گفت: آمریکایی ها در حال مانور دیپلماتیک هستند که بدون اینکه تحریم ها به صورت اساسی برداشته شود به برجام باز گردند و آن را حفظ کنند تا بعد از انتخابات ایران سیاست اصلی خود را دنبال کنند.
آقای محمد جمشیدی افزود: وقتی شاهد اولویت های سیاست خارجی بایدن هستیم اساساً مسئله برجام و ایران نبود بلکه عرصه بین الملل و قدرت های بزرگ بود و اولویت اصلی آن را در موضوع داخلی و بحران اقتصادی و هویتی قرار داده است.
کارشناس مسائل آمریکا گفت: برخی از تحلیلگران سیاسی معتقد بودند در دوران قبل از به قدرت رسیدن بایدن تاکید داشتند وقتی بایدن به قدرت برسد در روزهای اول حدود یکصد دستور اجرایی صادر خواهد کرد که تمام اقدامات دولت ترامپ را ملغی می کند ولی در عمل این اتفاق نیفتاد.
آقای جمشیدی افزود: آمریکایی ها علی رغم وعده هایی که می دادند به سمت بازگشت به برجام حرکت نکردند تا جایی که رئیس جمهور ایران و آقای ظریف تاکید داشتند که فقط شاهد تداوم سیاست فشار حداکثری ترامپ از سوی دولت بایدن هستیم.
وی با بیان اینکه از اواخر سال گذشته و ابتدای سال 1400 مواضع آمریکا به شکل حرفه ای تغییر می کند ادامه داد: آمریکایی ها وقتی از ایران صحبت می کنند فقط از بازگشت به برجام حرف می زنند و قسمت دوم سیاست خود را آگاهانه اعلام نمی کنند.
این کارشناس مسائل آمریکا گفت: آمریکایی ها در موضع گیری های سیاسی به شکلی عمل می کنند که همه سیاست را اعلام نکنند اما خلاف سیاست خود هم صحبت نکنند.
آقای جمشیدی افزود: امروز آمریکایی ها رویکرد کلان دارند که تحریم ها حفظ و فشار وارد شود و مذاکرات فرابرجامی، موشکی و منطقه ای در دستور کار باشد ولی امروز ظاهراً یک نیازمندی فوری تاکتیکی دارند که لازم است آمریکا با تحرکات دیپلماتیک به برجام باز گردد بدون اینکه اهداف راهبردی تغییر کند.
این کارشناس مسائل آمریکا گفت: سیاست داخلی ایران برای آمریکایی ها بسیار پر اهمیت است.
آقای جمشیدی درباره تحریم های ایسا افزود: در سال 2016 ایسا تمام شد ولی آمریکایی ها تمدید نکردند بلکه وضع مجدد کردند و ایران هم کاری نکرد و ایران در برابر تحریم ویزا هم موضع خاصی نگرفت.
وی با بیان اینکه برجام، نقطه مطلوبی برای ما نیست، گفت: امروز ما در یک وضعی قرار داریم که اگر به برجام برگردیم خوب است ولی واقعیت این است که زمانی که برجام اجرا می شد منافع محسوسی به جز فروش نفت برای ما نداشت حتی پول نفت ما دچار مشکل می شد.
این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به اینکه مواضع مقامات آمریکایی با هم خیلی متفاوت نیست ادامه داد: راب مالی می گوید تحریم هایی که با برجام ناسازگار است برداشته می شود ولی تحریم هایی که سازگار است باقی می مانند که با این شرایط بسیاری از بخش های اقتصادی به بهانه تروریست تحریم می شود این چنین نیست که اگر سپاه را تحریم کردند سپاه را به عنوان یک نیروی نظامی تحریم کرده باشند بلکه اقتصاد، صنایع، معادن، خودروسازی و بانک مرکزی ایران را تحریم کردند.
آقای جمشیدی گفت: موضع مقامات جمهوری اسلامی ایران مبنی بر لغو تحریم هاست ولی امریکایی ها به دنبال کاهش فشار هستند.
وی افزود: در بیانیه نشست مجازی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چند نکته هست و هدف مذاکرات روز سه شنبه در وین این است که بتوانند اقدامات را مجزا و پشت سر هم بنویسند یعنی در حوزه هسته ای و تحریم هر طرف چه کارهایی را انجام دهد حالا این کار را گام به گام انجام دهند یا یک گام؛ این محل بحث است.
آقای جمشیدی بر اساس برداشت شخصی عنوان کرد: نکته مهمی که وجود دارد عملاً مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا اتفاق می افتد یعنی طرف آمریکایی در اتاقی که ایران و 1+4 هستند حضور ندارد ولی در اتاق کناری است که این شرایط به نوعی دور زدن خط قرمز عدم مذاکره با آمریکا تا زمانی که آمریکا به برجام برگردد است.
این کارشناس مسائل آمریکا گفت: هدف آمریکایی ها این است که برجام را با اقدامات تخفیف و تسکین تحریم ها و البته نه لغو تحریم ها و یک بازی دیپلماتیک و فضا سازی رسانه ای مثبت نشان دهند بنابراین تحریم های اصلی را حفظ می کنند و در دولت بعدی ایران مطالبه گری را شروع می کنند.
وی افزود: زمانی که آمریکایی ها درباره مطالبات زیاده خواهی خود صحبت نمی کنند معنی دار است.
آقای جمشیدی گفت: آمریکایی ها در موارد مختلف تلاش می کنند در سیاست داخلی کشور ورود و به نوعی کمک کنند به رویکرد هایی که گفتمان اصل نظام را به چالش ببرند که باید در این رابطه دقت شود.
این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به اینکه نگاه آمریکایی ها به انتخابات ایران است، افزود: به نوعی سیاست آمریکا، گذار از انتخابات ایران است بدون اینکه اهرم های قدرت شان علیه ایران را واگذار کنند و باید مراقب باشیم درگیر فرایند بازی دیپلماتیک با طرف غربی نیفتیم.
وی ادامه داد: دو عامل ضرب الاجل پروتکل الحاقی در اوایل خرداد و انتخابات ایران بسیار مهم است که آمریکایی ها تلاش می کنند برجام را حفظ کنند و در عین حال ابزارها برای دور بعد از انتخابات حفظ شود و اگر هم بتوانند در سیاست داخلی ایران اثر گذار باشند و این کار را دنبال خواهند کرد.
آقای جمشیدی گفت: راستی آزمایی یک اصل اساسی است و با یک یا دو روز انجام نمی شود و حتی ممکن است در هفته اول چند تراکنش موفق انجام شود ولی این موارد به سرعت بازگشت پذیر هستند و ما باید در این زمینه تضمین داشته باشیم.
این کارشناس مسائل آمریکا افزود: آمریکایی ها فضا را برای همکاری با ایران پر ریسک کرده بودند یعنی در زمان برجام هم فضا را طوری مدیریت می کردند که هیچ کشوری با ایران همکاری نکند.
وی ادامه داد: نکته مهم این است که دیپلمات های ایرانی دقت داشته باشند در بازی دیپلماتیک طرف مقابل نیفتند، اهداف را فراموش نکنند و عمل ناقص در رفع تحریم ها را نپذیرند.
آقای جمشیدی افزود: نتیجه نشست های اولیه برای مردم و مجلس توضیح داده شود و حتی این مسیر هم راستی آزمایی شود.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: اگر می توانیم لغو تحریم ها را انجام دهیم به فرمایش مقام معظم رهبری حتی یک روز هم تاخیر نکنید اما احساس می کنم بازی دیگری در جریان است.
آقای سید محمد مرندی کارشناس مسائل آمریکا در ادامه این برنامه درباره اختلاف نظر بین مقامات آمریکا مبنی بر برداشتن تحریم ها گفت: با اطمینان نمی شود این را تاکتیک بیان کرد چون در حال حاضر آمریکا با یک رئیس جمهور قوی شروع نکرده است.
وی افزود: آن چه که مشخص است تیم بایدن به خانم کلینتون نزدیک هستند و خانم کلینتون جزو طیف تندروها بود.
آقای مرندی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران بایستی با عقلانیت با این ها رو برو شود و اعتماد نکند چون تجربه برجام را داریم.
این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به اینکه برداشتن تحریم های دوران ترامپ کفایت نمی کند گفت: حتی اگر تحریم های دوره ترامپ برداشته شود باز تحریم های دوران اوباما باقی می ماند چون اجرای برجام توسط اوباما هیچگاه انجام نشد.
وی افزود: ایران بایستی با احتیاط کامل جلو برود و باید تجربیات گذشته را مدنظر قرار دهیم و شتاب زده عمل نکنیم.
آقای مرندی گفت: در داخل کشور یک اجماعی وجود دارد که ما برجام را امضا کردیم و حاضریم به برجام برگردیم به شرط اینکه طرف مقابل برجام را اجرا کند که این سیاست رسمی ایران است.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: در زمان اوباما، آمریکایی ها به برجام عمل نکردند و اوباما به تحریم ها لقب فلج کننده داد و ترامپ این تحریم ها را فشار حداکثری عنوان کرد.
وی تصریح کرد: اگر ما کوتاه بیاییم عملاً به آمریکایی ها این پیام را می دهیم که نیازی نیست به تعهدات خود عمل کنید و در آینده آمریکا فشار را تشدید خواهد کرد.
آقای مرندی گفت: علت اینکه امروز ایران نباید با آمریکا مذاکره کند این است که اگر ما مذاکره کنیم آمریکا درباره موضوعات دیگر قصد مذاکره دارد و ایران حرف منطقی دارد چرا که ما مذاکره کردیم، اگر می خواهید دوباره با ما مذاکره کنید ابتدا عملکرد خود را در مذاکرات قبلی اعلام کنید.
این کارشناس مسائل آمریکا افزود: نباید در داخل کشور به طرف مقابل یک ضعف القاء شود و همچنین نبایستی عملکردی داشته باشند که طرف مقابل مطالبه گر شود.