گزارش اختصاصی
نشست فصلی کمیسیون مشترک برجام در وین
نشست فردا کمیسیون مشترک برجام در وین برای جمهوری اسلامی ایران یک نشست عادی و با دستور کار فنی و حقوقی است و نه یک نشست ویژه.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، نشست فصلی کمیسیون مشترک برجام فردا در وین برگزار میشود. یک نشست عادی که طبق تاریخ تقویمی خود باید برگزار میشده است. البته برخی از غیر عادی بودن این نشست حرف میزنند، به این دلیل که این بار آمریکاییها هم برای رفتن به وین چمدان میبندند.
به دلیل خروج آمریکا از برجام، آنها در اتاق گفتگوها جایی ندارند و احتمالا در اتاقهای مجاور خواهند بود.
آمریکاییها پیش از این چندین بار گفته بودند که در انتظار مذاکره رسمی یا غیر رسمی با ایران هستند.
برخی منابع هم اعلام کردند که آمریکاییها انواع پیشنهادات را به ایرانیها داده اند تا به نحوی بتوانند از اتاق کناری با مقامات کشورمان ارتباط برقرار کنند.
به نظر میرسد نشست روز سه شنبه برای ایران یک نشست عادی است، با آن پیش شرطی که میگویند بدون تغییر است.
به نظر میرسد آمریکاییهایی که با پیمان شکنی از برجام خارج شدند و اروپاییهايی که با بی تفاوتی ۲ سال بعد از خروج آمریکا از این توافق به نقض عهدها ادامه دادند، حالا به جنب و جوش افتاده اند و میخواهند از نشست عادی کمیسیون مشترک برجام، برای خودشان یک نشست ویژه و غیر عادی بسازند.
توالی زمان نشان میدهد قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم هاکه مجلس آن را به تصویب رساند در این جنب و جوش بی تاثیر نبوده است.
ایران خودش را مصمم در پایان دادن به مسیر یک طرفه برجام نشان داد، با توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و کاهش تعهدات هستهای خود در چارچوب برجام.
چرخش نگاه ایران به سمت شرق و آغاز یک همکاری راهبردی ۲۵ ساله و البته مسئله انتخابات ریاست جمهوری در ایران هم بر عجله آمریکاییها افزوده است.
اما علت جنب و جوش آمریکاییها چیست؟ واقعا به دنبال برداشتن تحریمها هستند؟ یا هدف دیگری را دنبال میکنند؟
مصاحبه اخیر نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، پاسخ این سوال را میدهد. وی ابتدا میگوید: آمریکا از اول هم گفته که آماده بازگشت به برجام است. «رابرت مالی» در این مصاحبه چندین بار میگوید؛ که ابتدا ایران باید به تعهدات برجامی خود بازگردد و هنگامی که خبرنگار از وی میپرسد آیا آمریکا آماده برداشتن همه تحریمها است؟ جواب صریح و روشنی نمیدهد. او جواب میدهد: خیلی پر زحمت است.
همین گفتگو نشان میدهد آمریکاییها به دنبال برداشتن تحریمها نیستند، بلکه به دنبال کشاندن ایران پای میز مذاکره و آغاز یک دوره دیگر از مذاکرات پی در پی و بی حاصل هستند تا ایران را بار دیگر به دالان محدودیتهای بدون ما به ازاء بکشانند و از طرف دیگر قانون مجلس را از کار بیندازند.
البته آمریکاییها یک نگاه هم به انتخابات خرداد دارند و اینکه بتوانند با آغاز مذاکرات، بار دیگر فضای مذاکره و برجام را به فضای انتخابات و معیشت مردم گره بزنند.
به نظر میرسد آمریکاییها می خواهند با کشاندن ایران به میز مذاکره بدون نتیجه، زمینه برجام جدید با امتیازات بیشتر و محدودیتهای گستردهتر و طولانیتر را فراهم کنند.
به هر حال فردا نشست کمیسیون مشترک برجام برای جمهوری اسلامی ایران یک نشست عادی و با دستور کار فنی و حقوقی است و نه یک نشست ویژه.
سیاست قطعی ایران هم بدون لکنت گفته شده است، «باید تمام تحریمها برداشته شود، راستی آزمایی شود و سپس اقدامات جبرانی که ایران انجام داده متوقف میشود و به عقب برگردانده خواهد شد.» این یک مسیر کاملا روشنی است.